30 december 2012

Paasilinna

Apropå översättningar, nu på eftermiddagen roade jag mig genom att inventera en bråkdel av boklagret. Checkade Paasilinna-statusen och kom fram till att samtliga tjugo böcker översatta till svenska stoltserar i hyllan. "Har man läst en kan man alla" sa någon i förbifarten. Förvisso, romanerna är till konstruktionen uppbyggda på lite samma sätt men samtidigt kan jag inte låta bli att älska dem, var och en på sitt speciella vis. Paasilinnas böcker domineras av stor galghumor, berättelserna är vanvettigt humoristiska, samtidigt absurda och satiriska. Fantasieggande. I Paasilinnas sällskap blir man på gott humör.

Arto Paasilinna, född i Kittilä 1942, har tilldelats Air Inter Price, Bordeaux 1989 samt Giuseppe Acerbi Premio Litterario 1994. Om jag inte är helt fel ute med bobsleighen så har hans böcker översatts till 19 språk.

Själv har jag plöjt mig igenom tolv: tio rivjärn, milda makter, kollektivt självmord, en lycklig man, harens år, världens bästa by, hoppsan jag är död, livet är kort Rytkönen lång, prosten Huuskonens bestialiska betjänt, de hängda rävarnas skog, den ljuva giftkokerskan och åskgudens son.

Harens år har jag dessutom läst på finska. Skall jag välja ut några personliga favoriter blir det kollektivt självmord och nyss nämnda. Åskgudens son och livet är kort Rytkönen lång ligger även de långt framme i vinnarhålet.

Avslutningsvis hämtar jag inledningsstroferna ur De hängda rävarnas skog:

"I det gamla ärevördiga huset vid Humlegården i Stockholm bodde förmöget folk, som till exempel finskfödde Oiva Juntunen. Han var bov till yrket"

7 kommentarer:

Anders L sa...

Jag började på "Hoppla jag är död", men ngt gjorde att jag inte fortsatte. Kanske ett löfte, så gott som något, att ta upp den igen, 2013?
Gott slut Tommy!
Anders Lindqvist

Raggmunk sa...

Hyvää Uutta Tommy!

Tommy sa...

Anders: Kul att du tittar in. Gör så, återuppta den.
Tack det samma, Anders. Gott nytt 2013 och hälsa med dig.

Raggmunk: Kiitos samoin. Ett nytt bloggår framför oss.

Erika Skogly sa...

Gott nytt år Tommy!

Ailas sa...

Har också läst ett par av Paasilinna. Han både passar och inte passar mig, kan bli lite "too much" ibland.
Önskar dig massor AV positiva händelser under 2013, så HYVÄÄ UUTTA VUOTTA!

josephzohn sa...

Hyvää 2013 ...
Vid Humlegården bodde det förmöget folk .. jo man tackar :)

(ordbevis: tognifia .. nä men vi tog Oiva)

Tommy sa...

Erika, Aila och Göran: goder fortsättning till er också