31 december 2011

Nyårsafton


Tänkte från början ha med en stämningsfylld bild från ett finskt isvaksevenemang men jag vet inte riktigt vad som flög i mig. Ja. Så kan det gå när locket inte är på.
Drar till med ett foto från Stadshusets spegelsal i Sundsvall, från milleniumskiftet. Ni ser Kjell Lönnå, en av våra mest folkkära program- och körledare, limma på en av brudarna som förgyllde dansgolvet denna minnesvärda kväll när 2000-talet ringdes in. Dygnet som vi alltid kommer att minnas så länge vi kommer ihåg det.

DN-året i bilder
SVD-året i bilder

GOTT NYTT ÅR till ER ALLA

30 december 2011

Sandat vare här


Populärt samtalsämne runt våra fikabord är vädrets makter. En och annan envisas med att flika in en syrlig kommentar om inställda tåg. En tredje gillar att orera om Juholts förehavanden under det gångna året. Och så håller det på i all oändlighet.
2011. Snittemperaturen i riket är extrem, har väl inte ungått en endaste en. Nej. Huvudstaden har fått runt tre grader varmare än normalt vad beträffar december. Det milda vädret kan fortsätta in i januari. Och du kan hitta smultron och kantareller så här års. Inte klokt. Fåglarna flytt int'.
Som synes, på bilden ovan, hade arrangörerna det tufft om öronen och snön var värd sin vikt i guld. De gjorde ett bra jobb och fick ihop ett spår till slut. Året är daterat 1989, första helgen i mars om jag inte missminner mig.

LUGNET

29 december 2011

Holiday on ice and miracles


Redan de gamla faraonerna visste, för att inte tala om de gamla rumänerna.  Fortissimo in tutti. In dulco jubilo. Läskigt skivomslag - helt klart.  Det som omedelbart slår mig är att pappan inte vet bättre. Ansvarslöst. Skadligt höga ljudnivåer bäddar för tinnitus och alllvarlig hörselnedsättning. Man kan tydligt se att det nakna barnet skriker ut sin ångest/smärta och vill att ljuden upphör snarast/pronto. Jag klarar inte av det här!

Förlåt Arne och alla ni andra. Hur kunde jag ha så fullkomligt låga tankar om unglejonen. Vinsten över USA satt som en smäck och oj vad imponerad jag blev av #22 Salomäki. Vilken arbetskapacitet. Känns bra.

28 december 2011

Arne Weise

Ännu ett år kommer snart till ända och det är tid att göra en tillbakablick på 2011 men inte riktigt än. Vi har några dagar till godo. Återkommer.



JVM-hockey ikväll. På spelschemat bland annat USA-FINLAND, start 21.30 svensk tid. Med tanke på den urusla insatsen (1-8) mot Lönnlöven ger jag inte mycket för att unglejonen skall lyckas bryta den negativa trenden mot amerikanarna. I torsken mot Kanada var det bara superkedjan med br. Granlund och Pulkkinen som lyckades hålla spelet uppe. Det räcker inte. Alla formationer måste spela på sin topp. I varje match. Skott på mål. Skymma målvakten och allt det där tjatet man tjatar om innan nedsläpp. Inställning. Hur man nu kan sakna det när medaljer står på spel?



Sannolikheten för att Finland skall gå segrande ur kvällens fight är lika stor som att Arne Weise gör comeback som julvärd i TV-rutan. Den finns inte. De finske pöjkera får nog rikta in sig på att trycka dit dansken på fredag och Chez Republic dan därpå dvs på nyårsafton.

26 december 2011

Annandagen är en annan dag


Busig pojke växer upp på Södermalm i Stockholm. Klassiker! Kom över den av en slump. Rättare sagt, hittade den i en av mina fyndlådor.

Annandagen. I lugnets tecken. Lyssnar på en trave vinyl - Bob Dylan (Oh Mercy), Grace Jones (Nightclubbing), Lill Lindfors (Kom Igen!) och Wilmer X (En speciell kväll med, Gästartist: Peps).
En lång lugn flod. Bara träden som vajar i vinden. Ytterst sparsamt än så länge.

Pillar lite med headweb.com/telenorjul. Inte bara en utan tre filmer (du kan välja vilka du vill), senast före den sista januari 2012. Ingen stress.

