28 augusti 2011

Det blir pannkaka

Frukost och tidning. Frukosttidning. Apropå frühstück, när det gäller att äta och dricka får man räkna engelsmannen Pete Dowdeswell till den absoluta världseliten och galna människor finns det gott om. Pete från södra London hör till den skara av individer som älskar att sätta idiotiska v-rekord. Han har bl a ätit 14 hårdkokta ägg på 58 sekunder och 62 pankisar på sju minuter. Jag får kväljningar. Det är bara några av hans rekord. Hans kanske allra förnämsta rekord lyder på en liter öl på sex sekunder....stående på huvudet. I upprätt ställning ligger hans rekord på en halvliter på fyra tiondels sekund.
Själv har jag vräkt i mig 13 bitar en gång, på Pizza hut. Jag mår illa fortfarande.

------
Två cowboys träffades på saloonen.
-Du har blivit högfärdig på senaste tiden, Bill.
-Hur så?
-Jag sköt på dig igår och du vände dig inte ens om.

27 augusti 2011

Tåg och raka rör

SJ känner sig redo inför vintern som kommer men några garantier för punktliga tåg vågar vd:n inte lämna.

-"Vi kan naturligtvis inte lämna några garantier att tågen kommer att gå lika punktliga i de värsta trafiksituationerna som i normaltrafik" säger Jan Forsberg och lägger på en räls för att hinna till ännu en i raden av dessa kommunikationsmöten.

Bra där, Jan. Lova inte för mycket. Grips man av hybris så är det lätt att drabbas av nemesis.


◙◙


Avlyssnat på tunnelbana idag. Hysterisk mamma till sin lika hysteriske son:

-"Jädra surpitt. Jag är så trött på dig att jag kan spy. Helvete!"

Inget daltande där, inte.

I en dröm

Jag kopplar av på en öde fotbollsplan, vid mittcirkeln, ligger raklång. Plötsligt ser jag en röd luftballong med stor korg landa vid en av kortsidorna, korgen innehållandes en maffig champagnefrukost.

Jag blundar och andas och efter en stund - av någon outgrundlig -tar jag fram en kniv och kapar linorna till sandsäckarna som håller ballongen på plats. Den röda ballongen stiger så sakteliga mot himlen, högre och högre.

Kopplar av på....

26 augusti 2011

Uppförstorat

Den trägna artisten Dolly är tillbaka i Sverige med gitarren på ryggen. Imorgon spelar hon i Globen och på Scandinavium i Göteborg på söndag.

-"Det kostar mycket att se så här billig ut" säger hon och fnittrar på sitt kännspaka vis.


Efter osannolika 2-0 hemma mot självaste Schalke 04 trodde jag på "mitt" HJK. I returen blev det platt fall: 1-6. Auf wiedersehen. Aggregate: 3-6. Snacka om "upp som en sol och ner som en pannkaka". Ja, vad skall man säga? Ingenting. Locket på. Tyst.

24 augusti 2011

Edda



Hennes senaste Goods hyllas av kritikerna.

Hon är född och uppvuxen i Skåne, pappan kommer från Island. 27-åring som rör sig i Kate Bushs gränsland, stor dos Miss Li men snäppet bättre om ni frågar mig.

Lyssna! Handsome - en låt som räcker långt in i september!

23 augusti 2011

Finsk spjutsoppa

Idrottens rättskyddsnämnd låter meddela att Finlands friidrottsförbund handlat fel när de valt ungtuppen Lehtola framom Ruuskanen. Innebär att Ruuskanen blixtinkallas till VM-orten i Daegu och Lehtola - som redan är på plats - får infinna sig i att bli petad till reserv. Ha. Okay. Rätt skall vara rätt. Å andra sidan, vem är jag att kasta första spjutet. En spontan reaktion är ju att det finska förbundet kunnat tänkt ut det där med urvalskriterierna innan avfärden från Vanda flygplats. Inte första gången spjutet skapat oreda i finska uttagningar. Måhända inte de skarpaste knivarna i verktygslådan. Det gör ont när spjut rister. Dumstrutar!
Slutreplik i denna omskakande dokusåpa; spelar ingen roll vem som kastar av finnarna. Norrmannen tar guld, tysken silver och ryssen brons. Finskt på 8:e, 11:e och 12:e plats. Thumbs down.

22 augusti 2011

Arsènenal and a nail



Arsenalfansen har det inte lätt just nu. Tålamodet börjar tryta. När skall vinden vända? Fotbollen är en färskvara. Hur länge kan Wenger sitta kvar? Udinese på onsdag och nästa helg väntar ett knivskarpt ManU. Nej. Arsènenal sWenger inte just nu.

◙ ♪

Joggingpass med musik i öronen.


"Det lätta steget kan bara den få som har ett klart och entydigt mål"
(Risto Ulmala)


På bilden har ni en nagel. Tånagel, tror jag. Upphittades på kirurgigatan, Huddinge Sjukhus.
Återfås mot beskrivning.

21 augusti 2011

Hjärnmask #4

Inflammerade svullfötter och plasthandskar! Karaoke-varning. Den har slagit till igen. Hjärnmasken.
Försökte bryskt med avledningsmanöver; plockade fram en kartong med gamla strumpor. Torrdiskat. Men, si nä. Pervez Musharraf.
Och det är den här som gäckar mig....with my feet ten feet off of Beale.

Fler

20 augusti 2011

Ossie




Han hade en märklig förmåga att slingra sig förbi sin motståndare, likt en orm, hal som en ål, Argentinas svar på handbollens "slangen" skulle man kunna säga utan att skarva i.

En teknisk offensiv mittfältare och en av Argentinas framgångsrikaste spelare utomlands. Juste. Ingen Hollywoodtalang vad jag minns.

Den lille storspelaren vann VM 1978 vilket gjorde honom intressant på marknaden och som ett brev på e-posten värvades han till den engelska klubben Tottenham Hotspurs för 300 000 pund. Kaffepengar nu!

Lite av en Tipsextrafavorit även om Spurs inte var "mitt" lag. Och inte nu heller, sa Joseph en gång på en internationell författarscen.

Mobilfoton













18 augusti 2011

Pys

Inte ofta man ser folk gå runt med plåster på näsan. Poppis ett tag, framför allt bland tävlingscyklister vill jag minnas.

Näsvise bollspelaren Robbie Fowler (då i Liverpool-dressen) sprang också runt på grönbetet med ett sådant på snoken. Det sas ju att man skulle få i sig mer luft och i och med det större syreupptag som följd, typ. Profylaktiskt även vid problem med näsväggar och för att minska snarkning.

Skall testa. Skall snoka runt bland hyllorna på Apoteket eller vad de nu kallas för de där affärerna. Luften har gått ur mig.

Alma tid

Almstriden dök plötsligt upp under en fikarast och en av deltagarna under denna tillställning hävdade att det var skådespelaren (senast i Bröllopsfotografen) Johannes Brost som iscensatte hela bataljen, att det var han som gick i bräschen för det hela och uppmanade folk till civil olydnad. Skådespelaren själv har ju också i flera sammanhang sagt att han var med där och klättrade i träden bl a i P3 dokumentären. ("Jag såg blodet tränga ut genom byxorna"). Därför har jag förstås ansett mig nödgad att gå in på "goggel" för att kolla upp händelsernas beskaffenhet.
Sanningar förvrängs och felaktiga uppgifter kommer i omlopp under upplopp. När det gäller just den här specifika händelsen 1971 bröt Brost armen i tumultet. "Det gör ont när almar brister". Batonger ven och brosk krossades på båda sidor så att säga. Ja, eller, hur var det nu, egentligen?
Kommer du ihåg förresten var du befann dig den 9/11 2001?

15 augusti 2011

Mensen

Mitt löpsteg skiljer sig märkbart för olika pass. Kanske det är så att jag befäst ett steg anpassat för långsamt tempo vilket i sin tur innebär att när jag "ökar" tempot hinner inte de långsamma fotstegen med i "uptempot". Jag har svårt att hänga med även i resonemanget. Måste få lite distans till det här. Springa på distans! Ett par dagar.

Norrmannen Mensen Ernst däremot sprang långa sträckor utan att lägga någon större vikt vid det perfekta steget. Han bara sprang och sprang och sprang. Ultramaratonist. 1832 sprang han från Paris till till Moskva, så där bara. Plötsligt en morgon - efter en kopp starkt kaffe -bestämde han sig; jag drar ut på en länk. Sjöman till yrket och däremellan försörjde han sig som professionell löpare.

