12 augusti 2010

Finnkamp


Tapio Hämäläinen (18.6.1922 - 28.1.2008) - känd bland annat för sin roll som bergsrådet Huugo Tuura ("Uunos svärfar") i sammanlagt 17 Turhapuro-rullar. Tuura är på gränsen till nervsammanbrott så fort Uuno visar sin nuna! Favoritrullen min är Uuno muutta maalle. Den har jag visst sett bortåt en tjugo gånger. Gemytlig film. Under årens lopp har det blivit lite av en sport att citera repliker från filmen så fort jag träffar mina föräldrar och syskon. Runt middagsbordet kan någon plötsligt gasta: -"Satakuuskytäviis!"
Tapio Hämäläinen har även - inte att förglömma - en roll som soldat Salo i Okänd Soldat.


John Elfström (20.4.1902 - 27.3.1981) - evigt förknippad med Åsa-Nisse förstås. Medverkade inalles i 19 filmer på temat Åsa-Nisse. Vad vi kanske lätt glömmer är att John förekommer i lite allvarligare sammanhang såsom i Bergmans Musik i mörker och Mattssons Hon dansade en sommar. I mitten av 20-talet åkte han över till Finland, Vasa och Åbo, och startade sin skådespelarkarriär. Lite finskt blod hade han allt. 2-0 till Finland!


5 kommentarer:

josephzohn sa...

Dessutom gick ryktena att blev så trött på Åsa-Nisse att han emigrerade .. men jag hittar inget på nätet om det .. 1-0 till Sverige och Vetlanda!!

Men visst har du uppdaterat eller ändrat layouten??

1-0 till dig!!

Tommy sa...

Känner inte till omständigheterna till fullo men håll med om att Tapio och John är en aning luckölajk.

Jo. Jag kände för att ommöblera en skvätt. Tackar! 1-0.

josephzohn sa...

Med betonning på en aning så :) ...
1-1 ..

Men med betoning på layuten så vann du på poäng .. 2-1

Tommy sa...

Är det inte 2-2 nu, typ:)

josephzohn sa...

Ja minst :))

wv: basto ..
Nu leder jag igen :)