26 maj 2009

Tilkka

Tilkka som ligger i Hoplax i Helsingfors representerar en stilren funktionalism. Den värdefulla byggnaden intar en viktig plats i Finlands och Helsingfors historia och ägs numera av Pensionsförsäkringsbolaget Etera. Tilkka stod färdig 1936 och fungerade i 70 år som militärsjukhus innan Etera köpte fastigheten.
(Fotot taget 1947, Pietinen, Finland och finnarna)

7 kommentarer:

josephzohn sa...

Får man inte missa nästa gång!!

Tommy sa...

Hoppsan så ända in i grunden!! Skrämmande likt, arkitekten till Tilkka heter Olavis Sortta....har han ritat fler??! Tydligen!

josephzohn sa...

Ingen aning!
Men det kändes en aning skumt att bara minuter efter hamna i en annan del av Köping och hitta dessa :)

Clas sa...

Där låg jag med punkterad lunga våren 1981 ( under armétiden )men jag lyckades kravla mig ut på balkongen för några sigg mellan varven :)När jag kördes dit i ambulans med blåljus å allt, stannade den gamla Ford Transiten mitt i en korsning i H:fors. Ingen av chauförerna kunde nåt om bilar,så jag fick krypa ut och spänna fast rotorn i strömfördelaren för att vi skulle komma vidare. Väl framme kördes jag in i ilfart per rullstol, i skitoljig vit sjukhussärk och ojljiga fingrar :)

Tommy sa...

Oschja, Clas! Det mytomspunna Tilkka! Snackades mycket om Tilkka under lumpentiden. Jag låg i Dragsvik, Drakan,och den högtsa "drömmen" då var ju om man ändå fick komma dit så att man slapp skiten på kompaniet, 1JK:)"Tilkka painar!" sa en jägare från Bromarv bland annat!! Ett riktigt äventyr det där, annars.

Clas sa...

Signalpluton GRK III-80
Men kommenderad till telefoncentralen under jord i kasernens sydsluttning och egen ihopplockad dansorkester som spelade loss FWL på FWL på officersmässen :)

Tommy sa...

GRK! Grannkompaniet med IJK/PVK vill jag minnas!!! Jag sprang ofta till sjukis, gnuggade mig ögonen en morron så till den milda grad att jag erhöll städbefrielse, "dammallergi" sa läkarn på sjukis. Jag garvade läppen av mig på väg tillbaka till kompaniet, visade intyget för Militärmästare Valkeapää som sa med hög röst:"Jägar'n får städa toaletterna i fortsättningen, där dammar det int'!!"