31 juli 2011

År efter år

Ja, vad skall man säga. Svenskt unikum. Hon är som ett årgångsvin som bara blir bättre med åren. Uppe i 71 mästerskapsmedaljer nu sedan VM-starten på kortbana i Göteborg 1997. Det blir i runda tal 5.07142857 medaljer per år. SM-halsband har hon säkerligen uppemot en hundra. Om Therese har det sagts att hon simmar som sämst när det gäller som mest. Visst, hon har haft lite oflyt ibland, isynnerhet vid olympiska spel. Jag för min del anser att det får vara slutka(c)klat! Therese är bäst och visar än en gång att gammal är äldst. Gräddet på moset blir det där efterlängtade OS-guldet på 50 meter fritt nästa år i London. Drivkraft som får henne motiverad ett år till. Förresten, grattis till guldet idag.

30 juli 2011

Galoscher



Jag tänkte också på det där. Den svenske kommentatorn ger inte rättvisa åt det som händer där i skogen.
Viasat Motor! Signa Antero, vettja. Då blir det fart under galoscherna.

Tillbakablick 29.7

Den som imponerade mest igårkväll på välbesökt DN-gala var 31-åriga jamaicanskan Kenia Sinclair. Mer eller mindre solo genom 800-metersloppet för att slutligen nå världsårsbästa 1.58.21, ynka fem hundradelar från hennes pers. Hatten av. Semenya långt från pallplats, flera stencaster ifrån.
Skönt att Yelena är tillbaka, kanske inte i praktslag ännu men vänta bara. Spjutkastningen en flopp. I alla fulla fall med blåvita linser. Bakåt. Ser icke bra ut. Vad skall jag ta mig till?! Dags för Kimmo och Seppo att göra efterlängtad comeback. Visa var det gamla barskåpet skall stå så att säga. Horioppia! Pack to kompetissön no.

29 juli 2011

Yard




Brödragruppen Samuelsons - Rolf, Olle, Kjell och Jard - hade sin storhetsperiod på 70-talet. Bröderna stod för något man aldrig tidigare upplevt inom den kristna sfären. Uppknäppt och lite lagom flörtigt med den profana världen utan att de för den skull gav avkall på sin tro på Jesus Kristus, Guds son.

Busige basisten och trendsettern Jard (nere till höger) var en speciell favorit, framför allt bland det kvinnliga klientelet. Hans uppsyn (skjortan uppknäppt till naveln) gav många systrar någonting drömskt i blicken.

Herrsidan däremot skruvade sig uppgivet och generat i bänkarna. Samuelsons besökte svensk-finska Österbotten frekvent- även Närpes - och gav många bejublade konserter.

En yard är annars - översatt till dagens mått - 0.91 meter (tre engelska fot).

Tammi

Motown-sensationen Thomasina Winifred Montgomery, mera känd som Tammi Terrell, hann med mycket under sitt korta liv. Redan som trettonåring inledde hon sin proffesionella sångkarriär. Mest känd är hon för sina duetter md Marwin Gaye. Stormigt förhållande med James Brown, Tammi var en hett eftertraktad böna och även Sam Cooke hade ett romantiskt intresse för henne. 1970 dog Terri, sex veckor innan hennes 25-års dag, av en hjärntumör.
Låten "All I Do" med Tammi snurrar rätt ofta här. I mitt tycke en riktig pärla. Klappa händerna och stampa fötterna. Vill du bara knäppa med fingrarna är det upp till dig.
Kuriosa i sammanhanget är att en 16-årig little Stewie Wonder skrev den till henne 1966.

ALL I DO - TAMMI TERRELL

27 juli 2011

Freddy

Han hade en unik betydelse för musiklivet i Finland under 1800-talet. Musikfadern och globetrottern Fredrich, eller bara rätt å slätt Fredrik, Pacius föddes 1809 i Hamburg i en musikalisk köpmannafamilj. I en ålder av 15 stack han till Kassel för att studera för Spohr, sin tids store violinpedagog och kompositör av bland annat många violin- och klarinettkonserter. Fredde var också över en sväng och verkade i Stockholm som förste violinist i Hovkapellet där han lärde sig det svenska tugget. Efter sex år vid svenska Hovkapellet utnämndes han till musikdirre vid Helsingfors universitet (1834).
Mest känd är han kanske för sin tonsättning av Runebergs dikt som inleder Fänrik Ståls sägner. Vårt land var inte från början avsedd att bli nationalsång men kompositionen fick sådant rungande entusiastiskt mottagande på en vårfest 1848 att den sedermera kom att bli Finlands nationalsång med svensk och finsk text. Se där! Tvåspråkigt. Språk berikar.


Frimureriet med sin humanism, broderlighet och filantropi stod den finländska musikens pionjär varmt om hjärtat så att säga.


Vettre, kom ihåg mannen Pacius nästa gång du bräker med i finska nationalhymnen Vårt Land (melodin används också i Estlands hymn fast med annan text). Har inte blitt något av den varan vid sim-VM i Shanghai. Knappt den kommer användas under friidrotts-VM om nu inte en spjutkastare erhåller lidnersk knäpp och spöar Thorkildsen av bara fart'n.


Så här avslutningsvis undrar jag stillsamt vad han använde för dundermedel till hårschampo?! Ett rejält vildvuxet barr som sticker upp där. Bussigt och frodigt.

