30 december 2012

Paasilinna

Apropå översättningar, nu på eftermiddagen roade jag mig genom att inventera en bråkdel av boklagret. Checkade Paasilinna-statusen och kom fram till att samtliga tjugo böcker översatta till svenska stoltserar i hyllan. "Har man läst en kan man alla" sa någon i förbifarten. Förvisso, romanerna är till konstruktionen uppbyggda på lite samma sätt men samtidigt kan jag inte låta bli att älska dem, var och en på sitt speciella vis. Paasilinnas böcker domineras av stor galghumor, berättelserna är vanvettigt humoristiska, samtidigt absurda och satiriska. Fantasieggande. I Paasilinnas sällskap blir man på gott humör.

Arto Paasilinna, född i Kittilä 1942, har tilldelats Air Inter Price, Bordeaux 1989 samt Giuseppe Acerbi Premio Litterario 1994. Om jag inte är helt fel ute med bobsleighen så har hans böcker översatts till 19 språk.

Själv har jag plöjt mig igenom tolv: tio rivjärn, milda makter, kollektivt självmord, en lycklig man, harens år, världens bästa by, hoppsan jag är död, livet är kort Rytkönen lång, prosten Huuskonens bestialiska betjänt, de hängda rävarnas skog, den ljuva giftkokerskan och åskgudens son.

Harens år har jag dessutom läst på finska. Skall jag välja ut några personliga favoriter blir det kollektivt självmord och nyss nämnda. Åskgudens son och livet är kort Rytkönen lång ligger även de långt framme i vinnarhålet.

Avslutningsvis hämtar jag inledningsstroferna ur De hängda rävarnas skog:

"I det gamla ärevördiga huset vid Humlegården i Stockholm bodde förmöget folk, som till exempel finskfödde Oiva Juntunen. Han var bov till yrket"

28 december 2012

Piitles


Tips i mellandagen. Den har några månader på nacken och den måste jag ha tagi i. Barnboksförfattaren och serietecknaren Mauri Kunnas, född 1950 i finska Vammala i närheten av Tammerfors, har äntligen kommit ut med sitt alster om sitt älskade band som formligen stormade in i hans liv, och inte bara i hans, när han var i ca 13-års åldern.

"Tankar kring en sån här serie om Liverpool-hjältarna har funnits i närmare 50 år!" skrattar Mauri och sörplar på sitt fisljumma bryggkaffe.

27 december 2012

Signalfel


Snön smälter och löven kommer fram. Vi får aldrig vara riktigt glada #signalfel

26 december 2012

Das Goldene


Vinyl. En annan dag. De övriga i familjen är uppslukade av nån Zorro-film på en av reklamkanalerna, tydligen några vackra skådisar med i den.

Själv försöker smälta all julmat med hjälp av klassik und oper och det fungerar bra, tycker jag.  Das Goldene Album. Geschwindigkeit 33 U/min. Storslaget och mäktigt.

19 december 2012

Träd

Ingen jul utan julgran. Så var det mycket förr. Nu har fler och fler plastgran. Smidigt och enkelt och inget barr. "Har du sagt Ö får du säga B".

Emellertid är det ett faktum att julgranen är en rätt sen företeelse i Sverige. Det var först in på 1800-talet som man införde sedvänjan att ha träd inomhus, främst bland de högre stånden.

De äldsta berättelserna om att det förekommit julgran kommer från Sydtyskland. Det har berättats från en stad i Elsass omkring år 1600, att man ställde upp ett grönt träd av något slag och prydde det med hostior, typ nattvardsbröd, och äpplen. Och sånt tjafs.

Numera placerar vi äpplet i grisens mun som ändå är mållös. Tiderna förändras. Utsmyckningen av granen kan se olika ut, hur som helst faktiskt. Om man är på det humöret kan man ju också fixa slingor i håret. Snyggt och upplyst.

17 december 2012

Meanwhile in Finland

Kyckbullar


(Glad i Mat 1985 nr 6)

Fladdrande stearinljus. Tomtebloss som sprakar. Stämningen trappas upp och det man tycker om ger man gärna smeknamn. Säg "kyckbullar". Var väl inte så svårt? Det går riktigt lätt efter ett tag. Dessutom, köttbullar är vänliga mot din galla.

14 december 2012

Sibirisk bandy

Från innebandy till utebandy är steget inte långt. Bara att traska ut om man vill förenkla det hela. Och Finland fick sin revansch efter den försmädliga innebandytorsken senast.

Finlands bandylandslag inledde träningsturneringen Russian Goverment Cup genom att tvåla till ärkefienderna Sverige med 2-1. Hör och häpna. Matchen spelades i Abakan där barometern visade 27 minusgrader. Brrr. Långkalsonger och halsduk ett måste. Framgångsdevisen för de finska grabbarna verkar vara: ju kallare desto bättre. Yle.Nyheter.Sport skojar i vanlig ordning till det och skriver att "segern värmde i Sibirien". För Suomis båda fullträffar stod Pekka Hiltunen (klubb: Sayany).
Imorgon flyttar man in i igen men då möts rivalerna i annan sport.

◙ ◙ ◙

När jag gjorde lumpen i Dragsvik, Finland, tilltalade jag militärmästaren en dag och frågade denne om vi kunde slippa utetjänstgöring eftersom kvicksilvret hade krupit ner mot -30. Skulle aldrig ha frågat.
Militärmästaren skrek mig rakt i ansiktet:
-"I riiket söldkraadsrenser finns inte. Taakse poistu, perrrkele"

13 december 2012

Svenskt mys




Härliga svenska melodier kryddat med oberäkneligt många bitar ur en Aladdin-kartong eller Paradis. Där har du den svenska mysfaktorn av yppersta världsklass!
Det är ju så. En svensk jul utan Aladdin/Paradis är som kiwi utan päls, vinter utan snö, fredagskväll utan Doobidoo och en backhoppare utan telemarkslandning. Finns inte på kartan. Choklad. Där med punkt. F'låt. Glömde det. Kalles kaviar.

10 december 2012

Bordsplaceringar och snus

"Blev inte bjuden i år heller" har jag hört till leda idag. Ja, inte undgått någon att det är kalas i Stockholms stadshus ikväll. Nobelt.  Gravad röding och svångrem. Mysigt värre och tilltufsad efterrätt.
Hade jag fått bestämma lite om bordsplaceringar och gästlistor hade jag gärna sett till att kungen och Camilla Henemark placerats mittemot varann. Blickar mellan tuggor och skålar. Fotoblixtar. Harklingar. Vidare hade det varit kul att se ett litet triangeldrama bestående av Englund, Leif GW och Ranelid. Och varför inte en Herta Müller i högform och årets nobelpristagare i litteratur Mojäng sida vid sida. Vidare kunde jag ha sett till att Lundell blivit bjuden och till hans stora förtret placerat Ramqvist vid hans sida. Så blir det dock inte. Önskedröm. Nej. Svenskt mys skall det vara. Konflikthanteringar lämnar vi därhän. Gaffla får man göra någon annanstans. Bakom ryggen. I närvaro av någon annans frånvaro.

Och på Twitter levererar Lasse Karlsson (@LasseKsson) följande tweet:

"Vilken tajming att Sverige förklarar krig mot EU för snuset samtidigt som EU får fredspriset"

8 december 2012

Tvären


Restriktionsrätter och bångar. Sanslöst goda dumplings på East förresten. Jansson får vänta, den med mycket grädde och sillen i skålen tar jag vid ett annat tillfälle. Det ordnar sig. Och Finlands sjävständighetsdag gick här i Blågula obemärkt förbi. Nån slags Ranelid-show i Fruängskyrkan i torsdags. Sista kvällen på Råsunda i onsdags, mer därom snart. Jag lovar!
Snökaos. Galenpanna testade sin snöscooter i Gamla Stan. Ha! Anmäld för trafikbrott.

Innebandy-VM pågår tydligen. Tur att det spelas i Schweiz. Rena rama schweizerosten. För att emmentala vidare om VM-spektaklet så öste väl Sverige in över 30 mål i en av gruppspelsmatcherna. Bör inte avgöras i skiljedomstol.

Annars vet jag inte så mycket mer. Jo. Mats Lindegård skrev i DN häromdagen, i en krönika, att "vi har de politiker vi förtjänar. Vi har skapat dem åt oss och håller dem vid liv varje gång vi går till val. Det är en avgörande handling att rösta, ett ansvar också om valhemligheten är skyddad i lagen. Eller just därför"
Jag tillägger inget.

3 december 2012

Grader



Vintern kopplat järngrepp om våra frusna själar. Dagarna rasar på. Granhelvetet skall snart in. Låtom oss huttra och låtom oss försöken hvara glade en liten stunder. Sjöarne och berg  fryse till is. Vi skall svära hve och förbannelse över inställda tåg, bussar som aldrig kommer. Insnöade bilar försena oss så till den milda grad att vi tappar fattningen. Svordomar faller som istappar från taken. Det knarrar på men inte mycket mer. Starkvinsglöggen är sliskig i år med men bättre det då än mandlar.Tur att det är jul bara en gång om året. Och klappen jag aldrig ficker. Sömnen träder in med gråten i halsen. Vi har våra bekymmer. Graderingen är individuell.

Tjackar tidning av herreman vid ingången till Liljeholmens köpcentrum. Han blir glad och sjunger som ett barn på väg till kalas. Innerst inne gråter han tröstlöst. Jämmerlikt.
Speglar mig i skyltfönstret, skaver inte nämnvärt. Tårna är isbitar och tumvantarna blötarne som wettexdukar. Jag äro tacksam. Kunde ha vart jag.