30 juni 2010

Blåvit kant på tillvaron

Från ekivoka djurbilder till finländsk litteraturhistoria kan steget verka långt. Å ena sidan är avståndet från en kant till en annan förvånansvärt kort å andra sidan!

Kvinnosakskämpen Minna Canth (1844-1897) satte djupa avtryck. Hon lämnade ingen oberörd. Omstridd i språkstriden. Minna hade svenska som modersmål men skrev sina alster på finska. Språket var för henne endast medlet till utveckling, icke utvecklingen själv.

Hon ville slå sönder det romantiska kvinnoidealet som sitter i soffhörnet och virkar.

I Kuopio stiftades 1880 en kvinnoförening där sjubarnsmodern Canth var själen. Där dryftades kvinnosaken förstås, nykterheten, sedlighetsfrågan. Där lästes Ibsens dramer, Kielland mm.

På bilden ovan ser du Minna tillsammans med sin man Johan Ferdinand Canth. De gifte sig 1865 och till professionen var Johan lärare, lektor.

Jag nöjer mig med detta så länge. Fortsatta självstudier om Canth överlämnar jag till er.

Avslutningsvis, Johan Ferdinand är skrämmande lik Jarmo Mäkitalo. Eller tvärsom, hur ni vill.

Allt kan hända

Snart brakar kvartsfinalerna loss. Sicka matcher sen. Bland annat Tyskland-Argentina, the moralisk VM-final.

Bollen är rund som bekant och allting kan hända.

Några rätt blev det i alla fall vad mina profetior anbelangar.

28 juni 2010

En midsommarnattsmardröm



Regi: Claudia, 6 bast, snart på det sjunde

"....litet stänk av både "Dolt under ytan" och "Farliga förbindelser".

VARNING: DENNA FILMSEKVENS INNEHÅLLER MATERIAL SOM KAN UPPFATTAS SOM STÖTANDE FÖR VISSA PERSONER.

Kärlek och sån't tjafs

 
Copyright 2010 Kjell Dahlin och Smultron bokförlag.


Några axplock ur den digra skörden:


"Min mamma sa till moster att hon var blind av kärlek men hon såg när jag tog en kola"
LEO 8 ÅR
"Prinsessan föddes på ett slott, Daniel hittade hon i skogen"
FREJA 8 ÅR
"Morfar säger att vi betalat deras bröllop men är inte bjudna....konstigt!?"
SIMON 7 ÅR
"När vi var på bröllop på sommaren så somnade pappa på toaletten, då blev det fart på mamma"
SIGGE 9 ÅR
 
"Mumintrollen kan inte bete sig som folk. Det kan ingen som är från Finland. Men hittar de svenska mumintroll så kan de nog bli fina som present"
BJÖRN 8 ÅR
 
"Victoria är prinsessa, Daniel är ingenting men efter bröllopet blir han typ baron!"
MAJA 8 ÅR

27 juni 2010

VM-kuriosa

VM-fotboll 1982. Ungraren Laszlo Kiss gjorde VM-slutspelens snabbaste hattrick någonsin. I 10-1 vinsten över El Salvador tillverkade inhopparen Laszlo (i 55:e minuten) tre mål inom loppet av nio minuter. Hatten av!

26 juni 2010

Långt skägg kort

Finns mycket att berätta om denne lille store man - Zacharias Joakim Cleve (1820-1900). För att göra en lång historia kort eller varför inte undvika att trassla in skägget i brevlådan alldeles för länge klipper jag sålunda till och spinner raskt vidare och förtäljer att dåtidens Pagrotsky, utseendemässigt, där slutar för övrigt likheterna, ryckte in i de pedagogiska reformernas centrum samtidgt som Snellman utnämnts till senator.

Cleve kallades av vissa för "den varme finskhetsvännen". Uppburen som ett pedagogiskt orakel. Orden flödade i en aldrig sinande ström ur den lille mannens stora skägg. Snabba klipp var hans melodi eller snarare rak kommunikation. Han hade så att säga ett väloljat munläder och en skärpt hjärna.

3 januari 1862 utnämndes Cleve till professor i pedagogik och didaktik. Cleves föreläsningar dominerades kraftigt av abstrakta tankar och Hegels anda svävade över hans hjässa!

* *

VM börjat på allvar. Vinna eller försvinna. Åttondelarna. Gastkramande Uruguay-Sydkorea i regn. Suarez vinstmål är av högsta klass. Vackert!

25 juni 2010

Midsommaraftonsöppet




Ordningen återställd. Grunnat länge på detta. Det är ju Maarit Helena Hurmerinta. På scen kort och gott Maarit. Sångerska och låtskrivare. Pop- och schlagerprinsessa. 2004 blev hennes dröm verklighet när hon fick chansen att spela in en jazzskiva på engelska - Good Days Bad Days.

Maarit är en förebild för många unga finska sångtjejer idag. Hon har kallats för Finlands svar på Joni Mitchell. Hennes karriär drog för övrigt igång 1972 och då var det mycket Carole King för hennes del.

* * *

Ett lekfullt Japan spelade bort nervöst och stereotypt Danmark. Endo, Honda och Inamoto. Japan växer. Vad höll annars mv Sörensen på med? Vad sa Jon Dahl Tomasson kort efter förlustmatchen? Någon?

Filmen tog slut för Italien. Vittek stor matchhjälte för Slovakien. Lägg namnet Hamsik på minnet.

* *

Vi snackar väder.

*

24 juni 2010

Sanningen

Cirkulerar många anekdoter kring John Lennon och här är en av dem:

det hände med jämna mellanrum att John satt på en bar eller en restaurang och när han såg någon som närmade sig hans bord kunde han titta upp och säga, innan den andre ens öppnat sin mun: -"Jag vet inte!"
Den andre som kommit fram till Johns bord blev naturligtvis alltid förvånad och frågade "vadå??". -"Sanningen" sa Lennon, "jag vet den inte heller."

21 juni 2010

Abe ja Pave rokkaa



LITTLE FEAT

Danmarkifierad

Lillen stod ju på toppen av sin karriär under stekhett VM i Mexico 1986. Han spelade hem hela VM-bucklan mer eller mindre på egen hand till sitt Argentina. Vi kommer ju ihåg hans klassiska solomål ( kommentator Victor Hugo Morales skriker sig fortfarande hes över målet) och handbollsmålet.

Själv blev jag imponerad av Danmarks insats där i gruppspelet. Landet, i sitt första VM-slutspel, sopade hem tre raka vinster över Uruguay (6-1), Skottland (1-0) och forna Västtyskland (2-0)! Jag ryser av välbehag när jag tänker tillbaka på deras frejdiga och svängig offensivlusta. 1986 blev jag allt Danmarkifierad, ett tillstånd som numera är bortblåst. Danskarna hade därefter svårt att komma ner på jorden efter magnifikt gruppspel. Den 18 juni, i andra omgången, föll man så mot ett taggat Spanien med siffrorna 1-5. Tak och Godnat. El Buitre snickrade till fyra. En match som jag såg på skakig tv-bild på en sunkig vägkrog norr om Seinäjoki, tillsammans med ett slutkört fotbollsgäng efter ny bortaförlust!

Kuriosa från Mexico 1986 är också att "vågen" fick sitt internationella genombrott.

GAMMELDANSK

Måndagsfunderingar

Jag är konfunderad. Heter det inte grillolja? Krillolja? Säkerligen något finskt påfund. Kollar upp detta.

◙ ◙

Slagpåsar innan VM. Uträknat och förlöjligat. Nya Zeeland är turneringens skrällag. VM:s eget VuvuZeeland.

20 juni 2010

De nygifta poserar

Foto: Jonas Ekströmer

Även KOFORIT uppmärksammar bröllopet med familjeporträtt. Här ser ni de nygifta tillsammans med sina föräldrar drottning Silvia och kung Carl Gustaf och Ewa och Olle Westling.

GRATTIS KONUNGARIKET!

19 juni 2010

Beckbruttan

Det rullar på. I jämn fart. Många beckar små. Hon är finlandssvenskan som gjort sig ett namn på scen, på film och i tv här i Sverige. Vi känner till henne som Lena "SLUUTA NUU GUNVALD" Klingström i de massproducerade Beckrullarna. Om jag har räknat rätt har Stina Rautelin hitintills medverkat i 19 av de populära och trevliga filmerna om Martin Beck.

Stina hade också en stor roll i långköraren Rederiet där hon till slut lyckades bli kapten, övertog bindeln ifrån Torsten Jansson.

För övrigt kan jag ju nämna att det var i Torsten Flincks Dramatenuppsättning av Puntila som Stina Rautelin fick sitt genombrott på svensk scen.

BILAGA
LYSBOJ

Hålltider och annat

Helt förkrossad av Englands insats igår. Jag skäms å deras vägnar. Överbetalda snorungar klarar inte ens av att slå den enklaste av passningar. Ett bottennapp. Skit är vad det är. En av de sämre matcherna i VM:s historia. Fanns det målchanser överhuvudtaget? Nu krävs uppryckning - ett smärre mirakel - om det skall bli seger och avancemang i sista gruppspelsmatchen mot Slovenien.
 

Förberedelserna är klara. Nu får ingenting klicka. 2000 poliser är beredda. Ninjamannen lär ju vara i farten. Historisk händelse säger många. Kunglig inavel gastar smygroyalisten. Hotellrum gapar tomma och SMHI lovar ostadigt med temperatur mellan 15-17 grader. Hur som helst och när allt kommer omkring; idag får de varandra. Kronprinsessan blir Vickan med hela svenska folket och Daniel blir Hertig av Västergötland mm. Kul.

Let The Show Begin So We Can Have It Overstoaked.

11.30 HÄXVANDRING (KATARINA KYRKA)
12.04 KONSERT FRÅN OCKELBO KYRKA (SR P4)
13.30 HOLLAND-JAPAN
15.48 VICTORIA OCH DANIEL KNÄBÖJER
16.00 GHANA-AUSTRALIEN
17.00 FRIIDROTT LAG-EM (Eurosport)
17.00 ARGA SNICKAREN (R) ( FEMMAN) DEL 11 AV 11
17.30 KARAMELLI (BARNKANALEN)
17.33 16 VIGGENPLAN FLYGER I FORMATION ÖVER VASAORDEN
19.20 GÅ FINT I KOPPEL (SVT2) FINSK HUNDSKOLA FR 2008 DEL 2
20.00 SPEEDWAY (SVT24)
20.00 BLÅSNINGEN (3)
20.30 KAMERUN-DANMARK

17.33 är helt klart en riskabel och fasansfull tid. Rekommenderar alla som befinner sig i Kungliga att uppsöka skyddsrum. Ni kommer väl ihåg 1993?  Bäva månde? Nu är det 16 stycken!

Själv har vi för avsikt att have som grilltime vid 17.00 om vädret är tillåtande. Brasklappen slänger jag dock in likt en illaluktande wettexduk vad 17.33 beträffar. Säkerheten är viktig.

DAGENS ASSAR

18 juni 2010

Tre historier


Skolgården


Det var under vinterkriget mot Finland. Hovpredikant Béen samlade pengar och kläder och allt möjligt till finnarna vilket man väl inte såg med så blida ögon på ryskt håll.
Några Göteborgs-keddar stod på sin skolgård och pratade:
-Å har I hört att Stalin, han har slutat å äta fesk!
-Naj, vafför de då?
-Han kan inte tåla - Béen.

Fiskehamn

Ett par kållar kommer ner till fiskhamnen där en av deras kamrater håller på att lasta in fisklådor i en järnvägsvagn.
-Moss, Emil, vad håller du på med?
-Jag lassar ål, ser du la!
-Sa du Lazarol?! Ja, men jag tycker det ser ut som om de var Läker-ål, du Lazar-in....

Från bilskolan

-Nå, kan ni säga mig om man får parkera på en gata som markeras med ett struket ))P))?
-Ja, om man ska lossa eller lasta något.
-Får man t. ex. stanna och gå in och köpa tobak?
-Ja
Förhörsledaren såg bister ut.
-Ja, då är man väl ute i lastens ärenden....

Franck och Per




17 juni 2010

Ordstäv i halvtid

Folk i Finland har ett intimt förhållande till saunan och det är ju ingen större nyhet. De omsorgsfulla ritualerna har i det närmaste religiös prägel. För en bastuextremist kan saunaproceduren pågå i timmar, särskilt när det skall till att firas midsommar - juhannus. Snärt med björkris, ta sig ett dopp, litervis med Kossu etc. Förr i tiden - även nu kan jag tänka mig - förlöstes till och med barnen i bastun. Ty i saunan var det rent och vad heter det - vaettre - stilla.
Ett gammal finskt ordstäv lyder; det som inte går att bota med tjära, brännvin eller bastu går inte att bota med någonting. Bättre en flaska i handen än en dunk i ryggen, låter det på annat håll.

Bekymrad Lagerbäck i halvtid. Det ser mörkt ut för Nigeria....

Någon annan som reflekterat över att det är Islands nationaldag idag?! Nä. Jag tänkte väl det!

16 juni 2010

Krångligt

Ibland är det som förgjort! Du börjar fokusera på fel saker och koncentrationen är inte hundra. Du börjar krångla till det.

15 juni 2010

Mäkikotka - Backörnen

Amanda Vähämki & Roope Eronen

Finsk-svensk översättning:

(Bild 1) : "Kauko, hei Kauko"
(Bild 2) : "Ser bra ut. Vindarna verkar vara på våran sida. Nå. har du stretchat redan, heh-heh?Drack du den där smoothien som jag lämnade i repan?"

To be continued....

13 juni 2010

Agents ja Marjo

Bouzoukis, tavlor och häckar




Det strävsamma paret Jackson Browne och Dave Lindley ser precis ut som de alltid ha gjort. Grabbarna har inte åldrats en dag sedan 70-talet. Avspänt, trevligt och stämningsfyllt. Master Dave lyfter hela konserten med sina utforskande toner, han har ju med sig en hel arsenal av stränginstrument.

Jodå, polisongerna är kvar och han ser cool ut, en aningen oberörd ut där han sitter på en stol i sina fruktansvärda mönstrade braller och hanterar sina stränginstrumernt på ett mästerligt sätt. Lindley ger på något sätt klang och tyngd åt hela tillställningen och den alltid lika kontrollerade Jackson är märkbart nöjd.

Kvällens höjdpunkt, tycker jag, är den oändligt vackra och ödesmättade "Too Many Angels", den knottrar sig in under huden och jag svävar högt där uppe bland molnen. Pansarhud! Naturligtvis dammar de av "Mercury Blues" och allting är frid och fröjd. Låg liksom i luften. Take it EASY.



Greens tavla som får Mona-Lisa att plötsligt gömma fejset i händerna. Han lär knappast få förnyat förtroende. C'mon England. Green Green Grass Of Home.


Ofantligt kul med Susanna. Och på vilket sätt hon gör det sen; 12.78! Sicken succécomeback.
Hoppas hon håller och inte går sönder igen.

11 juni 2010

JB and Mr Dave

Ja

ckson Browne hör inte till de hippa popjournalisternas favorit direkt. Ikväll intar JB och hans vapendragare Mr Dave Cirkus. Lindley, ja. Multi-instrumentalisten och polisongernas okrönte konung. Ser faktiskt ut som om han rakat av sig plankorna! River de av Mercury Blues?!

Blir magiskt. Lugnt och tillbakadraget. Harmonier. Late for the sky. Farther On. In The Shape Of A Heart. For Everyman. Barricades Of Heaven. Running On Empty. Guldkorn. I'll be there!

10 juni 2010

Nyheter

Foto: Aleksi Kinnunen - Iltasanomat -

I en intervju imorse (Voice-kanalen) berättar sångfågeln Jenni Vartiainen, 27, om sina två busiga hundar vid namn Paavo Lepponen och Urho Kepponen. De lurviga vidundren gillar att äta upp hennes trosor. Ja, det är mycket nu med både det ena och det andra.

Hennes senaste platta Seili har sålt tuplaplatina. Seili är annars det finskspråkiga namnet för Själö, en ö norr om Nagu.

På väg till VM-final




Ståtlig arena. Soccer city. Här spelas bland annat öppningsmatchen (Sydafrika-Mexico) och finalen den 11:e juli. Har länge varit en nationalarena i Sydafrika, tidigare under namnet FNB Stadium men nu renoverad för hur mycket stålar som helst inför VM. Kapaciteten är 88 000 ögonpar.

Högtid leverera kvartsfinaler:

NIGERIA-ENGLAND
TYSKLAND-ARGENTINA
HOLLAND-BRASILIEN
KAMERUN-SPANIEN

Efter fyra rysare följer således semifinaler:

ENGLAND-ARGENTINA
BRASILIEN-SPANIEN

VM kulminerar i finalen:

BRASILIEN-ENGLAND 2-1

Pust.

9 juni 2010

Åttondelsfinalerna

I kvällningen väller så åttondelsfinalerna fram:

SYDAFRIKA-NIGERIA
ENGLAND-GHANA
TYSKLAND-USA
ARGENTINA-FRANKRIKE
HOLLAND -PARAGUAY
BRASILIEN-CHILE
ITALIEN-KAMERUN
SPANIEN-ELFENBENSKUSTEN

Jag klipper av korsbanden och blåser i vuvuzelan; Sydafrika vinner sin A-grupp mitt framför näsan på Frankrike. Vågat? Knappast! Kamerun kan vinna sin men satsar ändå på Holland som segrare i grupp E. Mexico?! Näe, jag tror på det här.

Säkert som amen i kyrkan återkommer jag med kvartsfinalerna imorgon.

VM-PYSSEL

8 juni 2010

Kullerbyttor i det gröna

Nu biter vi lite i gräset tillsammans med Bulgarisk duo. Två spjuvrar som synes. Mannen till höger behöver kanske ingen närmare presentation men jag drar hans namn för säkerhets skull; Hristo Stoichkov. Den snabbe gnällspiken med det passgångsaktiga rörelsemönstret. Fruktad målskytt och domarens värsta fiende.

Den andre herremannen med det långa svallande håret är Trifon Ivanov minsann. Deltog i två VM-turneringar (-94,-98) och däremellan utsedd till Bulgariens bästa spelare 1996.
Kommer ihåg Trifons eskapader där, i bronsmatchen 1994, vid Larssons balja som betydde 4-0 för di blågule. Bulgaren snubblar, hjular och gör kullerbyttor som skulle ha fått Jularbo grön av avund. Förnedring.

Rörliga bilder

Östersjöns Robin Hood

Åland

Algoth lirade fotboll framgångsrikt. Han var med om att vinna Finlands första mästerskap 1908 med sitt Unitas. Under olympiaden i Stockholm 1912 avancerade Finland ända fram till bronsmatch där Nederländerna tvålade till Algoth & Co enligt konstens alla regler: 0-9. Finland fyra! I OS. Det var tider det!

7 juni 2010

Schiavann

Skrällen. Jätteskrällen. Ett par dagar sedan nu. Sensationell damseger i fransk öppna. Lika väntat par i herrarnas på något set, lika oväntat var finalparet på damernas dito. Två anonyma spelare möttes och italienskan Schiavone drog det längsta strået i två raka mot Stosur, Australien.

29-åriga Francesca blev därmed Italiens första kvinnliga Grand Slam-segrare genom tiderna. Hur grymt som helst. Välkommet med två nya tillskott i damtennistoppen. Segrarinnan Francesca klättrar givetvis på världsrankingen; 6:a.

Känns genast bättre. Nätet är vittjat, färre bollar i luften. Högtid rulla tummarna eller kanske gnugga geniknölarna. Samtidigt? Omöjligt! Inte med min simultanförmåga

◙ ◙

Imorgon dyker eventuellt en smugglarkung upp. Med bollar och sprit i bagaget.


Jag har torskat på Maceo Parker, synonymt med funky music.

VM-profilen




Storrökande mittfältsstrateg, rykten säger att han bolmade i sig minst två paket om dagen. Lungkapaciteten räckte dock till för att lämna djupa avtryck i gräset. Hans dribblingar och bollkontroll stundom i världsklass.

Robert Prosinecki är den ende spelaren i VM-historien som nätat för två olika landslag. Nio VM-matcher sammanlagt, tre för Jugoslavien (1990) och sex för Kroatien -98,-02) På klubbnivå har han representerat bland annat RM, Barca och Portsmouth FC.

5 juni 2010

VM-pyssel och annat

Pannan i djupa veck. VM-feber. Pyssel. Knep och knåp. Jobba och stå i. Lappsystem. Post-it. Väggen är belamrad. Grupperna. Åtta till antalet.Två från varje. Vidare. Svårt. Av hävd har jag aldrig varit någon bra tippare men man vet ju aldrig. Skam den som ger sig.

-"Måste du hålla på med det där nu?!". -"JAAA!".

Sydkorea eller Nigeria? Nya Zeeland är en slagpåse. Kamerun eller Danmark? Drogba skadad. Rio likaså. Är det dags för England nu?! Vinner Messi skytteligan? Brassarnas tur? Mycket att fundera på som sagt. Vrida och vända. Singla slant. Det här kommer att ta tid men jag räknar med att vara klar imorgon. Slänger in tipset både i geting- och plustidningen. Lika bra.
So far:

GRUPP A: Frankrike och Sydafrika
GRUPP B: Nigeria och Argentina
GRUPP C: England och USA
GRUPP D: Ghana och Tyskland
GRUPP E: Holland och Kamerun
GRUPP F: Italien och Paraguay
GRUPP G: Brasilien och Elfenbenskusten
GRUPP H: Spanien och Chile


Trevlig stämning på maran idag. Och min lillebror imponerar; 3.13.33. Eventuellt att jag klarar den tiden på hojen!


Två finska palindrom avslutningsvis:

solutomaattimittaamotulos,
saippuakuppinippukauppias

Allt har en baksida

Diamond League-galan på Bislett. Jamaicanen Asafa Powell fortsätter att imponera på rakan. 9.72 igår. En annan världsstjärna som imponerar är Blanka Vlasic som gled över 2.01. Kroatiskans 89:e tävling över två. Lysande. 21-årige David Rudisha från Kenya vann herrarnas 800 meter på utomordentliga 1.42.06. Det är kanske Rudisha som skall radera ut Kipketers 13 år gamla v-rekord som lyder på 1.41.11. Vem vet!
Jenny Kallur äntligen tillbaka efter år av skadebekymmer. Kul. Klyftan, då?! 6.38 är helt ok, tycker jag. Fler tävlingar för henne och plankträffen kommer att sitta. Efter längdhoppstävlingen på Bislett konstaterar hon:

-"Förra året hade jag en baksida som hängde lös!".

Vem som vann spjutet?!

Hård inte påläst där vad beträffar 1 engelsk mil.

BJURMAN

2 juni 2010

Stenmarkare

Du & jag. 1960-talets kärleksserier ur Hjärtebiblioteket, Vicky m. fl. tolkade på Jan Stenmarks eget vis.

Fler Stenmarkare

1 juni 2010

Gurabegåvad



 
Han trakterar sitt stränginstrument på ett halsbrytande och monstruöst sätt. Ekvilibrist är även det ett ord som mycket väl kan användas i sammanhanget. Ett fullblodsproffs ut i fingerspetsarna. Jazz, blues, rock'n roll. Whatever.