29 juni 2009

Kors & tvärs

Fortsätter att regna in toppenfina friidrottsresultat här på redaktionen. Från de amerikanska mästerskapen plockar jag fram herrarnas kula där bågarna var både långa och höga. Segraren Christian Cantwell vann på 21.82. Tvåan Dan Taylor och trean Reese Hoffa även de över 21 meter. Högklassigt värre.

Trésor Michel Komesha Tornéus hoppade för två dagar sedan, på Nya Ullevi, 8.11 vilket gör honom till den tredje svensken över magiska 8!

Inkommer glädjande rapporter från andra sidan Finska viken att Johanna Pulkkinen (på bilden) igår i Kyröskoski hivade iväg kultingesten hela 16.05. Längsta damstöten på över åtta år!! I Finland, alltså.
Förhoppningsvis får Johanna ha en skadefri säsong 2009. Hoppeligen kan hon bärga hem en andraplats (värd fem poäng) i Finnkampen!

Lúcio - känsloladdad matchvinnare!

Tyskland-England ikväll. Jag skippar.

28 juni 2009

Uppsamlingsheat

Den som säger att det är kallt nu ljuger!

Hemkommen från en alldeles strålande dag ute på Saltarö hos goda vänner vill jag bara knyta ihop säcken och säga att Teemu Selänne fortsätter en säsong till i Anaheim som även lär vara intresserad av Saku.

The finnish flash meddelar även att han står till förfogande till OS 2010. Selänne vill avsluta sin framgångsrika karriär med ett OLYMPISKT GULD. Jag och alla Lejonfans håller drömmen vid liv!

◙ ◙

Mikaela har vaknat till liv. 61.03 ger en biljett till VM i Berlin. Klockrent.

Jeff Beck -Stratus

Razzel 12

En fotbollshalvback ifrån Ala
såg att frugans känslor blev svala.
"Båd' på plan och i säng
jag förlorar poäng,
om det fortsätter måste jag kvala."

27 juni 2009

Påläggskalv

Jag snackar kalv som uppföds till avel. Gödkalven däremot lever några år för att därefter skickas till slaktar'n. Kalvstek. Mums.

Påläggskalv är en term som man kan använda lite som man vill tycker jag. På arbetsplatser och företag använder man ofta termen för att beskriva en yngre person som är avsedd att nå höga poster.
Svenska U21-landslaget är blivande påläggskalvar?

Några strofer ur gruppen Svenne Rubins i låt "Långa bollar på Bengt" lyder som följer;
"Bengt han var påläggskalv, långa bollar på Bengt, jag blev befordrad till vänsterhalv, långa bollar på Bengt".

Andra påläggskalvar jag kommer att tänka på är framför allt Paolo Roberto och André Pops.

Vitas

I backspegeln. Rock'n roll över honom. Borgs kompis och följeslagare, på nattklubbar och som träningspolare. Son till immigranter från Litauen. Skicklig framme vid nät, volleyspelare. Snabb och stor räckvidd. Världstrea 1978. Vitas, född 1954, vann 23 singel- (1 GS) och 8 dubbeltitlar (1 GS).

Vitas Gerulaitis dog 1994 under mystiska förhållanden, av kolmonoxidförgiftning.

26 juni 2009

Sonderausgabe




Die frühen Tage des Rock in Deutschland und Grossbritannien -



The BeatAge

Sommar i vattenpölen

Stockholmsvädret är magnifikt. Inte ett moln så långt ögat kan nå, inte en droppe regn på flera da'r! Ja, det är så varmt att pendeltågen stannar. Botemedlet mot värmen är ett svalkande dopp.

Emilia Pikkararinen, 16, har fattat poängen. I Backasbrinkens simhall hittar jag den färska finska rekordsimmerskan som visat fram fötterna å det med besked. Igår förbättrade hon det finska rekordet, två gånger om dessutom, på långbana och distansen 200 meter medley. Nya rekordet lyder nu 2.14,23. Den tidigare rekordinnehavaren Hanna-Maria är detroniserad.


Semifinaler i U21 ikväll.

Mina tips:

Sverige-England 2-1
Italien-Tyskland 0-1

24 juni 2009

Citat och floskler

"Känns oerhört viktigt psykologiskt och mentalt och hela den biten".
(Jens Fjällström glad efter Toivonens mästerverk 3-1 mot Serbien)

"Arbetslösheten drabbar hårdast och tydligast dem som blir utan jobb".
(Mona Sahlin förklarar så att alla förstår!!)

23 juni 2009

Ribban ligger kvar

Nu raskt över till Christer Ulfbåges favoritgren inom friidrott. Den riksbekante sportjournalisten och kommentatorn jämför ju stavhoppets svindlande höjder men en god kulinarisk upplevelse på fashionabel restaurang med jubileumsmeny.

Apropå stavhopp, vid Europeiska lagmästerskapen i friidrott som nyligen gick av stapeln i Leiria (Portugal) hoppade fransmannen Renaud Lavillenie 601. Bara åtta hoppare i världen har tidigare hoppat 601 eller högre. En fransk höjdare med andra ord. Le respect and good vibrations.

Tillbaka till studion.


Ikväll avgörs Sveriges öde i U21-turneringen! Jag tippar 3-1 till de blågula!

22 juni 2009

The Tiger 1892-1969

"Tigern med den gyllene foten" - Arthur Friedenreich. "Den bortglömde" svarte brassen med tysk far som snickrade ihop 1329 mål! Imponerande. En bländande tekniker som uppfann det skruvade skottet.

Ring så snurrar hon

Rotation, mina damer och herrar. Nu skall jag snurra till det alldeles ordentligt ety det blir kastgren i form av slägga. En kul fäst!

Redskapet är en tung kula (4 kg för damerna) fäst i ett handtag medelst en kraftig ståltråd. Se upp. Använd hjälm. Håll er undan. Snurr i ringen och skrik och sen flyger tingesten iväg.

Till höger har du en av få finska damljusglimtar på den mörka friidrottshimlen; 29-åriga Merja Korpela. I midsommarhelgen vann hon bland annat släggtävlingen i EC-cupen i Bergen på finfina 69.34, inte mycket kvar till Strömmers rekord 69.63 från 2001. Merja är hur som helst tvåa i alla tiders statistik. Än så länge vill jag tillägga.

Merja har lite problem med tekniken just nu men får hon ordning på den så..... snart spricker 70! Trea är Pyöry. Vackert så.

20 juni 2009

Hockeybågar

Fotot är från VM i Wien 1987. Huvudansvarige Sandlin (lämnade oss i decmber 2006) och nödlösningarnas nödlösning Curre Lindström firar VM-guld. Den senare var före sin tid. Nu är det inne igen med stora bågar som täcker halva ansiktet, förstoringseffekt och tjocka bottnar! Panoramafönster.

I Sandlins bok "Bjud på dig själv" framkommer att hans och Curts kompanjonskap icke var smärtfritt. Herr Lindström hoppar plötsligt av och blir tränare i Schweiz när Tre kronor börjar ta form inför hemma-VM 1989. Curre sa till mig; -"Man är trots allt sig själv närmast!!" Efter allt vi gått igenom var just den formuleringen den bittraste upplevelsen för mig. Med ett sådant resonemang kan man möjligen kalla sig tränare eller coach men absolut inte ledare. En ledare måste vara osjälvisk och beredd att ge mer av sig själv i arbetet för gruppen.

19 juni 2009

Jeff Beck

Blåklockorna

Midsommaren är den enda flaggningsdag då den finska flaggan får vaja på toppen av flaggstången dygnet runt. Flaggan hissas på aftonen 18.00 och halas dagen efter klockan 21.00.

Nyligen blev jag tillfrågad om det är någon skillnad på svenkt och finskt sätt att fira midsommaren. -"Jodå, dels är det fler slagsmål i Finland och därför kallas högtiden för Blåklockans Dag dels skippar man kubbspelet och kastar kniv istället"

Ineffektivt Finland förlorade igår. Synd. Finnarna dominerade första men vad hjälper det om man inte sätter chanserna. 0-2.

Jätteskräll av Egypten. 1-0 över världsmästarna. Brassarna spöade jenkkarna. Maicons 3-0 mål som hämtat ur skolboken. Vackert. Vi snackar Federation.

18 juni 2009

I midsommartid

De gamla är redan bortspelade och uppsnurrade på läktaren för att köpa korv och snacks. Jag ställer mitt hopp till grabbarna i U21-landslaget och hoppas att vi går en ljus fotbollsframtid till mötes. Den nya tiden börjar redan här och nu. Ikväll drabbar Markku Kanervas grabbar samman med ett väloljat lagmaskineri från Tyskland som piskas och drillas av den forne nickspecialisten och HSV-anfallaren HORST HRUBESCH.

Finland har definitivt hamnat i dödens grupp eller vad sägs om följande; förutom Finland och Tyskland då finner du även England och Spanien i samma gruppering. Svett. Finland inledde turneringen piggt med slarvig förlust, 1-2, mot förhandstippade England trots en mans övervikt! Upp till rakning igen således, dan före midsommarafton.

Finlands chanser värderar jag till 30-80 eller nå't i den stilen. Tyskarna forcerar fram en övertygande vinst 4-1. Sorry. Kanerva och hans gelikar får slicka såren och dansa med stången ändå om ljumskarna håller! Till tonerna av Per Gessles; "Jag går och fiskar". Och efter midsommarafton kommer solsken och då är det dags för Spanien. Bäva!

Sa jag det? Nej. Matchen Tyskland-Finland (Halmstad) börjar 18.15 och visas på TV4 Sport.

17 juni 2009

Inga hard feelings i Kåtnäs

Jag har många fina minnen från min skoltid. I början av 70-talet, då på hösten, skulle jag till att börja min första skoltermin på Kåtnäs lågstadieskola, Pitvägen 9. Jag minns min första skoldag som igår. Där stod jag spänd och förväntansfylld på gården med utsvängda gröna gabardinbrallor när plötsligt en äldre elev kom fram till mig och vrålade: -"Glasögonorm!"

Inga Gullström (på bilden) blev min första lärarinna och skulle bära ansvaret för oss nya. Hon var hård och rättvis och hon brann för sitt yrke. En auktoritet! På mig fick hon dock aldrig någon styrsel. Skamvrå och kvarsittning var alldagliga ingredienser under mitt första skolår, senare också skulle det visa sig till mina föräldrars stora förtret. Inga hade dock ett gott hjärta och hon körde alltid hem mig i sin Wartburg efter avtjänad kvarsittning. Tack för allt, Inga. Vila i frid.

16 juni 2009

Snabbt med Tuula

Vi hoppar bakåt i tiden igen med hjälp av Tuula Rautanen (senare Nurmi, född 8 april 1942). 1973 i Warchawa skuttade hon finskt rekord eller 660 cm. Ett rekord som hon innehade i 15 år!

Lahtistösen Tuula representerade Finland i OS 1972 i korta stafetten. Den snabbfotade längdhopperskan vann mängder av FM-medaljer och som 35-åring erövrade hon EM-guld på 100 meter för veteraner.




10 bästa genom tiderna:


  • Ringa Ropo 685
  • Johanna Halkoaho 679
  • Heli Koivula-Kruger 665
  • Satu Ruotsalainen 663
  • Natalia Kilpeläinen 663
  • Tuula Rautanen 660
  • Pirkko Helenius 659
  • Ragne Kytölä 658
  • Tiia Hautala 652
  • Arja Jussila 649

11 juni 2009

Bosse

0-3. Förnedring! Slakt. Utskåpning. Jag ställer mig i kören och vrålar ut min ilska och besvikelse. Klasskillnad. Blir inget VM för Finland den här gången heller. Chansen finns fortfarande. I teorin, ja. Det är bara att bryta ihop och ge upp! Luften har gått ur. Nästa VM-kval börjar om sisådär två år!! Tror knappast att Litmanen och Hyypiä är med i blåvitt då?!

10 juni 2009

I valet och kvalet

Lagerbäck överraskar. Ser man på. Just nu ser det ut som om Sverige startar med bröderna Elm, Berg och Safari. Chippen och Daniel Andersson är båda petade.

Källström däremot är kvar i startelvan. Zlatan tar straffen om det blir någon. Anders Svensson tar Daniel Anderssons mittfältsplats. Bra! Vinst är en självklarhet men Lagerbäcks mannar har ett sargat självförtroende för tillfället.

Finland spelar en nyckelmatch mot Guus Ryssland ikväll. På hemmaplan. Hesa Helsinki. Fullsatt stadion. Kniven i strupen och Karjalaburkar på rad. En förväntansfylld publik, hungrig på framgång och stora vinster! Finland måste vinna för att fortfarande ha chans på VM 2010.

Litmanen & Co har tio poäng på fem matcher och utmanar östra grannlandet. Spelskickliga Ryssland med bolltrollaren Arsjavin i spetsen blir dock en svår nöt att knäcka, alldeles för svår?! Större under har dock skett! HAKKAA PÄÄLLE SUOMEN POIKA. Nu skall ryssen sättas på plats. Finland hoppas givetvis på ett under.

9 juni 2009

Taskinen

Friidrottssäsongen har dragit igång på allvar. Karusellen kommer att snurra runt hela sommaren och en bra in på hösten. Kul, tycker jag. Ikväll är det dags för Folksam Grand Prix på Slottsskogsvallen i Göteborg, visas på TV4 21.00. Jag skall slänga ett öga på tillställningen eller två.

Mustafa skall göra ett allvarligt försök på 5000 meter. Han går in för att gå ut och slå Gärderuds 13.17,59 från 1976. Lycka till, Musse.

Öppnar nostalgifönstret igen och blickar tillbaka på friidrotts-EM 1974 i Rom. Ett EM som jag tydligen har svårt att släppa. En klang- och jubelfest i blåvita färger (medaljskörden: 4-1-5).

Markku Aulis Taskinen dök upp som en gubbe ur lådan och bröstade till sig ett oväntat brons på 800, från ingenstans egentligen! Tiden utmärkta 1.45.9. Vann gjorde Susanj och tvåa en viss Ovett. Ett brons till i samma spel för Markku; i långa stafetten.

Fyra år senare vann Taskinen guld på inomhus-EM i Milano. Man kan utan omsvep konstatera att Kuusamosonen, född 25 februari 1952, fick till det i Stövellandet.

8 juni 2009

Korvautomation





Grillad korv på 22 sekunder! Man undrar ju hur det gick till, jag tänker närmast på senapen och ketchupen, tillbehör å sånt. Automation var tidens melodi. Korvcash! Den här korvautomaten fanns utanför Centralen på femtiotalet. (Foto: Olle Wester)

7 juni 2009

De små liven




Ett tag sedan nu. Två veckor sedan. Framgår icke av affischen/programmet om terriern Fido framförde sin egen tolkning av Leiber/Stollers "Hound Dog". Ej heller om ragdollkvintetten "The Spinners" hade jamsession efteråt. Gunnars predikan är också höjlt i dunkel. Vi som inte var där får aldrig veta om han avslutade sin predikan med:

 -"Hare bra!!"

6 juni 2009

Stenansikten

-"Pappa och mamma! Nu börjar programmet! Tyst nu. Kom å sätt er nu. Jag sa "TYYYYST!" Så kunde det låta hemma hos oss. Televisionsapparaten var igång d v s den rätta knappen var intryckt. Favoritprogrammet alla kategorier.

KIVIKASVOT. Finsk underhållning när den är som bäst. Lite After Shave-feeling om man säger! Gruppen finns tydligen fortfarande.

På 70-talet i alla fall bestod kvartetten av av Ismo Sajakorpi, Ilkka Hemming, Matti "Fredi" Siitonen och Georg "Jori" Dolivo. Sistnämnda herreman en Stan Laurel-kopia.

Vidare tyckte jag att "Fredi" hade en magnifik stark röst. Ja, komik (farsan vek sig dubbelt av garv) och sketcher blandades med härliga musikinslag. Fina grejer, det där!

5 juni 2009

Ulfsson

Dags för kvinnlig fägring! Kan det bli mer finlandssvenskt?! Nej, tror knappast det! Hon är känd både från radion och burken, från scen och bioduk. You name it! Jodå, visst är det Birgitta Ulfsson (1.7.1928). En välbekant nuna. Alla, nästan alla, känner igen hennes klingande finlandssvenska. Känd här i Sverige för flera gästspel, en period åkte hon skytteltrafik mellan Finland och Sverige. Här blev hon känd som medverkande i den första TV-serien om Mumintrollen. Birgitta hade under lång tid påsarna ihop med skådisen Lasse Pöysti.

Själv har jag aldrig varit riktigt förtjust i Mumintrollen, har alltid tyckt att de ser otäcka ut. F'låt Tove. Vila i frid ändå.

More at IMDB.

Avslutar presentationen av "Biggan" med ett finlandssvenskt uttryck (med därtill hörande översättning till rikssvenska) :

Isn't håsa nu - Jäkta inte nu, stressa inte, typ, tagga ner

3 juni 2009

Ropa inte hej förrän

Razzel 11

En vindögd dam ifrån Kil
på läpparna går med ett smil,
står hon framför en spegel
ja, då ser hon i regel
sig själv endast uti profil.
(Benny Köhler)

2 juni 2009

Simply the Be(a)st

Snudd på ett oslagbart monster. Ett höghus. Dödar vildsvin på löpande band. Med bara händerna. Välter grannens traktor bara för skojs skull. Jodå, han knaprar taggtråd till frukost.

Han är grym. Han är ingen tekniker, saknar finess i sitt agerande. Ryssen är en slagmaskin som lever på sin råstyrka. Här har innekrogarna i Stockholm en potentiell dörrvakt! Han är den förste ryske proffsmästaren i tungviktsboxning. Hans namn är Nikolaj Sergeyevich Valujev, jätten från Leningrad. 213 cm lång och matchvikt på närmare 150 pannor. Nikolaj får lyftkranen Karelin att se ut som en lillbrossa. Han är inte boxare bara, han är familjefar också. Dessutom har han en bok på sitt samvete - My 12 Rounds - där han berättar om sitt liv som proffsboxare, förstås! Boken har han skrivit tillsammans med den kände journalisten Konstantin Osipov.

VM-FAJTEN SOM STÄLLDES IN

PANGTENNIS. Robin är i sitt livs form. Han gör malet kött av ryssen Davydenko eller vad sägs om siffrorna; 6-1, 6-3 och 6-1!!!! Ryssens födelsedag till på köpet. Svensken gav honom sju game i present. Schysst! Semifinalen nästa för Söderling.

1 juni 2009

Medeltidskyrka




Pedersöre kyrka är en av Österbottens äldsta medeltidskyrkor. Årtalet 1250 ovanför huvudingången härleds från en ganska sen och osäker historieskrivning. Där omnämns att den första kyrkan i Pedersöre byggdes omkring 1250.
(Fotot taget 1947, Runeberg F., Finland och finnarna)

GODA NÖTTER

Prästen som besöker den gamla damen smakar på några nötter som finns på ett bord i en skål.
-"De smakar bra de här!" säger prästen hövligt.
Gumman svarar:
-"Ja ha suji bort schokla oåv dom!"