31 juli 2008

Ett otämjbart lejon

OS-fotbollen i Peking blir högintressant! Namn som Messi och Ronaldinho borgar för att det blir stor fest på den gröna mattan. Till höger har du Roger Milla som till VM i Italien 1990 tvingades med av presidenten trots att han tre år innan lagt skorna på hyllan.

1990 blev ett party utan någon som helst kontroll och Kamerun överraskade de flesta genom att som första afrikanska lag nå kvartsfinal i ett VM-slutspel. Den stora dirigenten var Milla och en starkt bidragande orsak till att det gick så bra för det afrikanska laget, de skrällde även i inledningsmatchen då man vann mot självaste Argentina.

Roger togs ut till VM 1994 där han nätade mot Ryssland vilket innebar att han blev den äldsta spelaren som gjort mål i ett världsmästerskap! Ett minnevärt VM var det allt och året skrivs 1990. Tack, Milla!

30 juli 2008

Hanne i höjden

Back on the track and field again. Tunnsått med norska framgångar under senare år. Nåväl, Norge har sin spjut-Andreas och den där sprintern som jag aldrig kommer ihåg vad han heter men sen ser det mörkt ut. På 90-talet var det annat ljud i källan minsann.

På bilden till höger ser du charmiga höjdhopperskan Hanne Haugland som 1997 vann guld i VM på resultatet 1.99, samma år gled hon över 2.01 i Zürich. Den numera 40-åriga norskan avslutade sin aktibva karriär efter OS i Sydney 2000.

Det er jo kjekkt. Ha en flott kveld.Slikt.

29 juli 2008

Meriterad brottare

Finland skickar som sagt var en förvånansvärt liten trupp till Folkrepubliken Kina och stundande OS.

Nu är det brottning på dagordningen och här har vi Marko Yli-Hannuksela, en meriterad brottare i grekisk-romersk stil. Marko tog OS-silver i Aten 2004 (74 kg) och OS-brons i Sydney 2000 (76 kg), han har även tre VM-medaljer med guld 1997 som laxen på löken.

35-åringen från Ilmajoki är fyrabarnsfar och 2004 vald till årets idrottare in the Suomi. Apropå brottning, Finland skickar ett (1) stycke brottare till Peking och han heter Jarkko Ala-Huikku. Ynkligt! Det var bättre på den gamla goda tiden.

28 juli 2008

Spadar och grus

Irriterande. Vart la jag racketen och bollarna nu? Ah, just det, i källaren.

En som hade koll på saker och ting var Nanne Tenhovuori (tidigare Dahlman), född 1970, som på nittiotalet rankades som 59:a på WTA-listan, bara Emma Laine har rankats högre.

1992 och 1993 avancerade Nanne till tredje omgången i Grand Slam-turneringar (Australien- och US Open) vilket skulle bli hennes största framgångar i större sammanhang. 1997 la Nanne racketen på hyllan.

Här ser du Nanne till vänster, snubben till höger är Smashs veteranspelare Lars Sjöman.

27 juli 2008

Äänekoskis egen lilljätte

Nu raskt över till spjut, annat vore tjänstefel. Spjutnostalgi. På bilden ingen mindre än Jorma Kinnunen, född 15 december 1941 i Pihtipudas. Jorma vann OS-silver i Mexico 1968, överst på prispallen den gången stod Janis Lusis! 1969 kastade den gode Jorma världsrekord och resultatet 92.70, en förbättring av det tidigare med 70 cm (Lusis). Kimmo, en av Jormas söner, vann förresten VM i Tokyo 1991 med det personliga rekordet 90.82. Pappa är m a o äldst, längst och nästan bäst!

26 juli 2008

Holjutai

Hon ser av naturliga skäl glad ut på bilden men så har hon också kvalificerat sig för OS i Peking och sporten är plötsligt judo. Glada damens namn är i Lahtis boende Johanna Ylinen, född i Björneborg 1984.

År 2000 tog hon EM-guld i klassen under 17. Hon tävlar för föreningen Holjutai, Hollola. Johannas tränare är Sanna Isoranta.

Finländska OS-truppen blir i storleksordningen 60 tävlande, en liten naggande god last. Under ett möte för en vecka sedan fastslog finska olympiska kommittén att målet är tre medaljer, varav en är åtminstone av guldvalör. Här är inte förväntningarna höga. Nix.

25 juli 2008

Kimi

Frukosten bestående av skinksmörgås och en kopp kaffe är avklarad. Bilen väntar utanför. Vid ratten sitter FI-föraren Kimi Räikkönen, född 1979 i Esbo. Världsmästare i Ferrari förra året, titeln avgjordes i sista loppet till Kimis fördel.

Räikkönen ersatte Schumacher inför säsongen 2007 och det blev succé som sagt var. Kimi har 50 pallplatser i FI-cirkusen, det ryktas att när kontraktet med Ferrari går ut 2009 bromsar han in och lägger racerhandskarna på hatthyllan.

24 juli 2008

Ostbågar

Vi fortsätter med friidrott - kul. Jag tar fram det tunga artilleriet igen och presenterar Natalia Lisovskaja, född 16 juli 1962. Hon dominerade damkulan under slutet av åttiotalet och hon innehar de tre längsta bågarna, nej, inte ostbågar, någonsin!

Natalia vann dessutom OS-guld 1988 och lever idag i Paris tillsammans med en annan hårding vid namn Jurij Sedych, världsrekordhållare i slägga. Helt klart ett par man ej vill bli osams med.

Mer vill jag inte säga i kulfallet för denna gång men visst är hennes kulrekord 22.63 någonting alldeles i hästväg. 80-talet var för övrigt ett dunderhonungsdecennium vad friidrottsrekorden anbelangar, särskilt på kvinnofronten.

Ähum, hittar ingen bild på goda Natalia just nu men ge er till tåls.....пока! (форма прощания).

23 juli 2008

Musse

Mustafa Mohammed kom till Sverige i 11-års åldern från Mogadishu i Somalia. Hans kanonlopp i Belgien förra året i juli var som en hämtad ur en dröm.

"Musse", som han kallas av svenska folket, slog Gärderuds 31-åriga gamla rekord och lyder numera 8.05.75, med den tiden är han näst bäste i Europa någonsin!

Fyra på EM 2006 och fyra på VM 2007. Snart börjar OS och till hinderfinalen kvalificerar han sig säkerligen.

Jag önskar honom lycka till. Förresten, vilket nervkittlande lopp igår på DN Games av honom. Vow! Annars avslaget på tävlingen, ingen elektrisk stämning och mediokra resultat med få undantag. Nära Defar. Nära Robles. Försiktig Kallur. Bittert Olsson, inget OS för din del men så har du ju vunnit allt som går att vinna.

22 juli 2008

DN GAMES




Tävlingsdirektör  Rajne har haft bråda tider och ikväll smäller det återigen på anrika Stockholms stadion.

Den första DN Galan ägde rum 1967 och sedan dess har det bara rullat på. Kvällens startfält är av högsta världsklass eller vad sägs om Vlasic, Isinbayeva, Bolt och Powell bara för att nu nämna några! Lägg till de svenska världsstjärnorna och kvällen blir hyperintressant.

Många frågetecken som förhoppningsvis rätas ut till utrops dito. Jag tänker närmast på trestegshopparen Olsson, han har inte gjort ett ordentligt tävlingshopp på över ett år, Olsson resultat landar på dryga 17 eller 17.18 och därmed ett kvitto på att han är med och tävlar om OS-guldet.

Susannas form på häcken är också oviss, hon tar sprutor och slänger sig över mållinjen på 12.68. Jeremy Wariner springer stadionrekord och diamanten är hans, den tredje i ordningen. Ryskan Yelena, då?! Nej, inget v-rekord ikväll....nedräkningen har börjat!

Å andra sidan, jag har alltid varit en dålig tippare enligt han.

21 juli 2008

Två varv

På nittiotalet hade Sverige få friidrottsstjärnor. Läget är ju lite annat idag så att säga.

Hon på bilden heter Malin Ewerlöf-Krepp och har ett EM-silver från 1998 på 800 i Budapest som främsta merit. Malin innehar också svenska rekordet både på 800 och 1500 meter.

Malin gjorde förra året comeback som maratonlöperska och blev trea på SM, i New York blev hon bästa svenska. 2002 gav hon upp elitsatsningen efter envisa skador. Nu ser trebarnsmamman sig själv som elitmotionär och trivs med tillvaron. Kalas.

18 juli 2008

Frankie boy

Från gång till spring, från 0-100 på 9.86.

Fd toppsprintern Frankie Fredericks hade oturen att tävla mot alla hopplösa amerikaner såsom Green och Johnson, engelsmannen Christie och kanadicken Bailey. Frankie, född 1967 i Windhoek, vann en uppsjö silvermedaljer. Kronan på verket var dock guldet på 200 meter i VM 1993.

Fredericks var en omtyckt atlet i alla läger, Namibias egen stolta ambassadör. Frankie avlsutade karriären med OS i Aten där han slutade fyra på 200 meter. Mr Fredericks sprang rent estetiskt vackrast av dem alla.


Ikväll är det upp till bevis för Emma i höjden. 2 meter finns inom räckhåll, säger hon. Pladask för henne och hon byter gren?

17 juli 2008

Tini

Marja-Liisa har tillbringat tusentals timmar nere på Gökgränd 6 i HFM:s egen fäktsal i Sörnäs. Hon är veteranvärldsmästare inom fäktning många gånger om.

Someroja föredrar florett, visserligen tog hon ett VM-guld i värja 2002 men det var ett undantag. Sablar. Sabel är tredje grenen inom sportfäktning och den skiljer sig från de övriga ( värja å florett) bland annat genom att man kan få poäng både genom hugg och stötar.

61-åriga Marja-Liisa började fäktas 1964 och tog sitt första NM-guld 1973. Visst, det gäller att värja sig mot fienden eller så kanske det helt enkelt är bättre att fly än illa fäkta.

16 juli 2008

Det var en gång

Nu får vi sätta lite fart här, vi har bråttom men det är förbjudet att springa men å andra sidan är det en bedömningssak.



Här har ni i alla fall sisun personifierad. Jag glömmer aldrig Valentin Kononen, född 1969, när kaskader av spyor i direktsändning sprutar ur hans mun men han bara fortsätter och fortsätter, torkar sig lite grand om munnen, och fortsätter. Stor underhållning!

I VM i Göteborg gick han ju så snabbt att guldet bärgades hem på 50 km. Tvåan distanserad med närmare två minuter. Hyvä Valle! I Stuttgart två år tidigare blev det silver.

Valentins sista stora mästerskap blev 1998 i Budapest där han kvitterade ut EM-silver, distansen den samma eller 50 km.

15 juli 2008

Vid nätet

Nätet är på plats och vi surfar och vittjar och hittar ingen mindre än 27-åriga volleybollspelaren Saara Esko (tidigare Loikkanen).

Säsongen 2007/2008 har Saara spelat i en av världens tuffaste ligor nämlgen i Italien och laget Busto Arsizio. Där har finskan varit en av de bärande krafterna, bland de främsta i poängbörsen. Respekt! Över 90 landskamper har hon på sitt samvete, debuten klarades av 1998 mot Lettland.

Redan som 16-åring tog hon sitt första FM-guld men då i beachvolley tillsammans med Riikka Lehtonen. I volleybollen vann hon sitt första guld med Oriveden Ponnistus, 1996-1997.

14 juli 2008

Tjeckiskt solstek

Svett och flås, nu skall vi ut med pannlampa, karta och kompass. Orientering är ordet och kvicksilvret har klättrat över 30 grader.

Ingen har väl undgått att VM i orientering startat i tjeckiska Olomouc (igår 13.7). Här ser du Mats Haldin, född i Korsholm 1975, som sätter finländskt rekord. Ingen annan herrorienterare har varit med i åtta VM.

Mats stönade för övrigt in på en åttonde plats i söndagens sprint (2,8 km lång bana). Haldin tävlar i vanliga fall för IFK Göteborg Orientering. Han har bl a två EM-guld i sitt prisskåp och 2002 blev Mats vald till årets orienterare i Finland.


Hugaligen vilket lopp Bolt gör i Aten, i motvinden dessutom. Nu är Johnsons världsrekord i fara.....den lille store Holm slutar aldrig att förvånas, nytt pers utomhus. Fantastiskt.

13 juli 2008

Bluff- eller bågskytte

Nej, detta är ingen bluff. Nu blir det bågskytte för hela slanten! På bilden 27-åriga Mari Piuva från Kemi. Hon vann sitt första FM-guld 1999, då hade hon utövat bågskytte i endast fem år.

I stora sammanhang har hon dock darrat alldeles för mycket på manchetten , i EM 2004 bärgade hon överraskande hem en skyttefin åttonde plats. Piuva representerade Finland i OS i Aten, får se hur det blir med Peking?

Mari har utöver skyttet utövat cykling, simning och hastighetsåkning.

Hon är utbildad massör. Hatten av för en sådan bravad.

12 juli 2008

Drutten och gener

Den hetlevrade och storrökande fransmannen Guy Drut, född 1950 i Oignies, klippte under 70-talet häckar så det stod härliga till.


Silvermedaljen från OS i München 1972 förbyttes till det ädla guldet fyra år senare i Montreal, däremellan knep han ett EM-guld i Rom.



Efter avslutad karriär på friidrottsarenorna har Guy ägnat sig åt politik förstås, idrottsminister under en kort period på nittiotalet. I slutet av 2005 dömdes han till ett 15 månader långt fängelsestraff och stor bötessumma på grund av korruption.....det är mycket fuffens som pågår bakom häckarna idag.





Fantastiskt världsrekord av Yelena igår i RomGala. I en annars avslagen storfest visade ryskan återigen vem som sätter nivån på tävlingarna.


Finland tog dubbelseger i paradgrenen. Kiitos ja ole hyvä.

11 juli 2008

Blanka Vlasen

Blanka Vlasic, född 1983 i Split, vinner OS-guldet i damernas höjdhopp i Peking. Bara en skada kan stoppa henne eller att någon ryska eller kinesiska dyker upp och hoppar högst osannolika 215.




Nej, Blanka vinner i höjden och i längden också kan man säga. Hon är 194 lång och förra året tog hon sitt hett efterlängtade guld under VM-spelen i Osaka, hennes första stora vinst som senior.


Hennes kroatiska rekord, 207 cm, satte hon för övrigt vid DN-galan 7 augusti ifjol inför ett kokande stadion.



Vidare kan vi läsa att Irina Privalova är på väg att göra comeback i helgen, va.

10 juli 2008

Underbarnet på Mallorca

Direkt in på FINNS HERE utan några som helst problem. Rafael Nadal är ett stjärnskott utan dess like, vid blott 17 bast, året är 2003, placerade han sig på listan bland de hundra främsta i världen, han blev annars professionell redan 2001.



Sina största framgångar har spanjoren på claycourt (grus). 2005 vann han sin första Grand Slam-titel, Franska öppna, genom att i finalen besegra argentinaren Puerta. I söndags vann han sin efterlängtade Wimbledon-titel i högklassig femtimmarsfinal mot ärkerivalen Federer. Vow!
 

Synd bara att Nadal alltid tar så lång tid mellan servarna, i Wimbledon har man enligt reglerna 20 sekunder på sig men Nadal tar minst 40! Varför får han inget poängavdrag? Märkligt. Motståndarna reagerar men inte domarna.

9 juli 2008

Kanonkulan Devers

Hennes 90-tal helt i världsklass eller vad sägs om tre OS- och fem VM-guld. Det var inte bara i häcken hon vann, korta stafetten och 100 utan häckar passade henne också som handsken trots de långa naglarna! Hon hann med 5 olympiska spel.

Vi snackar förstås om 41-åriga Yoland Gail Devers, född i Seattle. Hennes teknik i häcken lämnade förstås mycket att önska. Gails speed däremot var det inget fel på. Hennes personrekord på 100 är så bra som 10.82.

8 juli 2008

Notts County FC






Backen Aki Lahtinen, född 31 oktober 1958 i Jyväskylä, var den första finske fotbollsspelaren som blev ordinarie i ett engelskt ligalag. Han kontrakterades 1981 till adressen Notts County FC och han spelade där i fyra säsonger.


1985 degraderades "Notts" och Aki flyttade tebak med sitt bagage till Finland och Kemin Palloseura. Lahtinen hann med 55 caps och i dessa blev målsaldot=0.


