31 december 2008

Gott Nytt År!

Hewitt vichte inte

Vicht-gesten har fallit i glömska anser jag och det får ju bara inte hända. Därför vill jag skaka liv i den och påannonsera den lagom till det nya året 2009!

Själv kör jag den hemma framför tv:n och när jag stiger upp på morgnarna. -"Barnslig du är!" kommenterar min dotter.

Lleyton Hewitt väckte liv i den för drygt ett år sedan - man tackar - och vill varumärkesskydda segertecknet. -"C'mon" vrålar Lleyton under ett träningspass i Adelaide! -"Nicht!" svarar segertecknets grundare Niclas Kroon som registrerade det i Europa typ 1988.

Niclas mer kände tenniskompis Mats Wilander gjorde gesten känd ute i världen. Nu tänker alltså Hewitt, tidigare världsetta från Australien, göra sig rik på svensk uppfinning. Får man göra så?

 "Vicht" skriker Lleyton och dundrar in ett servess. -"Det skall vi nog bli tre om" mumlar en butter förbundskapten Wilander och plockar fram guran.

30 december 2008

Vallu koes Helsinki

Finsk fotbolls redan nu mest spektakulära övergång inför säsongen 2009 är Valeri Popovitchs klubbyte från Valkeakosken Haka till laget i mitt hjärta; HJK!

"Tsaren" Popovitch har lirat i Haka i 14 år och har varit en förebild för många inom finsk fotboll, han har spelat bland annat för Herenveen mm. Ja, ryssen Valeri, numera med finskt medborgarskap, är den bästa utländska spelaren som lirat i FM-ligan.

Haka ville dock inte förlänga kontraktet med honom (han faller för åldersstrecket i deras nya satsning), av den anledningen ryckte HJK i honom och kontrakterade Popvitch för ett år. -"Det här var en möjlighet vi inte kunde låta gå oss förbi. Vi tar in "Vallu" för att han skall fungera som förebild för våra unga!!"säger vd:n Kari Haapiainen. "Hur är tänket?!" som Jihde brukar fråga alla som kommer emot honom. Inget ont om Popovitch, men HJK:s klubbledning saknar långsiktighet kort sagt.

Skall HJK:s spel kretsa kring en 38-åring som i ärlighetens namn passerat bäst före datum. Säger en hel del ändå om den finska klubbfotbollens standard. Och hur tänker man framåt? Satsningen mot Europa?

Stora året i klubbens historia får man väl säga var 1998 när laget som första finländska fotbollsklubb deltog i Champions League.

29 december 2008

Sanni koes for the future

När skall det börja lossna för henne?! Ja, vi väntar och väntar på ketchupeffekten! Finska alpinskan Sanni Leinonen är 19 bast och skyndar långsamt fram mot världstoppen. Okay då, hon är inte lastgammal men jag förväntar mig mer av en alpinist som vill bli världsbäst!! Hennes bästa placering är från december 2006 när hon susade fram till en tionde plats i Semmering, i Österrike. I dagens slalom i just Semmering åkte hon ur i första! Deltog 2007 i Åre i sitt första världsmästerskap där hon blev 30:e i slalom. Leinonen kom på världscuppoäng i slalom i premiären i Kittilä i mitten av november. Nu gäller det att få till det, två bra fartfyllda åk och pallen nästa. Hoppeligen blir det andra takter 2009 för Sanni från Siilinjärvi. Good luck to you!

27 december 2008

500

Där satt den! Jag konstaterar lågmält att gränsen 500 är nådd. Jag är belåten. Jag kör på. Lägger inte ner utan plockar fram Koskenkorvan som ju anses vara en symbol för äkta finskhet vid sidan av bastubad, knivkastning och spjutkarnevaler!

Till höger har ni Kimmo Koskenkorva som till vardags tjänar sitt levebröd uppe i Skellefteå. Hockeylivet för hans del leker just nu, dels uttagen till finska landslaget som nyligen belade en andra plats (Challenge Cup) efter svårflörtade ryssar dels firad suddenhjälte i sitt klubblag. Haukipudasfödde Kimmo är en snabb och energisk lirare som är otäck att möta. En kämpe till sista blodsdroppen." En finne i röven" som Wikegård har för vana att utbrista. Kul. Gott nytt!

- Orkade bara med två perioder inatt, sedan var det stopp. Junior-VM. Sverige vann sin inledningsmatch mot vilt kämpande finnar. 3-1.

Charlamov!

26 december 2008

Lika del 8


Sveriges 10 bästa fotbollslirare genom tiderna

01. Gunnar Nordahl - Han vann skytteligan 5 gånger i Italien. 35 pyttsar under en säsong i ligan. Kommentarer överflödiga. OS-guld 1948. Snabb och hårdskjutande. Staty. "Gre-No-Li", ett begrepp ute i världen. Gunnar lämnade jorderunden 1995 på Sardinien.

02. Nils Liedholm - "Greve av Rom" Hjärnan bakom "Gre-No-Li". Strateg. Lagkapten i VM 1958 och OS-guld 1948. Läs gärna hans "Fotboll, stjärnor och vin" i vilken han öppenhjärtligt berättar om livet i Italien och bjuder på träningsråd. Vingårdsherre och konstsamlare. Nils gick bort 2007.

03. Kalle Svensson - Brandsoldaten och den mycket duktige Kalle deltog i VM 1950 där det blev brons och även brons vid OS 1952. Kort sammanfattat, "Rio-Kalle" är den ende av de svenska fotbollslirarna som deltagit i fyra stora mästerskap och tagit medalj i samtliga!! Han lämnade oss 2000. Staty utanför Olympia. Obestridlig etta på målvaktstronen.

04. Gunnar Gren - "Il Professore" OS-guld 1948, högerinner 1958 i Stockholm. Gunnar blev den förste att erhålla Guldbollen 1946. Gunnar gick hädan 1991.

05. Henke Larsson - Ett unikum i svensk fotboll. En fantastisk målskytt och framspelare. Jobbar stenhårt i 90. Henke debuterade i landslaget 1993. Det sas att han spelade i en dålig (Skottland) liga för att räknas till de större men han har bevisat genom åren att han klarar av det mesta. Henke är dessutom den spelare som gjort flest mål genom tiderna i UEFA-cupen, åttonde bästa målskytten genom tiderna i alla samtliga cuper! VM-brons. Tidernas Guldboll 2005. Guldskon 2001. Hedersdoktor. 3 VM- och EM-turneringar.

06. Zlatan Ibrahimovic - Bäste spelaren i Serie A 2007, framröstad av tränarna. Utsedd till Italiens bästa spelare i ligan 2005 etc. Den gode Zlatan saknar dock internationella meriter med landslaget. Fortsätter han på ett lika imponerat sätt som nu i slutet av 2008 så stiger han med raketfart upp på listan. Framtiden talar för Zlatan. Han klättrar, var så säker.

07. Orvar Bergmark - Han valdes till VM:s bästa back i Stockholm 1958. Bara en så'n sak! 94 A-landskamper. Stor grabb både i bandy och fotboll. Förbundskapten i fotboll 1966-1970.

08. Ronnie Hellström - Världens bästa målis under sjuttiotalet, hela 10 år i Kaiserslautern. Imponerande. Han fick sitt stora internationella genombrott i VM 1974. Min favoritturnering. Sverige femma.

09. Ove Kindvall - Geniförklarad i Rotterdam, avgjorde Europacupen för mästarlag 1970, för sitt Feyenoord. Ove avgjorde även en VM-kvalmatch 1969 (mot Frankrike) för sitt kära Sverige vilket då betydde kvalificering till VM året därpå. Notorisk målskytt, snabbfotad. Allsvensk skyttekung 1966. Bragdguldet 1970.

10. Patrik "Bjärred" Andersson - En försvarsrese i landslaget under många år, bildade tillsammans med bland annat Jocke Björklund fruktat mittlås. Hård och hänsynslös. Lagkapten. En personlig favorit. Blacburn, Borussia och sedan till storlaget FC Bayern München där det både blev ligaguld och CL-titel. Därefter till "Barca" där dock skadebekymren startade. 96 A-landskamper.

Utanför denna heta lista storheter som; Torbjörn Nilsson, Thomas Ravelli, Kurre Hamrin, Björn Nordqvist, Per Tomas Brolin, Ralf Edström, "Knivsta" Sandberg och "Sigge" Parling m fl.

23 december 2008

Dan före dopparedan!



499. Danska Caroline

Jag har hyst stora förhoppningar om att svenskan Sofia Arvidsson skall slå sig in i världstoppen men därav har inget blivit. Så kommer plötsligt danskan Caroline Wozniacki, född 1990 i Odense, och brakar loss med dunder och brak.

Hon har stor potential och är den danska som uppnått den högsta ranking någonsin i damsingel, 12:e plats på rankingen daterad 11 november 2008. Bara en tidsfråga när hon tar sig in på tio-i-toppen! Augusti i år blev en riktig höjdarmånad för Caroline; i Nordic Light i Stockholm tog hon hem sin första WTA-titel. Hon tappade inte ett enda set i huvudstaden!

 2009 kan bli en riktig lustiger dans i positiv bemärkelse bara hon får koncentrera sig på sin tennis. Hoppeligen låter modellagenturerna henne vara ibland så att hon kan träna smash och serve. Således, låt fötterna stå stadigt på gräset, lyft höger fot och sträck ut benet och skaka det , gör samma sak med vänster ben. Hoppas att jag på dette vis kan hjälpa dig att undvika skador i framtiden. Ha det kul med spelandet.

21 december 2008

498. Hämningslöse Kimmo

Granen är inne och spjutet är grenen och på bilden ser du den enormt glade Kimmo Kinnunen när han i Tokyo-VM 1991 vispar iväg spjutet över 90. Lite smålarvigt av honom att springa ut på löparbanorna så där kan man ju tycka men han blev helt klart smittad av galen lycka! Ofinskt på någe vis. Guldet är hans och i studion i direktsändning bryter hans far JORMA ihop och euforin är fullständig. Underhållning utan dess like. Hela finska folket jublar och knyter nävarna. Masspsykos! Man ur huse skrålandes och vrålandes "Kimmo, Kimmo, Kimmo, Kimmo!"

Två år senare i Stuttgart kniper han silvret efter omöjlige JANNE. 1992 i Barcelona-OS en retsam fjärde plats. Trots dessa fantastiska internationella framgångar lyckades Kimmo aldrig vinna FM!! Snacka om spjutkonkurrens. Rör inte mitt spjut, liksom. Kimmo är återigen på tapeten; från och med nästa år är fyrabarnspappan ny grenchef för spjutkastningen i Finland. Bravissimo!
Nedan lite spjutgodis inför den stundande julledigheten:

JORMA I STUDION

SPJUTKASTNING I TOKYO

Det gör ont

20 december 2008

10 i-sjunde-himlen-upplevelser med Suomipoika

01. 1995. Globen. VM-GULD. Knatte-Fnatte-Tjatte. "Korre" for president. Jag missade finalen i direktsändning. Repade med teatergäng!!! HUR KUNDE DU?! En fråga jag fått leva med under åren. Missade inte festen på "Serkel" efteråt, med Boll, Biffen och en drös andra hängivna fans! "Ten kliider in, ten kliider in!". Allsång på plattan. Kronan under marken. I Globen på ett par andra av de blåvitas matcher.

02. Historiska första VM-medaljen. Silver. -92. Finalförlust mot Tre Kronor, 2-5. Jag såg finalen på Kings Head med ett gäng arbetspolare.

03. OS-silver i Calgary 1988. Storartat. Finlands första medalj någonsin i ett stort mästerskap! Fluktade på matchen tillsammans med Konelin och en hoper andra, på Engelen!
ERKKI LEHTONEN.

04. World-cup år 2004. Final mot Kanada. 2-3 förlust. Bästa laget Finland någonsin haft?! Jag tror det. Plockade fram resultatet på text-tv i arla morgonstund. Jag pallade inte sitta uppe halva natten.

05. Juniorhockey. VM-guld. 1998. På hemmaplan. Valtteri Filppula & Co ordnar segerfest i Helsingfors.

06. Suomi tvålar till Boorks mannar X 2 1985 i Prag; 5-0 och 6-1. Trots det ingen medalj. Finland femma och "Boorkens" mannar sexa i sammandraget. Jag kollade på 5-0 matchen hemma hos föräldrarna och den andra på Oliver's Inn i Vasa.

07. OS-turneringen 1994 i Lillehammer. "Foppa" & Co straffade hem GULD och Corey blev frimärke. Grattis än en gång!. "Bästa laget" slutade trea. 10-0 mot USA (tittade på matchen på Monte Carlo) och 5-0 i bronsmatchen mot Ryssland (Bromma krog). En förlorad period i hela turneringen!

08. Marko Tuomainens segermål i "sudden" mot ärkerivalen Sverige. VM 1999 i Norge. I semifinalen. Jag jublade i lägenheten. Spritt språngande galen av lycka!

09. OS-bronset i Nagano 1998. Fina grejer! I kvarten sänker Selänne Sverige med sina två pyttsar och i bronsmatchen besegrar finska krigare Lönnlöven med 3-2! Jag lycklig som en liten grabb. Bronset smakade gott.

10. Den minnesvärda Canada cup-turneringen, den allra första. Slagpåsen Finland lyckades vända 1-4 underläge till seger 8-6 mot Schweden.
Börje togs ut i stjärnlaget som bäste back vid sidan av Orr.

CANADA CUP TRIBUTE 1976

19 december 2008

Fett med Steve

497. Honken höll masken

Nu skall vi ha skoj och kul för snart är det jul.

Självskriven i denna julkalender och in med buller och bång kommer legenden Leif Holmqvist - Honken med hela svenska folket. Ryggraden i Tre Kronor under en längre tid och folkkär till max.

Han startade sin karriär i Strömsbro IF en gång i tiden, skrev på för AIK i Stockholm 1964 och senare proffs i bland annat Detroit Red Wings och London Lions. Han blev ju känd över hela världen genom att in i det sista vägra bära ansiktsmundering och Jofahjälm! Riktiga karlatag det.

Honken såg bättre ut utan mask om man säger, han tyckte masken skymde för mycket när han skulle mota puckarna som ven in från alla håll och di kanter, hellre några extra stygn! Störtskön lirare. Snacka om att hålla masken. Hög smärttröskel också för den delen. 202 landskamper blev det till slut för den gode Leif. Invald i världslaget 1969. Go' grabb 497!

Imorgon är det dags för 10 halleluja moment med Suomipoika. Spänningen är olidlig!

17 december 2008

496. Ylvas otur

Oj, vad jag unnade henne en medalj i de stora sammanhangen. Det gör nästan ont. Hon segrade förvisso i slalomvärldscupen 97/98 då hon vann fyra deltävlingar den säsongen, alla fyra i rad dessutom.

Ylva var nära, mycket nära, att slå sig in i medaljtrion (slalomdisciplinen) vid OS i Salt Lake City 2002 men oturen grinade henne i ögonen och hon belade den förhatliga fjärdeplatsen. Jag minns att Ylva var helt otröstlig i målfällan.

Idrotten är grym ibland. Det är tydligen så att vissa idrottsmän inte är ämnade att ta del av de ädla valörerna! Efter karriären tog hon steget upp till kommenatorsbåset.

Ylva Nowén från Östersund - i mitt tycke en mycket trevlig och jordnära personlighet!

16 december 2008

495. Mika sköt motståndarna i sank

Under en period på sjuttiotalet lirade jag juniorfotboll tillsammans med den duktige Mika Sankala, i C/B-juniorerna. Han var flera klasser bättre än oss andra och gjorde lite som han ville där ute på grönbetet. Jag kommer ihåg en match typ -79 när vi (Kaskö IK, "Kikken", B-juniorerna) mötte Korsnäs stolthet KOFF-75 och Mr Sankala exploderade i sällan skådat målkalas, vi vann med 16-2 och Mika tillverkade 11 strutar.

Det var gladfotboll , tunnlar och överlappningar så det stod härliga till! Rena glädjekvarteren! Bollen garvade läpp och vi mådde utomordentligt bra på hemresan med ruskigt säkre busschauffören Oskar Haglund vid ratten. Bollvirtuosen Mika var en talang utöver det vanliga och han togs ut i olika pojklandslag, han spelade några år i finska högsta divisionen och skrev senare kontrakt som spelare med Giffarna (1986-1990) där hans karriär så småningom tog slut.

Som tränare tog han upp laget till Allsvenskan 2006/2007 för att sedan bli assisterande till Per Joar Hansen (2007/2008) Erhöll tidigare i år sparken (finskans potkut) från sitt älskvärda GIF, utan några som helst förvarningar! Ruttet.

15 december 2008

494. Annika

Annika Sörenstam, 38, har hållit sig i världstoppen under 15 år. Vi här i Jantesverige kan nog inte förstå hur pass stor hon är utomlands.

Annika har med sitt spel tagit damgolfen in i en ny dimension. Hon har vunnit 10 majortävlingar, 72 segrar på LPGA-touren, gått en 59:e runda, hon har lirat med killarna men nu är det slutspelat.

Sista tourtävlingen avverkade hon i helgen i Dubai. Nu skall hon ägna sig åt att lansera sitt klädesmärke "Annika", i början av januari 2009 blir hon fru McGee.

Jag tror Annika gör comeback mycket snart! Suget blir för stort och golf är hennes liv.

14 december 2008

Bangolfsbandy och floskler

4-0 till 4-6. Nära-döden-upplevelse. 11:e i ordningen? Hockey? Hartwall? Nej. Innebandy-VM. Prag. Final. Finland mot Sverige.....6-6 vid full tid! Yes. Finsk sisu....där satt den. "Broz"Tiitu i förlängningen. Finskt jubel, en underbar dragning ger äntligen Finland VM-GULD.

En innebandymatch med tre perioder, Finland ägde första och sedan var det Sverige för hela slanten. Blåvita laget var helt förhandlingsförlamat allt medan Sverige kröp närmare.

Själv kände jag mig som att jag hade en lårkaka på armen.

Finalen hade dessutom två ansikten; ett blåvitt och ett blågult. Förbundskaptenen i Finland hade lagt ut tre taktiker; stenhårt i början och sedan bjuder vi in Sverige för att sedan avgöra på övertid. Finland kom igen i slutet av ordinarie och lyckade reducera (5-6) och kort därefter kvittera (6-6) tack vare powerplay.

Kohonen missade en straff. Dramatik. Små marginaler. Finland hade ett stolpskott vid ställningen 4-4. Bollen är rund och envis. Matchens två profiler; Jihde med två mål och Lasse "Karalahti"Vänttinen med tre powerplay-mål. Tack vare guldet kallar jag honom hädanefter för Lasse Vändningen.

10 nära-döden-upplevelser med SUOMIPOIKA

01. Finalen 1994 i Milano när Kanada kvitterar i slutet under ordinarie speltid och sedan avgörs tillställningen genom straffar. Luc Robitaille sätter säkert och Nieminen missar båda sina! Syndabock naturligtvis Mika Nieminen men "Korre" tar debaclet på sina axlar. Fint....så nära det skimrande guldet men....

02. Kvarten 2003. Hartwall. Tryckkokare. Mardrömmen. 5-1 blir till 5-6. Har den matchen överhuvudtaget spelats?

03. Masken gör långnäsa åt hela finska folket. Två mål på 42 sekunder. Tragiskt.

04 En fenomenal Sundin i VM 1991. Sudden gör en Masken d v s sätter två baljor mot Finland och slutresulattet även den gången 4-4! I grundspelet bör tilläggas. Förnedrande hur som helst.

05. Hlavac igenom i förlängningen (2:a finalmatchen 1999) och GULDET till Tjeckien. Tjecken Hlavac hade innan han satte målet mot Finland lyckats lura upp backen Lydman på läktaren. Sorgligt. Två matcher, en genomåkning. Tomt. Hemskt. 2001 sker samma sak faktiskt. Finalförlust mot Tjeckien, också den gången efter förlängning!!! Jag ger upp.

06. VM-turneringen 1983. Hela världsmästerskapet gick käpprakt åt skogen för finländaren, bland annat två svidande förluster mot forna Östtyskland! I turneringens sista match stod Italien för motståndet och Finland lyckades hålla sig kvar i A-VM tack vare Tapio Levos "bedrövliga" långskott. Uschiamej! 3-3 och en pinne räckte den gången. Mot ITALIEN! Levo alldeles högröd i fejset!

07. I hemma-VM 1974 var Finland nära att ta sin första VM-medalj men efter fantastisk vinst över Tjeckoslovakien med 5-4 hamnar Vasasonen och målisen Stig Wetzell på dopingkontroll och bananen han inmundigat innan matchen visade sig innehålla efedrin! Tack och koodbye. Finland blir av med sin seger. No medals.

