28 februari 2011

One Bier for Oscar

Revansch för Bier med Hämnden. Inte mer än rätt tycker jag. Har sett den. Och den lämnar starka avtryck. Se den!
Sedan är det lite kul att man på wikipedia kan notera att Susanne Bier talar danska och engelska.
Winter's bone är en avskalad thriller som utspelar sig i de mörkaste avkrokarna. Den unge Ree (som spelas av Jennifer Lawrence) gör en makalös roll som får en att tappa andan! Vi lär få höra och se mycket av Jennifer i fortsättningen, hoppas jag.

Vilken laginsats av finska damerna i dagens klassiska 10 km. Dunder och honung. Fyra bland de åtta bästa. Bronspeng för Aino-Kaisa. Lovar gott inför stafetten.

Nej, nu blir det att bänka sig framför TV:n och lite gåfotboll. Ettan och tvåan möts i Serie A.

27 februari 2011

Utdrag

Utdrag ur ett reseprogram;

Dag 19, 27 feb. Efter frukost tar vi farväl av Celebrity Infinity och stiger i land, tillbaka i Buenos Aires. Under dagen gör vi en tur till de norra delarna av staden. Först kommer vi till San Isidro en stadsdel med koloniala och aristokratiska drag. Därefter fortsätter vi till Tigre där många "portenos" har sommarhus och där yacht-klubbarna avlöser varandra längs vattnet. Vi gör en båtttur i deltat som skapas av Parana-floden och äter lunch innan vi återvänder till vårt hotell, NH Florida.

Assar


Rundpingis

Den ädlaste av alla ädla sporter där alla kan få vara med, precis alla. Ingen tittar snett på dig även om du använder den dopingklassade astmamedicinen Symbicort. Sann fritidsgårdstradition. En livsstil. Valfri klädsel. Vänstervarv. Ibland körde vi högervarv, lite beroende på dagsform. Man kunde ju hålla igång flera dygn i sträck vill jag minnas. Svetten lackade och titt som tätt spårade allt ur och racketar ven runt i luften, knäskålar sprack och framtänder gick av. Efteråt tackade vi varandra för god match.
På fotot har ni några ungdomar som kör så det ryker, kan vara från tidigt 80-tal. Final ser det ut som. Härligt. Går inte att ta miste på glädjen som slagväxlingarna bringar! Coolt dessutom med kammen som busigt nonchalant sticker upp där i högerfickan.

26 februari 2011

Ure

Golden YearsStrålande skådespelare - Mary Ure. Trassligt privatliv. Hittades död 1975 till följd av överdos. Spelar bland annat kvinnlig agent i thrillern Where Eagles Dare/Örnnästet från 1968 .En favorit sen många år tillbaka. Dags damma av den igen.

Filmtajm. Stod länge och vägde mellan Winter's Bone och True Grit. Lotten föll slutligen på den förstnämnda. Den andra får bli till en annan gång.

25 februari 2011

Bråttom hem

Nästan kosher


Rättskiparen blev misstänksam när han hörde spelare i Holy Mount Zion kallas för "Mariusz" och "Javier". Enligt laguppställningen hette de Danny Potter och Sion Laub.

HMZ spelade i tredje divisionen av den judiska Maccabi Southern Football League i London.
Laget stängdes av till en början men nu har de självmant dragit sig tillbaka från vidare spel i Londonligan, allt enligt totallyjewish.com.
-"Jag hade inte så mycket till val. Det var enda sättet jag kunde få ihop fullt lag!" säger en ångerfull tränare.
Kosh i taket!

23 februari 2011

Ski og sånt

Det har väl inte undgått någon att VM på skidor sparkar igång imorgon. I lusekoftans hemland. Vi snackar hysteri och vimplar. Ansiktsmålning. Sprint. Dubbeljakter, stafetter och hopp i backe. Lägg dessutom till lite nordisk kombination så har ni hela programmet.

Fyll gärna i medaljprotokollet allt eftersom. Håll kollen tänkte jag skriva men det gör jag inte.

I vinterstudion i lördags kunde vi återigen få uppleva spänningen och dramatiken från VM i Kollen 1982. Tänker närmast på herrstafetten som inte lämnar någon oberörd. Tremilsloppet är sevärt där svensk med väloljade skidor överraskande snor guldet.

Kochs tafatta skatingskär också underbart att se. För att inte tala om Nykänen som kommer flygandes ut ur dimman.....

Bilden ovan har ingenting med Norge att göra.

22 februari 2011

Klädbyte


Esa Seppänen, född 1933, är pensionerad överstelöjtnant, var adjutant åt den förre finske presidenten Kekkonen. Seppänen har skrivt flera böcker om relationerna mellan Finland och Ryssland. I sin bok UKK ja syvä jälki berättar han intrikata historier om den forne festglade landsfadern.

AHTI

20 februari 2011

Vandy hoppar av

Hon har bestämt sig! Vanessa lämnar stavhoppet därhän och ämnar i fortsättningen koncentrera sig på musiken under artistnamnet Vivandy. Problem med knäna är den största anledningen till att hon placerar staven på hyllan. 21 bast. Lite väl tidigt kan man tycka.
Med andra ord, Minna Nikkanen får fortsätta uppe på höjderna utan sin största blåvita antagonist. Livet går vidare.

TIDIGARE
ULFBÅGE
STAVAR
VIVANDY

19 februari 2011

Championship

Högintressant speldag i The Championship. I främsta rummet är det tre matcher som fångar mitt intresse. Serieledarna QPR möter mer eller mindre ett avsågat Preston på Deepdale. Säker vinst för QPR. Givetvis hoppas jag på mirakel för Preston som i slutet av 1800-talet erhöll smeknamnet "The Invincibles".På ett fullsatt Ellen Road toppmötet mellan mitt lag Leeds och trean just nu Norwich. Leeds formkurva är pekar stadigt uppåt, obesegrat i de fem senaste och flest mål framåt i Championship. 2-0 till Leeds! Den treje kampen av intresse är Nottingham versus Cardiff. Kryss.

"Barca" är slitna!" varnar experthjälpen Tomas Brolin.

Skulle det hjälpa med att bänka Niklas Holmgren på Viasat Sport i några veckor? När öppnar förresten transferfönstret för kommentatorer? Snart, får vi hoppas.
Det här och mycket mer undrar vassa pennan Johan Croneman i DN.

AUVITU

17 februari 2011

Zarah och Sven-Olof



Bläddrade förstrött i vinylsamlingen och hittade plötsligt denna raritet. Tillsammans med Einar Groths orkester framför Zarah bl a den hjärtskärande låten Får jag lämna några blommor (Lillebror Söderlundh - Nils Ferlin). En personlig favorit. Inte ett öga är torrt.....och så dansar jag en chardas. Zarah i sitt esse.

Glada Änkan potpurri del I och II framför hon tillsammans med Sven-Olof (1905-1974), en av Sveriges främsta grammofonartister genom tiderna, kanske mest känd som schlagersångare. Zarah behöver ingen närmare presentation.




Granskar ni porträtten lite närmare så konstaterar ni att de tu tycks ha använt sig av samma tandläkare.

Mera medaljer

Undgått mig! Nationstävlingen i slalom-VM i Garmisch-Partenkirchen. Sverige tog tydligen brons. Varför inte. Det tävlas ju om medaljer i lagbackhoppning. För Finlands del skulle ju en lagtävling i spjutkastets gränslösa värld vara rena rama segertåget. London-OS?

Magnifik kväll

Fantastisk match på det hela taget igår mellan Arsenal och Barcelona om någon undrar. Propagandafotbollen rakt igenom. Vilket tempo. Snabbt, rappt och tätt. En match som jag rankar väldigt högt. 90 minuter av förtrollning. I åttondelsfinalen 1:2 - ÅTTONDELSFINALEN! I ärlighetens namn borde Barca ha punkterat drabbningen redan i första halvlek men oturen grinade dem i ansiktet. Messi hade ju några riktigt fina lägen men han fick inte ordning på trumpinnarna. Att hemmalaget går till pausvilan med bara 0-1 i baken är ett smärre under.
I andra kommer Arsenal ut som ett pånyttfött lag och vänder tillställningen på näst intill ett bragdmässigt sätt. Persie 1-1 och Arshavin bredsidar in segermålet till hemmafansen vilda förtjusning. Segermålet är en delikatess; Nasri frispelas offensivt och väntar in den ryske tsaren och släpper bollen med fräck passning inåt, Persie också delaktig i 2-1 eftersom han drar med sig ett par Barcaförsvarare och därmed friställer Arshavin. En Arshavin som i slutet var nära att också bli syndabock eftersom han missar en nick hemåt.
Jag längtar redan till returen 8 mars.

16 februari 2011

Hur sa?

Två gubbar som båda hörde lite illa satt och pratade.

-Nu är det höst och ingen sommar har vi haft, sa den ene.
-Vad säger du?
-Jo, att det är höst och att vi ingen sommar haft.
-Men vad ska vi med sommarhatt, nu när det är höst?

För mycket vaselin



Senaste helg försökte även jag ge mig in på en av På Minutens utmaningar. Lyftkranen ser enkel ut men stryker du/ni på för mycket (eller för lite) vaselin på kroken blir det jobbigt. Jag strök på alldeles vanvettigt för mycket. Likt en testosteronstinn Gattuso sprang jag runt i lägenheten och skrek ve och förbannelser över min oförmåga. Plötsligt ringde det på dörren och utanför stod frugan:

-"OJ, vad har du för kladd på näsan?" frågade hon.
-"Det är bara vasellin uppblandat med lite tuss!" svarade jag generat.

15 februari 2011

Golf


Jag skulle sluta med golf om jag inte redan hade skaffat så många snygga tröjor.
Bob Hope (1903-2003)

13 februari 2011

Den enögde fotografen

Pricka in i almanackan redan ikväll. Det har jag redan gjort. Retrospektiv 25 mars-12 juni. Glamour och realism. Watsons värld. Fotografiska.
ALBERT WATSON

Typiskt

Förtvivlat svårt för finska grabbar att näta. Vidrigt! Sverige hade säkrat turneringssegern innan mötet mot blåvitt. Finland ville mer men återigen kommer storebrorskomplexet fram. Usch. Grattis, Mårts. Succé i LG Hockey Games.
Matchens delikatess är Kontiolas dragning som är upphovet till 1-0. Petrasek åker ju in i planket likt en snöplog!

Nu skall jag städa upp gråa hårtussar och plåstra om nagelbanden.

12 februari 2011

Köttsoppa och pizza

Kollade första perioden mellan Finland och Tjeckien i LG Hockey på Svt Play. I kommentatorshytten Lindeborg och Kunnas. Den senare lite fyndig allt när Milan Gulas stod för regelvidrigheter ute på isen;
-"Nu blir det tjeckisk köttsoppa i utvisningsbåset"

Inne en stund på fyran play. Allas vår dryckesbroder Bengt Frithiofsson väser och smuttar ur medhavda buteljer. 2718 Campos de Luz (49 spänn) betygsätter han med tre solar. Bengt sätter ner näsan och rundar av med;
-"En måndagkväll till en pizza Margherita".

Pratbubblan

Beklaglig debut på Globen

Valtionhotelli

Jag riktar in kompassen mot Imatra som ligger endast 7 km från ryska gränsen och staden Svetogorsk. I Imatra hittar ni det kända Valtionhotelli, en slottsliknande och vackert renoverad byggnad i jugend från 1903, arkitekten med namnet Usko Nyström (1861-1925). I all dess grönska och prakt! Imatra har jag aldrig besökt. På hotellet skall jag slagga över innan jag drar gräsmattan över mig.

11 februari 2011

Fredagsmys

Sätt er på golvet och känn lugnet infinna sig. Ta en mjuk, lätt (gärna svart) boll av fotbollsstorlek. Håll bollen med båda händerna och sänd den vidare medsols till den som sitter närmast genom att vrida överkroppen. Mottagaren vänder sig mot den som har bollen och tar emot den genom att lägga båda händerna på den, vrida överkroppen och sända bollen vidare osv. Under tiden sjunger alla (lågmält och sakta) Åke ger bollen till Vanja etc. Melodin hittar man på efter tycke och smak. OBS! Ni använder förstås era riktiga förnamn.
Bra övning och härligt fredagsmys. Bålvridningen är en viktig del i s k normal motorik och ingår naturligt i många armrörelser. När man är spänd håller man ofta bålen alldeles stel. Rådet är; spänn av!
Självklart kan ni kicka bollen mellan er men då rekommenderar jag att ni utför övningen i gymnastiksal eller annorstädes än hemmavid.
Lycka till och ha en mysig fredagsevening.

