27 juli 2012

Fattas


Få se nu hur vi skall få ihop det här. Inte många timmar kvar.

Kallings


Brottningen blev tillsammans med maran en helvetisk pina under den brännande solen i Stockholm. Reglerna förskrev t ex att man inte bara skulle lägga motståndaren på rygg utan även hålla kvar honom på mattan. Resulterade i att många matcher kunde hålla på i flera timmar. Längsta matchen under solkensolympiaden 1912 pågick i nästan 12 timmar. Grymma tider.
På bilden ser ni finnen Kalle Albinus Viljamaa (till vänster i vit transparant dress) stångas - i +82,5 kilosklassen -  mot den envise tysken Jean Hauptmanns (i svart sparkdräkt och strumpeband). Jag har kollat upp hur matchen slutade. Kalle vann en segdragen historia. Matchen höll på i över en timma eller för att vara exakt: 1.18.53. Viljamaa delad femma till slut. Vajert.

Peter Kallings heter annars mannen som med hjälp av apostlahästar skall jaga fuskarna inom ridsporten i London. Han känner sig manad. Förhoppningsvis går han inte bete på uppgiften. Ryktas om skumraskerier  i kulisserna. Kallings får väl croupa försiktigt fram till stallarna. Lägga på ett hov helt enkelt.
Avslutar nattuggleriet med denna till synes överflödiga information. God natt.

26 juli 2012

Instagram och lite text därtill


Synd att båten är i vägen. Den hann före.


Ibland går luften ur en och man känner sig helt däckad.

Kuriosa från tidigare OS


Lägger undan Clézios Skattsökaren en stund och synar OS-historien. I Tokyo 1964 föll världsrekord och OS-rekord som agnar för vinden i damernas friidrottstävlingar. Yolanda Balas, RUM, hoppade OS-rekord i höjderiet (190). På 200 meter kutade amerikanskan Edith McGuire 200 meter på tiden 23.0, också det ett prydligt OS-rekord. Ja, så där höll det på. På bilden ovan har ni Betty "Bettan" Cuthbert, AUS, som vann guldet på 400 meter.
På herrarnas sida sattes också rekord men inte lika frekvent. Stavhopperiet vanns av Fred Hansen, USA, med resultatet 5.10 (OS-rekord). Svenske Stickan Pettersson belade en snöplig fjärdeplats i höjdskuttandet som vanns av Valerij Brummel, Sovjetunionen. En flygande polack vid namn Jozef Schmidt landade på nytt olympiskt rekord i trestegsraketen: 16.85. Finnar glömmer icke vad Nevala åstadkom.


Och ni har väl inte glömt dessa något otäcka bilder från försöken på 3 meters-svikten 1988 där amerikanen Greg Louganis, med samoansk/svensk härstamning, slår i huvudet i svikten med blodvite som en följd. I finalen sen vann han guldet. Öppet homosexuell, HIV-positiv 1988, och det blev heta diskussioner, vill jag minnas, framför allt i amerikansk´TV, om smittsamt blod kunde ha läckt ut i vattnet och därigenom varit en fara för medtävlarna.
Louganis vann förresten dubbla uppsättningar guld (3m+10m) både i Los Angeles 1984 och Seoul 1988. Legendstatus.

25 juli 2012

Snart


Inget idrottsevenemang är större. Den där känslan. Alla de bästa är där. Stort. Bortåt en fyra miljarder människor såg invigningen i Peking för fyra år sedan. På fredag är det  invigning i London men OS tjuvstartar redan idag med lite fotboll om jag förstått saken rätt. Och det vill man ju inte missa!
Dags bege sig in i den där OS-bubblan igen. Profeten Jonas vistades tre dagar i en valfisks buk och kom ut livslevande. Han kan slänga sig i väggen. Här går jag ett steg längre. Två veckor, drygt. Instängd. Ringar runt ögonen. Skall inte vara några problem. Klarat mig helskinnad från sådant här tidigare.

Jag kavlar upp de vita strumporna à la Juantorena och fyller den största skålen jag hittar med ostbågar. Här skall svällas. Och då har jag inte nämnt vätskebalansen.

Jörgen Persson. Christina Llovera. Mark Cavendish. Neymar. Saori Yoshida. Steven Lopez. Chadzjimurat Akkajev. Isabellah Andersson. Abeba Aregawi. Michael Phelps. Marta. Kobe Bryant. Skanåker? Han är inte med, va.

Friidrotten är paradnumret. Inget snack! Ser framemot duellen Bolt vs Blake. Vad kan en anabolastinn Gatlin hitta på? Skall spjut-Thorkildsen lyckas med att ta ett tredje OS-guld på raken? Hittar Isinbajeva toppformen lagom till stavfinalen? Orkar Ottey ännu ett varv?! Frågor som vi får svar på.
Kastar förstås ett extra öga på simningen. Är det någon jag unnar ett OS-guld så är det Alshammar. Och vad hittar Sarah Sjöström på där i bassängen? Hoppas hon inte tar vatten över huvudet.

Sverige ror hem fyra guld, två silver och tre brons. Blåvitt orkar bara med att bärga hem en medalj: silver. I skytte (trap).

14 juli 2012

Faztekast


Man blir inte förvånad. Nej, inte alls. Bara bekräftelse på att allt inte står rätt till i kulisserna. Så här bara två veckor innan OS ertappas Robert Fazekas med brallorna nere. Och det är för andra gången i hans karriär. Fazekas pers 71.70 kan raderas ur rullarna, tycker jag. Ett resultat av otillåtna medel méd andra ord. Livstids avstängning. Diskusshowen är till ända. Tack och god natt.

Frågan som kvarstår; kommer vi någonsin att få bukt med dopingproblemen? Skeptisk. Mången är den inom toppidrotten som är beredd att våga ta "det där lilla extra stora steget" för att stråla sig i glansen och känna hela världens blickar riktas mot en. Euforin. Den där hett efterlängtade guldmedaljen. Världsrekordet. Ett fett reklamkontrakt. Människan är kapabel till vad som helst. Människan är villig att betala ett högt pris. Att vinna hela världen blev den stora drivkraften för Fazekas men summa sumarum förlorade han sin själ. En personlig tragedi.

THROWHOLICS

13 juli 2012

Greenface


Uppdatering. Här kommer jag. I allsköns ro. Andäktigt. Nyfiket vankande. För ett kort ögonblick rädd att fågeln skulle börja picka mig i knä't där jag satt på bänken. Inget vanskligt inträffade. Guschelov. Tack så mycket. Taxonomisk. "Greenface". Dotter Claudia döpte anden snabbt. Brödsbrytelse. I helig stund. På några snabba sekunder hade anden fått ett namn. Jomenvisst. I ett ord.
Filosoferade vidare att det är varmare i vattnet än i luften. Premiärdoppet avklarat dock. Lite stolt är jag allt. Sol och värme. Övergår - inte helt oväntat - i regn. Nordiskt så det förslår. Mås bra.

10 juli 2012

(M)ord och inga visor

I tidningen som kommer med snigelposten läser jag att Hilkka Risberg från Gävle haft ihjäl 14518 mödarsniglar sedan hon började föra räkning i maj. Hon slår dem med en smal träpåk så att huvudet går av....snigel, snigel på vägen där.
Hilkka förenar nytta med nöje. Samtidigt som hon tränar upp sitt nyopererade knä låter hon träpåken vina.  Dagsrekordet är från 26 juni när 826 stycken fiender fick sätta livet till. Ja, ni kan ju själva räkna ut timdöden eller dötiden.
-"Det handlar nog om finsk sisu!" säger mördarmaskinen och sörplar på sitt kaffe.

◙ ◙

Finaste svenska ord jag vet? Finns en hel del, frågan ställs lite plötsligt. Måste få chans att fundera. Semesterhäng, kanske. Kullerstensgata är också ganska schysst.

9 juli 2012

Lessing

Avverkar lite böcker i sommartid. Har för avsikt att beta av några nobelpristagar också. För nån timme sedan letade jag febrilt efter Herta Müller i hyllan men kunde icke hitta alstret. "Utlånad"? Grabbade tag i Doris Lessings Om katter istället, får bli den då, tänkte jag.
Lessing beskriver i denna hur katterna påverkar våra liv, hur de tar över alt i hemmet.  Vi gör allt för dem och de ser igenom oss, dessa självständiga varelser. Vi fogar oss efter dem. De lurar oss och vi faller dit gång på gång.
På sidan 23 beskriver hon träffsäkert följande:

"Vad hennes matvanor beträffar, vann hon den striden första veckan. Hon åt aldrig en enda gång någonting annat än lättstekt kalvlever och lättkokt vitling. Var hon fick sin smak ifrån? Jag frågade hennes förra ägae, som naturligtvis inte visste det. Jag serverade henne konserver och rester från våra måltider, men det var inte förrän vi ätit lever som hon visade något intresse. Det måste vara lever. Och hon ville inte äta lever som steks i någonting annat än smör. En gång beslöt jag att hon skulle få svälta tills hon kom på bättre tankar. "Idiotiskt att en katt skall bli uppfödd på etcetera, etcetera, när människor i andra delar av världen svälter etcetera." I fem dagar satte jag ner kattmat och matrester. I fem dagar tittade hon kritiskt på tallriken och gick sin väg. Jag lyfte bort den gamal maten varje kväll, öppnade en ny burk, fyllde hennes mjölkskål. Hon spatserade dit för att undersöka vad jag hade kommit med, drack lite mjölk och tågade bort. Hon magrade. Hon måste ha varit mycket hungrig. Men till slut var det jag som knäcktes."

8 juli 2012

Chicken day

Historiska vingslag


Laddar. Skall försöka kasta ett öga på tennisfinalen med stort T. Historisk sådan. Vem som än vinner senare idag blir historisk. Murray är den förste britten i en Wimbledonfinal sedan 1938. En britt har inte vunnit turenringen sedan Perrys (bilden) triumf 1936. Ett tag sedan med andra ord.
Murrays finalmotståndare, Federer, kan med en seger tangera Sampras magnifika rekord d v s sju st Wimbledonmästerskap.
Vad jag tror? Federer ror hem titeln tack vare sin rutin från tidigare finaler. Fast, Murray är hungrig och har nu sin stora chans inför entusiastik hemmapublik. Pallar han för trycket? Knappast.
Federer har å sin sida chansen att bli världsetta igen och den kommer han inte att missa. Nej.
På tal om Fred Perry. Unik så tillvida att han var världsbäst både i tennis och bordtennis. Tennis Hall of Fame.

◙ ◙

Skärskådar en tidning och läser att det är bara drygt 4 procent av svenskarna som besöker mikrobloggen Twitter, allt enligt en TNS Sifo-mätning. Majoriteten av de tillfrågade i sammanhanget tror att 10-25 procent av befolkningen nyttjar mikrobloggen. Med andra ord, Twitterns betydelse är överdrivet. Då vet vi det!

6 juli 2012

Juha en gång till



Om bara några minuter startar Diamond League från Paris. Och OS närmar sig med stormsteg. Friidrotts-EM avslutades förra söndagen. En sorglig historia både på läktaren och bland de blåvita nere på banan. En ynka bronspeng blev saldot för Finland. Underkänt.
Annat var det förr. Drömmer mig tillbaka en stund med hjälp av dessa rörliga bilder daterade till 1971.Kommentatorn Kukkonen är alldeles utom sig inom sig och Juha, han, bara accelererar. Följ med och upplev händelsen igen. Dubbla uppsättningar guld för Väätäinen. Jag lovar, ni blir inte besvikna. Vill dock varna känsliga tittare: gåshuden kan bli bestående men det kan det vara värt.Those were the days.

 "This race ( 10,000 metres ) is quite simply the greatest championship race of all time. A finish like that had NEVER been seen before, and for it to happen in Helsinki, with a Finnish winner, sent the crowd completely wild". nitedemon436

4 juli 2012

Ville


Brände mig i solen igår. Straff. "Sitter inne" idag. Att jag aldrig lär mig. Jag har inga pigment att skryta med men ändå skall jag pressa och glassa i Årstadal och tro att jag är en stekare av värsta sorten. Fånigt.

Ny finne på ingång till ES och Färjestad.. Rundqvist & co får allt ta och sticka ner till Willys för att inhandla mer kaffe till stugan. Ville vill också fika.
Den hårtskjutande backen Ville Lajunen, 24, har under det senaste halvåret lirat i Metallurg Magnitorsk. Ville fann dock inte sig tillrätta i Ryssland. Ett mer eller mindre misslyckat äventyr, 15 matcher och en ynka poäng från hans sida.
Nu hoppas staben i Karlstad att han skall blomma ut till en ledande powerplayback. Kontraktet är på ett år. Färjestad kommer väl förberedda till ES 2012/2013. Bäva.

2 juli 2012

Avslöjanden


Där ligger den! Lovade ju er en bild på den omtalade pärmen för ett par veckor sedan. Inga snaskiga avslöjande à la kungahuset men det kan vara på sin plats att jag helt sonika öppnar pärmen för att stilla er nyfikenhet. På sidan fem har jag skrivit ner följande om Elvis Costello. "Han heter egentligen Declan MacManus".

Fortsätter att bläddra och finner följande mening som jag skrev ner 8 juni 2012."Vicente del Bosques La Roja siktar in sig på något som inget landslag har lyckats med tidigare, att vinna tre mästerskap på en bräda. Självklart, Spanien tillhör favoriterna men jag satsar en juuro på Frankrike".

sidan 88 noterar jag: "Hillary Clinton och bortsuddningen av hennes bild, (kolla upp, vad är det för bild?, ingen brådska, kanske nå't för bloggen?)".

Skrivit ner en massa namn/titlar på sidan 89; "On the buses, Corinne Day, Arthur Muillard, Fred McDowell, Carry On Behind, Love Thy Neighbour, Ana Popovic, Peter Stjernström, Carolyn Wonderland (kolla upp vid tillfälle).
Var det allt, frågar ni? Nej, det var det inte. Har all anledning att återkomma.

◙ ◙

Jag har en förmåga att plocka på mig tidningar.Ströläser i en av dem där jag finner ett bra sätt, ett gammalt beprövat kanske, hur man får bukt med svartmyror.
Blanda sockerlösning i en petflaska. Lägg en kartongbit i öppningen. Myrorna lockas dit och drunknar.
Man kan dock ha det i åtanke att myrorna har en stor funktion ute i naturen. Glöm inte det. Besväras du inte nämnvärt av dem så kan de ju få finnas kvar där.