25 juli 2011

Nostalgi igen



På 70- och 80-talet - och innan det - lyckades Finland vid enstaka tillfällen skaka de stora hockeynationerna. Hittade denna minnesvärda rörliga dokumentation från Lake Placid 1980 (2/16/80). Lönnlöven plockar ut målisen i slutet i ett sista desperat försök (lönnlöst sådant) att kvittera men tappra finska lejon lyckas rida ut stormen med en stor skopa tur och en gnutta skicklighet. Kolla in Jorma Valtonens otroliga parad när det återstår ca 11 sekunder. Pärs! Ljumskar brister och kaffe i vrångstrupen. Tyvärr slutade Finland fyra i sammandraget. En frisk Ruotsalainen i laget kanske hade betytt medalj den gången. Jaja. Det var då, det. Nu är det andra bullar.

Ogreppbart

Magra ansikten och ihåliga stirrande blickar. Lynchstämning. Chock och vrede. Försöker vidröra blommorna på marken men allt känns smutsigt. Stinkande dynga. Tända ljus överallt men mörkret härskar ändå. En vettvilling har vräkt allt över ända. I en ordnad värld kan vi inte förhindra det som skett. Det har hänt och det är svårt att greppa. Alla ord är överflödiga. Vad har vi för glädje över att jorden är rund och vad spelar det för roll att AIK går på i ullstrumpor?


Allt är slaget i spillror. Hatet måste dock övervinnas. Annars förgör hatet oss.

10 juli 2011

Se igenom

Han närmade sig med stormsteg. Plötsligt tvärstannade han. De tärda anletsdragen och de svarta påsarna under ögonen tydde på att han vakat hela natten.
-"Jag kan se rakt igenom dig" väste han i mitt öra.
-"Bra, då står jag kvar en stund till!" flög det ur mig.

◙ No Country For Old Men
◙ The Baader Meinhof Komplex
◙ Road To Perdition
◙ There Will Be Blood
◙ True Grit
◙ A Serious Man
◙ Pans Labyrint
◙ Rite
Kölistan på filmer just nu.

De svenska fotbollsdamernas segerdans är lite vad skall jag säga tam. Passar inte det svenska kynnet. Pinsamt! Fotboll kan de däremot lira. Imponerande. Semi nästa.

9 juli 2011

Sendrag

Det högklassiga schackpartiet var på väg mot ännu en remi när en av duellanterna plötsligt fick sendrag.

matt

Arne

"När det ser som mörkast ut finns det ett ljus i tunneln!" har han säkerligen spottat ur sig någongång.

Försöker mig på lite ordvitsande genom att sätta texten/rubriken >Bomber och granater! Vad är det som händer< till en bild där några hjärndöda huliganer slänger in raketer under pågående match. Vem vet, kanske Arne blir en smula grön av avund.

6 juli 2011

Titt

Tv:n står på i bakgrunden. Nätsurfar. Tågtider till Västerås. Sverige-Holland i oktober. Pluggar in namnen på Tysklands laguppställning. Popp. Garefrekes. Lingor. Bajramai. Prinz. Grings. Hingst. Kulig. Peter. Läser mer om Myllyläs bortgång. Svårt sjunka in.

Utanför står solen högt i kurs men jag låtsas som om det regnar. Faktiskt. Grönt. Träden. Praktfullt arrangerat på något vänster. Jag klistrar upp smileys överallt. Nästan.
Inne i stadskärnan i tidig otta. Såg henne igen. I ett gathörn. Fågelholkar. Jag beskådade hennes mustashprydda överläpp och utstående ögon. Vid biljettlucka på Odenplan uppstår gräl. Pöbelplanka. Jag ilar avlöningsmässigt därifrån. Det twittras. Dörrarna stängs!

4 juli 2011

Inga konstigheter

Åkte Finlandsbåt igår. Inget konstigt med det och inget ovanligt heller för den delen. Blev dock vittne till fräck ölstöld inne på "taxfreesoppen".
-"Såg han ut som en finne?!" frågade engagerad och flåsig vaktman.
-"Å andra sidan har vi honom på bandet, vi taar han förr eller senare, om int senare så förr, han kommer int' undan!!" log skorvens väktare självsäkert.
Därefter fortsatte färden som om inget hade hänt.

2 juli 2011

Datasnillet

Jag sa till hustrun att en dator trots all sin kraft och sinnrika konstruktion i grund och botten är en ganska dum maskin som bara kan förstå två enkla instruktioner.
-"Verkligen!" sa hon med eftertryck. -"Ja, i så fall borde ni två komma bra överens". (MIKE KNOWLES)

Å

(foto: Fredrik Söderback)

Skänker lugn åt stressade själar. Närpes å. En dag som denna är det dock annat ljud i källan i centrala Närpes. Igår startade tomatkarnevalen, en karneval som arrangerades första gången 1982. En naturlig träffpunkt för emigranter, hurtiga semesterfirare och annat löst folk. Inramningen är den avstängda huvudgatan och världens längsta tomatbord förstås. Och annat smått och gott. Utställning av hantverk och tält där man kan förfriska sig. Böngroddarna lyser förhoppningsvis med sin frånvaro! Kolla gärna in bilden en gång till innan ni stänger ner.
Program