Ställer omsorgsfullt in några nyförvärv i hyllan; Mia Ajvide (Mannen som föll i glömska), Tomas Tranströmer (Dikter och prosa 1954-2204), Mihail Bulgakov (Saatana saapuu Moskovaan) och Jag är Zlatan (berättat för David Lagercrantz).

Hockeygodis ikväll. Junior-VM. Redan i första matchen möter unglejonen en favorittippad hemmanation. Skall bli kul att studera finnarnas första line, den med Mikael Granlund-Markus Granlund-Teemu Pulkkinen. Kan ju bli riktigt roligt.

23 december 2011

Dan före








Det är ändå så att om man frågar helt allmänt, vilken högtid som uppfattas som den största, så kommer de flesta av oss att svara; julen. Den är en ljusets högtid i en mörk tid. Julen har blivit hemmens och barnens särskilda helg. Samtidigt är julen en helg där utanförskapet aldrig är så stort. Dessutom skänker jag en tanke till julgransförsäljaren i Älvsjö som för några nätter sedan blev bestulen på 14 kungsgranar. Julhelgen - en kontrasternas högtid.


Vi som ändå har råd och vill ha gris till julbordet kan inta djuret med gott samvete. Den svenska grisen är mindre olycklig än andra i EU. Grisen har roligare här uppe.  Sverige ställer högre krav på uppfödarna än vad regeringar gör i andra EU-länder. Här i Svedala är det bland annat förbjudet att fixera grisar och dessutom har svenska uppfödare inte samma problem med svansbitning som kollegor utomlands, grisarnas svansbitning alltså. Inget nytt. Det visste ni redan.


Såg en siffra någonstans att vi tryckte i oss 342 000 ton griskött förra året, d v s 36 kilo per person! Usch, jag får kväljningar redan.


Och från det ena till det andra, imorgon kommer tomten. Förhoppningsvis. "Han hade dina braller förra julen!" säger dootra med glimten i ögonen samtidigt som julgranen tindrar så grön och grann där i hörnet.



Ha en så bra JUL som ni kan.

19 december 2011

Korvar



Synar senaste numret av TIDNINGEN Liljeholmen/Älvsjö och hamnar på sidan TYCK OM där insändaren "korvälskare" är bekymtrad över en icke-fungerande reklamtoaletts placering. Stämmer, det är skillnad på korvar och korvar. Det var bara det. Gokväll i stugorna.

18 december 2011

Två dagar innan

Häller i mig lite julmust för omväxlings skull. Tänker att det bara är fyra dagar kvar - sen vänder det. Två dagar innan julafton står solen i zenit över Stenbockens vändkrets och dagen är årets kortaste. Ja, sedan går vi mot ljusare tider återigen. Och någonstans där mitt i allt lyckas vi kanske pricka in ett besök i en kyrka för att njuta av julmusik. Vissa av oss längtar redan till annandagsbandyn. Andra igen förfasar sig över att Orsas egen son är julvärd 2011.
Fortsätter att vältra mig i i-landsproblem. Bokklappar - bästa av klappar. Tidigare i veckan presenterade jag Tell. Nu är det högtid att plocka fram Fler tråkiga vykort i urval av Jeppe Wikström (bokförlaget Max Ström). En samling vykort från folkhemmet helt enkelt. De flesta är från 50- och 60-talet. Jag gillar det här. Stor underhållning.
Fru Fortuna bjuder på dessa:


Linköping, Sporthallen


Foajéerna, Parkteatern, Sturegatan 18, Stockholm.


Helsingborgs hamn


Esso Bunkers, Oxelösund.



HC-bussen SJ Yolp, här med släp, Högsäters station på Lelångenbanan

17 december 2011

Bakom örat

Oräkneliga är de hjärtan som skälvt inför de taubeska ordmålningar och tonskapelserna. Marianne Höök har orienterat in honom i vårt medvetande med följande formuleringar i samband med Everts 70-årsdag:

Han har lärt oss att uppleva de vattrade fjärdarna, måsarnas röster, vinden som somnar i båtarnas segel, gullviva, mandelblom.
Bättre än så kan det inte sägas, faktiskt.

Och så den här: "Jag är poet. Jag gycklar ej med orden fast jag är mera känd för glada visor om dans och lustig älskog än för djupa och doktorala ting i diktens form. (Ett litet svep ur "Ballader i det blå")
Ja, vad skall jag mer förtälja? Jo, det var Evert Taube som började med det där att kupa handen bakom örat. Jerry Williams har bara tagit efter. Så skall det vara och så bör det vara.

Om Jerry kan du förresten läsa i senaste numret av Situation Stockholm där reportern bestämt träff med honom vid korv-Ingvars i Huvudsta. Köp tidningen för guds skull!

16 december 2011

Uppståndelse


Att det skulle bli sån uppståndelse av en sådan här bild! Kungen har väl lika stor rätt att sola sig som någon annan här på på jorden vandrande träl.

14 december 2011

Ovärda en omväg - tell

Tjuvkikar  på potentiella julklappar. Johan Tells Trista Sevärdheter (121 platser ovärda en omväg) är en besynnerligt trevlig bok där författaren med sin kamera rest runt i Sverige och granskat sevärdheter. Här kommer några smakbitar från samlingen:



Garagedörren, fjärde från vänster. Världens kanske mest kända dörr. Det var mot denna Björn slipade sin fruktade tvåhandsbackhand.



16 meter hög stol, kallad "Stolen", vid infarten till Älmhult. Invigdes år 2001 av självaste Ingvar Kamprad.



Här växte estradören och författaren Björn Ranelid upp.

Johan Tell

11 december 2011

Tredje advent 2011



Sortera och kolllar igenom diverse papper och dokument som jag behöver inför veckan och plötsligt ramlar detta ner bakom stolsraden. Det är en negativficka, har för mig att jag köpte den på ett antikvariat på Kungsholmen, Scheelegatan, en gång i tiden. För några simpla riksdaler. I förbifarten. Allt skall man samla på, då.

Skummar igenom några tidningsurklipp och mina ögon fastnar på en artikel om Risnäsmossen (750 ha) i västra Övermark, Sydösterbotten - Finland. En riktig pärla, unik med sitt öppna mosslandskap och med sin lilla insjö. Mossen ingår i ett naturskyddsområde och benämns i Natura 2000 förslaget som skyddsvärd högmosse. Övermark-Yttermark Lionsclub har dessutom byggt en timrad grillkåta i furu, inne i den finns en öppen eldstad med grilljärn och hela köret. Utedass i form av en gammal stocklada. Murad utegrill. Naturstigar. Livskvalitet. Allt för överlevnad.
Tveklöst värt ett besök om du har vägarna förbi.


El Clásico i all ära (säker vinst 3-1) men det här är sparken alla talar om.


Kräftgången fortsätter för Anaheim NHL. Ny förlust. 2-3 mot Nashville. 8 förluster på de senaste 10. Selänne däremot levererar men vad hjälper det. Ankorna nästsämst just nu. 10 poäng upp till slutspelsplats.

10 december 2011

Dikt

Jag är primitiv, andra är civiliserade.
Att spela trumma, det är primitivt,
att spela piano är civiliserat.
Att dricka palmvin, det är primitivt,
att dricka Bordeaux är civiliserat.
Att gå till medicinmannen, det är primitivt,
att gå till kyrkan är civiliserat.
Att kasta stenar, det är primitivt,
att fälla atombomber, det är civiliserat....

Att kunna döda hur mycket som helst kallas civilisation,
men att döda lite, hur lite som helst,
det är primitivt.

-afrikansk dikt-

Pratbubblor och mustascher


Med tanke på kvällens begivelser i Stadshuset funderar jag på en pratbubbla till bilden ovan. Just nu får jag inte till det men det kanske löser sig innan kvällningen. Och skulle det inte göra det så är det ingen fara å färde.

Reflekterar över ordspråket "att ljuga så att mustaschen ramlar av". Finns ordspråket överhuvudtaget? En tanke bara som slog mig av häpnad.

pratbubbla i mellandagen

Kräklor och kylgeneratorer


Det är ett spjut mannen håller i sin hand, ropar finländaren glatt och igenkännande. Vill förtälja att så icke är fallet. På sin plats att reda ut begreppen; tingestens namn är biskopsstav eller krumstav om du så vill, latinets baculus pastoralis. I vardagligt tal rätt och slätt en kräkla.

◙ ◙ ◙

Floskelgeneratorn attackerar:
"Jag vill att det ska bli tillåtet, accepterat och uppskattat att tjäna pengar och samtidigt rädda världen"
(Annie Lööf, centeledare)

Är du sugen på att julpyssla i allsköns ro? Besök gärna denna sida. Uppdatera ditt budskap enkelt och smidigt.

