5 september 2011

Måndag

Ställer undan bullarna i skafferiet och lämnar travpoesin därhän. Nere på stan fortsätter snacket som om ingenting hade hänt. Läser att Alliansregeringen lovar pensionärerna sänkt skatt 2013 eller 2014 - OM de offentliga finanserna tillåter det.
Det är måndag och lite ramelskt allt. Jag skrider till verket och skrapar fram drottning Kristina ur minnenas arkiv. Hon var ju lite av skandalernas mästare, hon. Något av en kunglig Pikätossu (sv. Långstrump) i vuxen version. Kristina red och jagade som en karl. En riktig grogghagga, enligt många i hennes bekantskapskrets. Anarkistisk i sin framtoning, Lite av en 1600-talstransvestit med många plagg i garderoben. Livliga diskussioner bakom hennes rygg i korridorer och på gator och torg och gynekologen Elis Essen-Möller ville gärna ta sig en titt på henne genom att författa en bok.
Kristina lär även ha legat sked med den vackra hovdamen Belle. Under ledning av Hjortsjö gick man till botten för att säkerställa Kristinas könstillhörighet; 1965 öppnade man så hennes grav och en undersökning av hennes skelett påvisade att hon var en alldeles normal kvinna. Och alla runt gropen drog en lättnadens suck!
Carl XVI Gustaf har lite att jobba på om han skall nå upp till Kristinas nivå. Å andra sidan ligger han inte på latsidan. Han jobbar ihärdigt med att flytta fram positionerna.

Dagens ord; facebooktrollning.

Inga kommentarer: