30 november 2010

Godnatt

Photobucket

Hos doktorn

Skogshuggaren Nisse som huggit sig i benet tycker att läkaren håller på för länge med att rengöra såret och säger:
-Är det så att doktorn söker efter yxan kan jag tala om att den är kvar i skogen.

29 november 2010

Canal +



Uppsnappat understatement i förbifarten:
"Det lyser upp när solen skiner"
*

Skomakar'n gjorde en Birgitta och gick i kloster - i Skokloster.
*

Tips. SVT1. 22.30. VERA DRAKE.
*

-"Jag är glad att det är lugnt med honom!" säger Nisse och bryter tystnaden.

28 november 2010

Blixtar och slagpåsar


(foto: Matti Matikainen)
 
Bänkade mig framför tv:n igår och Viasats direktsändning från boxningsgala i Hartwall Arena. Tungviktsmötet där mellan Robert Helenius och Attila Levin tilldrog mitt intresse förstås. Blev ingen kamp. Jag hann knappt smutta av glöggen! Snacka om att göra processen kort. Helenius tog det lilla lugna i första ronden. Kort in på andra blixtrade han till med snabba slagserier som fick den stele svensken, som inte gått en vettig match på flera år, att se karlavagnar och andra soppslevar. Domaren blev tvungen att gå mellan och avbryta matchen eftersom Levin inte hade några fler verktyg att erbjuda från sitt medhavda handbagage.
 
Ei saa peittää. Får ej övertäckas. Robert Helenius fjortonde seger i proffsringen på lika många försök. Starkt. Kan bära långt för den slagkraftige 26-åringen från Borgå. Snart VM-match?

24 november 2010

Ralph Winn

Spårlöst



Snöovädret slår till. Alltid lika överraskande. En sån här dag lämnar inte ens tågen spår efter sig.

I grannlandet Norge däremot är gemene man upp över öronen bekymrade över sakernas tillstånd vad beträffar skigåing. Vad har hänt med snacksalige spurtkanonen Northug?

-"Vi har inga spår efter skidåkaren!" kommenterar det norska skidlandslagets ledning .

21 november 2010

Gjord av sten



foto: L D Communications
Han har till och med drömt om att bli bibliotekarie.
NAMN och NYTT(DN 19 nov 2010):
Champagneexpert var sektledare.

Att göra processen kort


"Och ingen blir glad när han stöter på en fiende, då uppstår alltid problemet vad man skall göra med honom. Det enklaste är att skjuta honom och det var också Viktors första tanke, men i samma ögonblick överväldigades han av en stor lust att prata med någon och han kunde inte motstå frestelsen att byta några ord med desanten innan han gjorde processen kort med honom (han mindes uttrycket >>att göra processen kort>>) från en deckare och han gillade den för den gav dödandet ett slags juridisk sanktion."
ur Henrik Tikkanens 30-åriga kriget

17 november 2010

Trådlöst och helmuskel

Det är inte brottsligt att bita ihjäl en mus. Domstolen fick ett ärende på sitt bord efter att en 23-åring dödat en mus med sina tänder. Gotlands tingsrätt anser att händelsen är direkt motbjudande, inte brottslig. Ett predujicerande fall med andra ord!
Själv skall jag bara slaska i mig någonting med helmuskel. Pälsfritt var det här.

Ett sargat Finland möter San Marino i betydelselös EM-kvalmatch i Helsingfors. Mitt tips är broderligt 1-1. Vore mumma med en pinne innan jul.

Nedsablad och nykter Helenius (mv i SSK) fick hoppa in i gårdagens förlustmatch ( vid ställningen 1-5) mot AIK och slapp kröka rygg. Supernolla, där!