◙ ◙

Linnea Torstenssons insats mot Kroatien har jag framhävt. Igår kom hon aldrig riktigt till mot danskorna. Hon var direkt urusel. Sverige hade dock Danmark på fallrepet men glömde återigen knyta till det berömda skosnöret. Hårresande slarv. Internationell orutin är ett annat konto. Spännande att följa med svenskornas fortsatta spel i VM. Frankrike i åttondelsfinalen. Hugaligen.

8 december 2011

Rysare med lutfisk


Värsta spänningen där ett stegfel avgjorde till Kroatiens fördel.  Pust! En rysare, helt enkelt. Och matchens bästa spelare ser du på bilden, nämligen Linnea Torstensson. Vilken kämpe, en evighetsmaskin.
Danmark imorgon. Svenskorna är redan beredda men först skall såren läkas från den smärtsamma torsken mot Kroatien. Inga problem.
Tänkte också på att handbollsspelare är ett tåligt släkte. Skall mycket till innan en utövare av denna sport klagar över lite småskavanker. En benpipa som sitter snätt möjligtvis. Näe, ut och brassa som om ingenting hade hänt och inget dyrt kylspray så långt ögat kan nå.

◙ ◙

Sedan spinner jag vidare lite på temat jul, den nalkas ju med orkanvindar.  Enligt den uråldriga traditionen skulle lutfisken läggas i blöt redan på Annadagen (alltså den 9:e dec). För egen del hoppar jag över den likt en hal ål.
Förr hörde också en grundlig julstädning till bestyren, genomfördes ju med största fokus. Som pojke, vill jag minnas, höll man sig ute under tiden för att inte riskera bli engagerad. Annat nu, nu städar vi lite till mans men kanske inte lika grundligt nu p g a uppkopplingar och andra viktigare sysslor.

5 december 2011

Next


Först tänkte jag; vem är det där? Efter en stund insåg jag att det är ju sånglärkan runt hörnet d v s Lisa Nilsson. Hon ser lite annorlunda ut än hon brukar om man säger, tycker jag.  På Stockholms stadsteater spelar hon  rollen som Diana, mamman i en kärleksfull, men dysfunktionell familj. Next to Normal - en kritikerrosad rockopera som vunnit Pulitzerpriset och hade sin premiär på off-Broadway, New York 2008. Tidigare har vi sett Lisa i några enstaka filmroller, har för mig att jag såg henne i nån rulle med Helena Bergström, minns inte vilken.

◙ ◙ ◙

Vidare läser jag i en tidning att kroppen funkar bästa när den går som ett urverk. Tror jag det. Det är som med klockan kan man säga, den fungerar bäst när den går. Ät, sov och gå på toa regelbundet. Ät probiotika.

◙ ◙

Råkade i misstag kolla in senaste "Så mycket bättre". Någon annan som tyckte att Lena PH fullständigt massakerade Lalehs fantastiska Live Tomorrow? Nähä. Visst kunde vi skymta en lite besvikelse i Lalehs ögon.


Sergio Agueros tråcklingsmål (1-0) i mötet med Norwich (5-1). Ett litet mästerverk.

3 december 2011

#11 Blohin


En av mina personliga favoriter när det gäller bollsparkandet. En flyfotad striker med gudabenåad teknik. När han var på humör kunde han i princip göra vad som helst med bolluslingen. Ja, han kunde underhålla ett helt motståndarlag i flera timmar. Knappt att han kunde stå still ens en sekund. Spring i bena var hans signum. Kolla gärna in levande bilder på honom t ex på tuben så får ni smakprov. Förresten, gör någonting nyttigt istället. Koppla ner. Håll inte på och slösurfa jämnt och ständigt.

Numera förbundskapten för Ukraina, ett land som Sveriges mannar får ta sig an i första gruppspelsmatchen i EM 2012. Kan bli något att bita i för Hamréns pöjkera.

1975 valdes Oleg till årets spelare i Europa, d v s Ballon d'Or, och blev sålunda den andre sovjeten att erhålla detta pris. Ni vet säkerligen vem som blev den förste?

Minneslucka 3


Svampar och träd lever i symbios. Vi fäller icke trädet. Låt stå!

1 december 2011

Finnish rock and roll



Lucköppning. I:a december 2011.
"Redan som knatte fick jag 10 i matte"