30 oktober 2011

Bäst i väst med nordbor

NHL. Dallas imponerar i säsongsinlednng. Laget har missat slutspelet tre år på raken men för närvarande ser det onekligen bra ut för laget som vann nattens drabbning mot New Jersey med 3-1. Dallas förgrundsfigurer är nordbor och det är ju stort på något vänster, sa Håkan. I målet hittar du Kari Lehtonen som bland annat har sju segermatcher i rad, längsta vinstraden under sin åtta år långa NHL-karriär. Där framme finner du en skarpskytt av bästa rang, nämligen Loui Eriksson, som visar att han klarar av att ta egna beslut även om radarkompisen Richards lämnat laget för NY Rangers. Återstår dock drygt 70 omgångar innan slutspelet tar vid men håll med om att Dallas Stars ser starkt ut så här i inledningsskedet.

LEHTINEN TRIBUTE VIDEO

◙ ◙

Brukar gå in där ibland - in på Pressbyrån - och igår var jag där ånyo. Inne i affären drogs plötsligt mina öron till sig. Där inne befann sig en familj - av det klingade språket att döma en finlandssvensk - och jag kunde inte låta bli att tjuvlyssna. Familjen var på jakt efter att stoppa någonting i munnen, så kallad mellis, och pappan bröt plötsligt isen genom att fråga expediten:
-"Vad har ni för batonger, då?"

Glömd bronschvarg


"Så där. It was difficult to fix it on you. Well. Butt, it's fit on you, sir" Förvisso ett tag sedan. I slutet av september delade kungen Carl ut hederutmärkelsen "Bronschvargen" till Saudiarabiens kung Abdullah Bin Abdul Aziz. Vargen delas ut av WOSM och Kungen var på plats i egenskap av hedesordförande i World Scout Foundation. Frågan som ställdes var att hur lämpligt det var att ge en hedersutmärkelse till en kung i ett land med odemokratiskt styrelseskick och med stora brister när det gäller de så kallade mänskliga rättigheterna.
Vad var anledning till att Saudiarabiens kung fick motta priset? Jo, Abdullah fick priset för att han stöttat och skänkt en stor summa pengar till projektet Messengers of Peace (projektledare Patrik Hedljung).
På olika medier, framför allt Facebook och Twitter, diskuterades ämnet flitigt bland scouter och vissa var fullkomligt rasande över att det dröjde innan Svenska Scoutrådet uttalade sig.
-"Han har visserligen gjort bra saker för Scouterna, men det går inte att till fullo skilja på hans olika roller och därför är det här inte oproblematiskt!" avslutar Helene Gestrin, ordf Svenska Scoutrådet, intervjun och smiter iväg för att göra upp öppen eld bakom husknuten inför den stundande lunchen. Komplext med andra ord.

29 oktober 2011

Det började med fåglar




Idag utanför Hornstulls bibliotek stod en man och jag frågade honom helt sonika "om det är Jan Stenmark i egen hög person?" Han svarade förläget: -"Yepp, hur i herrans namn känner du igen mig? Ingen brukar känna igen min nuna ute på sta'n!" fortsatte Stenmark och han i sin tur.....

28 oktober 2011

"Förlåt mig"-resa

"Min väg bort från hatet har varit lång". Läsvärt.

◙ ◙ ◙ ◙ ◙

Svennis i Leicester och McClaren i Nottingham, två före detta engelska landslagscoacher, har gjort sitt i sina lag. Fotboll är färskvara. Tabellen i The Championsship är för övrigt olidligt jämn. Vad Svennis anbelangar hittar han säkert nya uppdrag i Ryssland (!).

◙ ◙ ◙ ◙

Cirkus Mueller - en hängiven samlare av klassiska bilar. Saabbilar?

◙ ◙ ◙
Mycket finskt på hockeyfronten. Selänne förbi Sudden i alla tiders NHL-statistik, Lehtonen gör succé i Dallas, Kallio är het i Växjö, Jukka och Jesse levererar i Jönköping. Dynamitarden Niinimaa in i Kärpäts laguppställning? Lehterä poängtvåa i KHL-börsen. Mycket nu.

◙ ◙

Succén "Så mycket bättre" tillbaka i rutan. Skall bli lite intressant att höra Laleh tolka Ledins "En dag på stranden" eller varför inte "Sommaren är kort".


