31 oktober 2010

Perdita

Isabella Rossellini som Perdita Durango i Lynchs bisarra roadmovie Wild At Heart. Lysande., säger jag. Öppningsfilm på första Stockholms filmfestival 1990.

Gillar att lira

Bestämde sig i mars för att lägga rören på hyllan och enbart ägna sig åt tränarsysslan i sitt finsk-svenska lag HaparandaTorneå Bandy. Suget tillbaka ut på isen blev dock för stort ischias till trots. Inget kan stoppa honom tydligen. Det går inte fort men spelförståelsen sitter fortfarande som smäck och vilken premiär mot Vänersborg sen. Jukka målar direkt i 5-4 vinsten.

48-årige bandykonstnären Ohtonen är Elitseriens äldsta spelare genom tiderna. I finska landslaget spelade han mellan åren 1982-2001. -"Truppen är tunn så jag hoppar in igen!" säger han med ett leende. He's back.

BANDY
LEKSA
NIEMIKORPI
PINNEN
TOBBE

◙ ◙

På Fasching i fredags. Larry Carlton Trio. Stilgitarristen Larry Carlton har inget att bevisa längre. Han smeker ömsint fram toner på sin 335:a och visst kommer låtar som Josie samt mina två favoriter Burnable och The Prince. Kvällens behållning för min del är dock samarbete mellan gitarristens son Travis, elbas, och unge stjärnskottet och trummisen Gene Coy. Dynamisk duo. Vow! Svänger så in i bängen. Genialitet och ekvilibrism på högsta nivå.

YELLOWJACKETS
RICKIE

28 oktober 2010

Slott


Läckö slott ligger på ön Kållandsön, den största ön i Vänern. Två mil från Lidköping,Västergötland. En hel räcka med boningsrum, uppåt en 248 stycken. Mäktig kåk. Ett besök lockar!


26 oktober 2010

Klippt

Frisören till sin kund:
-"Hur skall jag klippa dig?"¨
-"Som min bror" säger kunden förväntansfull.
-"Nå, hur har han det då?"
-" Jo tack, bra!"

25 oktober 2010

Räls

Vintern närmar sig med stormsteg. Brrr. Lövhalkan har ersatts med isskorpor. SJ å sin sida inför en ny restidsgaranti för att minska på trafikkaoset. Tiden skenar iväg. Snart är det (h)jul. Nu gäller det att lägga på en räls.

Oplanerat i kvällsmörkret

Från det ena till det andra. Ingen skulle väl omsätta den morbida tanken till praktiska handling genom att starta en Expressfirma som heter Kristi Bud i Knutby, eller som man säger med lite finsk-svensk brytning; Kristi Bod.

En kvinna lastar sin bil på Kronobergsgatan och ställer barnvagnen med väska bredvid bilen. En bil stannar och en person hoppar ut och stjäl väskan.

I en porslinsaffär på annan gata i närheten glömmer en tankspridd man sin meritförteckning. Vid ett korvstånd på Söder vill en yngling med röda kinder ha allting på, x-tra allt.

Själv promenerar jag i en kvällsdimma som ligger stilla, försöker skingra den med min föga avundsvärda andedräkt.

24 oktober 2010

Bolltrollaren



Jag fortsätter på ämnet tennis. Plockar fram en favorit ur mappen. Här har ni Mikael Pernfors som slog igenom relativt sent som tennisspelare. Rankad tia som bäst och året 1986. Spektakulär, bjöd publiken på det där lilla extra. Bolltrollaren som bar hatt på banan och som i intervjuer utan omsvep erkänt att han spelat bakis. Malmökillen som gick ut för att ha roligt. -"Bollen är ju en leksak!" har han sagt vid flertalet tillfällen.

Här ser ni honom ligga som en värja i luften. Bilden är, om jag inte är helt fel ute på banan, från en Davis Cup match mot Pat Cash.

23 oktober 2010

Ingen hare ikväll

Matchboll i tredje set. Massivt publikstöd. Jarkko borta men ändå hemma på sin favoritbana. Allt var upplagt för finalfest men på något besynnerligt sätt lyckades tysken Mayer krångla sig ur finnens järngrepp. Ajaj. Så nära men nära skjuter ingen hare. Nieminen blev lite för passiv där på de avgörande bollarna vilket kostade honom semisegern. Florian Mayer spelar en avig tennis med många hemmasnickrade slag. Hans tvåhandsfattning där på backhandvolley är ju helt suverän, för att inte tala om hans smekande grundslag. Näe, rättvis tysk seger idag och imorgon söndag väntar populäre Federer på andra sidan.

