30 april 2011

Reklam-VM

Finland går in i hockey-VM idag med match mot Danmark. Ifjol blev det en svidande 1-4 förlust. Dansk skalle på Valborgsmässoafton 2011?! Ingenting är omöjligt. Jag hoppas dock att den uteblir, skallen alltså. Vi får se.

Jag håller Jalonens laguppställning i min hand och blir inte direkt upphetsad. Märkliga uttagningar på vissa fronter. Första formationen håller dock hög VM-klass; Aaltonen-M.Koivu-T.Ruutu. Upp till bevis. Sedan lyckönskar jag speedkulan Pihlström ett lyckat VM. Lite av en favoritspelare med sin fart och fläkt. Det har ju gått troll i Anttis - AnttiGoal - målskytte under en längre tid, alla fall i landslagsdressen. Hopefully dressed for success tiss tajm.

Danmark saknar bl a skicklige Regin i sin trupp. Ett stort avbräck förstås.
Mitt tips: 6-1.

GLADA VAPPEN!

29 april 2011

Midnatt i april

Kvällen börjar så småningom övergå till natt. Temperaturen sjunker. Det är svalt. Lite kusligt. Tittar ut genom fönstret. Något/Någon rör sig där i dungen. Varg? Knappast. Vågar mig inte ut mer ikväll. Vargatimman. Pannlampan har jag lånat ut till grannen. Förmodligen Herr X som står och trycker där ute i mörkret. Han brukar göra det, sägs det.

Kollar än en gång i den röda mappen. Irriterande. Hittar icke lappen med noteringen som jag så väl behöver, i den gröna finns den inte heller. Blickar uppgivet omkring mig och får syn på den där påskigt gula grillhinken i hörnet av rummet. Jag fnyser lätt och plockar upp ett blad från golvet.

Lyfter så av locket på skokartongen som är knökad med fotografier. Jag blir sittandes en lång stund med ett foto som är taget i Österbotten någon gång i början av 70-talet. Jag, uppflugen, på en vedtrave med solsken i blick vinkandes hej, jag kan inte vara många vårar. Av någon konstig outgrundlig anledning ville farsan att jag alltid skulle kuta ut i skogen eller klättra upp i träd eller som i det här fallet på en, ja, just det, vedtrave och därifrån bli fotograferad.

Lustigt kan tyckas. Min första arbetsplats i livet, tror jag var 14, blev på en brädgård; Kaskö Wood. En högt uppsatt position!

27 april 2011

Larrionda

Vi står i en halvcirkel runt Inga-Lill och lyssnar entusiastiskt. Nästan alla. Själv är jag djupt försjunken i tankar.......vad hette den där domaren nu igen som dömde bort Lampards regelrätta mål i kvarten mot Tyskland VM 2010. Plötsligt hör jag mig själv utbrista i högan sky:

-"LARRIONDA! YESSS!"

26 april 2011

Praha



Vi lever i ständig förändring och Europas karta ritas om med jämna mellanrum. Vi hoppar raskt tillbaka i tiden, närmare bestämt till sista december 1992. Efter sjuttiofyra år upphörde Tjeckoslovakien att vara en stat och delades i två delar. Slovakierna bildade den självständiga staten Slovakien med Bratislava som huvudstad och tjeckerna nya nationen Tjeckien med Prag som centrum och huvudstad.




En gång i livet måste varje tjeck se Prag, en gång måste han vallfärda dit likt en pilgrim till Mecka.
Den som dör utan att ha sett Prag känner inte till centrum för vår nationella historia och vår framtids vagga. (Josef Kajetán Tyl, dramatiker - 1837, 1808-1856).

Prag var på 1300-talet en av Europas största städer och ansågs redan då som en av Europas vackraste. Ja, ni har redan lyckats lista ut vart jag vill komma. Till Prag åker jag gärna igen.

Sidan 11

Lax tillredd i mikrovågsugn, är det samma sak som mikrolax? undrar Lars Nopp (NAMN och NYTT, DN, 19 april).

Lite längre upp på samma sida finner jag även; Sannfinländaren Per-Kele.

24 april 2011

Assar och annat

Söndagar innebär Assar i DN. Den här är lite i Ingemar Stenmarks anda. Slalomkungen erhöll ju själv frågan för länge sedan "om han bott i Tärnaby i hela sitt liv".

Med pannan i veck läser jag vidare och finner att spjutkastaren Arvidssons karriär är över. 28-åringens har slut på motivationen. Bland de tio bästa i världen när han fick till det. Magnus tog sig till final i tre raka stora mästerskap på raken. EM 2006, VM 2007 och OS 2008. Inte illa pinkat. Voi jestas! Finnkampen snart på tapeten. Hur skall Sverige mobilisera styrkorna när herrarnas spjut står på programmet. Förbundskaptenen Stefan Olsson har all anledning att se bekymrat på det uppkomna läget. Han får väl slå en pling och stämma av med Raimo Pihl, Lauri Koski-Vähälä och Kenth Eldebrink. Patrik Bodén? Det löser sig.