Ett säkert vintertecken. ES-bandyn fortsätter ikväll, tjyvstartade ju lite försiktigt i tisdags med Villa-Sandviken.

25 oktober 2011

Mus

Spetsar öronen. Sveper mitt glas i ett huj och i nästa svarar jag rätt på en fråga i en frågesport på tv. Tankar. Mitt i allt tänker jag på den där idioten som kom hem från London med en råtta på axeln. Efter bara några veckor hemmavid gick hans axel oturligt ur led på något förvirrat sätt. Bakom ryggen! Numer kör han med trådlös mus.

24 oktober 2011

Tinad torsk och andra kallingar

Det var i början av tredje och avgörande set - när fransmannen bröt till 3-1 - som jag lomade iväg till frysen för att plocka ut torsken till middagen.

◙ ◙ ◙

När flygbolaget strulat bort ditt bagage eller om du bara struntar i att packa ner en massa kläder är en minibar med t-tröjor och underkläder inte helt fel. Svenska Bread & Boxers har lanserat konceptet som nu finns på ett tiotal hotell runt om i landet.

◙ ◙

Citatet:
"Det här är värsta förlusten som jag har varit med om. Jag tror inte att jag någonsin har förlorat en match med 1-6. Inte ens som spelare" (Sir Alex efter brakförlusten mot ärekerivalen City)

23 oktober 2011

Sympatier

Hektisk sportsöndag. Hinner inte med alla sändningar och tur är väl det. En sväng ut för några friska andetag i det härliga höstvädret är ett måste innan jag bänkar mig för sittning.
Kl 15 däremot är fokuseringen total. Tennisfinal. Jarkkis möter fransmannen Gaël Monfils. Finnen är för tredje gången i ATP-final just här i Stockholm. Nieminen från Masku har sedan tidgare en ATP-titel i handbagaget, från 2006 i Auckland (hard court), New Zealand. Med andra ord, det är högtid att masa sig upp på segerpallen nu. Samtidgt är jag lite bekymrad över finnens nerver i avgörande lägen. Jag har för mig att Nieminen, trots ett enormt publikstöd i Kungliga hallen 2001, och 3-0 ledning i avgörande set inte orkade stå emot det holländska fyrverkeriet i form av Sjeng Schalken som gick från 0-3 till 6-3 i skiljeset. Usch! Finaler har inte varit finnens grej. Vi med finska sympatier hoppas på ett trendbrott idag. Ko, Jarkko. Ko.
Samma klocklslag startar lokal kraftmätning i Manchester. Blått mot rött. Lillebror mot storebror.

"Traditionellt brukar man säga att det var utbölingar och katoliker från Irland som höll på Manchester United och protestanterna höll på Manchester City. Så är det självklart inte längre. Ska man försöka sig på att hitta någon geografisk tillhörighet så kanske Unitedfansen kommer från de västra delarna av Manchester, kring hemmaarenan Old Trafford, och att Cityfansen kommer från centrala Manchester och de östra delarna."
(Stuart Brennan, fotbollsreporter på Manchester Evening Post)

22 oktober 2011

Fatta


Att det skall vara så himla svårt att läsa på skylten. Ni kommer att brinna i helvetet!

Isländsk jökel


Edda, 27, spelar Monica Zetterlund. Skall bli intressant att få ta del av slutresultatet. Jag som trodde att rollen var vikt för Helena Bergström, eller för Helena af Sandeberg. Kul. Edda!

◙ ◙

Skillnaden mellan fotboll och rugby? Fotboll spelas av gentlemän, publiken består av huliganer. Rugby spelas däremot av huliganerna, på läktarna bara gentlemän. (Johan Croneman)

20 oktober 2011

Fingal

Skall mycket till om han rör på sig mer! Sista versen sjungen. Dikt à liktorn. Västvärldens klädsnobb och bundsförvant. Gullpojken. Mannen med guldbyxorna. Vi tjacka olja och deala vapen med 'an. Skrymteri. Han snodde miljarders av sitt eget folk. Kravlöst från väst. Så fort libyska folket reser ragg och tar till vapen då blir han en skurk, massmördare, psykopat i västs ögon. Unisont vi pinkar. Kanon. Hyckleri. Vem är du? Vad händer? Är det inte Fingal Olsson som sitter därborta. Näe, han är ute och rör på sig.

Joni


Men hur förträffligt än det franska köket är kan jag ändå inte låta bli att tänka på avrättningsverktyget giljotinen.

◙ ◙

Nåväl. På bilden har ni den finske storbacken Joni Pitkänen, 27, som verkade vara på väg bort från Carolina Hurricanes inför säsongen. Fansen kan dock andas ut. Den spelskicklige Joni har förlängt sitt kontrakt med ytterligare tre år. Pitkänen har varit lagets bästa back sedan han anlände till klubben 2008/2009. Snittar drygt 25 minuter i istid per match. För ett par år sedan hade han väl över 27 minuter i snitt, om jag inte missminner mig. Minns jag fel så får jag naturligtvis rätta till det! I efterhand. Han spelar både i power- och boxplay. En av de viktigaste spelarna i Carolinas lagbygge förstås. I lejonen har han inte lyckats fullt ut. Silver i OS 2006. Ofta skadad och spelat sporadiskt för det finska landslaget. Lite svensk inställning där kan man tycka; varför tacka ja till ett VM i Ukraina när man istället kan ligga på playan och swinga paraplydrinkar.
Kuriosa i sammanhanget, för tillfället leder han den finska poängbörsen i NHL med sina 2 mål och fyra ass på sex macther. Vem hade trott det? Okay, säsongen lång. Snart vaknar gamla rävar såsom OJ, Timonen, Salo och Teemu. Tummen.

18 oktober 2011

Röda öron

Hade igårkväll oturen att zappa in på kanal 6. Storsatsningen Waterwörld! Ett program där två så kallade humorister/standupkomiker gör sig lustiga och förnedrar deltagarna å det grövsta....."tyvärr har motorbåten inte tillräckligt med hästkrafter att orka dra henne" säger en av dem och den andra skrattar röven av sig. Förnedrings-TV av bästa märke. Mina öron antagligen lika röda som Bildts i Skavlan-studion härom veckan. Jag byter snabbt kanal och hoppas ingen blev vittne till mitt kanaltramp. Går självmant och ställer mig i ett hörn för att skämmas en stund.
Informationstryck. Mobilen spinner under kudden. Just det, ja. Jag skulle ju kolla upp det där mobilabonnemanget. Wordfeud? Nej, inte ikväll.

17 oktober 2011

Vintersaga

Stjärnorna ser ned på mig där jag går i kvällningen. Träden skuggar mig. En kuslig känsla. Löven prasslar under mina ecoskor. Vilket slöseri! Lövhalka, tänker jag.

Lyrik. Prosa. Och andra tankar. Uppkäftighet och häftiga strider. Ger mig hänsynslöst in i en liten drabbning med Heinrich Heine (1797-1856). Fråga folk på stan om de vet vem Heine är och ni får antagligen nej. Han införde en ny ton i den tyska, ja, i den europeiska lyriken.  
I diktcykeln Tyskland. En vintersaga (Deutschland, ein Wintermärchen) som har kallats för "världslitteraturens kvickaste och mest gallsprängda politiska satir" ger Heine uttryck åt sina tankar om Tysklands dåtid och samtid. Heinrich hånar allt som tycktes honom avskyvärt i det samtida Tyskland; pickelhuvorna och militärdrillen d v s frasmakeriet.
Tyskland blev för honom trångt ety censuren gjorde det surt för det fria ordets män. Heine ådrog sig mycket hat från de reaktionärt sinnade kretsarna och mycket uppseende fick förstås hans förbittrade strid med skalden von Platen. Heine lät honom – sedan han själv utsatts för von Paltens hån – skymfligt figurera i Die Bäder von Luca.

Till yttermeraförvisso kan förtäljas att julirevolutionen blev den signal som kom honom att stärkas i sitt beslut att flytta över till Frankrike, Paris. Där kom han att bo under resten av sitt liv. Man kan säga att Heine blev sin tids store emigrantförfattare.
Så drabbades Heine av ett fruktansvärt slag. En fortskridande förlamning band honom under åtta år vid sjuksängen. I "madrassgraven", som han kallade den kom han emellertid att skapa sina största dikter. En dag i februari förlöstes han så från sina plågor.
Avslutar helt prompt med att rycka loss några strofer ur Tyskland. En vintersaga. Håll i hatten:

Så stela och styva de gå de omkring,
så vaxljusraka i ryggen,
som hade de slukat den hasselkäpp
de förr fingo smaka på ryggen.

Ja, riktigt försvann ju käppen ej,
de ha den kvar där inne,
och är ej befälets närgångna "du"
av Fredriks "han" ett minne?

Den långa mustaschen är ju blott
piskdömets sista resa;
den piska de hade i nacken förr,
den ha de nu under sin näsa.

13 oktober 2011

Shhh!

Folk slukar böcker men bli vid er läst då, mumlar inbunden bibliotikarie och dribblar med lånekort. Inövad variant som det verkar. På bråkdelen av en sekund stiger hon upp och vänder hyllan ryggen. Kastar ett getöga på kollegan och slänger därefter en ringpärm i golvet. Shhh! höres från inbiten bokmal. Man kan ta på stämningen trots förkylningstider.

12 oktober 2011

En sanning med verifikation

Jag var säker på att jag gjorde rätt, igår sa ingen till mig att jag gjort fel (...Sverige spelar bättre utan Zlatan. Knappast. Statistiken ljuger!) Så. Igår vid 22:00-snåret fick jag besked om att jag nallat ur fel burk. Sedan dess har jag gjort allt jag kan för att göra rätt. Jag har inte försökt lura någon. Är inte felfri alls, men just i den här frågan har jag hela tiden försökt göra rätt. Hoppas på ert stöd ändå.
Hur som helst, Källströms mästerliga frispark i all ära men matchens behållning tycker jag är Sebastian Larssons straff. Iskall är förnamnet. Inte ens en Jan Tomaszewski i fullgott slag hade tagit den! Grattis Sverige.

11 oktober 2011

Jobba

Jag har redan glömt men kan fortfarande inte släppa det! I "handbollsmatchens" slutskede mellan Finland-Sverige för några dagar sedan uppstod en situation där mittbacken Majstorovic drar inhopparen Furuholm i tröjan - innanför straffområdet - men finnen snubblar inte ens. Internationellt snitt där på den gode finnen och han hade ramlat som en skadeskjuten fura. Men si nä. Kontentan av det hela; finnar är ett ärligt folk som inte fuskar till sig fördelar, att jobba till sista slurken är liksom a och o. Nog om detta.

Stan kryllar av festglada holländare. Plakat. Röda fejs. Blir säkerligen stämning av bästa märke på Råsunda. Sverige spelar bättre utan Zlatan. Knappast. Statistiken ljuger! Di blågule slipper i alla fall Nigel De Jong. Ruggig startelva ändå; Vaart, Kuyt, Bommel, Huntelaar, Affellay mm. Bäva.
Finland kan nå en hedersam bortaförlust på Ferenc Puskas stadion.

Vägverkets firmafest

9 oktober 2011

Sock suspender


Diskrensning. Uppochnervända värld. Kartering av kanaler. Är någon förvånad? Överraskad? Jag tänkte väl det. Löpet stirrar på mig. Jag stirrar tillbaka. I rent studiesyfte. Den gubben går inte hem för här går man. Vidare.
Slänger nuggetsen och klampar ut från snabbmatskedjan. Med fickorna fulla av pommes frites kisar jag mot solen. Kyligt uppfriskande. Stor mugg kaffe. Suger på en cigarett. The Derby Sock Suspender.Vi är vana med rövhål vi vana rövhål.

7 oktober 2011

Inget för vekisar

"Hur tror du att jag mår?! Jag har brutit flera revben, punkterat lungan och har skador på nyckelbenet. Jag orkar inte prata mer med er nu."

(Skadade speedwayföraren Ryan Sullivan till tidningen NA)

4 oktober 2011

Jackson



Den här poppade upp ur garderoben, så där bara, i princip från ingenstans; Jacksons cover på Cliffs The Harder They Come. Gillar skarpt. God kväll.

1 oktober 2011

Luftslag och gratisputtar

Jag ger mig in i en dust, ett anagram på konstnären Odd Nerdrum men blir plötsligt avbruten. Det stilla mumlet av bortförklaringar fortsätter i bakgrunden.  Jag kommer på andra tankar; Snoddgrass i Leeds.

Kurt är i stan har jag hört! Ja, han är väl som folk i gemen.