10 februari 2011

Belos

(bild från facebook)
Den så kallade vinterklassikern, mellan JOKERIT-HIFK, på Olympiastadion förra lördagen drog hela 36 644 åskådare - ett prydligt nordiskt publikrekord vad hockey beträffar. Till mitt stora förtret vann HIFK matchen med uddamålet. Matchens förgrundsfigurer var ungtupparna Mikael Granlund (HIFK) och Teemu Pulkkinen (Jokerit). Ingen av dessa är dock med i LG Hockey Games. Märkligt, om ni frågar mig.
I samband med klassikern fick Jari Sahros stoltsera och flyga fram med ögonsten av märket Belos. Enligt initierade källor till redaktionen har han använt kärran under fem årtionden. Bra grejer det där med andra ord.
Apropå LG Hockey. Turneringen har redan startat med match i Moskva där ryssar tar sig an finnar. 1-1 efter första. Om mindre än en halvtimme är det nedsläpp mellan nya glada Mårts och långhårigt teatraliskt kontringsspel. Uppeggande? Inte, om ni frågar mig. Dock, känner mig alltför väl. När söndagen är inne sitter jag fastklistrad framför Sverige-Finland. Likadant varje år!

9 februari 2011

Liana-Kaarina


På bilden har ni Liana-Kaarina Ohayo (Leskinen, född 1937), skådis och sångerska. Sexbomb på 60-talet och Finlands egen Elisabeth Taylor. Gift tre gånger. 1969 gifte hon sig med juden Elias Ohayo och i finsk tidning kunde man läsa att "bli inte förskräckta om ni möter Liana-Kaarina med en svart man på Helsingfors gator!"
Hennes karriär har kantats av alkoholism och bulimia vilket hon i intervjuer öppenhjärtligt berättat om. Liana har under årens lopp delat med sig av egna erfarenheter och försökt hjälpa andra med liknande problem.

8 februari 2011

Lättare lunch

foto: Erik Lindahl

Hungry For The Blues. En soppa i blå toner. Inte spik direkt, snarare rullande sten. Uppvärmning.
Med majestätisk värdighet intog Muddy Waters, eg. McKinley Morganfield, en lättare lunch på Bel Air Hotel i Haag 1980. Bara ett par timmar senare framträdde han inför tusentals personer på North Sea Jazz & Blues Festival.

7 februari 2011

Smäller av

Det finns de som hävdar att jycken är människans bästa kompis och det finns också de som anser att den där svarta plastpåsen i hundägarens hand tyder på att det snarare är tvärtom.

Och sen var det den där schweiziska snubben som i misstag lämnade kvar sin meritförteckning när han begick ett inbrott. Snubben höll på att söka nytt jobb i samma veva som han begick brottet - stöld av dyrbar kamerautrustning. Hans namn och och adress stod på meritförteckningen. I Linz?

Kollade på ett par fotbollskamper i helgen. Från en match redogör jag kortfattat att den kanonen med allra största sannolikhet hade gått in om den hade gått under ribban d v s hade bollen gått över ribban hade det inte blivit mål!

6 februari 2011

Krikunov


Den tidgare förbundskaptenen för Rysslands hockeylandslag Vladimir Krikunov har ett eget recept för att varva ner efter intensiva matcher;
-"Tre snapsar med vodka efter varje match är ett måste. Och om jag känner för fler snapsar sen, så dricker jag fler".

2 februari 2011

Pentti Valo

Kaskö Spelmansgille gav lagom till stadens 200 års jubileum 1985 ut ett album med titeln "Livets små fröjder".Den skönsjungande, numera hädangångne, Pentti Valo bidrar med sin stämma på flertalet av låtarna.

Plattan har genom åren gett mig många stunder av nöje och avkoppling. Plockar helt sonika fram några favoriter från LP:n; Grisar och lemonad (A-sidan) och Fyren på Sälgrund (B-sidan).

Återkommer givetvis med utförligare rapporter längre fram vad utgåvan beträffar. Var så säkra. Håll utkik.