Nu väntar smaskig jordnötskyckling med kokosris. Sedan skall jag och frugan gosa lite.

22 oktober 2010

Global Positioning System

"Orden är ett slags reparation: är ingenting trasigt, behövs de inte. Exempel? Så snart en annan människa kommer in i mitt rum, går det sönder. Du hör mig tala, jag försöker laga det." (Horace Engdahl)

Jag måste distansera mig till ovanrapat, katalysera innehållet och bearbeta partiklarna bit föt bit.

Snön faller

En dag som denna kommer jag osökt att tänka på snömatchen på Parkstadion i Gelsenkirchen. Kortbyxor,polisonger och sträckta vrister. Lyckebygossen Roland smäller in 1-0 och skuttar av lycka. Larsson avgör sedan på straff. En svensk klassiker!

20 oktober 2010

Lövhalka och pianolektioner

Julia Mustonen föddes 1976 i Sibirien och fick redan som treåring pianolektioner av sin mor. I tidig ålder heltidspianist och deltog i tävlingar och höll konserter runt om i Ryssland, Centraleuropa och Skandinavien. Givetvis skiljer sig hennes uppväxt och ungdom från hennes vänner. Julia påbörjade sin första professionella musikutbildning vid tolv års ålder. Hon har en akademisk musikexamen från Sibeliusakademin i Helsingfors och en hel radda andra examen bland annat från Berlin osv. Mustonen är sedan 2005 bosatt i Stockholm, hon har studerat för Scheja på Musikhögskolan. Om att ha hela Claude Debussys hela pianorepertoar med i bagaget beskriver hon som att måla med musik.

Själv tar jag det piano i väntan på CL-fotboll och gruppfinalen Barcelona-FC Köpenhamn, visas på Viasat.

Så här i snöväntans tidevarv visar nya forskningsrapporter att lövhalkan minskar om man tar bort löven från spåren.

18 oktober 2010

Lady Day

Paavali och grävskopan

Paavali som kastats ut från en restaurang i finländska Kuopio visade sig inte vara helt nöjd med sakernas tillstånd. I vad man förmodar var ett tillstånd av visst vredesmod återvände argsint man, för det var Paavali, till den lokala restaurangen med ett större tillhygge och det är som vi säger här i Svedala bara förnamnet - en GRÄVSKOPA! Med hjälp av det motoriserade arbetsredskapet satte han igång med att förstöra plejset efter konstens och grundens alla regler.

Ett sextiotal besökare visades ut via bakdörren i restaurangen. Ingen kom till skada.
Paavali greps av polis och uppges ha haft 1.64 promille alkohol i blodet.
Med andra ord, restaurangen i fråga hade bara rättigheter, inga skyldigheter.

17 oktober 2010

Tumba

Jajamensann! Ingen mindre än Timo Tumba Turunen. Den store lille kvicke Jokeritforwarden som skapade oreda i motståndarförsvaren. Rapp i hjärna och händer, speluppfattning med inslag av fiberrik optik. Målskytt av Guds nåde. 1973 hade annars Jokerit ett kanongäng på benen.

Powerplay-uppställningen där med Leppä-Turunen-Sutinen och på backen duon Koskela-Öystilä får det att nostalgitåras i ögonen. I fem-mot-fem flankerades Tumba oftast av Hiiros och Kyntölä. Vid den tiden huserade även dribblern Mölli laget. Vow! Valtonen mellan stolparna. I hjärtat sjunger en koltrast.

1976-77 lirade Tumba i SSK:s dress. Nollkoll på vad som gjorde att Timo förärades med smeknamnet Tumba. Siinäpä se. Nu blir det promenad i solskenet.

TROJKOR
VALTONEN

16 oktober 2010

Andersson

Claes Andersson, född 1937 i Helsingfors, är till utbildningen specialläkare inom psykiatri. Riksdagsman 1987-99, ordförande för Vänsterförbundet 1990-98 och kulturminister 1995-98.
I sin bok - Mina tolv politiska år - skriver han öppenhjärtligt om frihetskänslan i sin nya tillvaro, att plötsligt få rå om sin tid, om kronisk ångest och ständiga självanklagelser. Rekommenderas varmt.

- Om man är tillräckligt intelligent märker man nog när man blir dement

Hundföda

En holländsk kirurg har prickats sedan han burit hem bortopererade mänskliga kroppsdelar som mat till sina hundar.

14 oktober 2010

Håller färgen

Råder delade meningar om vad Molière hade för färger på klädseln när han kollapsade där på scenen för en herrans massa år sedan, 1673 närmare bestämt. Den franske skådisen, dramatikern och regissören avled ju senare, efter några timmar, i sitt hem. Hans sista ord i livet lär ha varit en svordom. På utrikiska wikipedia är följande nedskrivet....


The superstition that green brings bad luck to actors is said to originate from the colour of the clothing he was wearing at the time of his death.

Den inhemska versionen förtäljer....

Det är sagt att Molière var klädd i gult och på grund av detta finns skrock om att gult ger skådespelare otur.

Kvittar med färgkombinationer i detta specifika fall. Jag försöker hålla färgen och lägger ej ned något större jobb vad beträffar efterforskning. Drar paralleller till pendeltågen i Stockholm faktiskt. Lite långsökt kan tyckas. De är blåa, tror jag. Inte säker, så sällan jag ser dem!

13 oktober 2010

Halt



Höst. Syrligt äpple, varma koppen till tröst. Frisk luft att andas. Vintern närmar sig med rekordelig fart, på med broddar, skydda hakan. Snart skidan slinter, upp med hakan och ut på isen. Sanda ej, nu blir det åka av.

MEN, vad gör han, pöjken? Ser ut som han swingar med en bandyklubba. Tränar hårt. Övning ger färdighet. Kvinnan däremot, hon bara halkar förbi.

Yes Corning No Corning




Frugan har rätt i sin analys vad beträffar Finlands tunna och mjäkiga insats på hemmaplan:
"Finland kan inte fotboll. Spelar ingen roll vem som är förbundskapten"
En bisarr upplevelse att följa med de finska spelarnas eskapader där ute i höstmörkret på anrika Olympiastadion. De mest elementära grunderna saknas som t ex att slå en passning med rätt adress. Blev något bättre när statyn Litmanen kom in i andra men då var det så dags. Var fanns glöden, var fanns nerven. Jag sliter mitt hår i förtvivlan, tussar lossar smärtsamt. Jag vill bara skrika, försvinna ut i den ensamhet där inte skriket stör någon.
-"Skärp till dig nu!" lugnar frun med sammetslen röst.

12 oktober 2010

Snart

Ödesmatch för Finland. Snart smäller det. TV4 sport visar matchen som startar kl 17.30. Hoppet är det sista som överger en. Bollen är alltid rund. Vinst ikväll skulle betyda en gnutta hopp för Baxters grabbar. Förlust däremot innebär att knivarna kan lämnas in för slipning än en gång!

Förbundskapten Baxter skulle allt behöva en storväxt målspottare ikväll. Tänker närmast på en spelare som Nils Nisku Rikberg, Finlands andra fotbollsproffs efter Rytkönen. Bara att glömma! Rikberg finns inte längre bland oss och inte hittar jag någon bild på honom heller trots frenetiskt sökande på nätet. Hur som helst hann måltjyven Rikberg representera två franska klubbar under fyra år; Toulouse FC och FC Sète. I sin A-landskampsdebut mot Norge 1952 tryckte han in två strutar utan krusiduller. På 14 landskamper lika med 7 mål. OS 1952.
Baxter sitter knappast kvar vid förlust hemma mot Ungern.

10 oktober 2010

Där helgen tar slut tar älgen vid

Photobucket

Knästöd

Knee-supporten har tjänat mig i över 15 år. Nu är det slut. Aningen utslitet. Knä't likaså. Doften är det inget fel på. Kardborrarna i gott skick. Lite rost bara på gångjärnen.
Skall försöka sälja stödet på Blocket. Kan alltid få någonting för det....

Redaktionen rekommenderar: Café Klaver

Vargstudsare

Diffust vaga terrorhot. Rädslan och osäkerheten ökar. Drömmer mig bort till den tid när svenska farvatten kryllade av påstådda ubåtar.

På bilden har ni Tapparaikonen och målskytten Timo Susi. Den skottvillige forwarden var Tappara trogen under hela karriären . Känd för sina enorma projektiler och sitt patenterade vändskott ("kääntölämäri"). Timo hade en framträdande roll när Finland bärgade hem sin historiska silvermedalj 1988 i Calgary, passade till segermålet i matchen mot de röda. Plockar fram Susis CV och kastar en snabb blick och kan konstatera att det blev 6 FM-titlar, 4 VM och 2 OS för den gode Timo. I taket på Hakametsä hänger hans nummer 10. Fryst. Strykt.