Åsså vare det där med de påstådda laptopsen; inbrottstjyven hade visst fått allt bakom kofoten.

Ny klädkod från den 1 juni 2011 för skottar med kilt; det går bra att bära kilt bara man har shorts under.

22 april 2011

Hockeytugg

Min vänskapsrelation med hockeysändningar har nått den definitiva smärtpunkten. I torsdags trampade de på bred front in i vardagsrummet igen och jag höll artigt dörren öppen. Friskt och frejdigt spel men snacket, snacket i periodpauserna!! Ständiga upprepningar. Det är sönderanalyserat till hyperventilation. Ointressant. Irriterande. Ja, vi har hört dem förut. En gång för alla. Snett-in-åt-bakåt. Här går han bort sig. Vad är det med han? Puckar att jobba på. Kvittning av utvisning. Spela enkelt. Bredda. Inte uppgiften vuxen. Käka puck. Upp i rygg. Tillbaka till grunderna. Det enkla. För omständigt. Ner med pucken djupt i zon och jobba därifrån. In framför mål. Skymma målvakten. Mera skott. Vakna! Vad skall vi ta oss till? Hjälp. Det är inte playstation. Nej, jag trycker INTE på Gilla-knappen. Alls. Inte ens försiktigt. Kan vi få in lite pausmusik istället?! Hockeylåt.


-"Du kan ju alltid stänga av skiten!" ropas det från badrummet.
-"Kan man inte få titta på matchen i lugn och ro!" vräser jag tillbaka.


I periodvilan mellan andra och tredje kommer så den upprepade frågan till ett nyanlänt NHL-proffs och då är råttet mågat:
-"Hur är det med omställningen från NHL till spel här i Europa?!"
-"Det är större rinkar här!"

21 april 2011

Skära snitt

Mycket med småblommor nu. Snittar. Kors. Småplock. För att inte tala om scilla. Överallt. Jag nickar till men tappar inte hakan. Alltid detta tjat. Jag har ju jobbat i växthus i min ungdom. Jag vet, men det var inomhus. Bänkat mig lite i Stockholms parker. I april. Sparkat på en tidning. Ätit en 88. Tiden går fort an.

Tygblommor på en balkong. Lättskötta med van axelryckning. Kanske inte lika levande. Nej. Och alla cyklister vaknar till liv. Kedjereaktion. Staden andas men inte Hornsgatan. Det rullar på. Susar. Inte så märkvärdigt kanske. Vi har varit med om det förr. Säsongsskiftningarna. Vintern blev dock alldeles för lång men nu skiner solen från obeskrivligt vacker himmel. Blir ju alldeles varm innanför tullarna.

På Hantverkargatan börjar så plötsligt en yngling att spy för full hals. Välfungerande epiglottis. Hundar måste vara låsta. I koppel, då. Långtidparkeringen är avstängd. Den har blivit för kort. Jag läser på skyltar. Trivsamt. Nu blir det pizza. Inbakad calcione. Du eggar mig. Bara 10 minuters väntan. Mariestad.

Hockey and Bush

Ännu en i raden av "saft- och bulleturneringar" (citat Ahdrian, Frölunda). Czech Open startar ikväll. Tidschemat är tight och om bara någon vecka startar allvaret med hockey-VM i Slovakien. Turneringen i Tjeckien får anses som träning där Ryssland, Tjeckien, Sverige och Finland har möjlighet att nöta in spelsystem och sånt där larv. Slovakien, ja. Huvudstaden Bratislava har närmare 430 000 invånare och ligger vid Donaus strand, nära statsgräns till Österrike. Jag har även fått det berättat för mig att Bratislava är Lasse Kinchs favoritstad nummer 1.

För Finlands vidkommande ser det hyfsat ut inför VM. Koivu d.y. är tillgänglig och det samma gäller den yngre av Ruutu d v s Tuomo. Två riktiga vinnarskallar där framför allt Mikko Koivu är oerhört nyttig med sina ledaregenskaper. Backsidan blek som vanlig.Jag har svårt att se hur Väänänen och Kukkonen m fl skall rida ut stormen när motståndarna surrar likt bålgetingar runt den blåvita kassen.
Ur nattens NHL-skörd konstaterar jag att Korpikoski är tillgänglig för VM-spel eftersom hans Phoenix är utslaget. Han skall med. Likaså vad beträffar den nyblivne finske HIFK-kaptenen Ville Peltonen. Självklara val.