13 augusti 2011

Eftermiddag i solen


Järnet är varmt och måste smidas, tänkte Antero där han satt i allsköns ro, på en uteservering i det härliga augustivädret. När han märkte att stålarna skulle räcka till drog han till med en ny beställning. Och snart skulle Sirkka-Liisa ansluta med större pengapung. Antero kunde inte låta bli att dra på smilbanden. Blir bra det här, filosoferade han och kisade upp mot solen. När så Sirkka-Liisa närmade sig serveringen stämde hon i med praktfull stämma: "Är du från vettet?"
Antero fann sig snabbt och skrockade:"Nej, jag är ju från Salo, vetdy!"

Hastar ut från skrivkammaren och konstaterar att 21-åriga Moa Hjelmer (bilden) apostlahästat nytt svenskt rekord på 400 meter. Hur stort som helst och värt ett omnämnande här på bloggen. Det nya rekordet lyder 51.58. Sålunda är Ann-Louise Skoglunds gamla raderat, en gång för alla.

Hålla tand för tunga

Då har jag äntligen sett den. Uppfriskande och överraskande bra fotbollsfilm som handlar om Brian Cloughs tuffa tid som tränare för Leeds United - laget som alla älskar att hata förutom fansen då - där han fick kicken redan efter 44 dagar! 1974 tar Clough över rodret efter omtyckte Don Revie (spelad av Colm Meaney). Hårdhudade Brian vet inte då att det är hans kanske sämsta beslut någonsin.
Michael Sheen i rollen som Clough gör det suveränt och för regin står Tom Hooper.

Sitter och sörplar i mig ännu en kopp stärkande kaffe och det smakar vare sig blodapelsin eller choklad. In i mina öron strömmar ett funklandskap signerat Erykah Badu. Funderar vidare på på detta medeltidsdrama. Många kritiker/tittare anser den bara är en rejäl urusel svensk film. Själv har jag inte sett den. Får ge den en chans. Plötsligt rycks jag upp ur mitt dagdrömmeri. Blir rädd. Tankar måste bort. Formatering av hårddisk. Check.

Dagens ord: 1) abstrahera 2) surftumsförslitning

Matchen: NEWCASTLE-ARSENAL. 18:30 på Viasat. Framför.

11 augusti 2011

Vem är du?

På hemvägen idag råkade jag höra en pappa tala sin son tillrätta:

-"Jag är uppriktigt sagt besviken på dig och ditt beteende. När vi kommer hem får du allt titta dig i badrumsspegeln och fråga vem är du egentligen!"

Skåningar

10 augusti 2011

Inövad variant

När det begav sig räknades backen Janne Eriksson som en av de bästa spelarna i Europa i nickdueller. Förlorade han någonsin en nickduell?! Tveksamt.
Målet. Råsunda 10 juni 1992. Sverige-Frankrike. Sveriges första EM-match någonsin. Invigningsmatchen. 1-0. Kennet Anderssons långa löpning leder till hörna. Limpar hörndroppar bollen med en underbar knorrtouch och som gubben ur lådan dyker Janne upp och sätter pannan till. Perfekt tajming. Schwung! Det bara small i nätet. En smäck. Vi snackar strut. Inövad variant som gav resultat. Matchen slutade så småningom oavgjort 1-1 och utomordentlig start för Sverige i turneringen.
Jag vill minnas att den dåtida franske förbundskaptenen Platini långt efteråt tog bladet ur mun och pekade ut Cantona som syndabock till Sveriges 1-0 mål. Cantona struntade helt enkelt i att markera Eriksson, har Platini spottat ur sig.


Syntipukki (syndabock) på finska. Jag väntar med franskan och kör ett annat ord på finska med svensk översättning; mellakka - uppror.

9 augusti 2011

I-landsproblem

Dagens i-landsproblem:

- har du mjölk i kaffet eller kör du utan?
- maten blir inte särledes varm i den där förbannade micron!

8 augusti 2011

Namnupprop 2

Hans Ollongren, Eva Biaudet, Ola Brunkert, Meta Roos, Boris Bergman, Nancy Cartwright, Mirjam Claar, Rainer Hollfast, Homare Sawa, Anita Enlund, Ny-David Nygren, Hope Solo, Nils Klöfver, Jennifer Salt, Juhani Juice Leskinen, Olav Jacklin, Lille Bror Söderlundh, Anita Ward, Maria Turtschaninoff, Jacob Judén, Eija Inkeri, Lasse Klack, Barbara Helsingius, Richard Mulligan, Malando Gassamo, Jacob Frese, Abby Wambach, Anna Easteden, Hombre Lampinen, Irina Milan, Leif Färding, Ivar Österberg, Ritva Oksanen, Jan-Erik Romar, Fionnula Flanagan, Bengt Blomman Blomgren, Veronica Leo och Pentti Sinersaari.

