29 april 2010

Bräda

Den hädangångne franske schackmästaren Remy var vida känd för att ha ruter i sig. Ibland sålde han ett helt parti på en bräda.

Bollen är rundare än pucken

Barcas saga är all i CL. 1-0 vinst hemma men torsk i sammandraget. Zlatan också! Bittert. Livet går vidare. Frustrerande att se Barcelonas oförmåga att dyrka upp Inters igelkottsförsvar. Å andra sidan, hade Messis fina skott gått in i första hade utgången eventuellt sett annorlunda ut. Jaja. Avgörandet för hela bataljen var ändå utvisningen av Motta . Vi snackar tändvätska. Interspelarna bet ihop och växte med flera meter samtidigt som Barcas spel slog knut på sig själv. Snacka om ineffektivt bolltrillande och stereotypt rörelsemönster. Jag har dock aldrig sett på maken. Största vinnarna på Camp Nou igår; den hånade och kontroversielle Mourinho och den tidigare hemmasonen Eto'o. Final nästa. 22 maj. Jag sätter en hacka på BM.

FM-guldet i puck till Tepsi. Väntan är över. Senast det begav sig var 2001. Ingen hade räknat med TPS i förhandssnacket. Festen i Åbo lär pågå i flera dygn framöver.
I NHL slog Montreal till och levererade värsta knockouten på favorittippade Washington. Se där!

27 april 2010

Conundrum



Ett av de fetaste och svettigaste trumsolon någonsin! Pass på; 3.12 brakar allt loss. Snacka om att ha laddat batterierna. Jag säger bara; Barriemoore Barlow. Rocks your socks off!

BURSTING OUT
BB ON DRUMMERWORLD

25 april 2010

Speedkulan i guldhjälm

(Kuva: Bo Stranden)

Få se nu hur chefstränare Jukka Jalonen tänker inför kommande ishockey-VM i Tyskland?! Återbuden är många och listan kan göras lång. De gamla rävarna har tackat nej och nu har Jukka tillfälle att köra in nya unga spelare i hetluften. Bra så.

För egen del tycker jag att HV71:s guldhjälte Teemu Laine, 27, skall med på båten till antiklimax- VM. Teemu är med sin snabbhet och sitt fighterhjärta självskriven i en finsk VM-trupp. Ett energiknippe som alla hatar att möta. En spelare man älskar att ha i sitt eget lag. That's it.

Nu blir det en stor mugg svart kaffe.

22 april 2010

På tåget

Seppo satt och drack bärs på tåget till Eskilstuna. Av någon outgrundlig anledning kom han att tänka på en fd gammal kompis vid namn Yrjö som han hade gömt undan längst bak i medvetandet. Seppo drog sig till minnes och konstaterade att Yrjö allt var en liten människa men kanske den största skiten han hade träffat.

18 april 2010

Bollspel i salen

I femman - i lågstadiet på onsdagskvällarna - på Mosebacke Skolcentrum lyckades vår idrottsintresserade religionslärare Malte fixa till två timmars bollspel i gymnastiksalen. Huru som helst och till saken. Denna onsdag var som många andra. Klockan hade redan hunnit bli 17:55 och Bagis, Harri, Morris, Johan från åk 4 och jag bytte raskt om till jumppakläder. I salen väntade lärar'n i sina halvlånga brokiga shorts och några andra dönickar. Malte ville naturligtvis spela fotboll och vi delades snabbt in i två lag. Jag, Bagis, Harri och Morris hamnade alltid i samma. Flygande målvakt och allt det där som hör till. Svetten lackade och svordomarna härskade. En benknäckarfest som ekade ut på skolgården. I ledning 5-2 snuvade jag vårdslöst läderkulan av lärar'n vilket fick honom att totalt tappa konceptet. Maltes ansiktet förvandlades till det oigenkänneliga, munnen förvreds och kinderna ryckte okontrollerat. Utan förvarning lyfte han upp bollen, han var ju känd för sin korta stubin, och svingade iväg den med våldsam kraft riktning Morris mellangärde. Träffen tog mitt i prick. Morris tappade andan och vi andra tappade hakan. Nåväl, när den hektiska stämningen hade lagt sig beslöt Bagis, Harri, Morris och jag för att aldrig mer sätta våra fötter innanför gymnastiksalens dörrar. I alla fall inte på onsdagskvällarna.

* Bollspel i salen bygger nästan på en sann historia

17 april 2010

Essi



På sin plats. I eftermiddag dags för final 2 i Kinnarps Arena. Tips: 5-2 till hemmalaget.
Vad passar sig bättre än att presentera - dagen till ära - klubbvirtuosen och passningsgeniet Esa Essi Keskinen. Anses av många vara den bästa liraren som någonsin dragit på sig HV71:s matchställ.

Ryggproblem satt mer eller mindre stopp för hans karriär i slutet av -99. Stor segerorganisatör när HV71 vann SM-guldet säsongen 94/95, vann sedan VM-guld med sitt kära Finland i den oförglömliga finalen i Globen.

För "ofysisk" för att platsa i NHL men i TPS, Lukko och HV71 firade han stora triumfer. The magnificent finn.



16 april 2010

Seppo

Ingen rök utan eld, tänkte Seppo där han satt i foajén på hotellet. Han var inte född i farstun och inte heller tappad bakom en vagn. Bara förd bakom ljuset. Vid mörkrets inbrott ett par timmar senare satt han hemma i köket och i skenet av bordslampan såg han plötsligt ljuset. Han var Upplyst!

Den här också

15 april 2010

Lös kommentar utanför hallen

-"När jag ligger magsjuk känns väl begreppet Hårde Hardy lite malplacerat. Då är man inte så kaxig!" medger Djurgårdens coach Hardy Nilsson. (DN 15 april 2010).

SM-FINAL 1 2010




Inte långt borta till nedsläpp. Ruggigt. Fullsatt i Hovet. Nagelbitare. Spänningen stiger. Nu skall allt sitta. Ingenting får lämnas åt slumpen. Fart och frenesi. Taktiska genidrag kommer att varvas med horribla felpass och det kommer att smälla rejält i planket.

Blir lite pyssel för domarna att hålla koll på allt som viner och far runtom i hallen. Hårt arbete krävs rakt igenom. På alla håll och kanter. I kraft av hemmaplan vinner DIF kvällens första finalfest med 4-2. Jag har all anledning att återkomma i ämnet.

Partyt kan börja.

14 april 2010

En fågel flög förbi

Gick runt och grubblade på någonting helt annat egentligen när jag konstigt nog i en yster eftemiddagsdans plötsligt närdes av en tanke angående en lustig fotnot vad beträffar urvridna trasor.

 Jo, när gamla anrika IFK Norrköping vann Allsvenskt guld 1989 tränades laget av Kent Karlsson som på detta viset blev den förste svenske tränaren att ta IFK till guld. De övriga gulden hade tagits under ledning av Czeisler (5), Adamek (3), Varszegi (2) och Luger (1).

Det måste vara våren som sätter såna här griller i huvet på mig. Nåväl, jag fortsätter min vandring och sparkar på en urdrucken ölburk.

13 april 2010

Mystiken är tät

Vem vet. Vet hut. Ingen som vet. Redan de gamla grekerna. -"Vem bryr sig?!" sa någon spydigt. Råder lite delade meningar om varifrån Greta Garbo tog sitt nya efternamn. En bekant till henne har sagt att namnet kommer från gården Garboda på Lidingö.

Skådespelerskan Mimi Pollack - kurskamrat med Greta på Dramatens elevskola - har i sin tur klämt fram att det var hon och Greta som tillsammans hittade på det fyndiga efternamnet. Vi får antagligen aldrig klarhet i detta delikata efternamnsspörsmål. Ett som är säkert är dock att Garbos världsgenombrott kom med hennes första ljudfilm, Anna Christie.

12 april 2010

Friskis och svettis

Armar- uppåt- sträck, snart är snön väck. Ner från vallen upp på pallen.

Bilden ljuger inte. Nevala jublar över OS-guldet. Ungraren Kulcsár på silverplats och Janis Lusis trea.

NEVALA

Batong. Finlandssvensk benämning på baguette.

Nå, just så, kultsi!




Finland tackar på något sätt Sverige, kanske med ett set robusta Iittalaknivar, för att Hanaholmens kulturcentrum blev av! Sverige efterskänkte östra grannlandet krigsskulder som en present på Finlands 50-årsdag som självständig republik. Därav denna sk gengåva från finska sidan. Tanken och syftet med kulturcentret är att utveckla bl a kulturutbytet grannarna emellan.

Kulturcentret invigdes förresten 1 juni 1975 under högtidliga former, med pompa och ståt om man så vill. Med rulltårta, piroger och musikalsika inslag och en å annan ryyppy kan jag tänka mig. Närvarande vid invigningen var den dåvarande presidenten Kekkonen och svenska kungen Carl Gustav. Nåmen, visst.

I helgen arrangerades bröllopsfest på nämnda magnifika ställe. Vigseln hölls i Gamla kyrkan. Kuriosa i sammanhanget är att för 26 år sedan skedde exakt samma scenario som i helgen bara med den skillnaden att då var det brudens far (min bror) som stod som ena part. Nu var det dotterns tur att dra till sig blickar. Och det är vid dessa två tillfällen jag äntrat dörrarna till kurscentret respektive kyrkan.

9 april 2010

Dream comin' true

I dagens DN (PÅ STAN*INTERVJU) berättar sångfågeln Ane Brun,34, om förberdelserna inför konsert med kammarorkester (Södra teatern 9-10 april kl 21:00) och förstås om drömturnén med tonårsidolen och den förre Genesissångaren Peter Gabriel.
-" Han (Gabriel) har verkligen gett mig mycket ljus. Varje kväll har han börjat kvällen med att gå ut på scenen för att introducera mig och sedan spelar jag tre låtar själv för en tyst arena. Det har varit helt magiskt, som att stå i en stor katedral och spela".
Gåshudsframkallande trevlig helg!

ANE BRUN -
You Tube
PETER GABRIEL - You Tube

Gerhard, Ragge eller Boris?

De svenska rockkungarna prydde omslaget till Bildjournalen 1958 nr 7.

Ibland vet man inte riktigt på vilket ben man skall stå. Framtiden får dock visa fram tiden.

7 april 2010

Bullies


På 70-talet gick Pihladelphia Flyers under det klassiska öknamnet Broad Street Bullies. Och på bilden har ni härföraren och den dåvarande lagkaptenen Bobby Clarke. Han ledde sitt lag till två Stanley Cup-titlar och som spelare vann han poängligan vid tre tillfällen!

Laget blev mest känt för att spela aggressivt och på gränsen till det tillåtna mest hela tiden. Blodet sprutade och gaddarna lyste med sin frånvaro. Gduatuvåldet och laglösheten hade kommit in på hockeyarenan. I dagens hockey renderar en hakning två minuter i snickarboden. Norrena, Ledin, Jämtin och Ward och allt vad krigarna heter idag framstår som duvungar. Tur är väl det.


CLARKE LÖD ORDERN
WILF PAIEMENT

HV 71 och Djurgården i framkant.

6 april 2010

Någonting i den här stilen



Jag vräker i mig en smörgås - Skogaholm - och kommer att tänka på att vi alla antagligen har ett helt annorlunda utseende när vi sover.-"Du såg ut som sju svåra år tidigt imorse!" utbrast frugan här en dag under påskhelgen.

Utseendet på kvällens skadeproblemsmatch mellan Barcelona och Arsenal däremot är en exakt kopia av förra veckans möte lagen emellan med den skillnaden att Barcelona trycker dit bollen redan i inledningen av kampen. 3-0 till hemmalaget och avancemang Barca!

Förra veckans tre stjärnspelare i NHL; Halak (mv), Koivu S. och Rask (mv). Två målisar ur det yngre gardet och sedan en lite äldre forward som lirar likt fornstora dagar! Kul.

Kvalserien fortsätter ikväll med omgång 8. Matcherna redan igång. AIK gör en Sahlinare tidigt vilket ger 0-1 kort därefter! Rögle vinner dock till slut och SSK uppe i Leksand. Sluttabellen får ni räkna ut själva!

4 april 2010

Jag lyfter på benet

Skall det vara. Benhårt, Pal. Hunden Lassie känner väl alla till. Charmören är ovanligt intelligent och utför rena rama hjältedåd och nosar sig fram till berömmelse. Redan 1943 kom den första filmen om den smarta jycken; Lassie på nya äventyr. Krabaten behövde inte ens ha koppel. Med Elisabeth Taylor och Oscarsnominerad och hela den biten och herregud vad vi grät. Alla fick ståpäls och alla skulle naturligtvis ha en collietik.

För egen del lyfter jag fram denna hund.

Jambe



En sällsynt begåvad backtalang av internationellt snitt. Redan som 17-åring debuterade Jarmo Wasama (#2) i hockeylandslaget och 1965 i hemma-VM var han outstanding i det finska laget eftersom han vann den interna poängbörsen.

I FM-ligan valdes han in i All Star-femman vid fem tillfällen. Fantastiskt facit ety han lirade på FM-nivå i sex säsonger (Ilves)! Hjärtförstoring, säger jag. Backen med det fina spelsinnet valdes även till årets bästa spelare vid ett tillfälle. Ett OS (-64). Karriären och livet fick ett abrupt slut då han den 2:a februari 1966 förolyckades i en bilkrasch. En mörk dag i finsk hockeyhistoria. Jarmo blev bara 22 år. Legend.

3 april 2010

Danielsson i sudden

Djurgårdens Nicklas Danielsson med nummer 44 på ryggen försöker sig på en fräck zorrofint i sudden men Norrena är bra med. Kul att se i en tät semi och lite extra valuta för publik och tittare i mysiga hemmasoffor. Ölvestad sprätter sedan in avgörandet inför extatisk hovetpublik. 2-0 i matcher för DIF.

Noterbart är också att gamlingen Ragnarsson gör en av sina bättre matcher för året. Sicken pondus. Stockholmslaget blir svårt att tas med i fortsättningen.

I den andra semin gör SAIK i skrivande stund 4-2 mot favoriterna HV71.

Vad kan bli långt men oftast är den kort?? Sudden.

Mindy

Redan som 11-åring trakterade Mindy Jostyn flertalet instrument. Hon växte upp i San Jose bland annat och hennes första flickband fick heta The Tigers. När killar senare kom med in i bilden startade hon bandet The Cyclone Rangers.

Live såg jag henne här i Stockholm för flera år sedan. En oförglömlig kväll där hon ingick som gruppmedlem i det trevliga och opretentiösa bandet The Hooters. Hennes fiolspel satte extra färgklick på feststämningen den gången. Vow!

Under åren lirat med Mellencamp, Joe Jackson, Cindy Lauper m fl.
2005 avled Mindy i magcancer i en ålder av 43.

2 april 2010

Bortförd

Plötsligt stod han där. I rondellen. Återigen. Allting gick runt i huvudet på honom. Han var en spillra av sitt forna jag. Efter två dagars rundgång fördes han bort. Berlusconi? Nej.

Nya sjukpenningregler



SJUKDOM ÄR INGEN FRÅNVAROORSAK!
Läkarintyg accepteras inte längre. Kan du ta dig till doktorn så kan du också ta dig till arbetet.

TJÄNSTLEDIGHET PGA. OPERATION

Beviljas ej. Anställd äger ej rätt att avlägsna någon del av sin kropp. Den utrustning som fanns vid anställningens ingående ska vara kvar och hållas i användbart skick. Om något avlägsnas sänks också den anställdes värde och lönen ska reduceras i motsvarande omfattning. Kvinnliga skönhetsoperationer som sker på semestern är däremot att betrakta som kontinuerligt underhåll.

TANDLÄKARBESÖK

Besök hos tandläkare accepteras ej eftersom varje anställd som ej redan har löständer snarast ska installera sådana. I stället för att ränna hos tandläkaren ska ni sedan sända in proteserna till arbetsgivaren som ombesörjer lagning. Arbetsgivaren är skyldig att inom 60 dagar returnera tänderna.

GYNEKOLOGBESÖK
Besök hos gynekolog på grund av den förfinade tekniken hos dagens kontorsmaskiner helt onödig. Sätt dig på kopieringsmaskinen och tag en bild (yngre kopierar direkt, äldre måste kanske trycka på förminskningen först). Sänd bilden på telefax till gynekologen och fortsätt arbeta. OBS! Var mycket noga med att faxa till rätt faxnummer.

ÖVRIGT

Eftersom toaletter ofta är en plats där smitta av magsjukdomar mm kan spridas ska alla dylika behov vara avklarade i bostaden innan man går till arbetet.

1 april 2010

601 och 2-2

Så gjorde han då sitt 601:a mål (374:e i ankornas tröja) i NHL-karriären. I bortamatchen mot Colorado. Därmed går Teemu Selänne upp jämsides i tätstriden med Jari Kurri som också tillverkat 601. Bland de europeiska spelarna är det endast tjecken Jagr som leder statistiken med sina 646. Rykten berättar att Jagr återigen är aktuell för NHL. Teemu har under säsongen producerat 22 mål. Precis som förra året kämpar Anaheim för att nå slutspel. Chansen finns men den är minimal. Berömda halmstrået. It Ain't Over 'til It's Over.

◙ ◙

LITE ANNAT SMÅTT OCH GOTT



Fotbollen ologisk ibland. Bollinnehav 68-32 till Barcelonas fördel. De första 20 minuterna bland de svettigaste jag sett. Propagandafotboll. Fantastiskt. Förnedring. Hemmalaget fick knappt låna bollen. När Zlatan byts ut efter två mäktiga mål får Arsenal plötsligt luft under vingarna. Ja, ni vet hur matchen slutade. Returen på mäktiga Camp Nou. Goodbye, Arsenal.