26 juni 2010

Långt skägg kort

Finns mycket att berätta om denne lille store man - Zacharias Joakim Cleve (1820-1900). För att göra en lång historia kort eller varför inte undvika att trassla in skägget i brevlådan alldeles för länge klipper jag sålunda till och spinner raskt vidare och förtäljer att dåtidens Pagrotsky, utseendemässigt, där slutar för övrigt likheterna, ryckte in i de pedagogiska reformernas centrum samtidgt som Snellman utnämnts till senator.

Cleve kallades av vissa för "den varme finskhetsvännen". Uppburen som ett pedagogiskt orakel. Orden flödade i en aldrig sinande ström ur den lille mannens stora skägg. Snabba klipp var hans melodi eller snarare rak kommunikation. Han hade så att säga ett väloljat munläder och en skärpt hjärna.

3 januari 1862 utnämndes Cleve till professor i pedagogik och didaktik. Cleves föreläsningar dominerades kraftigt av abstrakta tankar och Hegels anda svävade över hans hjässa!

* *

VM börjat på allvar. Vinna eller försvinna. Åttondelarna. Gastkramande Uruguay-Sydkorea i regn. Suarez vinstmål är av högsta klass. Vackert!

2 kommentarer:

TTTePeCa sa...

Underhållande läsning.
Tack för stunden!

Tommy sa...

Det var så lite så. Kul att det uppskattas. Håll till godo:)