Här ser du Aki Lahtinen på Notts Countys gruppbild, längst upp ståendes, tvåa från höger. Just så. Over and out.

7 juli 2008

MS Olympia 1982

Nordens första och enda vinnare av Ms Olympia, året var 1982; Kike Elomaa, 1955.

Då Ms Olympia startades 1980 var det ett sätt att försöka skapa kvinnliga förebilder inom sporten bodybildning, om det nu är någon sport egentligen? Denna form av sport är ju ett exhibitionistiskt pumpande dagarna i ända och kan man egentligen bli så muskulös med bara naturprodukter och hård träning?

Numera tenderar bodybuildarna att bli större och större. Ja, rent ut sagt groteska. De kvinnliga fitnesstjejerna idag är mycket större och grövre än dito för typ tjugo år sedan.

Jo, Kike Elomaa som fram till 2000 var den enda icke-amerikanskan som hade titeln Ms Olympia drog sig tillbaka redan 1983 och sadlade om till poptjej och senare vaknade intresset för politiska frågor.

◙ ◙

Giganternas final igår. Vilken rysare. Pust. Langa hit blodtrycksmätaren. NU! Federer fick ge sig, hade inte jag trott. Nej.


Jag är imponerad av lillebror som sjöng "Det vackraste jag vet" framme vid altaret till ackompanjemang av Hermans fiol.

4 juli 2008

Två års väntan

Finske rekordhållaren både på 100 (10.21) och 200 (20.47) är äntligen tillbaka på banan. Kul.

Igår sprang 31-årige Tommi Hartonen 100 meter i Nokia på tiden 10.86, Tommis första lopp på nästan två år. Senast han sprang i en tävling var faktiskt under EM i Göteborg 2006. Skador är orsaken till att han hållit sig borta från tävlandet. En frisk och löpsugen Hartonen behövs framför allt i FINNKAMPEN,världens äldsta årligen förekommande landskamp.

Redaktionen på FINNS HERE tar en vilopaus på två dagar. Håll ut! Trevlig helg.

3 juli 2008

Hästar och hö

Slängde in en bong på DD (lunchdubbeln) idag men det bidde inga stålar i vanlig ordning. Och!

Till höger ser du Piia Pantsu, en av de mest meriterade ryttarna i Finland. Piia är stadigvarande bosatt i skånska Flynninge och tack vare det får hon tävla i SM, hon tog för övrigt silver i VM 2002.

Hon har även ett NM-guld hängades någonstans i stallet, eljest har det inte blitt så många starter i FM eftersom hon ju bor på svenska mark. 37-åriga Piia har ofta haft oflyt inför viktiga tävlingar. T ex inför OS-starten 2004 i Aten skadade sig hästen Ypäjä Karuso varmed de fick stanna hemma.

2 juli 2008

Golf i vinterland

Mitt intresse för golf är väl sisådär men här har ni i alla fall 29-årige finnen Mikko med Ilonen i efternamn.

Han är den mest framgångsrika herrgolfspelaren i Finland, helt outstanding.

Mikko började spela golf som nioåring, bott hela sin karriär i Finland, först i april 2001 lämnade han amatörleden och blev proffs.

Han blev annars brittisk amatörmästare 2000. Förra året vann den gode Ilonen Scandinavian Masters ute vid Arlandastad - en skräll av stort format! Tack vare vinsten klättrade han spikrakt upp på världsrankingen och i dagsläget ligger han bland de 100 bästa i världen.

Very kood!

1 juli 2008

Världsklass

Jag fortsätter i fotbollens tecken och drar iväg upp till Umeå för att där träffa 29-åriga Hanna Ljungberg med Umeå IK som klubbadress.

Hanna är bättre än både Pia Sundhage och Lena Videkull vad beträffar antalet landslagsmål, hon är uppe inalles 72, de två andra nyss nämnda har gjort 71. Ljungberg kan alltså ytterligare förbättra sin målskörd i blågult ety hon fortfarande är verksam på internationell nivå.

Hon debuterade i landslaget redan 1998 och är nu uppe i imponerande 128 kamper. Sämpa på. Rör på påkarna.