26 juni 2012

Vågor i håret

Efter regn kommer uppehåll. Och efter uppehåll är regnet igång igen. Det svenska junivädret gäckar oss och främjar dialog. Den pinsamma tystnaden kring fikabordet uppstår icke för tillfället. Vädret engagerar oss eller kanske avsaknaden av det. Vanmakten härskar. Surigheten är hög, strumpor likaså. Vi har vårt, här. Nu skiner solen! Di Leva vill inte kvar här nere längre.

Vad är det som händer? Jag har inte alls hängt med i svängarna. Friidrotts-EM i Helsingfors? Va. Hamnat i skymundan av fotbollen helt klart. Märkligt, anser jag, att man klämmer in ett EM så här inför OS i London, sommarens största begivenhet. EM i Helsingfors 2012 är så att säga en generalrepetion för den europeiska eliten inför OS. Dessvärre, de flesta av fixstjärnorna uteblir. Jag kan förstå dem. Europeér med medaljintressen i friidrott vill gärna tävla skadefria i London d v s utan vatten i knäna. Och mycket riktigt ingår inte marathon och gång detta år då det skulle vara för nära OS. Det får bli till en annan gång. Ja, ni hör. Ni kan läsa.
(Givetvis kommer jag att kasta ett extra öga på spjutet. Kval redan imorgon).

Apropå vatten i knäskålar, imorgon skall frisyrgelén fram. Det vankas semifinaler. Första paret ut; Spanien-Portugal. På torsdag möts Tyskland-Italien. Final på söndag.
I'm not so good in tipping men visst ror hem Tyskland hem titeln. Guten Abend.

25 juni 2012

Schablonbilder

Läser Wolodarskis intressanta söndagskrönika (DN, 24 juni 2012) där han bland annat skriver:  nationella stereotyper är seglivade saker. Ja, hur lätt harmlösa generaliseringar lätt kan övergå i direkta fiendebilder som driver länder i sär och till och med förpestar internationellt samarbete. Det är inte bara amerikaner och européer som har fördomar om varandra. Schablonbilder finns även inom respektive världsdel.



Vidare redogör han om skillnaden mellan himlen och helvetet, återberättad av USA:s tidigare Sovjetambassadör Jack Matlock. Och den lyder som följer;



I himlen är britterna poliser, fransmännen kockar, tyskarna mekaniker, italienarna älskare och schhweizarna älskare.
I helvetet är britterna kockar, tyskarna poliser, fransmännen mekaniker, italienarna bankmän och schweizarna älskare.
Matlock drog historien på en konferens i Salzburg om den då spända relationen mellan USA och EU.

Finnar och svenskar, då? Vad är deras huvudsakliga uppgift på respektive platser? Onekligen en befogad frågeställning på den här bloggen.



KRÖNIKAN i sin helhet

◙ ◙



Backspegeln. Pirlo skall inte straffas och hamna i det brinnande helvetet. Han skall slå straffarna i himlen.
I helvetet är det engelsmännen som står för straffsparkar.
Vilar som sagt var en förbannelese över England i fotbollssammanhang.

24 juni 2012

Sen har vi ju den här besvärliga flickan

Bland grytor och holkar



Med den äran i behåll. Överlevt midsommarfirandet med råge. Dansen gick väl sisasådär, berodde antagligen på fel skodon. Trångt. Handsvett. Lekvisorna högt i kurs. Små grodorna är ju så lustiga att man kiknar. Skam den som ger sig. Ståltråd och lövad stång. Nationella påålen.

Tillsammans hjälptes vi åt. Folk- och andedräkter i lagom parad i högan sky. Korv med wettexbröd. Fiskdamm. Oplanerat. Sju eller nio sorters blommor, hittade bara fram till fem efter klockan tre. Slagen. Tombola. Engångsgrillar. Knätofsar. Tummen ur. Påkostat isländskt fickur.

Jag har inte badat än, är skraj för Näcken, sedan barnsben tillika mittbena om våren. Handfallen. Ett par sillar behagade att närvara. Knölarna dök upp senare. Fast, kycklingspetten satt bäst, som klistrade. Välsignat i fröjden, lagom i höjden.


Fotbollen, ja. Grekerna parkerade bussen på egen planhalva. Tyskarna kom, segrade och passserade utan att stanna. Imponerande. Helt gratis. Karagånisnibara.

Ett bakåtslickat Spanien gjorde processen kort med omoget och tilltufsat Frankrike. Där försvann mitt tips med miljösorteringen.
Engelsmännen vill av allt här i världen undvika straffläggning till kvällen.

Stellan tittar in. Bland grytor och kastruller. Vem hade trott, det? -"Locket på!" hade säkerligen Brillat-Savarin sagt å det bestämdaste.

Plötsligt prasslar det till i holken. Blåmesarna har konferans. Ett och annat skall snappas upp.

Ordstäv i halvtid

18 juni 2012

Den fördömda gottispärmen

Egentligen tänkte jag ha med Urho Karhumäki i dagens inlägg men eftersom jag inte hittar någon bra bild på honom så får det vänta. Allt har sin tid. Vi kan bara ta ett tåg i taget. Och det låter hyvelns bra som snickaren sa när han band flis till egen rygg.

Vidare kan jag ju förtälja att redaktionen blivit fullkomligt nedringd. Mailboxen är överfylld och faxen hostar och trasslar. Papperet är slut och uppkopplingen ryker. Kaffet är slut.
ALLA vill veta vad gottispärmen innehåller. NU! "Kanske går det att fixa fram en bild på dyrgripen?" frågar t ex Anna-Greta från Knivsta. Signaturen "För mycket dålig sport" vill bara önska mig en trevlig midsommar.
Ja, ni alla. Håller er en liten stund på sträckbänken och återkommer med lite snaskiga detaljer längre fram, förmodligen efter midsommarhelgen.

16 juni 2012

Färskvaror

Håller Julian Barnes "Känslan av ett slut" i min hand. Jag är förväntansfylld, har redan läst ett tjugotal sidor och kan säga att jag inte är besviken.
Barnes tilldelades Bookerpriset 2011. Född och uppvuxen i Leicester, sedan många år bosatt i London. Utbildad vid universitet i Oxford, tidigare biträdande kulturdirektör på The Times och New Statesman. Julian debuterade som författare 1980 och slog igenom med romanen "Flauberts papegoja".

◙ ◙

En dyster dagen-efter i svensk fotboll. Förlusten mot ett taggat England sätter givetvis djupa spår i den svenska folksjälen. Fotboll är färskvara. Resultatinriktat. Avancemang. På sin plats dock, tycker jag, att vi är nyanserade i kritiken mot Hamréns lagbygge. Det svenska fotbollslandslaget är inte bättre än så här, bara att konstatera. Zlatan är den enda av spelaren som håller högsta internationella klass. Alldeles för jämntjockt under honom även om Elmander i sina bästa stunder kan matcha de bästa i Europa. Skadan på Johan visade sig vara, så här when you have the facit in yor hand, ett stort avbräck för det folkkära laget. När dessutom bänken knappt håller Allsvensk klass ("nåja"), ja, då är resultatet detta. Fiasko vill jag inte kalla det.

Å andra sidan, tre poäng i öppningsmatchen mot Ukraina....ja, då vet man ju inte. Nu såg det  krampaktigt ut mest hela tiden i matchen mot Hodgsons boys.
Sedan, att lilla landet uppe i norr ständigt, med några få undantag, kvalificerar sig till de stora turneringar, mästerskap efter mästerskap, är bara det en bragd, tycker blogginnehavaren.

-"Det är konstgräsets fel!" hörde jag någon idissla på bussen. Håller med delvis. 7 av de 16 lagen i Allsvenskan 2012 spelar på konstgräs. På våra breddgrader är det klimatsmart med konstgräs förstås. Och då blir det lite som det blir när svenska lag skall mäta sig med Europatoppen.


För omväxlings skull kollat på handboll. Har Olssons mannar skaffat egen landslagsfrisör. På flera huvuden är det likadana frisyrer. Tyskt 30-tal!
Från matchen konstaterar jag dessutom att Montenegros spelare - varenda en - sjöng med i nationalsången. Betyget för deras sånginsats är IG. Kan vara den sämsta sånginsatsen någonsin.
Svenska spelet lika dåligt som motståndarnas sång. Sverige fullbordar ett präktigt fiasko. Missar VM.

Tjugo år

Tjugo år sedan han var här. I Globen då också. Utsålt i torsdags, även 1992. Jag var där - den gången. Och jag läser Tidholms recension i DN: "Petty är en närmast grafisk uppenbarelse i sin blå kostym med smala ben och sin rågblonda page. Scenen är draperad med röda veckade tyger, som en stor varietéscen....ingen kan rimligen bli besviken på den här konserten".

Tidholm beskriver konserten i torsdags precis så som jag upplevde den 1992. Det är gediget hantverk. Vackert och direkt från hjärtat. Petty är inte de stora gesternas man. Han är inte heller förnyarnas artist. Behövs icke, Han kör på, outtröttlig. Och klarar sig alltid med hedern i behåll.

14 juni 2012

Turbo



Vänta, låt mig tänka. Jag sitter tyst en stund. Gottar mig med en iskall öl i junikvällen. En öppen bok vilar på mitt knä. Blicken är förlorad i fjärran. Flyr in i tankar. Ingen match är den andra lik, säger jag högt till mig själv. Och det är svårt att spela offensivt utan boll. Mina öron är eldröda av anspänning. Spelar nog ingen roll vilket lag förbundskaptenen än tar ut. Blir alltid fel men om det finns inget att läsa om dagen efter; fel öppningselva vann.

Tänker också på hur mycket skit Lagerbäck/Söderberg fick när de tog ut Magnus "Turbo" Svensson (bilden), stackar'n, istället för Anders Svensson i VM-premiären 2002 mot England (1-1). Det lufsande förbundsparet fick generat stå där med brallerna nere. Alla kommer ihåg fortsättningen; Sverige vann dödens grupp men förlorade åttondelsfinalen mot Senegal.

Jag har väl inga direkta åsikter om hur Hamrén skall formera truppen inför morgondagens match mot kaxigt England. Egentligen. Vill dock att västerfotade Olsson (West B) bildar mittbackspar med Mellberg. Sverige har i ärlighetens namn inte mycket att slänga in. Drömmen hade ju varit att damma av kvartetten Schwarz, Brolin, Thern och Ingesson där på mitten men det är en Mild utopi förstås. Amen!

Förresten, Marchisio står i skuggan av sin mittfältskollega Pirlo. 1-1. Jag visste det men det är lätt att vara efterklok.

9 juni 2012

Små och stora problem

Människor i allmänhet och jag i synnerhet har lätt för att klaga på allt och alla. De mest triviala grejerna blir till elefanter. Vi här på jorden vandrande trälar är betydligt sämre på att plocka ut russinen ur kakan. Gnällfällan är farlig. Skärpning!

Häromdagen ondgjorde jag mig över Wordfeud. Jag är trött på spelet. "Plockar bort appen då, din idiot!" blev jag serverad till svar. Tänkte inte på det. Först måste jag dock spela klart alla sex matcher som står på tapeten så att säga. Å andra sidan slutar nästa alla matcher uppåt väggarna.
Förresten, är det riktigt att man säger "plocka bort en app"?

Igår åkte jag pendel och vi blev förstås stående mellan Stuvsta och Huddinge, i ca fem minuter. Inget farligt. Vi är vana, vi resenärer. "En av bromsarna har blivit varma och därför står vi still en stund" meddelades det i högtalarna. Resenär mittemot frågade mig: "What's the problem?". Replikerade snabbt:  "It's something wrong with the broms, they are hot right now but' about few minutes they are called!"

På onsdagen skrev han nytt kontrakt med nedflyttade Villareal, dagen efter avled han av hjärtattack. Ett liv kantat av tragedier. Läs.

7 juni 2012

Anarki och stavproblem

Jag vill höja ett varningens finger för Frankrike i den stundande EM-turneringen. Tror att förbundskaptenen Blanc, tidgare populär spelare i "Les Bleus", är den rätta personen att få stora egon att bli ett slagkraftigt kollektivt. Det var ju lite si och så med den saken senast i Sydafrika-VM 2010 där Domenech inte på långa vägar drog jämnt med sina adepter. Den minnesgode kommer ihåg att Anelka skickades hem efter dispyt med honom. Backen Evra i sin tur (med även nu) pucklade väl på en minst sagt förvånad materialförvaltare och laget uteblev från träningar. Så kan man ju inte ha det.
Här nu innan EM, i träningslandskampen mot Estland, bjöd fransmännen på stor show, vinst 4-0. Ribery (BM) och Benzema (RM) verkar trivas med varann, snabbt och intelligent spel med många vackra kombinationer. Är spelgeniet Nasri (MAN C) dessutom på spelhumör så kan det bli ett riktigt lyckat EM för Di Blå. På skadefronten ser det också ljust ut.
Kan bli ett revanschens mästerskap och en återupprättad heder för fotbolls-Frankrike.
De möter England den 11:e juni i hyperintressant öppningsmatch i grupp D kl.18 (TV4).

EM inleds, om nu ingen visste det, i morgon med matchen Polen-Grekland. Kryss ingen dum gissning.
Namn att lägga på minnet och framför allt stavningen: Blaszczykowski (DMD) - nyckelspelare och lagkapten i Polen. Burväktare Szczesny (ARS) har jag haft med förr.

6 juni 2012

Silimuplee



Avslutar den svenska nationaldagen med finsk rysare av bästa märke. Är ni sugna på att se hela filmen? Koforit. Bistår gärna med diverse översättningar till svenska ifall intresse finnes.

Kuutamosonaatti

Kostymt


Malta. 1992.

Med en ledares örnblick väser - som en lätt rapning -  han fram där han sitter i den kokande bussen:
-" Det skall ni veta, pöjkar, att har jag fått stryk i en kostym så tar jag inte på mig den i nästa match!"

Det har slutat regna lite grand. Luften är mild. Jag vill flagga för det. Jag går mellan husen, tätt intill väggarna, som för att höra om någon är där inne.Spridda skurar av tankar. Helst av allt vill jag gå på teater. Köper en kvällstidning innan lunch, slänger den sedan innan jag läst den. Skonåtlerska! Tur det finns "kokkeli".


4 juni 2012

Skärgårdsekor och andra bullar


Har varit och snubblat lite på Liljeholmstorget men annars ganska lugnt i regnet. En stolpe råkade komma i min väg. Undvek den! Irrationellt beteende.

4 dagar kvar. Snart smäller det. EM i fotboll. Håller Frankrike lite som en outsider i turneringen. -"Hoppas du har fel!" sa någon till mig i korridoren. Återkommer till min lilla analys lite längre fram.
För övrigt, i en krönika från förra söndagen skriver Sune Sylvén (SvD) i stil med att "överskattningen av Tre Kronor borde dock få den goda effekten att förväntningarna inför fotbolls-EM i Ukraina/Polen dämpas. Dels har Sverige hamnat i en mycket svår grupp, dels har vi en EM-trupp, som bortsett från Zlatan  har lika mycket lyster som en läckande skärgårdseka".
Sune! Beredd att hålla med där.

I väntan på EM-festen presenterar jag legendaren och den svarta pärlan Eusebio (euˈzɛbiʊ dɐ ˈsiɫvɐ fɨˈʁɐiɾɐ]), född 25 januari 1942 i Mocambique, då portugisk koloni. Anses av många experter vara en av Europas bästa spelare genom tiderna, rent av världens. Snabb, kattlik i rörelsemönstret och fantasifull som få. Finternas mästare. Fysiskt praktexemplar.  Samma generation som bland annat Pelé och Garrincha m fl.
VM 1966 - i kvarten - slog han till och gjorde 4 mål i vändningen (0-3 underläge)  mot Nordkorea. 5-3. I semin avväpnade sedan engelsmannen Nobby Stiles honom. Eusebio vann Guldskon både 1968 och 1973. Fem år senare satte en allvarlig knäskada stopp för hans karriär.


3 juni 2012

Signalfel och annat gött mos

SJ är enkelspårigt. Är det inte signalfel så är det någonting annat. Dock, oftast går det som på räls. Tiden rinner iväg men hur det än är så hinner tiden ikapp en till slut.
SJ har dock förbättrat information och sett över rutinerna verkar det som om. En klar förbättring på den punkten skulle jag vilja säga. En resa mot ett förbättrat anseende, förhoppningsvis. Information kablas sålunda ut och vi resenärer tittar på varandra återigen, så där uppgivet som bara tågresenärer kan. Suckarna tar vid, kommentarerna är de samma.Ordvitsarna likaså. Luttrat tågfolk. Konduktören ler proffesionellt. Ett prunkande bagagestatus. Springet. 20 spänn för en mugg kaffe men då ingår givetvis påtår. Generöst. Uppkopplingen. Avkopplingen. Grannens mobil blir nedringd. Någon blir uppringd. Kupén doftar av smärtsam fotsvett och annat kroppsodefinierbart. Ostbågar. Det tjötglada göteborgska möhippegänget håller käften för en kort stund. Tack till er. "Vi förbereder oss på ett signalfel om ca fem minuter!".

I ett aldrig sinande regnväder - för all del i annan väderlek också - gör sig Bonnie Raitts Slipstream förträfflig. Raitts sextonde studioskiva. Hon håller klassen där andra har sin dippar. Hennes vokala yttringar på denna platta gör mig närmast knäsvag och som alltid är hon mästerlig på slideguran. Redaktionen rekommenderar alstret en söndag som denna. Signalfel?! Icke.