08. Prag. 1978. Finland inleder turneringen med sensationell vinst över Kanada, därefter knapp förlust mot Sovjetunionen. I tredje matchen leder Suomi med 4-1 men Tjeckoslovakien vänder och vinner 4-6! Ridå ner. Godnatt! Avslutningen av VM:et blir en gastkramning där Finland i en avgörande sista match lyckas besegra Östtyskland med 7-2, Östtyskland degraderades.

09. Finalförlusten mot Sverige i OS 2006. 2-3. Det grämer mig fortfarande att Saku åkte till båset i precis samma stund Lidström avlossar bössan som betyder 2-3, Koivu borde ha slängt sig framför skottet vid blå! Dessutom duckar ju målvakten Niittymäki. Skotträdd?

10. Pavel Bure i Nagano-OS 1998. Ryssen gör mål på allt mot Finland. 5! I semin. Finland spelade kort sagt en lysande semimatch men så var det där med målsprutan Bure.... OS-brons som plåster på såren efter bl a 2-1 mot Tre Kronor i kvarten och vinst över Kanada i bronsmatch!. Tack!

Finns fler (så kallade bubblare) men här drar jag gränsen d v s vid 10. Jag klarar inte av mer just nu.

10 december 2008

Fett med Feat



Kan det bli så mycket bättre. Såg bandet live 1995 här i Stockholm tillsammans med min bror Sune. På Cirkus.

Inhandlade cd:n "Representing The Mambo" med inledningsspåret "TEXAS TWISTER" ute i Råcksta (av alla ställen!) typ två år innan eller nå't i den vägen.

493. Fransyskan Bonaly

Akrobatik på högsta nivå och nere på isen. Fransyskan Surya Bonaly, född 1973 i Nice, höll igång på nittiotalet och utförde rörelser som andra bara kunde drömma om.

Ofta gick hon till överdrift i sin konstform vilket gjorde att domarna ogillade hennes alltför tekniska och akrobatiska program. Det var bakåt- och framåtvolter så man blev alldeles yr i skallen! Och ingen hjälm hade hon heller men alltid ett leende på läpparna.

Publiken älskade henne förstås - valuta för stålarna. Gräddet på moset eller russinet i kakan om du så vill.

Surya blev den första kvinnan att göra en så kallad kvadrupel d v s en fyra-varvs-snurr. Hon deltog i tre olympiska spel i vilka placeringarna blev femma, fyra och tia. VM-silver + fem EM-guld.

Mamman till Surya hävdar bestämt att det var hennes telepatiska förmåga som gjorde Surya till den världsstjärna hon en gång var. Huru som helst är det viktigt att ha is i magen när man känner sig stressad....hä! Trodde först det var LaGaylia Frazier!

9 december 2008

Fett med Kansas

En höjdare i längden

Längdhoppsfinalen i VM i Tokyo 1991 var en rysare i äkta Stephen King-anda. Finalen - den omtalade. Man satt där och gnuggade ögonen och trodde inte det var sant. Bob Beamons klassiska 8.90 från 1968 raderades i ett enda huj. Grymt! En hänsynslös slakt.

Ett VM som vann tack vare längden och spjutet. Och vem trodde på Mike Powell innan? Inte många. Jag trodde aldrig Powell skulle landa och när 8.95 visades upp på resultattavlan visste jublet inga gränser! Calle hade ju hoppat 8.91 innan i alldeles för stark medvind men Powell ville annat och spände bågen. Otroligt. Klassiskt idrottsögonblick.

Året därpå fick Lewis revansch i OS men Powell vann ånyo VM-guld 1993 i Stuttgart, i Lewis frånvaro bör tilläggas. Avslutningsvis vill jag uppdatera era minnen och konstatera att Calle Lewis vunnit OS-guld i längdhopp, håll i er nu, vid inte mindre än fyra tillfällen och alla på raken. Häpnadsväckande. Och då har jag bara skrapat lite på ytan när det gäller Lewis medaljskörd. Powell i sin tur försökte sig på en comeback vid 40 men det bidde no success.

Finlands medaljskörd i Tokyo 1991; 1-1-1 (Kimmo-Seppo-Sari)

Sveriges; 0-1-0 (-Madeleine-)

KLASSISK LÄNGDHOPPSFINAL

8 december 2008

492. Juti

Han skall definitivt med. Ja, han är självskriven här på FINNS HERE. Inget snack om den saken.

Timo Jutila, född 1963, är en före detta backrese som "Korre" Lindström byggde finska hockeylandslaget kring. En stor ledare med ett fighterhjärta av Guds nåde. Timo var Lindströms hjälpreda och förlängda arm när finska Lejonen inkasserade det omtalade hockeyguldet i Globen -95.

Jutila var också en omtyckt lagspelare i Luleå HF (1988-1991), han hann även med några matcher i NHL men återvände snabbt hem igen till sitt kära Tappara. "Juti" ingår för övrigt i mitt finska ALL-STAR TEAM.

Jutila levererar själv i sin "Hokkisanakirja" (Tack Michael och Anne!!) följande kvintett;
MYLLYS-MARJAMÄKI-NUMMINEN T-SELÄNNE-KOIVU S-KURRI

Jutila bjussar också på en"världens bästa"-formation;
TRETJAK-ORR-NUMMINEN T-LEMIEUX M-"VÄINÖ"-KURRI

7 december 2008

Lika del 7


491. Pinnen

Dags för bandy! Till höger ser ni en hjälte av högsta dignitet. Den lille store spelaren heter Bengt "Pinnen" Ramström och regerade i Boltic under klubbens storhetstid. Ramström tog hem åtta SM-tecken och medverkade i tio raka finaler mellan 1979 och 1988! Sicken dominans! Forza Boltic. Numera spelar Boltic-Göta (nio SM-titlar) i division 1 och det är en skam för hela Karlstad. Återtåget till bandyns finrum bör ske å det snaraste. Herr Ramströms signum där ute på banan var snabba rör och låg tyngdpunkt, svårstoppad med andra ord, han skapade oreda i vilket motståndarförsvar som helst, målsinnet också av allra yppersta världsklass. Tre VM-guld blev saldot för hans del. Sveriges bäste bandylirare genom tiderna hävdar många! Andra igen sätter hellre en slant på Jonas Claesson. PAPPA, då?! Lite svensk men ändå ryss.

6 december 2008

Itsenäisyys ja UKK

Det är 6:e december idag och vad är mer lämpligt än att ta UKK-linjen över till Finland och fira självständigheten.

Mannen på bilden är den hädangångne landsfadern Urho Kaleva Kekkonen som föddes i Pielavesi och fungerade som president mellan åren 1956 fram till 1982.

Kekkonen representerade Agrarförbundet, numera Centerpartiet, och valdes in i riksdagen 1936 som 36-åring. Utbildad jurist och före andra världskriget idrottsman och ordförande i Finlands idrottsförbund.

Urho skrev också kolumner i tidningar under pseudonymen Pekka Peitsi. Allmänt känt var ju Kekkonens, i egenskap av president, nattmanglingar i bastun med Bresjnev & Co där de stora besluten fattades!

Vad vi kanske glömmer i sammanhanget är att Kekkonen var en utomordentlig atlet, framstående i grenar som inte längre finns t ex stående höjdhopp och stående längdhopp. I förstnämnda gren blev han finsk mästare! Urho avverkade 100 meter på den anmärkningsvärda tiden 11 blankt. Ett hårresande faktum och inte alls fy skam!!

I och med presentationen av Kekkonen återstår endast 10. När jag startade min blogg 23 JULI 2007 hade jag för avsikt att uppnå 500 varför mitt uppdrag inom kort är slutfört.

I begynnelsen och inför starten av FINNS HERE kröp det fram negativa tankar om att jag aldrig orkar jobba fram 500 men processen har fortskridit utan gnissel. Idrotten dryper ju av allehanda uppslag, svårigheten tycker jag har varit att få fram finskor med meriter på den internationella scenen.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

5 december 2008

Språka på finska

Nej, de Inge Bruijn

Högtid att hoppa ner i pölen en stund och ta sig en titt på holländskan Inge de Bruijn som under sin aktiva karriär ständigt omgärdades av dopingrykten. Korståget gentemot henne leddes av den skrupelfrie Hans Chrunack som orubbligt påstod att Inge proppade i sig tillväxthormoner tillsammans med lördagsgodiset!

Inge åkte dock aldrig fast trots att hon utsattes för otaliga kontroller. Så det så!

Hon tillhörde världseliten i frisim och fjärilssim i över tio år, slutplaskat 2007. Jag kan dock inte låta bli att imponeras över hennes medaljskörd där bland annat 4 OS-guld ingår och otaliga EM- och VM-guld. Vald till världens bästa simmare vid tre tillfällen. Ruskigt bra fart in i kaklet!

4 december 2008

Ståpäls med Sjöberg

Fantastisk idrottskväll där på Stadion 30 juni 1987, Patrik Sjöberg glider över 2.42 och hela grytan kokar, själv flyger jag upp ur soffan och har krokodilhud över hela kroppen. Nytt världsrekord och givetvis svenskt.

Patrik behöll världsrekordet fram till september då Sotomayor övertog det. Europa- och svenska rekordet är fortfarande i Sjöbergs ägo, lägg dessutom till att Sjöberg erövrade tre medaljer i tre raka OS, pricken saknas dock d v s OS-guldet.

Patrik är när allt kommer omkring ett unikum med den sviten. På Wikipedia läser jag att Sjöberg i och med Europarekordet rankas till världens näst bäste höjdhoppare genom tiderna efter kubanen Sotomayor, som hoppat 2,45 meter. Vad säger du om det, Stefan Holm?

Patrik tänder plötsligt en Havannacigarr och tänker tillbaka på den fantastiska kvällen -87.

3 december 2008

Tennislöftet Salonen

Finsk damtennis har länge stått och fallit med Emma Laine men nu kanske en ändring är på gång! Hon spås en lysande framtid - Heini Salonen. 15-åriga tennislöftet som till vardags spelar för Helsingfors HVS fördubblade sin guldskörd förra helgen genom att i singelfinalen i Åbo besegra den åtta år äldre Anni Hietaniemi efter setsiffrorna 6-4, 3-6 och 6-1. Heini brottas med svåra ryggsmärtor och i finalen bet hon ihop och spelade ut hela registret. Starkt! Jag säger fördubblar skörden eftersom hon tidigare i år vann FM-titeln utomhus. Salonen har tidigare i år även debuterat i "Feddkuppen" borta mot Armenien! Vad komma skall?! Spännande.

2 december 2008

Boris och Uffe

Boris Michailov (#13) vann 2 OS- och 8 VM-guld med sitt CCCP. Som vi alla vet var lagkapten Boris med hjälmen på sniskan högerforward i den berömda förstakedjan med Petrov (#16) som center och ute på vänstersidan Charlamov (#17). Herrarna lämnade ingen oberörd, själva såg de mest ut att ha tråkigt där ute på isen!
Som förbundskapten vann han VM-guld 1993.

Ulf Sterner (#9) debuterade i landslaget i november 1958 i Södertälje, blott 17 bast. Sverige vann matchen mot Finland med 8-2 och Uffe stänkte in ett av målen. Sterner utsågs till världens bästa amatör säsongen 1969/1970. Svensken lirade med New York Rangers 1964/1965. Det blev 189 A-kamper. Jodå, Sterner delaktig i det klassiska VM-guldet 1962 i Colorado!

1 december 2008

Snabbe idrottsekreteraren

På sjuttiotalet var han en stor förebild för oss knattar i Närpes, Näsby city. Han var gymnastiklärare och sprinter på nationell toppnivå! Jag talar förstås om Jan-Erik Bergman, numera idrottssekreterare och eldsjäl inom många områden i Närpes stad. Själv minns jag hur han entusiasmerade oss under intervallträningen på måndagskvällarna, han drillade oss med proffessionalism och en stor skopa humor, han fick oss att tro på oss själva bland annat inför Stafettkarnevalen som årligen arrangeras på Olympiastadion, han peppade oss till stordåd vilket också allt som oftast gav resultat. Ja, Jan-Erik Bergman, född 1951, var kungen på kolstybben på Centralidrottsplanen. Bergman kutade rakan på 10.6 (manuell tidtagning) år 1976. Idrottssekreteraren Bergman har annars bl a sprintern Jonathan Åstrand i sitt tränarstall. Min svåger Jörgen (10.82 i Parkano 1992) har också haft Bergman som slavdrivare. På fritiden lirar den gode Jan-Erik gubbrock, han är en musikälskande pianovirtuos som det svänger om!