31 december 2009

K-märkt

Kolsyrad kartongdricka kolliderar konstant kringresande kallhamrad knasputte kurtiserandes kanonfull killkarl kritiserandes krutdoftande knallkalas.

30 december 2009

Funkin'

30:e december 2009

Någonstans i en lägenhet söder om stan spolar en äldre herreman ner sitt porslinsöga i toaletten. Inne på Åhléns i city kryper folket i ren desperation efter lågpriser. Uppe på NK:s tak snurrar klockan 7 200 varv, vareviga dag. Röda bussar och gröna påsar. I biografsalonger stinker det av svett och popcorn. Stress. Inköp av raketer. Frostiga blickar möter frostiga blickar. Signalfel och snödrivor. Uppgivna gnälliga småbarn på tuben. God fortsättning och gott nytt. En hemlös dagdrivare i en trappuppgång. På en bänk vid Klara Kyrka sitter en sömnlös vandrare och skrålar rakt ut i natten:

-"They can go fuck themselves!"

29 december 2009

Mellandagslimerick

En svulstig julegris har förirrat sig till Mön
han är trött och funderar på att byta kön
snart är dock det nya året här
och hans knorr är stor och skär
han frustar suck pust och stön.

28 december 2009

Nykarlebyhistorier


Café Brostugan. Pittoreskt. Ett känt riktmärke. Stugan byggdes i samband med att en bro byggdes över älven. Brostugan har varit ett café ända sedan 1930-talet. Ägs numera av Nykarleby stad och är fortfarande ett sommarcafé. Vistats mycket i Nykarleby eftersom jag hade min mormor och morfar där. När jag och mina syskon kom åkandes med mor och far och närmade oss Nykarleby och slutligen befann oss i jämnhöjd med Brostugan visste jag att det inte var långt kvar till mormors och morfars hus på bangatan.



Ett annat välkänt ställe är Kuddnäs gård. Författaren Zacharias Topelius (1818-1898) barndomshem. Ett ståtligt "heimane". Sedan 1934 ett museum.
Sina sista år vid livet levde Topelius på Björkudden i Sibbo, öster om Helsingfors.


KUDDNÄS MUSEUM

TOPELIUSKRONOLOGI

27 december 2009

Så skall laget se ut

Mv: Bäckström (MIN) - Niittymäki (TBL) - Rinne (NAS)

Hagman (TOR) -M.Koivu (MIN) -T.Ruutu (CAR)
Timonen (PHI) - Salo (VAN)

Peltonen (DYK) -O.Jokinen (CAL) -J.Jokinen (CAR)
Lydman (BUF) -Pitkänen (CAR)

Selänne (ANA)-S.Koivu (ANA) -Lehtinen (DAL)
Väänänen (DYM) -Lepistö (PHX)

Bergenheim (NYI) -Filppula (DET) -J.Ruutu (OTT)
7:e back Korpikoski (NYR)
13:e anfallare Leino (DET)

Som synes har jag inte med Kiprusoff, Calgary Flames. Han klarar inte av att sitta på bänken. Ingen spelare är större än det egna laget.

En skadefri Nummelin hade ju varit memma att slänga in i powerplay. Backen Lauri Korpikoski, 23, är min överraskning. För övrigt är jag bekymrad över backbesättningen. Håller inte bra klass.

Framåt är det inga problem. Mikko Koivu är den nya ledaren. Jag hade gärna tagit med Jarkko Immonen också som en joker i leken. Nu får det bli Ville Leino som den 13:e forwardsspelaren. Jarkko Ruutu är med för att spela fysiskt och irritera motståndarna. Förhoppningsvis lämnar han dumma utvisningar och grisliret hemmavid.

Finns inte så mycket mer att tillägga. Ut och kriga. Bärga hem det där efterlängtade OS-GULDET. Tack.

26 december 2009

Fisketur med Meg

Dagarna rasar iväg. Jag hade nästan glömt det. Fram till nu. Ikväll startar dokusåpan Stjärnor på slottet. Betald och avkopplande semester i sober slottsmiljö.

-"Vi har inga surkukar den här gången" säger Kjell Bergqvist och levererar dundrande skrattsalva.
Allas vår Ranelid är ju med och det borgar för att programmet inte urartar till ytlig geggamoja.

Författaren Björn Ranelid har som bekant tilldelats Augustpriset 1994. Han har spelat fotboll både i MFF:s och Helsingborgs A-lag.

Jubel i kassen

Annandagsbandy. Traditionsenligt. JVM startar ikväll, dessutom full omgång i hockeyns elitserie. Halkans affärer! Mycket att hålla koll på. Tiden räcker inte till.

Personen ni ser på bilden ovan är den polske före detta stormålvakten Andrzej Tkacz. Polski hokeista. Han stod för en formidabel insats - rena bragdmatchen - när hans Polen i hemma-VM i Katowice 8 april 1976 mot alla odds betvingade forna Sovjetunionen på fall med siffrorna 6-4 .

Skrällen gav genljud över hela världen och det polska jublet visste inga gränser. Själv satt jag fastklistrad framför tv-apparaten och fattade ingenting då heller. VM-historiens största skräll. Lagen hade ju mötts tidigare på året, under olympiska spelen i Innsbruck, där Petrov & Co tvålat till polackerna enligt konstens alla regler med 16-1.

30:e dennes offentliggör Jukka Jalonen OS-truppen i hockey. Min har ni redan imorgon.

23 december 2009

22 december 2009

Jullimerick


En liten anställd på ICA ute i Sickla
gick ut i stora köket för att mickla
där stod butikschefen i all hast
och bytte ut all bäst-före-datum- plast
när kollegorna var på fika för att kackla

21 december 2009

Minns du Monrepos

"Muistatko Monrepos'n". Annikki Tähti och Poutahaukat i fantastiska Mies vailla menneisyyttä.
Kuriosa i sammanhanget är att Tähtis tolkning av nämnda låt blev den första finländska skivan som sålde guld på 1950-talet. 2002 var Anniki, född 1929, åter på toppen i Kaurismäkis rulle. Drygt ett halvt sekel senare!

Muistatko Monrepos'n.

Kobra Dance

20 december 2009

Ett måste på julbordet


Terttus lenkkimakkaramössö:

1 Lenkkimakkara
1 pååsen hernemaissipaprika
1 teeseeden pizzakruddan
1 liitter kuukkade makarååni
½ kyla löökken
Liitte svarttpipparen

Säär lenkkimakkaran till sådan lilla, lilla piittarna, åkk säär åkså löökken (intte krååta!) Paista den makkara åkk löökken… nej, vörst dy måste kuukka makaråånen! Sen dy paistar makkara åkk löök. Sen dy para planntar koko hoito i kastryllen åkk kastar dit sådana kruddårna. Klöm intte ten svartta pipparen! Du kan sen serrveera med ketsupen åkk en pyrk ölen. Jettekått!
Så kan dy äta sej och trikka lite. Makli måltiden.

Greven Nils

Nils Liedholm var något av en världsrekordhållare - ett unikum - i rent spel eller fair play som man säger på utrikiska. Under sin långa och framgångsrika karriär blev han aldrig utvisad. GentlemannaGreven av Rom ådrog sig inte ens en endaste varning.

-"Bara två gånger har jag bestraffas av domare. Två tacklingar bedömdes ojusta och resulterade i frisparkar till motståndarna!". Det ni.

Med hopp om varningsfritt konto i juletid.

18 december 2009

En liten finsk film



Blood on the tracks



Han var ju rätt kul den där skidåkaren och blodigeln Aki Karvonen (andra från höger) på 80-talet. Aki hade en sällsynt förmåga att haka sig fast och hänga på där i tätklungan . Han åkte bara med och lät andra göra grovjobbet. En medveten taktik förstås.

 Ja, likt en väloljad vagn fäste han sig fast vid expresslok såsom Gunde och Wassberg och hamnade långt framme i resultatlistorna. -84 i Sarajevo-OS bärgade han hem silvret på 15 (Gunde-guld), i Obertsdorf -87 kvitterade han ut silverpengen på tremilen slagen bara av Wassberg. Vill minnas att Aki inte såg så särledes glad ut vid prisceremonierna.

Efter sin aktiva karriär erkände Karvonen att han var bloddopad i Sarajevo och ett år senare i VM i Seefeld. Bloddopingen förbjöds först sommaren 1985 och därmed gick Karvonen fri!


17 december 2009

Back in business

Tredje gången gillt kan man säga! The Never Ending Story. Ett två tre på det fjärde ska det ske på det femte gäller det och på det sjätte SMÄLLER det. Ur spår. Upp med hakan. Lär dig träffa nya eller gamla bekantskaper inne på skyttestadion. Kaisa Varis är tillbaka i tävlingsskidspåret igen - till medtävlerskornas stora förtret. I helgen tävlar hon i en nationell skidskyttetävling i Kontiolahti. Den internationella idrottsdomstolen CAS befriade Varis från hennes livslånga tävlingsförbud i mars detta år. Jag känner inte till alla turer kring hennes friande dom men nu är det i alla fall fritt fram för henne återigen. Shoot it!

LITE KAISAHISTORIK

16 december 2009

Pimp my board

Vintern är här. Plogbilen går på högvarv. Pjäxorna skaver och näsan den rinner. Istappar och knutna nävar. Insnöad och utfryst. Först upp i backen - han vinner. Ta't ändå lugnt. Försök ha is i magen. Ett benbrott kan komma broskande. Vi åker upp och vi åker ner.
Ack, ja. Miniskidorna hörde 70-talet till. Oj, vad vi flög. Med livet som insats. Vinterprojekt. Dessa kamikazelaggar i alla dess färger lyser numera med sin frånvaro. Tur är väl det. Måhända samlar de damm på vind och i källargång. Nu är det otänkbart men då var det en självklarhet.

15 december 2009

Kolla



Har du koll på vad du stoppar i dig? På riktigt. Hör du till kategorin som bara langar ner allt i kundvagnen och går till kassan och betalar och drar hem som en avlöning? Det har visat sig att mer än hälften struntar i vad som står på livsmedelstexterna.

Ibland finns det kanske anledning till att ta en extra flukt på burken eller vad det kan vara för vara.

13 december 2009

Kebab

Andra utgåvan (2001) av den år 1998 utgivna Kebab. Av skämt- och satirtecknare Hans Lindström.

12 december 2009

Nyllet


På hockeybuzz.com ryktas det om att Michael Nylander är på glid till Helsingfors och laget Jokerit. Det vore nå't det! Sicken stjärnsmäll. Blir övergången en verklighet, ja, då kan den finska publiken få uppleva julshow a la Labero. Sexbarnspappan Nylander, i frysskåpet i Washington, har tidigare lirat i finska ligan; 1994 i Jyväskylä och -04 i Uleåborgslaget Kärpät.

Ja, vi får velan se. Nu är det dags för en kopp kaffe.

Siiri on the rocks

Nu blir det film! Blanda lite Hjördia och Julia, tillsätt en tesked Sickan och en nypa Kathy. Avsluta med Bette och ett krm Helen. Voila. Du har Siiri Angerkoski (1902-1971) i egen hög person. Finsk filmikon. Komedienne. Medverkat i över hundra filmer. Ett unikum på så sätt att hon var den första i Finland att ha skådespelaryrket som ett heltidsjobb.

Oförglömliga Siiri har rollen som hustrun Justiina i de omåttligt populära Pekka och Pätkä-filmerna, lite Jönssonligegenre kan man allt säga. Hon har rollen som hembiträdet Hilda i odödliga Familjen Suominen från 1941. Klassisk skildring av idealfamiljen efter vinterkriget. Den visades under Stockholms Kulturfestival nu senast, där uppe på taket. Jag hoppas du inte missade denna happening!

11 december 2009

Svängom

Fredagen är här och Luciahelgen stundar. Du är antagligen alldeles varm och rödbrusig av all glögg du pimplat i dig under dagen. Kanske du rentav är lite på kanelen och på väg för att ta dig en stödvila. SHEIKA LOSS och vakna till liv tillsammans med Fredi och hans tjejer i låten Pump Pump. STENANSIKTEN

10 december 2009

HM

Herta Müller är en av samtidens viktigaste romanförfattare och essäister. Hon föddes 1953 i en by utanför Timisoara i Rumänien. Hennes familj tillhörde den tyskspråkiga minoriteten i landet och hon förföljdes som student av Nicolae Ceausescus beryktade säkerhetspolis Securitate.

Müller har översatts till 20 språk och hon är den tolfte kvinnan som tilldelats Nobelpriset i litteratur.
Jag lyfte precis in hennes Idag hade jag helst inte velat träffa mig själv i bokhyllan. Skall bli intressant att ta del av hennes berättelser om förtryckets mekanismer.

1939

9 december 2009

Hockeyuutiset

Saku Koivu visar gryende form, i målartagen dessutom. I förlängningen avgjorde han den gångna nattens match mot Dallas Stars. 5-4 till Ducks. En välbehövlig seger eftersom Anaheim hade torskat fem på en rak bräda. Saku & Co visade upp styrka genom att vända ett 0-3 underläge. Alla segrar är viktiga och den här stärker givetvis lagets självförtroende. Anaheim spelar fortsättningsvis utan den skadade Teemu som vi hoppas återvänder så fort som möjligt.

Teemu är självskriven i det finska OS-laget. Han spelar även om armen ramlar av.
Anaheim Mighty Ducks ligger för övrigt jumbo i västra konferensen men bara åtta pinnar upp till slutspelsplats. Spänningen fortsätter. En hel räcka matcher kvar.

I finska ligan har Jokerit lyckats med att kravla sig upp från bottenträsket. Nia just nu. Lagets bästa lirare vad poängskörden beträffar är Jukka Hentunen, 35, som för tillfället parkerar på 15:e plats i poängbörsen med sina 13+10. Det tar sig.


8 december 2009

Taget

Sprutan är tagen! Jag behövde inte tränga mig förbi kön. Rena sprutor! Jag är redo för julegrisen.

SVT1 20:00 ikväll. Sommarpratarna. Mitt favoritprogram just nu på den statliga televisionen. Dags för Bosse Bildoktorn att dyka upp. Varning för lite buskis mitt i all djupsinnighet.

6 december 2009

Ahti

Finlands självständighetsdag. Balen på slottet är dagens/nattens stora begivenhet. På bilden har ni en av de främsta politikerna i det efterkrigstida Finland. Ahti var vid två tillfällen statsminister och i tre repriser långvarig utrikesminister. Lägg därtill flera andra minsisterposter och du förstår vidden av hans CV och hans starka ställning. Ahti var god vän och medhjälpare till Kekkonen. Det förväntades allmänt att Karjalainen skulle efterträda Kekkonen på posten som president men så blev aldrig fallet.

Det söps rejält i Kekkonens kretsar. Kekkonen var inte den som spottade i glaset, nej. Det sägs ju att Urho kunde supa vem som helst under bordet. Till och med Bresjnev hamnade under. Karjalainens alkoholintag tilltog under 70-talet och hans nedgång hade börjat. Ahti Kalle Samuli märkte också att Kekkonen vände honom ryggen. Kekkonen styrde med järngrepp och ville ha handlingskraftiga medhjälpare.

Karjalainens fyllor ökade i omfång och började märka honom allt mer. Jobbet blev lidande och hans trovärdighet gick så småningom förlorad. Man kan med fog säga att spriten tog kål på Ahti Karjalainen (1923-1990). Hur det nu än var nådde Karjalainen chefsposten inom Finlands bank när Koivisto blev president 1982, den post som han förlorade till samme Koivisto i slutet av 60-talet. Cirkeln var sluten med andra ord.

Chefsperioden blev kortvarig. Han fick sparken därifrån. Karjalainens liv slog i spillror. En personlig tragedi. Frid över hans minne.

När Karjalainen i egenskap av utrikesminister anlände till Svarta havets norra kust och Krimhalvön där så inledde han sitt tal med; -"Hello criminals....!"

2007
2008

4 december 2009

Ärligt talat

Bakom lucka 4 döljer sig "Ärliga blå ögon" med Anna Godenius. Se där! Nostalgifönstret är öppet igen. Av någon outgrundlig anledning kom jag att tänka på denna Tv-serie idag när jag stod i matkön inne på Konsum. Serien visades 1978 och Anna spelar den unga svindlerskan Berit som byter skepnad och lurar omgivningen på pengar. Och hon gör det suveränt! Berit har sitt tillhåll i Uppsala och gömmer stålarna i den där kakelugnen. Den glömmer jag aldrig. Kakelugnen.

Anna, 65, är än idag starkt förknippad med rollen. Hon har dock en hel del andra TV-produktioner och långfilmer på sin meritlista som jag inte närmare går in på. Ni får googla om intresset finns. Finns here i alla fall.

"Ärliga blå ögon" släpptes tidigare i år på DVD. Lutar starkt åt att jag tjackar den till jul.

Jobspost

Aj. Teemu Selänne bröt vänster arm i nattens NHL-match mot Dallas Stars som vann med 3-1. Det är oklart hur allvarligt ben/armbrottet är. Teemu skall träffa specialister idag.

Han skadades i andra perioden när han täckte ett skott från motståndarback.

Den finske stjärnspelaren återkom inte i den tredje perioden (allt detta enligt HBL). Förhoppningsvis är det ingen fara med hans spel i OS som närmar sig med stormsteg.

THE FINNIS FLÄSS

3 december 2009

Idel ädel adel

Bakom lucka tre döljer sig en veritabel kultbild. I samband med presentationen av Kurre lovade jag er den första "riktiga" lagbilden av en hoper hockeykrigare! Här kommer de hele. Kolla gärna in fotot ordentligt. Klicka på bilden och gör den större men det har du säkerligen redan listat ut. Vissa av krigarna ståtar med festliga hockeyfrillor. Håll till godo som man brukar säga.

KÖRV

ACO

Sverige tog ju som bekant en historisk skidskyttedubbel i distanstävlingen 15 km i Östersund. Helena Jonsson vann och Anna Carin Olofsson tvåa. För ett kort ögonblick blev jag rädd när Anna Carin i målfållan kysste sina stavar för ett gott dagsverk. Tänk om hon hade fastnat med tungan!

2 december 2009

Lussebullar och bragder



Lussebullarna vill upp men jag trycker ner en till för säkerhets skull.-"Saffran vinner i längden!" sa bagarn till en överraskad jäst.
 
Författaren Johanna Holmström (på bilden, HBL-arkiv/Söderströms) har sannerligen hamnat i skymundan av bragdguldmedaljören Helena. Å andra sidan, vem har väl inte det under dessa dagar?

Holmström, född 1981 i Sibbo, får det prestigefyllda Svenska Dagbladets litteraturpris för sin novellsamling Camera Obscura. Senast en finlandssvensk författare belönades med samma fina pris var år 1961 då Bo Gustaf Bertelsson Carpelan, född 1926, var pristagare. Med andra ord, 48 år sedan. Litet av en bragd bara det.

Trots novellformen fyller Camera Obscura flera av kriterierna för en kioskvältare. Det är en ställvis gastkramande bok fylld av överraskningsmoment” skrev Tuva Korsström i sin recension i Hufvudstadsbladet.

1 december 2009

En finne i luckan


Jag sticker emellan med tennis så här i lucköppningens tid. Den finske tennistalangen Henri "Henkka" Kontinen, 19, har i år klättrat med raketfart på världsrankingen. I slutet av juni låg han på plats 1299! Tack vare fina matcher nu på sistone, med bland annat seger över Nieminen i Tali Helsingfors, klättrar han ytterligare 86 steg och är i dagsläget parkerad på 288:e plats på ATP-listan! Full karriär uppåt, alltså. Finlandsettan Nieminen ryms för närvarande inte bland de 100 främsta. Kontinens intåg i världstennisen sporrar säkerligen Nieminen till uppryckning. När jag så att säga tråcklar ihop denna första julöppning 2009 kan jag konstatera att Finland har fått fram ett slagfärdigt radarpar!