Juliette

Let's Learn Little French with Juliette Gréco. Trendskapare. Populär jazzsångerska, född 1927 i Montpellier, i St. Germaine-kvarteren i Paris. Rive Gauche. Den vänstra stranden. 50-talets radikala tid.

Juliette med många andra levde "från dag till dag" och utmanande borgerskapets värderingar och koventioner.

83-åringen still going strong. Hon är bland annat uppbokad i London i slutet av november.

6 oktober 2010

Götgatan


Typisk Corafilm. Och en roman har fått sin titel.
Cora, Ri-Cora, Ringside 1-2. Numera nedlagd.

5 oktober 2010

Snabbt, enkelt, säkert.


FC Lahtis levererar snygga mål

Litmanens bicycleta borta mot AC Oulu kan man ju se hur många gånger som helst. Nu har hans lagkamrat Drilo Shala varit i farten och snickrat till en "saksari". Klart som korvspad att kommentatorn är i eld och lågor. Håll i hatten:


4 oktober 2010

Den som väntar

Jag har hållit er tillräckligt länge på sträckbänken. Här kommer det efterlängtade brevet:

The magic Sven är tillbaka i England - än en gång. Nu är det Leicester (The Championship, näst högsta ligan)) för hela slanten och lite till. Med all respekt, Svennis har åstadkommit mycket inom fotbollen, hans cv är digert, men börjar det inte bli väl parodiskt vad hans flackande runtom i fotbollsvärlden anbelangar. Okay, han är inte dum. Det är inga struntsummor han erbjuds, Svennis skrattar mer än gärna på väg till banken. Hans namn nämns fortfarande med respekt i fotbollsvärlden men Leicester?! Självklart, he is only in it for the money.

Hur många matcher skall vi ge honom som lots för Leicester? Med tanke på att portugisen Paulo Sousa fick sparken i fredags efter knappt tre månader i klubben är sannolikheten inte stor att Svennis blir långvarig. Sedan 2004 har femton olika managers anlitats! Långsiktighet är inte Leicester melodi. Inom toppfotbollen är det vinster som räknas.
Lycka till, Svennis!

Rullar och bollar

Lika säkert som amen i kyrkan hör man fortfarande denna hälsningsfras:

"Hur e läget, annars? Full rulle?? Huvet upp och fötterna ner, säg. Haha. Ja, jag säger då det!"

- Hade inte alls varit kul att stå i vägen för Alex stenhårda frispark igår!

3 oktober 2010

Inledning och slut

Det svåra. Det svåra är att välja och att börja. Hitta en bra inledning. Visst, bara man kommer igång, så. Sedan går det nog nästan av sig självt. Nästan, i alla fall. Tror jag säkert. Begränsning är en nödvändighet eller kanske det bara är att ösa på med full sula? Inspiration. Transpiration. Koncentration. Djupa andetag. En promenad, kanske. Lite syre. Hjärnan skall med.

Som sagt var, en bra inledning som man känner för. Det kan vara en bra start. Å andra sidan kan jag börja lite som jag vill. Jo, jag får tänka vidare. Idag står det still. Jag får helt enkelt koka mig en rejäl portion gröt. Slänger biskvin.

Läser i tidning att Quentin Tarantino förlorat en av sina närmaste medarbetare. Sally Menke var hans högra hand från debuten med Reservoir Dogs. Sally Oscarsnominerades för Pulp fiction. 56-åriga Menke som klippt alla hans filmer avled under en promenad på onsdagen utanför Los Angeles.
Livets tråd är skör. Allting kan förändras på bråkdelen av en sekund.

1 oktober 2010

Boxningslegendaren Mäki

Till höger har du boxningslegendaren Olli Mäki, född 1934 i Gamlakarleby.

Olli är den enda finnen som gått en VM-titelmatch. Drygt 23 000 åskådare såg matchen mellan Olli och Davey Moore på Olympiastadion i augusti 1968. Matchen slut redan i rond 2 ety Mäki knockades.
Han vann EM-titlen både som amatör och proffs. Stor finsk grabb som lät bli kniven men ved högg han minsann.

Tack för uppmärksamheten. Nu kan ni återgå till det normala. Sätt dig eller spring på stället. Plocka fram kettlebells! Själv skall jag räkna ut mitt kaloribehov.