17 april 2011

17 april 2011



Håller givetvis extra koll på Finland idag. Populistpartiet Sannfinländarna har sakta men säkert knaprat in på avståndet till de stora - Centern, Samlingspartiet och Socialdemokraterna. Partiets ledare Timo Soini har medvind i seglen och räknar kallt med att sitta i den kommande regeringen.

Sannfinländarnas värdegrund är konservativ där motstånd mot homoäktenskap och aborter ingår. "Ett självständigt land måste ha sin egen valuta" säger Timo och vandrar vidare till nästa intervju. Sa jag det, nej. Det sa jag inte. Nu säger jag det. Sannfinländarnas hemsida är enbart på finska.

Bilden på Havel har ingenting med finska valet att göra.

Ginseng

Den förkylde prästen fördjupade sig över en känd text ur Johannesevangeliet och utbrast plötsligt: -"Ta ginseng och gå!"

16 april 2011

Snapphane

Vissa saker snappar man upp. Andra igen snoppar man av. Heter det verkligen så? Att snoppa av någon/av något. Huru som helst, anyway eller mene ja tiedä;


Den som hamnar på efterkälken behöver en spark!


15 april 2011

Weekend

Några snabba replikskiften inför den stundande weekenden. Icke förvanskade vårskiften med svenska förtecken. Det är aldrig riktigt 100 hur man än vrider och vänder på tårtan!



-"Härligt med värmen. Som vi har längtat!"

-"Ja, men synd att det dammar så!"



-"Finfin lunchmat på den nyöppnade restaurangen här i närheten!"

-"Ja, än så länge, ja!"


* *


Utrikesminister Bildt chansade på "Tysklands förbundskapten" när han i en reklamradiokanal fick göra ett folklighetstest och svara på frågan vem Ernst Kirchsteiger är. Humor, tycker jag. Å andra sidan kan man inte vara insatt i allt.

14 april 2011

Roygan





Roy Haynes - ett fysiskt toppexemplar. En hyllning. Synkop. Virvel. Han visar att gammal är äldst. Den legendariske jazztrummisen, 86, har idag barnbarn som gör karriär på samma instrument. Om jag inte missminner mig gjorde han ifjol ett bejublat gig på Fasching. Roy har under årens lopp spelat och framträtt med sådana storheter som Burton, Gillespie, Mulligan etc. Fett. Jazz Baltica 2005


Nedsläpp. SAIK är nere i gruvan och kommer aldrig upp ikväll. Ja, jag säger det redan nu; SM-guldet till Färjestads BK. Grattis!

13 april 2011

Replik

Ett replikskifte från igår:

-"Allt väl?!"
-"Synd att klaga för det är ingen jävel som bryr sig ändå!"

12 april 2011

Fett med träd

Tisdagkväll. Tassar omkring med filttofflor på fötterna. Jag letar efter mitt guldskrin med glaslock. En klenod jag erhöll för drygt tjugo år sedan. Eventuellt att den ligger nere i källaren bland allt annat bråte. Får väl gå ner och kolla lite senare ikväll. Plötsligt kommer jag att tänka på den där snubben som fällde hundraåriga tallar på kommunal mark i Bromma för att de skymde hans sjöutsikt. Trädfällningen rubricerades visst som egobrottslighet.... när skall Lehtonen i SAIK vakna? Hockey med andra ord. Socialister - umgängesfett.

10 april 2011

Akta dig!


Systemisk infektion. Fågelinfluensa. Akta dig!

Daniel och Henrik

I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. Och det blevo så. Och Gud sade vidare: Må vattnet frambringa ett vimmel av levande varelser. Så blevo himmelen och jorden fullbordade med hela sin härskara. Inklusive Jörgen Jönsson. På sjunde dagen vilade Han. Därefter skapade Gud:
Sedinarna, AB Sedins, Sedinbröderna, bröderna Sedin, Sedins, Firma Sedin, dubbellirarna, inne-på-isen-tvillingarna, ute-på-isen-tvillingarna, hockeytvillingarna Sedin, Sedintvillingarna, duo Sedin, tvåvägsspelande enäggstvillingar, Sedinkopior, rinkbröderna Sedin, blodsbröderna Sedin, dubbelstötarna Sedin, vapendragarna Sedin, Modoitbröderna, tvillingambassadörerna Sedins, tvillingmusketörerna Sedin, dollartvillingar, Sedinlösningar, Sedins VM, Sedinraide, dubbelfräs à la Sedinarna, Sedinskola, Sedinagenterna, Sedinträff, Sedinrusch, dubbelklapp à la Sedin, Sedinsignatur, Sedinpass, hockeyakrobatik à la bröderna Sedins, Canuckstvillingarna, Sedins formation, Dubbelmaskotarna Sedin, Sedins lekkamrat, historiska Sedinsbröderna, två-lika-som-bär-tvillingar, tvillinginnovatörerna Sedin, Sedinmål, tvillingjulafton, dubbelknattarna Sedin, dubbelundren Sedin. Sedindraft, Sedinbrytning, Sedinafton, Sedinsanning i dubbel bemärkelse, Dubbelfestligt à la Sedins, dubbelgiganterna Sedin, Sedinartisteri, uppvisning à la Sedin, Sedinflyt, Sedins Sverige, Sedinlyft, hitta-varann-i-sömnen-bröderna, dubbelskräck à la Sedin, Sedinavslut.

9 april 2011

Modell

En indisk kock slänger plötsligt ihop en tallriksmodelll där hela kastcirkeln ingår.

8 april 2011

Filer och länkar

Mjölkbudets suspekta gräddfilslänkar gav i arla morgonstund upphov till livlig debatt mellan överförfriskad nattuggla och sömndrucken pilgrim.

6 april 2011

200 för en buffa? Nej.

Kungliga Operans uppsättning av Donizettis buffaopera är en helt igenom lysande tillställning. Mästerligt hantverk av solisterna där framför allt Susanna Sterns Norina suger musten ur en. Sopranen Stern sjunger tonsäkert och med kraft som får taket att lyfta. Huden knottrar sig. Inflationsknotter! Jenny Lind-stipendiat som hon också är. Gyyben Don Pasquale görs med eftertryck av basen John Erik Eleby. För regin står Philip Zandén som kunde ha 1)varierat scenbilden lite grand. 2) snubben som satt på bänkraden bakom hade gärna fått lämna snarkandet hemma men det skall inte läggas på Zandéns konto. Typiskt svenskt att inte säga till. Nu blev det bara så där mysigt svenskt i stolsraderna runtomkring "den snarkande idioten". Generande.


200-lappen, ja. Riksbanken föreslår att Ingmar Bergman avbildas på den. Om Bergman hade levat idag skulle han säkert kommenterat förslaget med:

-"Bryyyt! Så jäävla roligt så det inte är sant. Det är fan på tiden!"

4 april 2011

Vår

Den där lådan återigen! Längst ner.Fylld med plastpåsar. Knökat. HALLÅ! Vi samlar på platspåsar här. Någon som vill ha? Tydligen ryms det hur många påsar som helst i en sån därringa låda. Svårigheten är ju att buffla tillbaka den i sitt ursprungsläge efter att ha kämpat med att få ut den i över 10 minuter. Kärvar något alldeles kollossalt. Jag brukar sätta mig på golvet och placera mina fötter mot lådan och sen trycker jag till med våldsam kraft. Alternativt hoppa i den och platta till högen. Fungerar allt som oftast. Å andra sidan kanske det skulle underlätta om jag tömde lådan och bara hade favoriterna kvar. Fast. Bra att ha, ändå. De tar inte så mycket plats! Känns ok. Nu kan jag bara se nå't grönt plast längs karmen. Mvg. Snyggt. Det är vår!

3 april 2011

Kasus play

På USA:s utrikesministerium har man uppskattat hur lång tid det tar att lära sig olika språk för en person med engelska som modersmål. Svenska går lös på 24 veckor eller typ 575-600 lektionstimmar. Spanska och nederländska tar likaså 24 veckor medan tyska tar ca 33 veckor. För att behärska finska behövs 44 veckors studier, Suomen kieli bedöms lika svårt som till exempel grekiska, turkiska, ryska och urdu. Till särskilt svåra språk räknas bland annat arabiska, kinesiska och japanska. Dessa språk kräver hela 88 veckors svettigt plugg. Se där! Finska språket är inte så svårt.

Bråcklöpet

Det är en ond värld vi lever i, sa alltid min underbara farmor i Pargas. Och visst är det allt så. Anno 2011. Inbördeskrig i Libyen. Sudans miljöproblem med otillräcklig tillgång på färskvatten. Risk för härdsmälta i Japan. Jordbävningar. Tsunami och översvämningar i Thailand etc. Tillhör du de bibeltrogna skulle du säga att vi lever i den yttersta tiden.


Samtidigt kan jag inte släppa den där löpsedeln om att tenniskungen Björn Borg opererats för ljumskbråck.


-"Jag måste vila och ta det extremt lugnt!" berättar Björn för Expressen. Borg räknar med att vara tillbaka i fullgott slag i början av maj. Krya på dig.

2 april 2011

Tomme



Jestas. "Siit också". Där är han igen - Jarmo Mäkinen.  Den där obehaglige finnen som dyker upp på duken ibland. Mest känd för sin roll i Jägarna där han spelar Tomme Harela, en kriminell jägare med "ont i rycken".

Utan omsvep kan man ju säga att han träffat många svenskar på skytteklubben.

Han är sinnebilden för den finske mannen - rätt och slätt. "Pastupaat".

Den satt som kniven i en bonde, sa Paavo.