16 november 2010

Jag spår snö

Järnvägsföretagen och myndigheterna bör hålla möten om spårtrafiken när vädret väntas bli dåligt. Det föreslås i en utvärdering av förra veckans lyckade övning "Spårsnö". Själv föreslår jag att väderprognoserna blir avsevärt bättre. Inget jag bara tar ur luften trots att det är aningen förkylt. Underkylt regn kan som vi alla vet förvandlas till överförfriskad is men är man bara ute i god tid med värmepistolen så.....

Nej, glassbilen här. Som om det inte vore nog har jag dessutom installerat ett par sådana där finurliga kameror som sänder högupplösta bilder från störningsplatsen. Bilderna används bara för privat bruk. Oroa er inte. Jaja, jag bedömer att alla är "på tå" inför den stundande vintern. -"Den är ju redan här!" utbrast en bekant till mig häromsistens. Det var det "häla".

Förmågan att motstå frestelsen blottar oförmågan att ge sig hän.

15 november 2010

En Fihnn mitt under galan

Smusslar in en hockeybild så här i gäspig fotbollsfest. På bilden har ni Kjell Fihnn, 22, elektriker. Forward. Leksands IF. Lovande center med en del juniorlandskamper bakom sig.

Sveriges största samlarserie 67/68. LEKSAND omfattar 21 spelare. Nummer i samlarserien 95-115. Fihnn är bild NR 102.

Eija-Liisa Ahtila


14 november 2010

EHT

-"Magnus Johansson lugnar upp spelet!" säger den rutinerade kommentatorn Staffan Lindeborg i mitten av tredje.

13 november 2010

Bänkad

Plötsligt står den bara där - bänken. Jag sätter mig ner en stund och begrundar vardagsserien som pågår. Löpsedlar. Historier sprider sig som löpeldar. Fyllefester. Överraskande överkörningar. Falsksång. Sommerlat. Den är skön att sitta på - bänken. Vad kostar den? Odlad, certifierad teak.

Motvilligt reser jag mig och går iväg. Fönstershopping. Smyger in på ett fik, in i värmen. Beställer en latte. Vad var det som hände? Egentligen. Facebookuppdatering av någon; jag e såå trött. Gå och lägg dig, då, tänker jag. Kanske jag ändå skall förhandsboka. Dumt stå där med svansen mellan bena. Talkin' about.

I öronen under senaste dagar:

Love The One You're With - Bonnie Bramlett
Mojo Hand - Lightning Hopkins
Slow Down - Keb'Mo
Please Say - Christel Alsos
Up In Smoke - Blackberry Smoke
Redemption Day - Johnny Cash
Don't Change Horses - Greg Koch
Learning How To Live - Lucinda Williams
Show Biz Kids - Rickie Lee Jones
Going Unconscious - Brian Eno
Ain't Misbehavin' - Sara Vaughan
Ass For Days - Little Feat
I Will Not Be Broken - Bonnie Raitt
They Call Me Big Mama - Big Mama Thornton
Spanish Eyes (Rot Ist Der Wein) - Heino

10 november 2010

Amazing

Stod

Aleksis Kivis, den mästerlige finske författarens, stod i Helsingfors. Här sitter han dock!! Jag har all anledning att återkomma till Kivi som betyder sten.

9 november 2010

Myllyläföre

Blötsnö som rikligt vräker ner. Klass 2-varning. Ja, en dag som denna kommer jag osökt att tänka på OS i Nagano 1998. Myllylä vinner femmilen under svåra snöförhållanden. Tre år innan vann han ju femmilen (VM) i regnigt Trondheim. Extrema snöbyar eller snöblandat regn; Myllyläföre. Efter Myllylä före innan.

SNÖFÖRE

8 november 2010

Bundesligan


Bundesligan tar sig uttryck i många olika former. Bollen däremot är puts veck!

