25 juni 2013

Fåhraeus och bucklor

Läste i en tidning om professorn och patologen Robin Fåhraeus (1888-1968). Han deltog bland annat i upptäckten av blodsänkan. Det sägs också att han var på tapeten, en av kandidaterna, till Nobelpriset i fysiologi och medicin.

Det finns en hel del kuliga anekdoter om Robin. Han höll i en massa föreläsningar och i samband med en resa till Italien övade han in ett perfekt tal med enorm inlevelse på italienska. Blev en lysande tillställning förstås, han drog ner applåder och han överöstes av beröm. Italienarna var till sig eftersom han talade deras språk. Efteråt ville åhörarna fortsätta diskussionen med honom, någonting som professorn inte alls hade räknat med. Robin kunde inte ett ord på italienska!


 

Blev ingen andra Stanley Cup-vinst för burväktaren Tuukka Rask, Boston Bruins. Så nära men ändå så långt borta! Rask har ett mästerskap i sitt ägo daterat 2011 men det hade naturligtvis suttit extra fint med  ny buckla eftersom den finske målvakten varit en av de mest lysande spelarna i årets slutspel.
 
Statistik. Ingen hord av finska spelare som vunnit Stanley Cup genom åren men vackert så om man säger. Jari Kurri och Esa Tikkanen är värst med sina fem titlar (alla  i Edmonton Oilers dress). Snabbskrinnaren Reijo "Rexa" Ruotsalainen vann två, likaså med Edmonton.
 
De övriga är: Jere Lehtinen (1999, Dallas Stars), Ville Nieminen (2001, Colorado Avalanche), Teemu Selänne (2007, Anaheim Mighty Ducks), Valtteri Filppula (2008, Detroit Red Wings) och Antti Niemi (2010, Chicago Black Hawks).

Inga kommentarer: