26 juli 2012

Kuriosa från tidigare OS


Lägger undan Clézios Skattsökaren en stund och synar OS-historien. I Tokyo 1964 föll världsrekord och OS-rekord som agnar för vinden i damernas friidrottstävlingar. Yolanda Balas, RUM, hoppade OS-rekord i höjderiet (190). På 200 meter kutade amerikanskan Edith McGuire 200 meter på tiden 23.0, också det ett prydligt OS-rekord. Ja, så där höll det på. På bilden ovan har ni Betty "Bettan" Cuthbert, AUS, som vann guldet på 400 meter.
På herrarnas sida sattes också rekord men inte lika frekvent. Stavhopperiet vanns av Fred Hansen, USA, med resultatet 5.10 (OS-rekord). Svenske Stickan Pettersson belade en snöplig fjärdeplats i höjdskuttandet som vanns av Valerij Brummel, Sovjetunionen. En flygande polack vid namn Jozef Schmidt landade på nytt olympiskt rekord i trestegsraketen: 16.85. Finnar glömmer icke vad Nevala åstadkom.


Och ni har väl inte glömt dessa något otäcka bilder från försöken på 3 meters-svikten 1988 där amerikanen Greg Louganis, med samoansk/svensk härstamning, slår i huvudet i svikten med blodvite som en följd. I finalen sen vann han guldet. Öppet homosexuell, HIV-positiv 1988, och det blev heta diskussioner, vill jag minnas, framför allt i amerikansk´TV, om smittsamt blod kunde ha läckt ut i vattnet och därigenom varit en fara för medtävlarna.
Louganis vann förresten dubbla uppsättningar guld (3m+10m) både i Los Angeles 1984 och Seoul 1988. Legendstatus.

Inga kommentarer: