30 juli 2009

Zlatanism

Zlatan lämnar ingen oberörd. Skyttekungen. Fotbollskonstnären från Rosengården. Mannen med det breda flinet. Tidigare trilskades han med journalister och lagkamrater som ingen annan. Han jonglerade med apelsiner så att Carew blev grön av avund. Carew är fortfarande helt paralyserad av Ibras konster!! Ibra hade även en fnurra på tråden med Lagerbäck men nu är de ett par igen. Zlatan har mognat. Han är far. Världens lyckligaste, enligt honom själv. En ledare. Han har nått sina drömmars mål; BARCELONA.

 Camp Nou är hans hemvist i fem år framöver. Han är sju resor bättre spelare än Samuel Eto'o - på alla plan. Lille Messi är fortfarande etta för mig och Zlatan inte långt därefter. Att jag sedan rankar Maradona som etta i alla tiders tio-i-topp är en annan sida av myntet. Skall bli kul att se firma Messi/Zlatan. Jag förväntar mig stor fotbollsshow. I Barca finns det plats för de bästa. Zlatan skall fortsätta vara Zlatan. Barcelona följer naturligtvis upp fjolårets succésäsong. Till hösten tar han över bindeln i landslaget. Kapten Zlatan. De närmaste fem åren, hoppas jag. Tittar jag i kristallkulan ser jag att Sverige missar VM 2010 men det visste vi ju redan. Chansen finns förstås men den är mikroskopisk. Lagerbäcks efterträdare utnämns efter Danmarkmatchen 10 oktober. Hallå, Hasse Backe! Landslaget genomgår en föryngringsprocedur och där blir Zlatan med kaptensbindeln en viktig kugge på den fortsatta resan in i framtiden.
Nedan följer mina tre personliga favoritcitat från en yngre årgång av kaxige Zlatan Ibrahimovic, son till Julka och Sefik:

1. -" Vad hon fick?! Hon fick Zlatan!"
(Svar på frågan om vilken present flickvännen fick när de förlovade sig)

2. -"Det finns bara en Zlatan"
(Om vilken världsstjärna han liknar 2001)

3. -"Därför att jag vill ha Zlatan. Jag är Zlatan. Zlatan är Zlatan!"
(Om namnet på ryggen 2001)

28 juli 2009

33 hundradelar

Mycket nära. Keskisalo sprang in på tiden 8.12.93 (pers) i kvällens hinderlopp i Monaco. Voi. Tapios rekord står sig men hur länge till?! Jukka Keskisalo är i praktslag. För en vecka sedan skenade han in på nytt finskt rekord på den sällan löpta tävlingsdistansen 2000 och nu snubblande nära på favorithindren. Det ser lovande ut för Varkausgrabben. Om drygt två veckor startar som sagt var VM i Berlin.

Vidare från kvällens övningar i Monaco noterar jag att Blanka fick sin revansch på tyskan Ariane Friedrich i höjden. De båda kombatanterna förbereder sig olika inför hoppen; Blanka klappar igång åskådarna och vill ha högljudd respons medan Friedrich däremot vädjar och ber att publiken skall hålla sig i skinnet! En liten intressant iakttagelse, typ, så här på kvällskvisten.

27 juli 2009

Tossavainen kapitel 1/3




En tid i mitt liv - närmare bestämt i två år - studerade jag i Vasa där bland annat lärarna Henelius och Molander (vitsarnas okrönte konung) förgyllde tillvaron för oss kunskapstörstande elever.

Jag går inte närmare in och pillar på hur jag lyckades komma över ett av de tre kontorsutrymmen på Storalånggatan i centrala Vasa, vintern 1985. Nej, det gör jag inte men i eftertankens kranka blekhet konstaterar jag lugnt att där skulle jag aldrig stuckit in min nyfikna snok.

1985. Vinter. Studietider. Affärsmagnaten Vesa Tossavainen var under den här tiden en välkänd profil och hade alltid stora grejer på gång. En businessman med näsa för stora stålar - näsan som satt under ett par rejäla svarta hornbågade briller. Vesa hade många järn i elden och syntes titt som tätt på innekrogarna. Ja, han var en mångsysslare som inte alltid höll sig inom lagens råmärken.

Hur det nu än var dök Vesa Tossavainen upp den där olycksaliga torsdagseftermiddagen med ett påklistrat leende som inte klädde honom överhuvudtaget. Det visste han också om men det bekom honom inte. Det återstod en hel del renoveringsarbeten i det nedlagda tidningshuset kunde vi konstatera när vi gick husesyn - jag, Vilgot och Dan-Jakob. Tossavainen brast plötsligt ut i ett frejdigt skratt och harklade ur sig följande harang:
-" Pli siitfint. Ge två veckor. Dyss i korridår och lite tiskpenk. Krappar. Perkele.!"

Jakten var över för oss tre desperata själar i behov av tak över huvudet. Kollektivt boende. Baggis. Inga problem. Nu kan jag ägna mig åt studierna i lugn och ro, tänkte jag i mitt stilla inre.

-"Blir bra det här bara det blir målat" kommenterade jag det hela i samma sekund som Vesa visslade iväg med påskrivna hyreskontrakt i högsta hugg. Skithuset låg dessutom i en annan till kontorslokalerna angränsande byggnad. Där stod vi tre med brallerna nere.

En månad gick. Varken dusch eller diskbänk hade installerats. Vesa lyste med sin frånvaro. I den så kallade köksavdelningen hade han i alla fall slängt in en uråldrig gammal spis, en med två plattor och ugn. En tidig fredagsmorgon provkörde jag den med avancerad matlagning i form av äggkokning men ingenting hände. Den var död. Pannkaka.

20 juli 2009

Stockholm från förr



Yeah! Ska hon köpa hem en slips till maken eller ett par evighetssockor i fransk crepenylon - eller fluktar hon bara in sig själv i glaset?! Norrmalmstorg en varm junidag 1953. (Foto: Olle Seijbold)




Skoputsare är ju numera en utdöd art på våra breddgrader men 1956 fanns yrket fortfarande kvar i huvudstaden. I hörnan Sveavägen-Odengatan hade Ruben Eriksson sin eleganta kur. (Foto: Ingemar Bergling)

19 juli 2009

Cigarretter, whisky och vilda kvinnor

Vårdhemmet St Dunstan's i Brighton meddelar att världens äldsta man har dött. Henry Allingham blev 113 bast.

På frågan vad som hjälpt honom att nå sin höga ålder svarade han för några år sedan:
_"Cigarretter, whisky och vilda, vilda kvinnor - och sinne för humor!"

Allingham fick motta flera medaljer och utmärkelser för sin strävan att påminna allmänheten om första världskrigets fasor. Henry Allingham dog i sömnen. (TT-AFP, London)

Rollicks



Die frühen Tage des Rock in Deutschland und Grossbritannien -

The BeatAge

18 juli 2009

Carola

Eetu

A Lennart i Paris

I Paris igår. Spöregn och motvind. Bolt fick dessutom urusel start men levererade ändå tiden 9.79. Friidrottsexperten A Lennart Juhlin är också imponerad av jamaicanens speed. Vem är inte det?!
Samtidigt som Bolt kommer in på arenan, strax innan start, lattjandes med en sådan där Sydafrikansk fotbollstrumpet analyserar Lennart världsrekordsinnehavarens storhet genom att utbrista:

 -" Märkligt att han kan vara så avslappnad både mentalt och psykologiskt!"

Sedan tycker jag det är skojigt att finnen Keskisalo återfunnit hinderformen lagom till VM. Jukka har haft skadebekymmer i åratal. Nu ser det ljust ut! Nytt personligt rekord 8.15.59 och in som trea. Finska rekordet på distansen innehas fortfarande av Tapio Kantanen och är daterad från den oförglömliga OS-finalen 1976.

16 juli 2009

Rullar

Joker med hela Sverige. Gäst med gest. Hedersmedborgare i Laholm. Dödspolare med Rolling Stones-medlemmarna. Johannes har även synts tillsammans med den amerikanske jazzmusikern, pianisten och legenden Herbie Hancock.

63-årige fyrabarnspappan Johannes Brost är samtidigt med och tävlar, i hård konkurrens med Regina Lund, i kategorin "svensk filmhistorias sämsta rulle" med skräckisen "Besökarna" från 1988. I denna spelar Johannes amatörparapsykolog.

 I Reginas fall åsyftar jag pinsamheten "Sjön". Tack för nu.

15 juli 2009

Tack på forehand

Hon har en tuff och lång väg att vandra. Hon kommer att få slita ont innan hon når toppen.

Sveriges nya omslagsfllicka inom tennis heter Anna Brazhnikova, 16.

För fem år sedan kom Anna till Sverige från Uzbekistan och för närvarande går hon på idrottsgymnasiet i Uppsala. På frågan om hennes målsättning vad beträffar tennisen svarar hon osvenskt:

-"Jag skall bli bäst i världen!"

14 juli 2009

Razzel 13

En fyllig madam uti Mocka,
hon vill ge meteorologen en smocka,
hon blir ilsken och fräser
om rapporten hon läser
blott går ut på att varna för tjocka.

13 juli 2009

Klassiker

Akta er

Idag är det exakt två år sedan Pitkämäkis spjut spetsade den franske längdhopparen Salim Sdiri i ryggen. Ruskiga bilder vevades upp där i Rom under Golden League och medtävlande längdhopparen Howe blev vittne till händelsen. -"Jag drog ut spjutet ur hans rygg, Salim skrek av ohygglig smärta, blodet forsade och stod som en fontän och mina händer blev alldeles blodiga!" sade Howe till den församlade pressen. Trots olyckan genomförde Pitkämäki tävlingen och slutade tvåa efter Andreas Thorkildsen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nu har det hänt igen men inte med spjut utan med hård golfboll. Nej, Tero är inte inblandad. I lördags på sin andra runda (7:e hålet) i damgolfens US OPEN, Pennsylvania, fick Minea Blomqvist till en sån schwung i slaget att bollen skruvade sig vänsterut och träffade en åskådare 200 meter från utslagsplatsen.

-"Jag såg hur mannen segnade ner men det blev lättare att andas när jag såg att han kunde ta sig upp för egen maskin!" säger en chockad Minea som inte tyckte det var någon idé att fortsätta efter denna allvarliga incident.

12 juli 2009

Stålmannen


Cirkulerade många anekdoter kring honom som person och sanningshalten är alltid svår att få bekräftad, då som nu!

Kraftkarlen Wiljam Hautaviita från Lappfjärd fascinerade så gott som hela Finland med sina sanslösa turneér där han trollband publiken genom att dra bussar med sina tänder mm. Wiljam var också en hejare på att räta ut hästskor. Det snackades också om att Hautaviita vräkte i sig uppemot 30 ägg per dag.

På bilden ser du annars honom spatsera genom Näsby city i mitten av åttiotalet.

Wiljam Hautaviita ansåg sig orättvist behandlad. I den bok som utgavs om honom och de ogrundade misstankarna om delaktighet i ett mord. Han ville ha upprättelse genom en bok om sina kraftprestationer men tanken hann så att säga aldrig förverkligas innan han avled.

HAUTAVIITA

11 juli 2009

Yrjö

Till den finska idrottens världsrykte ha icke endast löparnas utan även spjutkastarnas världsrekord och olympiska segrar bidragit.

Yrjö Nikkanen (1914-1985) är olympisk silvermedaljör från OS i Berlin 1936. Två år senare förbättrade Yrjö världsrekordet i spjutkast med 77,86 och 78,70. Det andra värlsrekordet stod sig i nästan 15 bast då en amerikan blev första man över 80 meter med ett kast på 80,40. Alltid detta spjut!

10 juli 2009

Frihetsstayn i Vasa



Finlands frihetsstaty på Vasa torg till minne av kriget 1918, rest den 9 juli 1938.
(Foto: Karhumäki, Veljekset)

9 juli 2009

10 centimeter

Minna Nikkanen mår prima idag. Hon höjde det finska rekordet i stav till 445 vid högklassig tävling i Lappo igår. Först skrällde Vandy genom att hoppa och höja rekordet med en centimeter till 436. Kort därefter slog då alltså Nikkanen till och fixade A-gränsen till VM i Berlin med sitt jättehop!! Dramatik.


Stavrekordet höjdes med andra ord 10 centimeter under en och samma kväll. Det är inte längden som är huvudsaken. Höjden spelar roll. Högt över havet och bort emot land och stämmer frekvensen är svenska rekordet 451 i farozonen. Nordiska rekordet lyder annars på 460 och uppstångades av isländskan Thorey Edda Elisdóttir 17 juli 2004 i Madrid.





Det har spekulerats i dagar men nu är det klart. Saku återförenas med sin landslagskompis Teemu. I Anaheim. Ankorna. Koivu har varit Montreal trogen sedan 1995, han har burit kaptensbindeln för sitt kära Canadiens i nio års tid. Nu är det nya tider som gäller. Ny miljö. Nya lagkompisar. Saku har nu äntligen chans att gå långt i Stanley. I Montreal ville det sig aldrig.


Saku har i sanningens namn haft stora skadebekymmer genom åren och Montreal har varit ett lag på dekis i för många år.



Och när nu 100-årsfirande Montreal städar/ storsatsar( bl a nya lirare Gomez och Pyatt) fanns det inte plats för 34-årige Koivu längre! Teemu däremot hoppar jämfota av lycka. Sicken förstaformation Anaheim kan slänga in.


Jag förutsätter att Teemu och Saku lirar i samma. Något annat kan jag inte tänka mig. I laget spelar dessutom en tredje finsk pinne och hans namn heter Petteri Nokelainen. Tror jag inte! SELÄNNE-KOIVU-NOKELAINEN?! Jag ser framemot NHL-säsongen. Kan bli riktigt skojigt.

8 juli 2009

My way

My Bodell är en svensk skådespelarska, född 1973, som vi känner till från långköraren Rederiet. Hon har även meverkat i filmen Fishy och haft en roll i Beck - sista vittnet.

Nu tillbaka till Rederiet som jag intensivt följde med i avsnitt efter avsnitt, för övrigt den längsta dramaserien i svensk TV-historia. Totalt 318 avsnitt mellan åren 1992-2002. "10 år av bortkastad tid i ens liv", anser många givetvis.

Huru som helst, i säsong 6 1995 dyker så karaktären Elin Hagberg (My) upp. Hon är i trubbel. Hennes far Joel (och dennes assisten Jan) som är ledare för sekten "Ljusets barn" är ute efter henne men på ett mirakulöst sätt lyckas hon undkomma dem genom att gömma sig i svärmorsdrömmens Jokers hytt.

Elin får kort därefter ihop det med Gustavs högra hand Felix (Martin Forsström), även psykopaten Viggo (Per Morberg) blir intresserad av den nya skönheten ombord på MS Freja. För att bli av med Felix iscensätter Viggo en enskild brandövning vilket slutar i katastrof. Viggo dör i Elins armar.

Säsong 6 var i mitt tycke den mest spektakulära perioden i Rederiets historia. Så mycket naglar som jag mumsade i mig 1995 går ej att i ord beskriva. Måste vägas.

Jag har all anledning att återkomma till såpoperan som utspelar sig på en så kallad skorv. Nu har jag återigen lättat på mitt inre rum.

PELIKANEN

7 juli 2009

Tänder inte

Jag har starka minnebilder från den dagen min bror Sune kom hem från Stockholm med inspelad kassett som innehöll "Tender turns tuff"- Mikael Rickfors.

Vi bodde i Kaskö då och när brossan sparkade igång bandaren föll jag pladask. Alstret rullade i dagar där på Rådhusgatan 33. Titellåten, "Don't blame the boy", "Nervous" och "Yeah, Yeah".

Jag var så att säga helt såld på Rickfors. Den ena slagdängan efter den andra. Per Lindvall på trummor och Sam Bengtsson på bas m fl. Mustigt gung. Visst, jag upplevdes nog som ett avvikande ufo från parallellt universum bland mina jämnåriga kompisar eftersom jag diggade svenskt. Rickors dessutom! På den tiden i Sydösterbotten skulle man grupptrycksfavorisera AC/DC, Judan Priest och Laura Branigan.

Senast vi strålade samman, jag och Sune, lyssnade vi lite grand på samma grej men vi konstaterade i stereo att detta inte är något att hetsa upp sig över. Längre. The times they are A-changing. Nu när jag lättat på mina tunga vingar kan jag flyga iväg igen. Hej!

6 juli 2009

Havakka

GS

Roger Federer från Oberwil hanterar i princip alla underlag. Kanske inte lövhalka väl ändå?! Schweizaren är först till 15 Grand Slam-titlar. Roger är tillbaka på världstronen. -"Jag kommer att vara med länge än!" säger en lycklig tennisKUNG. Den obestridlige ETTAN!!
På bilden ser du Mary och Rod Laver klämma vars bira efter avslutat träningspass. Enligt mången anses han vara den främste manlige tennisspelaren. Australiensaren är den ende spelaren som vid två tillfällen tagit en äkta tennisens GS det vill säga seger i alla fyra Grand Slam-turneringarna under ett och samma år.

Vänsterhänte Laver inkasserade för övrigt 11 GS under sin karriär, i den statistiken får Rod allt lyfta på hatten inför Roger! Rodney George "Rod" Laver tillhörde för övrigt de första som använde sig av extremt överskruvad grundslag d v s topspin!
Avslutningsvis kan jag ju berätta att Rod och Mary träffade varann 1964. Två år senare ringde kyrkklockorna. 1998 drabbades Rod av stroke men repade sig rekordartat och återupptog motionsspelandet.

5 juli 2009

En liten snabb




Birger Schadwoyn (th) lägger ut texten för Kosti Piipponen. Fotot är taget 2002 och föreställer middagen på Barbara-festen.

Kosti Piipponen tjänstgjorde som militärmästare under den tid en annan sprang runt i den gråa munderingen på 1 JK. Kosti var en stridslysten och skjutglad herreman. Han trivdes som en kula i omloppet när han tillbringade sin lediga dag på skjutbanan i Syndalen. Då var Kosti i sitt esse. Det gick rykten om honom att han iförd stridsbälte sprang närmare 5 km på Cooper-testet (12 minuter). Han kallade oss beväringar och isynnerhet nytillkomna ("mullis") för kärringar alternativt veklingar. Kosti hade som uppgift att göra småglin till karlar. Det var han inte ensam om.

Som beväring såg man upp till honom även om han i strumplästen endast mätte 152 centimeter. Plötsligt dök han bara upp, från ingenstans helt enkelt. Man hade honom i nacken när man minst anade. Här kommer verkligen uttrycket "en finne i röven" till sin spets.

-" Handi Kosti är stor i orden och liten på jorden!" skrek alltid #Clabbe från Krombi. Oj, vad vi garvade läppen av oss. -"Kosti vad det Kosti vill!" raljerade en annan spoling utkommen från Bromarv. Ja, en spännande tid helt klart där i Dragsvik.

Vi var tvungna att lära oss gradbeteckningar innan vi ens fick sätta foten på soldathemmet ("sotku") för att dricka ettans pilsner (folköl). En för alla, alla för en. Snussvettiga marscher runt kaptensbostäderna var ett sant lördagsnöje. Under grundutbildningen som pågick i två månader fick vi lära oss stormgevärets ("stägäs") många olika delar och dess inoljning. Ett evigt pynjande med den där puffran faktiskt.

Pojoviken-runt var ett måste. Drygt 9 mil på gnisselhoj. Vi fick också lära oss hur vi funktionerar vid handgranaters krevering. Gick väl så där, tycker jag nu i efterhand. Upp och ner, fram och tillbaka. -"INGEN FORMATION I TVÄTTSTUGAN!" skrek sergeant Lindberg uppgivet.

Btut x 3. Dammallergi. Städbefrielse. Och pansarvagnar under sängen. Ett skrynkligt dagatäcke var det värsta Kosti visste. Då blev militärmästar'n vansinnigt arg. Ja, inte bara det. Kosti blev alldeles rosenrasande! Ett övertramp av denna karaktär sågs inte med blida ögon från stabsledningen. Tvärtom skulle jag vilja säga. Krigsförbrytelser av dagatäcksformat renderade vanligtvis i utegångsförbund. Tack,Kosti.

 Jag har all anledning att återkomma till krigshetsen på garnisionsområdet.

#Clabbe är fingerat. Egentligen heter han Stefan.

4 juli 2009

Jerry and the Violents

Die frühen Tage des Rocks in Deutschland und Grossbritannien -

The BeatAge

Sanya

Golden League i Oslo blev en stor skuffelse resultat- och vädermässigt. Arrangörerna hade också meddelat att ingen Thorkildsen deltar men så dyker Norges nationalBamse og hurtigspjuvern ändå upp med käppen i hårt grepp!! Så där Thunbergskt!! Andreas fick dock till sitt stora förtret se sig besegrad av två finska taggtrådsbjörnar med olika kastväsen! Vann gjorde Pitkämäki, hans andra raka Golden League-tävling 2009! Wirkkala sekånd plejes.
En som stod för den bästa sifferkombinationen/portkoden igår är vackra Sanya Richards, född på Jamaica 1985 men numera amerikansk medborgare. Sanya dansade in på världsårsbästa 49.23 på 400 meter. Överlägsen! Löjligt! Sanya Richards hade bland annat ett bravoår 2007 då hon vann alla sex tävlingarna i IAAFs Golden League och delade kassaskåpet på 1 miljon USD med den ryska stavhoppskonstnärskan Isinbayeva. Sanyas "päscha" på 400 meter är när allt kommer omkring 48.70 (2006) och med den tiden mjölksyrestuffar hon in på 16:e plats i bokslutet.

Här kommer för övrigt de tio snabbaste på 400. Snacka om Kochout:
47.60 Marita Koch (1985)
47.99 Jarmila Kratochvilova (1983)
48.16 Marita Koch (1982)
48.16 Marita Koch (1984)
48.22 Marita Koch (1986)
48.25 Marie-José Pérec (1996)
48.26 Marita Koch (1984)
48.27 Olga Bryzgina (1985)
48.45 Jarmila Kratochvilova (1983)
48.59 Tatána Kocembová (1983)

3 juli 2009

Till himlen

Inga träd växer till himlen. Inte bockar heller för den delen.

2 juli 2009

Hjärnmask

Lyssnade på Helena von Zweibergk - sommarpratare - för någon dag sedan. Helena talade om hur en musiklåt i det närmaste blir patologisk. Man får en låt på hjärnan, man älskar eller hatar den! Musiken har likt en tvestjärt underkuvat en del av hjärnan och tvingar den till en upprepad och autonom reaktion! Tvångsmässigt. Idag nynnar jag på en låt som jag vill dra ut ur skallen men den sitter där likt förbenat som frisören sa!! Omgivningen reagerar och ingen vill käka lunch med mig. Jag stampar på den. Jag står inte ut med den. En mask som har förirrat in sig i hjärnkontoret.
Nu skall jag spela den i sin helhet. En gång för alla. Neurologen Oliver Sacks menar att då kan man bli av med sin mask!
HÄR kommer den. Lyssna om du vågar!

Tummen upp

Jag ser framemot Bislett Games imorgon. TV4 visar med bland annat Lennart A. Julin vid micken, 20.00-22.00. Jag kommer sitta klistrad. Cirkusen är igång med andra ord. Tyvärr blir det ingen duell mellan Pitkämäki och Thorkildsen. Norrmannen skadad och därför nödgad att vila. Tävlingen kommer bli sevärd ändå.


Till höger har ni en annan spjutkastande finne vid namn Teemu Wirkkala som är i gott axeltrim. Förra helgen i Pihtipudas säkrade den 25-årige finnen en VM-plåt genom att i sista vräkningsskriket få till längden 84.68 vilket renderade i tummarna upp från glada stormagade förbundspampar.-"Hyvä Teemu!"mullrade alla i munnen på varandra där de satt uppe på hedersläktar'n, rödbrusiga med vattniga ögonbottnar!

Teemus näsborrar har nosat på medalj i tidigare stora happenings, fyra i OL (som di norske säger) förra året och femma vid VM 2007. Är det dags för medaljsmil im Berlin?!

1 juli 2009

Professor Ritva

Hon är den mest uppskattade komediennen i Finland vill jag lova. Hon har medverkat i mer än tjugo rullar. Revy står henne också varmt om hjärtat. Lite crazy är hon allt! Hon gör sig som sagt var lika bra på scen som på duk.

Hon är snabb i pallet och ägarinna av väloljat munläder. Ritva Valkama, född 1932 i Jyväskylä, har roat och oroat den finländska publiken i över ett halvt sekel nu och än har hon inte lagt i bromsen.

Bäst minns jag henne från TV-serien #"Parempi myöhään" (1979) där hon och vapendragaren Pentti Siimes rev ner skratt och applåder. Ritva kan också titulera sig profeesor - i skådespelarkonst!!

# parempi myöhään översatt till svenska; bättre sent!