29 april 2009

Gräset är grönare längre ner

Chelsea har en liten matchboll inför returen på hemmplan. Barca lyckades inte snirkla upp Chelseas stenhårda försvarsmur, Lampard till exempel hade inte många resor över mittplanen. Starkt av Chelsea att hålla 0-0 på Nou Camp. Sammantaget var matchen igår ett enda stort sömnpiller, spelarna sprang mest runt på planen och irriterade sig på domaren!

Beklämmande är att se hur strikern Drogba slänger sig och filmar till sig frisparkar i närkamperna. Igår var ju ivorianen mer vågrät än lodrät, Drogba låg i gräset mest hela tiden och visste inte vilket ben han skulle ondgöra sig över. Tråkigt!

28 april 2009

Bara Messing

Det finns fortfarande en stor majoritet för eller emot proffsboxning.

27 april 2009

58-0

Blev lite "gågglerier" igår vad beträffar hockey-VM genom tiderna. 1987 gjordes nytt målrekord i VM-sammanhang (D-VM) när Australien på hemmaplan i Perth tvålade till Nya Zeeland efter konstens alla regler. Håll i er nu. När slutsignalen ljöd stod Australien som segrare med siffrorna 58-0! Hur är det möjligt? Ett mål i minuten, typ. Själv var jag med om sjuk förnedring när jag som hockeyjunior representerade IF Kraft och vi mötte Vasa Sport i deras kokande hemmagryta, 2-26 slutade traumat och oj vad vi grät. Men 0-58! Viss skillnad, det. Nya Zeelands målis hade säkerligen ryggskott efteråt eller hade de någon sista utpost överhuvudtaget? Tidigare rekordet var från 1949 när Kanada körde över stackars Danmark med 47-0!
Ikväll möter svenskar letter och finnar danskar. Här får ni slutresultaten i förväg:

FINLAND - DANMARK (Zürich 20:15) 6-1
LETTLAND - SVERIGE (Bern 20:15) 2-5

26 april 2009

Kakes bästa någonsin

Psykopaten Annie

Jag har valt kniven med omsorg och kan ej hålla mig längre! Nu hugger jag till. Här är hon. Min kvinnliga favoritskådis alla kategorier; Kathleen Doyle "Kathy" Bates.

Enastående aktris som erhöll en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll för rollen som Annie Wilkes i den psykologiska thrillern "Lida" från 1990. Det går kalla kårar längs ryggraden, Bates är helt igenom lysande i rollen som psykopatisk beundrare av sin favoritförfattare Sheldon (James Caan). 60-åriga Bates har även titelrollen i rullen "Dolores Claiborne" som handlar om en traumatiserande familj. Stundtals obehaglig film, fantastiska foton. Hennes motspelare är Jennifer Jason Leigh!

Skådespel på högsta tänkbara nivå. Varför fick inte "Batesan" en Oscar för den rollen också?

25 april 2009

Hockeylördag

Hockey-VM sparkade igång igår! Jag kollade tredje perioden mellan Schweiz och Frankrike som slutade 1-0 till hemmanationen. Vilket tryck på läktaren. Imponerad av franske målisen Fabrice Lhenry. Stormatch av honom.

Idag fortsätter kamperna i bland annat grupp D där Finland tar sig an Norge i Zürich. Tuff match ända in på målsnöret. Norge har goda forwards/målskyttar, backbesättningen sämre. I Finland gör Petteri Nummelin, 36, sin 14:e VM-turnering. Petteri är ovärderlig i laget. Pekka Rinne i målet gör VM-debut. Första matchen alltid svår men Finland vinner till slut med 5-3. I grupp C möter Sverige ett taggat Österrike. Sverige gör processen kort och fixar ostkaka. 7-1.

Senast hockey-VM avgjordes i Schweiz slutade det med VM-guld för Tre Kronor men så blir det icke 2009. Blir inte bättre en femte plats för Bengt-Åkes grabbar.

I finalen som spelas den 10:e maj möts Kanada och Ryssland. Spezza, Heatly och allt vad de heter får sin revansch från förra året; 4-3! I bronsmatchen drar sedan Tjeckien det längre strået genom att vinna över Lejonen, Kotalik gör 4-2 målet i öppen kasse.

24 april 2009

Corre for ever

Vattusvensken som blev finne med hela Koskenkorvaland. HURRIN som blev du med alla finnar. Frälsaren. Jumala. Psykologen. Glädjespridaren. Magikern. Ledaren. Oraklet. Glasögonbågarnas frontfigur. Kollektivets befrämjare. Fingertoppskänslans mästare. Nödlösningen som blev ett nationalhelgon i Suomi. Hur stort som helst. Ko for it, Corre.

Tack vare VM-guldet 1995 i Globen har Curre för evigt ristat in sitt namn i den finska folksjälen. -"Många i Finland tycker att den egna prestationen är viktigare än hur det går för laget, så vinner man inga guld!" säger Lindström i Sportbladets VM-bilaga. Curre lyckades som sagt var 1995, han fick spelarna att dra åt samma håll och spela som ett lag. Guldet är fortfarande LEJONENS största framgång någonsin. Finland har varit mycket bra under 2000-talet men alltid fallit på mållinjen.

För några år sedan inblandad i mindre glamorösa sammanhang i form av skatteskandal och fick lämna jobbet som tränare i Ilves. Curre dömdes dock aldrig! Huru som helst, du är alltid förlåten, vad du än gör, Curt! Keep up the good work! KUNG - med presidentegenskaper! PRESIDENT - med kungakrona.


22 april 2009

Proustens Eeva

Damen till vänster är en av de främsta finskspråkiga författarna - om inte den främsta. Hon är född 1928 (samma årgång som min far) och uppvuxen i Hiitola på Karelska näset (numera Ryssland).

 Har ni inte redan listat ut det så är namnet Eeva Kilpi och hon kallas för Finlands svar på Marcel Proust! The Grand Old Lady erhöll för övrigt det svenska Nils Ferlin-priset 2007.

Själv har jag inte läst några av hennes verk än, i bokhyllan står hennes "Fortsättningskrigets tid" och vänder ryggen till. Vänta bara! Till Proust har jag anledning att återvända men om honom vid ett senare tillfälle.

- När jag och dotter Claudia, 5, traskade iväg till dagis i arla morgonstund passade jag på att fråga henne om hon vet vad uttrycket "slå huvudet på spiken" betyder. Hon tittade med sina bruna och svarade: -"Jo, att man måste ha hjälm!!" Hon är förståndig, hon!

20 april 2009

Razzel 9

Så var det då Bosse från Krylbo
han sågs som dansör som en syl gno
men mitt i en dans
sa danspartnern hans:
-"Vad har du i fickan för pryl, Bo?!"
(Kjell Widberg)

19 april 2009

Vedman

Nils Brandt - Guds gåva till finsk/svensk filmhimmel.  Finlandssvensken och Borgåsonen Nils finns inte längre här nere - han gick bort alldeles för tidigt - men han har satt förhållandevis djupa avtryck i den svenska filmdatabasen. Nils - född 1932 och död 1990 i Helsingfors - spelade bland annat figuren Rocky i det två första filmerna om JÖNSSONLIGAN.

 Ingen har väl heller glömt honom i rollen som gubben Vedman i kritikerrosade TV-serien "DAGAR MED KNUBBE" från 1978 i regi av Peter Schildt. Brandt hade också en roll som morfar i Widebergs "ORMENS VÄG PÅ HÄLLEBERGET" (1966).

På hemmaplan blev Nils Brandt - "Borgåbisin" - hyllad i långköraren (tre säsonger) "BERGSTRÖMS" där han spelade faktor Gunnar. Familjeserien handlade om små vardagliga bekymmer, som vad man gör med gamla mediciner, vem får gratis tandvård, vad som kan hända om man tappar sitt checkhäfte etc.

15 april 2009

Ingen Bäckström till VM

Ingen Niklas Bäckström i VM-hockeyn. NHL:s bästa målvakt är tvungen tacka nej på grund av knäoperation!

Inga problem anser jag, det finns två fullgoda ersätter i form av Pekka Rinne (Nashville) och Karri Rämö (Tampa Bay).

Större problem är nog avsaknaden av en riktig målskytt. Ingen hjälp från Teemu denna gång även om hans Anaheim blir utslaget i första rundan. "The finnish flash" vill avsluta sin landskampskarriär med OS nästa år! Får ej heller Mikko Koivu - härföraren - klartecken till spel är medaljchanserna i Schweiz minimala, näst intill obefintliga.

- Alpo och Juhani fortsätter att träta likt småbarn i en sandlåda. Läs mer HÄR.

- Underhållande fotboll! MÅL! Svängdörrar. Misstag. Frisparkar. Publikfrieri. Gråa hår på tränarbänken. Chelsea vs Liverpool. VOW! "Pool" hade sin gyllene chans att göra 0-3 i gårdagens match men allt vände på något sätt.... CL-finalen 2005 dök plötsligt upp i medvetandet.....





13 april 2009

Scenes of the crime

Erhöll en papperskasse med 32 DVD-filmer igår av min lillebror. Han ville bli av med dem och jag var inte sen att rycka tag i kassen! Filmtajm, sålunda! Betar av en i taget med andra ord och igårkväll stod "Scenes of the cirme"(2001, 87 min) för dörren.

Dramafilm i regi av Dominique Forma som handlar om Lennys sista körning som chaufför för den lokale maffiabossen Ricky men plötsligt ändras scenariot och Lenny dras in i en kidnappning som givetvis slutar i total katstrof! Rullen bygger på en sann historia men är i mångt och mycket fiktiv!! (Liza hade inte förklarat det bättre!) Medioker tillställning. Axelryckning.

12 april 2009

Franskt

Jag hade med Delicatessen för någon vecka sedan och jag fortsätter köra franskt genom att damma av ännu en i raden av briljanta Jeunet-filmer. Dags för "Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain" (sv Amelie från Montmartre) som hade premiär 2001.

En fantasivärld spelas upp som sedan övergår till trovärdig verklighet! Audrey Tautou är lysande i rollen som Amélie Poulain. Magiskt skådespeleri som det gnistrar om! Tres magnifique! Rekommenderas varmt. Till höger har ni fruktståndet som är med i filmen vid ett flertal tillfällen.

11 april 2009

Memma, tack!

Dystert. Sport gick inte upp. Förlust i den sjunde och avgörande. Attans! Så nära men ändå så långt borta. Nu blir det en kartong memma till tröst. Sedan spottar vi i nävarna och tar nya tag. Livet går vidare, därom råder inget tvivel.



Fluktade för första gången på bespottade "Grillad" igår! Enligt Croneman på DN borde SVT:s satsning heta "Gillad" istället eftersom det går 25 kramar på en elaking! Gudrun Schymans försvarstal i slutet var helt igenom lysande, hon sopade banan med komikerna så det stod härliga till. Programledaren Järvheden såg ut som en tilltufsad fjällfräs. Tack.

10 april 2009

Hej!

Kvitterat 3-3



Sport tog inte vara på chansen. Nej, pucken studsade Ässäts väg igår kväll i en kokande ishall. Vid 83.49 - självmål till på köpet - drogs ridån ner för Sport och besvikna fans lämnade tryckkokaren gråtandes. Ja, en rysare av bästa märke. Nu avgörs allting imorgon. En oviss PÅSKLÖRDAG i Björneborg. Isomäki. Fylld till bristningsgränsen. Huvaligen! -"Livet och ishockey är inte rättvisa men vi kommer att vara laddade inför avgörandet på lördag!" frustar Tamminen efteråt. Fattas bara annat! FORZA SPORT.

Själv minns jag mitt 70-tal när jag som liten tok fick följa med till Vasa för att se Sport spela matcher FM-ligan. Stort! Säsongen 1975-1976 lirade Sport i högsta serien. Laget hade då bland annat underbarnet Håkan "Hokku" Hjerppe, en färgstark hockeyvirtuos av bästa snitt. Sedermera spelade han för TPS Åbo och MODO (Div 1 och Elitserien), även en säsong i Bajen! Håkan hann också med en tur i Schweiz. Han spelade också landskamp för Finland och innehar fortfarande det högsta poängsaldot (88/89) någonsin i division 1; 54+45=99!

En match som etsat sig fast i minnet är den mellan Sport och FOPS (slutet av 70-talet i Div 1) där hemmalaget går mot en till synes säker vinst men FOPS med långhårige fältherren Timo Sutinen vänder på steken och vinner med 7-9 trots Sportledning med 7-5!!! Usch.

Andra välmeriterade lirare i Sports dress genom tiderna och som jag här vill extrapuffa;
Olli Saarinen (OS-turnering Lake Placid), Raimo Brax, Antti Ylhärsilä, Kalevi Aho, Simo Hytönen, Bengt Österblad, Jaako Hyytinen, Jari Munck och Jukka Seppo.

9 april 2009

Bosse

Barbara Boxer

De som överlevde jordbävningen i San Francisco tackade Gud för att de fortfarande var vid liv. Men, så klart, de som dog, deras liv kommer aldrig att bli desamma.

8 april 2009

Solkungens Vasa

Hockeyboom. Uppståndelse i förtid?! Feber. Spänd förväntan. Lapp på luckan. Kalabalik. Alla vill ha plåt men alla kommer icke in. Finns ej plats för alla i publiken. Alla snackar hockey i Vasa just nu. På gator och gränder, på puben och i mataffären dryftas Sports förehavanden. Vasa Sport som hockeyförening är på väg mot något stort. Rakt in i hockeyns finrum.

1975-1976 senast Vasa var i högsta serien. Laget leder med 3-2 i matcher mot anrika Ässät och imorgon skall säcken så att sägas sys ihop i hemmahallen i Vasa. Skärtorsdagen. Vinst imorgon och FM-ligan är ett faktum! Jag önskar Tamminens grabbar lycka till! Återkommer redan på Långfredagen med mina Sportminnen.

◙ ◙

Hur går det ikväll, då? 5:7. Färjestad i vinnarhålet med 3-1 i matcher. Nu är det mördarbacke för HÅÅVEE. Voutilainen hade tusendollars igår på straffen men som vi alla vet missade han i konststycket. HV71 orkar icke resa sig än en gång, SM-bucklan till Karlstad! 3-2 och 4-1 i matchserie.

6 april 2009

Hårt, rakt och enkelt

Det svänger om Strömbergs tugg asså-liksom-såhära! Taktikspel och anfallshockey. Han vrider och vänder och orerar om att "spela lyxigt" och typ "stretch 'em out". Och som det inte vore nog slänger han fram "jobba ryggmärg" och "långt bort i arslet". För att inte tala om "spelsida/korridor" och "för kort och petig i sina rull" Underbart, tycker jag!! Leffe Strömberg är i eld och lågor och poängterar att han skulle kunna stå hela da'n och snacka hockey. Lyssna HÄR.

Ikväll smäller det i Hovet. AIK möter SSK i livsviktig match. Flytta fötter för att därigenom skapa ytor är A och O i kvällens drabbning. SSK har bara förlorat en match i kvalet, på straffslag. Kvällens matchbild blir den att AIK startar i ett furiöst tempo, ett snabbt mål och Gnaget har chans på vinst. Matchbilden med ett tokoffensivt Gnaget passar dock SSK som handsken. 2-4 till SSK!!

5 april 2009

ALLSVENSKAN 2009


Det blev bara pannkaka av mitt tips igår! Nya tag idag och jag i min tur utmanar Josephzohn.
Allsvenskan 2009 slutar på dette vis:

01. ELFSBORG
02. IFK GÖTEBORG
03. KALMAR
04. AIK
05. HELSINGBORG
06. MFF
07. HALMSTAD
08. TRELLEBORG
09. BAJEN
10. ÖRGRYTE
11. DJURGÅRDEN
12. ÖREBRO
13. HÄCKEN
14. GEFLE
15. GAIS
16. BP

4 april 2009

Allsvenskans snabbaste

NAMN: Charles Davies
LAG: Hammarby
MINUT: 2
SEKUND: 11

JYP klara för final

Sticker emellan med lite ishockey igen. Igår blev det klart att Jyp är i final i efter övertygande 4-1 i matcher mot Kalpa! I den andra leder Kärpät över Blues med 3-2 i matcher och de möts ånyo ikväll uppe i Uleåborg. Blues är piskade att vinna om man vill spela final i vår. Jag sätter en hacka på Kärpät.


Bästa spelaren hittills under FM-spelet är 27-årige Bluesspelaren Ben Eaves. Kuriosa i sammanhanget är att svensken och trollgubben nummer 1 "Nyllet" Nylander har ett förflutet i Jyväskylälaget JYP.



- 2:7 igår nådde inga större höjder. 4-1 igen fast tvärtom om man säger.



- Hockeylejonen åkte ju på en svidande förlust mot Ungern för några dagar sedan, 3-4 efter straffar. Igår fick dock Jalonens krappar revansch. 6-0. Ordningen återställd. UNGERN?



- Damhockey-VM startar idag. I Finland.

3 april 2009

Razzel 8

En naken kille i Boden
han simma' på rygg nerför i floden.
Det slogs larm flera dar'
till vårt u-båtsförsvar
- periskop, trodde folk om "klenoden".

(K. Hellberg, Södertälje)

Nancy

Jag tror att många människor skulle vara vid liv idag om vi hade dödsstraff.

2 april 2009

Delikat rulle!!

En av de bästa filmerna jag sett är J-P Jeunets Delicatessen! En surrealistisk komedi som är tankeväckande och lite skrämmande. Handlingen kretsar kring ett fallfärdigt ruckel till hyreshus som har en charkbutik inhyst på bottenplan. Galna upptåg och absurda infall från udda figurer som härjar runt både natt och dag. Visst smakar människan lite gris ändå? Kannibalistiska tankar som den groteska slaktaren omsätter till praktisk handling. Har någon sett till cirkusapan? Innanlår och linser och korvar i en strid ström.

I filmen lär vi även känna vegetariangerillagruppen (!) på ett djupare plan! Sanslös rulle som jag storligen rekommenderar. Hyr eller köp eller varför inte ladda ner (.... om du vågar?!). NU! Från 1991. Merci.

Kannibalen rapar högljutt och belåtet efter middagen bestående av präst:
-"Det var en god människa!"

1 april 2009

FinnArctic

Ha! Idag hittade jag den ultimata bloggen för den som tycker om finsk musik. Blogginnehavaren skriver dessutom på engelska. Varför icke slå till och kika in på:

FINNARCTIC

-Hockey för hela slanten ikväll!!