28 september 2011

Spa och fasa

Förkylningstider. Det snörvlas och nyses överallt just nu. Ge mig ett handtag, hörru?! Nej, TACK! Host. El. Duschattacker. Kontraster och konturer. Persienner. Salsarytmik. Havrefras. Lös ögonfrans. Någon mörkar. Luma. Profilredigeringar. Fantasifulla kulisser. Ramavtal. Ord utan meningar. Migränframkallande lysrör och överbefolkade varuhus. Jag nyser igen, använder min gamla näsduk jag fick i julklapp av gammelmormor. Väl använd. Säljes icke! Vänster benvärmare sluter till vid ankeln och jag är irriterad. Höstvarmt. Klibbig rygg. Tar av tröjan. Fryser. Vadå? Ej i trafik!

Väl hemma blandar jag ihop förkylningsdryck; hackad ingefära i hett vatten med några skivor citron. För sent i förebyggande syfte dock. Skadan är ju så att säga redan skedd eller skada och skada. Det är ju bara en simpel förkylning. Å andra sidan, bästa ”försylningsrickat” är – enligt finsk polare – tre à fyra stora feta snabba glas hembränt, snabbt som ”sutton” i säng med kläderna på och sedan bara sova och vakna upp! Bortblåst. Frisk. Så. Laperotricket, vet du. Inte krångla sig, grabben. Näe, jag vet inte, jag. Funderar vidare på den där palsternackan. Tar också i trä. Simultanförmåga. Överraskad. Stickor. Tänder ett ljus. Öronrävar hänger i klasar. Tschau! Förkyld. Äh!

18 september 2011

Ledig söndag





Mina ögon är alldeles ihopklibbade. Ansiktet spricker ändå upp i ett leende. Solen skiner ju. Zappar lite förstrött bland kanalerna, ser att Spurs tvålar till Pool med 4-0, glider av mig som vatten på en gås. Sitter rak i ryggen i soffan, försöker se viktig ut. Engagerad. Läppjar på apelsinjuice.

Tidigare idag stod jag och köade vid kassorna, på en stormarknad. Inget roligt. Allt kan inte vara skoj.
Oj. Kasslern har kallnat och varför har jag skurit morötterna i medelstora slantar?

Grannen yrade någonting om att ju mer han dricker desto mer klarsynt blir han. Jag är mållös! 17:00. Skall jag kasta bort 2 x 45 minuter igen av mitt liv?

Just det. Ovan två rariteter jag kom över så där bara. Enkelt.

16 september 2011

Urinvånare

Vad är det som händer? Hård är alldeles förstummad. Jag med. Yohan Blake springer in på 19.26 i Bryssel. Svårt att smälta. Renat är bäst. Orent i hälgen? Obehagligt, tycker jag. Han har tidigare åkt fast för doping, träningskompis med Bolt som han är. Kort innan VM i Sydkorea åkte ju Mullings, från Jamaica också han, fast för olagligheter. Skumraskerier. Jag är skeptisk till världsidrotten. Och nu mina damer och herrar; Sally Pearson.
Hon faller! Det händer ju alltid något när ett hinder står i vägen, konstaterar hinder-Anders.
Ingen har väl glömt vad som hände under kul-finalen i VM 2011? Den som är utan curlingklot sopar första stenen.

Wordfjodd

Blev av med min wordfeudoskuld igår. Försökte dra på det in i det längsta men trillade dit. Voi.  Vaknade svettig i lakan ca 05:30 (imorse) och rusade upp för att "playa" ÖDLA. Märkligt hur vi människor faller till föga för frestelser.
Okay. Det är lite som Allsång På Skansen; man vill inte men till sist blir suget för mycket.

15 september 2011

The UKE-line

I slutet av 50-talet bestod NHL av sex lag: Montreal Canadiens, Toronto Maple Leafs, Boston Bruins, Chicago Black Hawks, New York Rangers och Detroit Red Wings. Alltså två kanadensiska och fyra amerikanska om jag räknat rätt.
På bilden har ni underbarnen, en kedja bestående av fr. v. Vic Stasiuk, Bronco Horvath och John Bucyk. Alla tre från Ukraina och kallades följdaktligen för "The UKE-line". En kedja som nämns med respekt, i Boston i alla fall.
I skrivande stund fuskar jag lite och sneglar på tv:n där blek partiledare intervjuas. Blekingedräkt! Oj, missen är inget bra avslut, vrålar kommentator på annan kanal. Medveded eller inte. Vad vet jag!?

Kvällens ord: ordspelsmissbrukare

14 september 2011

Dubbelt upp på Ellen Road

Häftig fröjd och hänryckning finger makt över mig när jag konstaterar att mitt kära Leeds skrivit kontrakt med två finländska spelare. Mittfältaren Mika Väyrynen med ett förflutet i bland annat PSV Eindhoven och Heerenveen kontrakterades igår och för mindre än en vecka sedan lyckades man med att få en kråka av självaste strikern Mikael Forssell. Just Mikael har tidigare erfarenhet från spel i England. En gång i tiden - som 17-årigt underbarn - spelade han för Chelsea. Forssell kommer närmast från tyska Hannover.
Förhoppningsvis får finska pöjkera en skadefri säsong. Nu aspirerar Leeds på en plats till Premier League. Skriv upp det! Det har jag gjort.

13 september 2011

Tecken

Seppo vaknade upp i skogsbrynet alldeles invid båthamnen. Full som en alika lyckades han efter många om och men kravla sig upp ur sin fosterställning. Frusen och övergiven. I tidig morgonstund. Väderbiten. Bortglömd. Det stack i tårna. Sårskorporna under fötterna gjorde sig påminda. Händerna darrade och ångesten härskade. Seppo hade mått bättre i sin dar. Han funderade över sakernas tillstånd alltmedan han  på darrande ben spatserade ner till båtbryggan. Platsen var öde. Inte en kotte. Mörkt. Än en gång hade han tappat minne under påverkan av kung alkohol. Detta gissel. Denna bedövning. Seppo väntade på ett tecken från ovan. Det hade han minsann skrikit åt den där bittra socialkärringen några dagar innan.  - Var är allkärleken? hade han vrålat nere på den lokala pizzerian, vill han minnas.

Seppo hade också några dagar innan uppvaknandet nere vid hamnen sökt tröst hos sin tidigare älskarinna men hon hade avfärdat honom med harangen: - Seppo, jumalauta, du kommer att brinna i helvetet sidu, din aska kommer att användas för sandning vid halka i södra Stockholmsområdet, försvinn från min åsyn, din hopplösa karlslok!
Nere vid bryggan läste plötsligt Seppo på en skylt vid ett båthus:
ALL SPRITFÖRTÄRING MÅSTE OMEDELBART INSTÄLLAS MED TANKE PÅ EXPLOSIONSRISKEN.
Han trodde inte sina ögon. Ett tecken?

12 september 2011

På pastorskansliet

Den tiden samtalen förenades manuellt när man ringde i Gamlakarleby hände det ofta att telefonissan kopplade fel så att man kom till orätt abonnent. En dag skulle Janne H. ringa till en firma i staden och beställa bigödsel men märker att han kommit till fel nummer.
- Nå var är he nu tå?
- På pastorskansliet.
- Nå nu har he fari ritti ti helveti.

8 september 2011

Föregivande av allmän ställning


Hägersten. En man i 30-årsåldern stoppades förra veckan av en polispatrull när han gled runt med en före detta polisbil. Signalhornet låter som en polissiren och snubben uppgav att han skulle använda bilen vid filminspelningar.
Han är nu misstänkt för "föregivande av allmän ställning". Det är nämligen absolut förbjudet att utge sig för att vara polis. Fick korn på den här, kan vara den.

5 september 2011

Årets julklapp

via *naamakirja

Moi mukulat. Pikku kakkonen, säger jag. Årets julklapp är här. LEIJONALEEKO.  Återskapa Lejonens hockeyfirande 2011. Scenariot ovan känner ni igen. **Kiva.

* ansiktsbok=facebook
** kul/trevligt=funny

Måndag

Ställer undan bullarna i skafferiet och lämnar travpoesin därhän. Nere på stan fortsätter snacket som om ingenting hade hänt. Läser att Alliansregeringen lovar pensionärerna sänkt skatt 2013 eller 2014 - OM de offentliga finanserna tillåter det.
Det är måndag och lite ramelskt allt. Jag skrider till verket och skrapar fram drottning Kristina ur minnenas arkiv. Hon var ju lite av skandalernas mästare, hon. Något av en kunglig Pikätossu (sv. Långstrump) i vuxen version. Kristina red och jagade som en karl. En riktig grogghagga, enligt många i hennes bekantskapskrets. Anarkistisk i sin framtoning, Lite av en 1600-talstransvestit med många plagg i garderoben. Livliga diskussioner bakom hennes rygg i korridorer och på gator och torg och gynekologen Elis Essen-Möller ville gärna ta sig en titt på henne genom att författa en bok.
Kristina lär även ha legat sked med den vackra hovdamen Belle. Under ledning av Hjortsjö gick man till botten för att säkerställa Kristinas könstillhörighet; 1965 öppnade man så hennes grav och en undersökning av hennes skelett påvisade att hon var en alldeles normal kvinna. Och alla runt gropen drog en lättnadens suck!
Carl XVI Gustaf har lite att jobba på om han skall nå upp till Kristinas nivå. Å andra sidan ligger han inte på latsidan. Han jobbar ihärdigt med att flytta fram positionerna.

Dagens ord; facebooktrollning.

4 september 2011

Spikar

Jämmer och elände. Blir lipsill till frukost imorgon. Tandröta. Messmör. Brölar i missnöjd nation. En fullkomlig heldag i gnällets tecken. Övertramp. Klanglös ton. En ödessymfoni. Pip och gråt. Vi gnisslar tänder och tuggar fradga. Det är som en tunna med skit. Och så fotbollens Oscar Wendt till på köpet! Ta bort honom. Vill inte se'na. Klarar vi av mer misslyckande? Skeptisk. Amatörer.  Gnällets mission och ventilation. Annat på Gärderuds tid. Då stod man upp för sitt land, att vika ner sig fanns inte på världskartan. Nu! Nu är det hårgelé och tjafs. Hårtofsar och ömmande vrister. Hård skriker att vi inte har några som helst förväntningar på CO och vi hör samtidigt vilka stora förväntningar nationen Sverige har på CO. Lägg ner. In med reklam. I minst fem minuter varje halvtimme. Och Klüft skall vi inte ens tala om. Byter till längd så där bara. Normalt? Kverulanter. Gnällbälte. Slappna av. Gör som Bolt och bjud lite på dig själv, vettja. Vadå?! Finnkamp redan nästa helg!? In i minsta aladåb. Tacka vet jag ett bollhav på Finlandsbåten eller en finsk cover på Gloria Gaynors "I Will Survive". Klarar vi av mer? Tunnan måste ut först. Ursäkta, men får man döpa en båt till vad som helst?

3 september 2011

Morgonrock

VM i Daegu är ingen vacker läsning för människor med blåvita morgonrockar. Om jag inte helt är ute i blåsväder konstaterar jag att Finlands bästa placering än så länge är en nionde plats i släggan genom OPK. Tamt. Sorgligt att det skall vara så svårt att producera fram  finska friidrottare av världsklass. Blir dock intressant att se vad Ruuskanen hittar på som enda finne i spjutfinalen och han skulle ju inte ens vara med. Sedan har Finland någon gångare på femmilen att hoppas på men vem orkar bry sig?! Katastrof-VM. VM i Daegu har annars passerat mig med en axelryckning. Jag har tappat intresse, den riktiga glöden framför tv:n finns inte där längre. Damernas spjut lär ha varit ett riktigt nervpiller och det samma kan sägas om herrarnas stav. Missade allt. Kenyans dominans på de längre sträckorna har jag läst om.
Nu måste finnarna tillbaka till rötterna om det skall bli medaljregn i fortsättningen. Blodigt allvar, fram med vitrockarna. Hemma-EM och OS 2012. Här skall jobbas. Tiden är knapp. På med andra tankar. Sila snacket och sörpla i dig häxdrycken. Blunda och dröm. Nålar och dynor, slangar och plasma. Det ordnar sig. Rock'n roll.