30 oktober 2011

Glömd bronschvarg


"Så där. It was difficult to fix it on you. Well. Butt, it's fit on you, sir" Förvisso ett tag sedan. I slutet av september delade kungen Carl ut hederutmärkelsen "Bronschvargen" till Saudiarabiens kung Abdullah Bin Abdul Aziz. Vargen delas ut av WOSM och Kungen var på plats i egenskap av hedesordförande i World Scout Foundation. Frågan som ställdes var att hur lämpligt det var att ge en hedersutmärkelse till en kung i ett land med odemokratiskt styrelseskick och med stora brister när det gäller de så kallade mänskliga rättigheterna.
Vad var anledning till att Saudiarabiens kung fick motta priset? Jo, Abdullah fick priset för att han stöttat och skänkt en stor summa pengar till projektet Messengers of Peace (projektledare Patrik Hedljung).
På olika medier, framför allt Facebook och Twitter, diskuterades ämnet flitigt bland scouter och vissa var fullkomligt rasande över att det dröjde innan Svenska Scoutrådet uttalade sig.
-"Han har visserligen gjort bra saker för Scouterna, men det går inte att till fullo skilja på hans olika roller och därför är det här inte oproblematiskt!" avslutar Helene Gestrin, ordf Svenska Scoutrådet, intervjun och smiter iväg för att göra upp öppen eld bakom husknuten inför den stundande lunchen. Komplext med andra ord.

Inga kommentarer: