6 september 2010

Lars Collmar

Vem minns honom inte från TV-programmet "En präst i natten" (TV 3,1993-1994)) där han svarade på tittarnas frågor i den sena kvällstimmen. Han hade svar på stort som smått, han ägde TV-rutan och ibland kändes det som om han befann sig i ens vardagsrum. Verklig och påtaglig. Obehagligt nästan. Hypnotiskt.

Lars Collmar pensionerades i augusti 2006 men är fortfarande aktiv som författare. "Larsa" hoppar givetvis upp i predikstolen när tillfälle ges. Vi kan ibland se honom ute i folkvimlet i den kongeliga huvudstaden, alltid med ett leende på läpparna. Han finns bland oss. Och i hans värld finns inga frågor som är för komplicerade. T ex kan någon förundrat fråga honom vad man gör när man är rädd för att åka hiss men inte vågar berätta det för någon. Eller vad händer med älsklingskaninen när den dör och vad skall man göra med den dumma grannen som aldrig vill hälsa. Finns Gud?! Collmar kommer till undsättning!

-"Jag tror mycket på det vänliga skrattet. Man känner igen sig och inser att man inte är ensam" säger Collmar och sparkar på en tom colaburk och småspringer riktning pendeltågsstation Karlberg.

Inga kommentarer: