11 oktober 2009

Fenomenale Mäntyranta


Pellon oma poika. Tullstjänstemannen. OS i Innsbruck 1964. Eero Mäntyranta (född 1937) var förkrossande överlägsen och vann både 30 och 15 KM. Ett superfenomen som dansade fram så mjukt och snyggt. Den flygande finländaren kan man kalla honom för. Det är upp till dig, faktiskt. Sixten Jernberg höll på att ta kål på sig själv i försöken att hålla undan för den suveräne finländaren. På bilden ser ni honom staka fram mot guldmedaljen på 15 KM.



På femmilen fick sedan Sixten sin revansch. Svenskt även på andra genom Assar Rönnlund. På bilden är det Mäntyranta (40) som ser ryggtavlan på den flyende Jernberg.

Eero Mäntyranta tog för övrigt VM-guld på tremilen både i Zakopane 1962 och i Oslo 1966. Han deltog även vid OS i Grenoble 1968 där han kvitterade ut tre medaljer men inget guld. OS 1972 i Sapporo blev han sista stora olympiska lek där han slutade som 19:e man på tremilen.

Efter Sapporo-OS hade den gode världsmedborgaren oturen att fastna i ett dopingtest vid ett finskt mästerskap. Eero blev den förste finländske idrottsman att testas positivt för doping. Ingenting ovanligt i sig på den tiden, mer regel än undantag att använda prestationshöjande preparat. Hans prov visade spår av amfetamin, så kallat tjack. Andra synonymord är bums, vaket, uppåt, speed och affe.

Inga kommentarer: