29 januari 2012

Blickar framåt


 
Bläddrar förstrött bland sidorna på text-tv och konstaterar att Finland åkte på en svidande förlust mot Sverige i öppningsmatchen av bandy-VM. 0-12 suger givetvis. Jag är dock inte nämnvärt orolig. Det är först till semin och finalen som toppformen infinner sig. Litar blint på Österbergs grabbar. #bandyvm

26 januari 2012

Däckad av deckare



Vid första anblicken tänkte jag: jaha, ännu en i raden av nya svenska deckare.



Efter en kort stund insåg jag att det är reklam för boxvinet Roodeberg. Lite(r) större upplevelse. 4 liter?

Före eller efter


En eloge till DN. Tydlighet! Man kan aldrig vara säker på om det är före eller efter. 

24 januari 2012

Åter till kärret

Haavisto vs Niinistö

Lyfter vi hastigt på mustaschen så ser vi att det pågår ett presidentval i Finland. För första gången på nästan 30 år väljs presidenten från ett annat parti än Socialdemokraterna. Det är inte bara i Sverige som det blåser snålt kring socialdemokratin.
5 februari är det dags för omgång 2. På ena sidan Samlingspartiets Sauli Niinistö, på andra De grönas Pekka Haavisto. Det som såg ut att bli en transportsträcka för den ekonomiske experten Niinistö tenderar att bli en knivskarp duell in på målsnöret. Haavisto, 53, ser ut att äta upp försprånget dag för dag  och får han bara Sannfinländarnas röster över på sin sida så vet man aldrig. Spännande. Fortsättning följer.

Här lite statistik från de senaste presidentvalen (omg 2): 1994 Ahtisaari 53.9%-Rehn 46.1%, 2000 Halonen 51.6%- Aho 48.4%, 2006 Halonen 51.8%- Niinistö 48.2%.

◙ ◙

Riksdagsledamot Sven-Erik Österberg (vu) broderar under kvällen: "Man får inte vara smalögd eller vad man säger!".

21 januari 2012

Rocambol

Frugal frukost. Skummar igenom Svenska Dagbladet. DN lyser med sin frånvaro. Dåligt!

◙ ◙ ◙

På gång. MVL:s Tant Julia och författaren. Utdrag ur den:

""Jag märkte att han kände sig besvärad, trots att han gjorde stora ansträngningar att dölja det. Han talade inte med samma självklarhet och övertygelse som tidigare, utan det märktes tydligt att hans fraser låg på ytan och att han var splittrad av bekymmer som han försökte dölja. Hans små utstående ögon hade en olycklig skuggning, som av ångest eller skam, och då och då bet han sig i läppen.. Hans långa hårman kokade av mjäll och runt hans hals som vinglade vilset innanför skjortkragen upptäckte jag en lite medaljong som han ibland smekte mellan fingrarna. Han visade mig den och sade: "En sann undergörare, Herren Kristus av Limpias." Hans lilla svarta kavaj hängde säckig runt axlarna på honom och han var blek i ansiktet. Jag hade bestämt mig för att inte alls tala om radioteaterserierna, men när jag nu satt där tillsammans med honom och upptäckte att han hade glömt bort tant Julias hela existens och våra samtal om henne, överfölls jag av en sjuklig nyfikenhet. Vi hade ätit färdigt vår buljong och väntade på bönorna och drack mörkt majsöl.""

◙ ◙

I Fildalefiakyrkan i Närpes (vi snackar 70-talet) underhöll ofta violinisten  Rodney Sand. Inget ont sagt om honom. Sedan kom Jean-Luc Ponty med i bilden och då var det kört!

20 januari 2012

I de lugnaste vatten


Droppen som fick bägaren att rinna över. Liten tuva stjälper stort lass. Ta inte vatten över huvudet.  Sedan kan man ju förstås använda sig av idiomatiska - idiotiska som nån sa -uttryck i form av "få på båten" som betyder i stil med att bli nekad något. Sedan kan vi även reflektera över ett annat dylikt, nämligen att "bränna sina skepp".Ropa inte hej innan du är över bäcken har en given plats i verktygslådan.. Ja, så där kan vi hålla på och laborera med ord och uttryck, om vi vill och orkar.
Bilden ovan är från ett annat tidevarv. Osökt börjar jag fundera på om man kan gå runt ett varv utan att snubbla. I kölvattnet; uppenbarligen hade  kaptenen Chettino på det grundstötta Costa Concordia varken livrem eller hängslen på sig. Tragiken är stor och anklagelserna mot Chettino fortsätter att hagla in. Avslutningsvis; ett hundhuvud att bära.
För egen del skall jag vända på steken.Trevlig helg!


13 januari 2012

Fredagen

För en tid sedan hamnade jag i samspråk med en snubbe och vi kom av en slump in på miljösorteringens mångfacetterade värld. Han poängterade att "vissa människor är inte kloka tammefan, det är precis som vissa är helt felknullade!". Vidrigt uttryck, tycker jag. Förresten, ska han säga!

Paraskavedekatriafobi. Låter finskt.

8 januari 2012

Anmärkningsvärt


256

Kollar ju på den där sidan (yle.fi/tekstitv sivu 256) i princip varje morgon. Gäller att hålla sig uppdaterad. Båda Bostons burväktare i topp som synes.

Koforit tipsar

Är ni sugna på finskt krubb hänvisar jag er till Jakobsdalsvägen 158, Örnsberg. Där ligger den nyöppnade Suomitupa ("Finsk stuga"). Själv har jag inte varit där än men i sinom tid skall jag glida in och låta magsäcken fyllas av typical finnish food. Det kan ni hoppa upp och sätta er på.


Det sägs att affären serverar enastående karelska piroger, goda pajer och välkryddade korvsoppor. Man kan även köpa med sig av förnödeheterna. Så! Krappar och säjer. Tummen ur.

6 januari 2012

Mika Zibanejad


Sveriges sak är Finlands. Lite grand i alla fall. Finsk-iranske Mika Zibanejad som till vardags spelar i Djurgårdens IF avgjorde JVM-finalen mot Ryssland. 31 års väntan är över. Grattis!
Idag är hela svenska folket lite Djurgårdare allt. Jag vet, jag svär i kyrkan.
Vänta, nu. FINLAND. IRAN. Hhmm. SD-ledaren har någonting att fundera över. Tack för kaffet.

2 januari 2012

Nattduellen 2012






Inledningsvis; god fortsättning på det nya året. I förbifarten vill jag nämna att jag med stor intresset kollat på SVT1:s Tio i topp - 50 år. Knotter.


Nås av information som talar om att Finland kör en finsk version av Mästarnas mästare (Mestareiden mestari). Inte helt hundra men jag kan nästan äta upp mina lovikkavantar på att nattduellen i den finskspråkiga varianten består av fallande knivar istället för svärd. Ett delmoment där bastusittning ingår är ju också givet. Hur det blir med den finska sommartallriken återstår att se. Och gud förbjude att ingen åker fast i dopingkontroll.


Startfältet ser ut enligt följande; Amin Asikainen, Toni Nieminen, Sanna Sten, Eeva-Maria Saari, Marjut Rolig, Jallu Rantanen, Timo Peltomaa, Jyrki Järvi, Pertti Ukkola, Anne Haanpää och Jari Isometsä. Ni känner säkerligen igen flertalet av deltagarna. Tsemppiä!