4 november 2010

Frukost, änglar och bratwurstar

IFK Göteborgs ljuva 80-tal. Ja, ni kommer ihåg. På bilden ser ni räddaren och strikern Lennart Nilsson (i mitten) skrika ut sin glädje över ett mål i finalen mot skotska Dundee United FC. 1982 och 1987 är stora år i kamratföreningens blädderblock. Lägg dessutom till fyra Allsvenska titlar under nämnda decennium. Enda plumpen i arkivpärmen är plats sju 1989.

MFF har matchboll inför slutspurten. Ett ungt tekniskt spelande pågatåg som med ungdomlig entusiasm bara forsar fram med jättekliv, förhoppningsvis är det nå't stort på gång internationellt. Svensk klubbfotboll behöver en färdknäpp och uppryckning å det rejälaste. Risken är dock stor att många av klubbens talanger försvinner bort till de större bankomaterna runtom i Europa.
Både Malmö och Helsingborg vinner i sista omgången. Guldet till Malmö, på målskillnad. Grattis.

Jag hade ingen bra dag när jag snickrade ihop detta. Sovit dåligt eller något i den stilen. Inte vid sunda vätskor i alla fall.

Tommy Nilsson
Monarken är ute å cyklar i ogjort väder.

Frukost. Mild yougurt. Sun*Maid Naturlige Californiske Rosiner och Corn Flakes The Original and Best. Kaffe. Smarrigt.
Imorgon kan jag tänka mig bratwurst och surkål. Nästan så jag kan höra Peter Antoinette flåsa mig i öronen. Jag stänger gluggarna och slår ifrån mig.

3 november 2010

Raskt över till höstrusk

foto: Sven Lindwall
Poeten, författaren och skådespelerskan Regina Lund, född i Vasa 1967, berättar gärna om sin bok som hon skrivit tillsammans med sin döde far Christian. -"Han bara kom igenom via olika medium och sa att han ville skriva den här boken med mig" avslöjar sångerskan Regina som numera är bosatt i Danmark.

Bokens titel är förresten; Nothing but the veil (2009).




Namnet Mikko Lehtonen är bekant för de flesta hockeysupportrar då han har en namne (den andre Mikko, han med skenan!) som spelat i både Timrå och Frölunda.

På bilden däremot 23-årige Mikko Lehtonen, rightwing och succévärvning i Skellefteå AIK. Över 100 pinnar på två AHL-säsonger men ändå bara två ynka matcher i Bostons dress. För närvarande tvåa i Elitseriens poängbörs 18 (10+8). Uttagen till Karjala Cup som börjar om en dryg vecka. Stor och stark, tar inga genvägar till motståndarmålet. Pang på rödbetan, helt enkelt. Bara en tidsfråga när han är tillbaka i NHL.

1 november 2010

Arenaföreställningar

You can make a very strong case that the large Stadium show is not an American art form at all and that it was really the Rolling Stones and Pink Floyd who invented it.

MICK JAGGER
Det finns väldigt mycket som talar för att de stora arenaföreställningarna inte alls är nån amerikansk konstform och att det i själva verket var Rolling Stones och Pink Floyd som uppfann den.


Vägg i vägg




Visst är det den. Kyllä. Vid fikat idag trillar så polletten ner. En befrielse. Nu kan jag ägna mig åt andra huvudbryderier. Vägg i vägg! Så heter den. Svensk-finsk kultkomediserie som handlar om två radhusgrannar i Södertälje. Förvecklingar. Blåvita flaggor, språkförbistringar och gulblåa kepsar. Lite finnkamp om jag hårddrar. Typ Nåjde/Lätsä-Pekka om ni så vill. Saknar den. Finns ej på DVD-utgåva. Jag får väl ge mig till tåls. Hoppeligen visar SVT den igen inom snar framtid.


På bilden har ni min favoritskådis Esko Nikkari (1938-2006) som spelar familjefadern Leppänen i serien. Svenske motsvarigheten på andra sidan väggen spelas av Michael Segerström. På tal om Nikkari, ni har väl sett den finska versionen av Brott och straff; Rikos ja rangaistus. Om inte, se den!