Namn 1

Inrutat - av Frode Överli

7 augusti 2011

Skuren rökstång

Rapport

Studioexperten Kajsa Bergqvist (t.h.) och programledaren André Pops.

Lägg namnet Johanna Matintalo på minnet. Ett fjortonårigt superlöfte som knep silvret på damernas 800 meter vid FM i Åbo igår. Tiden 2.05,87 är världsklass med finska mått mätt. Finnkampen nästa. Vad månde bliva?

Nej. Det här är inte bra. Brad Mehldau/Ann Sofie von Otter - LOVE SONGS. Saknas känsla för feeling. Kyla.

6 augusti 2011

Premiär i Championship

Jag riktar min blick mot England. Om ni nu inte har koll på det så sparkar The Football League Championship igång idag med full omgång. Excellent. Intressant. Två lag som nämns i förhandssnacket och förväntas ta direktplatserna till Premier League är Leicester (Svempa) och West Ham. Ett lag som däremot får det svårt är Birmingham, som så bittert, trillade ur PL har ekonomiska bekymmer och tappat 18 spelare. Sätter en slant på att Nottingham Forest kommer att vara med och slåss om tredje platsen. Ipswich med den förre Leedsgamängen Lee Bowyer har också goda chanser att vara med och slåss där uppe i toppen.
Leeds, då? The Damned UTD. Förra säsongen krigade laget länge om playoff-platserna men snubblade så att säga på målsnöret. Laget har inför den här säsongen tappat ett antal ordinarie spelare. Skada dessutom på målglade argentinaren Becchio. Bra förstärkning i mittfältaren Michael Brown.
The Whites kommer definitivt att vara med och kriga om tätplacering!!

Underbar Leedsnostalgi här från en tid som flytt:


Don Revie by stoobies

5 augusti 2011

Fyndhörnan

Loppisfynd. Simpla 10 bagis. Jo, man tackar.

"Högern som rensade luften"

4 augusti 2011

Rörelse

Extrema ideologier och ensamma galningar. Paranoida fantasier med Internet som Grogrund. Kvinnliga katolska präster? Nej! Syndakatalog. Ja! Liturgi. Inomkyrkliga. Catwalk. Exkommunikationen. Rökruta. Envisa kanadagäss. Gäddhäng. Eftervärlden. Kyssa gravar. Policydokument? Senviktoriansk anda. Vanmakt. Övergångar. Trojaner. Avkastning ger SJ reprimand. Biljett: inget tåg. Om du inte träffar henne, så säg inget, men om du träffar henne kan du framföra kära hälsningar från mig. Börsras. Stockholm är dock vackert och den ena byggnaden vackrare än den andra. Nästan. Banbrytande matlagning!

Trevor Francis




Född i Plymouth. En spelare som hade allt. Naturlig målskytt. Teknik. Illersnabb. Framspelare.

Vi minns honom som den förste spelare att kosta över £1 miljon i engelsk fotboll. Astronomisk summa vid den tiden, ingen spelare i England hade ens kostat hälften av det.

Och ni har redan förstås listat ut att det är Trevor Francis som är på bilden. Vi minns också honom som den som förstörde, iklädd Nothinghams tröja, Malmö FF:s Europacupdrömmar genom att nicka in matchens enda mål på pass av John Robertson. Året är 1979. Klassisk match. Den glömmer jag inte.

Trevor avslutade sin spelarkarriär i QPR, dessförinnan en sväng bland annat i stövellandet där han representerade diverse klubbar. Stor spelare. Given plats.

3 augusti 2011

Häckar och knallar

◙ Plötsligt står jag framför en ståtlig tujahäck och konstaterar att det var länge sedan jag hade förmånen att beskära en sån därringa gammal väletablerad häck.

◙ Något av en oskriven vid allmän bassäng är väl ändå att inte snyta sig i handen och smeta av snoret på bassängkanten. Inte ens okay med handskar, tycker jag!

◙ "Jag svartkompar lite då och då!" sa en till en annan häromdagen.

◙ "Det är vi som bjuder in till festen och sätter reglerna" konstaterar MFF:s vd Per Nilsson och gnuggar sig i händerna. Kan vi förvänta oss välriktade knallskott till kvällen?