30 juni 2008

Sandplaner och tomma läktare




EM i fotboll över för denna gång. Vilken strålande turnering. Fotbollen har skrattat mest hela tiden faktiskt. Gnetfotbollen är borta med vissa undantag. Jag tänker främst på Grekland och Italien men även Lagerbäcks gossar hade svårt att få till det framåt. Grattis SPANIEN till guldet, en efterlängtad triumf. Nu blir det San Miguel i långan radda....


Här kommer huru som helst min ALLSTAR-ELVA:
(4-4-2)


CASILLAS/Real Madrid - LAHM/Bayern München, MARCHENA/Valencia, PUYOL/Barcelona, RAMOS/Real Madrid-


INIESTA/Barcelona, ARCHAVIN/Zenit Petersburg, XAVI/Barcelona, SENNA/VillaReal-


NIHAT/VillaReal, PAVLJUTJENKO/Spartak Moskva

Så hära;jag drar ner lille Archavin på mittfältet, då blir det åka av för motståndarna. Mittfältet är navet, precisa stenhårda passningar som skär som knivar. Turken och ryssen hugger som kobror. Backlinjen har snabba ytterbackar. Puyol! Gjorde han ett fel överhuvudtaget under turneringen? Jo, just det. Igår blev det en lite snedspark som resulterade i inkast för tyskarna. Torres, då? Villa? Bänken. Zlatan kan hoppa in i andra halvlek om vi kör fast.
 
Ryssland och Turkiet överraskningar, att båda nationerna skulle gå till semi förvånade säkert många men inte Gussan och Terran, kan jag tänka mig. Till hösten börjar så ett ovisst VM-kval. Hur tänker Lagerbäck inför det?! Vågar han ev gambla genom att sätta in både STOOR och S.LARSSON samtidigt. Bäva månde.
 
Skall Finland någon gång lyckas kvalificera sig för ett VM-mästerskap i fotboll bör det ske 2010.....Litmanen är då typ fyrtio. I och för sig har finnarna aldrig deltagit i ett EM heller. Jag har inte gett upp. Bollen är rundare än man tror.

29 juni 2008

Kejsaren i nya shorts

Alla vet vem han är. I alla fall inom fotbollskretsar. Han är Kaiser och kanske en av de bästa försvarsspelarna genom tiderna.

Franz Beckenbauer firade gigantiska triumfer md sitt Bayern München under 70-talet. Laget vann bland annat Europacupen för mästarlag tre år i rad 1974-1976 samt flertalet liga- och cuptitlar.

Han var med redan i VM 1966 och kvitterade ut silvret med sitt Västtyskland. 1974 förbyttes silvret till guld. Beckenbauer - liberogeneralen med det extrema spelsinnet - avslutade sin aktiva karriär 1982.

Das stimmt, Franzen blev med andra ord veltmeister både som spelare och tränare. Numera väger hans ord tungt vid laguttagningar vad beträffar Bayern München och landslaget, skriver gärna fotbollskrönikor och kommenterar mer än gärna.
Han är tysk fotboll.

Hugaligen. EM-finalen går av stapeln ikväll. Jag tror på Spanien men vet att Tyskland vinner. Mitt tips blir därefter;
TYSKLAND -SPANIEN 2-1

Sa jag det?! Nähä. EVILÄ!


28 juni 2008

Vår gemensamma Kamp

 
Vinterträningen ligger ju till grund för all sommarsamba. Så sant! På bilden ett gäng lirare som tog fotbollen på största allvar. På liv och död, även på division 4-nivå.

Nåväl, tanken med laget Kamp var att skola plantor till moderföreningen Kraft. Tyvärr blev plantorna ofta övergödda, strävan att få fram dåtidens kraftstjärnor rann mer eller mindre ut i sanden. Kamp fungerade för det mesta som en slutstation för avdankade spelare. Det var tider.

Porträttfotot är taget 1985. Liraren ståendes längst till höger är Hannu Asseri Aalto som numera är headcoach för Kikken. Den äldre herremannen till vänster - iklädd ryssmössa - är pappan Helge Holm, Mr Kamp helt enkelt. Lagledare och ansiktet utåt.

Kamp finns inte längre som lag - kraften har gått ur.

27 juni 2008

Serveess

Hon tillhörde världens tio bästa spelare i oändligt många år, hon rankades som etta i över 186 (1987-1991) veckor på raken vilket förstås är ett maxat rekord. Sicken bedrift! Hon ligger tvåa efter Court i antalet vunna singeltitlar i Grand Slam-turneringar, ja, cv:n blir hur lång som helst, av den anledningen upphör jag här! Hon blev 1999 utsedd som Tysklands främsta kvinnliga idrottsman under 1900-talet.

Vi talar förstås om Steffi Graf, född 1969 i Mannheim. Hon gifte sig 2001 med Andre Agassi, kaksi lasta (=två barn) med honom.
Wimbledon redan dragit igång, två ordentliga stjärnfall tidigt på den manliga sidan; Djokovic och Roddick. Även James Blake ute.

På damsidan är ett finalpar bestående av Sharapova och Venus Williams inget dåligt tips. På herr tror jag benhårt på Federer!

Nu laddar vi inför EM-finalen TYSKLAND-SPANIEN på söndagen....

26 juni 2008

Finsk tennis

Finlands och Nordens klart lysande tennisstjärna ser du här till vänster.

Han skrev finsk tennishistoria när han som förste spelare nådde en ATP-final, detta hände i klassiska Stockholm Open 2001, via en vinst i semifinalen mot Tomas Enqvist blev Schalken sedan för svår i the Big finale.

Den vänsterhänte Jarkko, snart 27 och född i Masku, ligger för närvarande på en 28:e plats på ATP:n.


Jag presenterade annars hans fästmö Anu Nieminen här på FINNS HERE den 10:e december 2007.


Andra semifinalen, spänningen stiger. Vad bjuder trollgubben och trumfkortet Arsjavin på ikväll, då?

Jag hoppas på mål och geniala framspelningar. Jag förväntar mig totalfotboll, offensivlusta från båda lagen. En riktig höjdarmatch har jag beställt. Spanien är inget att leka med, nej. Tror ändock på Arshavin, Pavljutjenko och Shirkov. Tipset är;
RYSSLAND - SPANIEN 4-2

25 juni 2008

Häcken full!

29 september förra året presenterade jag häcklöperskan Lena Spoof och plitade ner nå't surr om att jag ej hittade nåra plåtar på henne. Nu har jag ett och alldeles kostnadsfritt. Håll tillgodo. Ordningen återställd, liksom.

◙ ◙

Ikväll smäller det - första semin mellan Turkiet mot Tyskland. Turkiet har som alla vet skadeproblem och nyckelspelare som har varningskontot fullt. Tyskland vinner "komfortabelt" med 2-1, turkarna dundrar in reduceringsmålet alldeles för sent, domaren blåser av och den tyska fotbollsarmén har talat. Vi höjer ändå glasen och skålar för Turkiet!

Merhaba och şerefe

24 juni 2008

Evigheters 39.30

Mina damer och herrar! Här springer plötsligt den 62-åriga Raimo Vilén in på scenen. Han vann 3 FM-guld på 100m 1970-1973, kutade dessutom finskt rekord 10.49 i september 1973.

Tillsammans med Antti Rajamäki, Erik Gustafsson och Markku Juhola med om att sätta 39.30 på korta stafetten 1972 i OS i München, alltså för 36 år sedan. Högtid att bräcka noteringen.

Tyvärr lär det dröja många år innan ett finskt lag överträffar resultatet från -72.

Annars är ju inte nordisk herrsprint mycket att yvas över, Norge har ju Jaysuma Saidy Ndure, som innehar rekordet 10.07.

Svenska rekordet ägs av Peter Karlsson och finska av Tommi Hartonen. Som sagt, en servekanon ner till världrekordet, behövs dunderhonung......

23 juni 2008

Schack och matt

Två EM-fria fotbollskvällar framför en, känns tomt! Varför inte lira lite schack?! En som gör det och som gjort det riktigt bra är Lena Laitinen som fyllde 50 år i februari. Grattis i efterskott!

Finsk mästarinna i schack blev hon 1982, -83 och -84. Till vardags är Lena sysselsatt med sjörätt och affärsjuridik.

Hon bor sedan länge i Mariehamn tillsammans med sin make Vladimir Shafranov och tre kottar. Själv har jag inte riktigt spelat på hög nivå sedan den kvällen jag först torskade mot Kennet Äppel och därefter Anders Bäckman. Jag blev alldeles matt.


22 juni 2008

Hur mycket är klockaren?

Antti Tuuri skriver i sin bok HEM TILL ÖSTERBOTTEN enligt följande; Nikander frågade Rantalahti hur det gått för Maila-Jussit från Seinäjoki i bobollens superliga. Rantalahti var övertygad om att de skulle komma med i slutspelsomgången. Nikander beklagade att Mail-Jussit inte lyckats värva en ny klockare av samma kaliber som Mauri Pyhälahti, som ibland avgjort hela matchen genom sitt fantastiska utespel.


Vem var han, denna Pyhälahti? Så mycket känner jag till ändå att han tillhör bobollens stora, vald till årets spelare 1980, vald till årets klockare vid ett flertal tillfällen.

Mauri, född 12 mars 1951 i Ilmajoki, vann FM med sitt Seinäjoen Maila-Jussit både 1975 och 1985. Bobollen ligger fortfarande 2:a efter hockeyn vad beträffar publiksnittet.


Jag är förkrossad, mitt Holland utslaget av ett snabbt spelande ungt Ryssland. Grattis till Hiddinks mannar. Huru som helst en seger för den offensiva fotbollen. Trodde nog att Holland skulle klara av det efter Nistelrooys sena kvittering.....mitt tips således alldeles åt skogen. Å andra sidan kan jag inte alltid ha alla rätt!
Svårt inför kvällens kvart i Wien. Jag slår till med:

SPANIEN-ITALIEN 1-1
Spanien vinner i förlängningen 3-2





21 juni 2008

Ullstrumpa

Dags att vakna ur midsommardrömmen nu. Jag plockar fram Ludmila Engquist ur garderoben, ni har väl inte glömt henne? Inte jag som synes. Nej, Ludmila (f. 1964) blev svensk medborgare kort innan OS 1996 och väl där bärgade hon hem guldet för Sverige. Ja, hon sprang in i våra hjärtan med buller och bång, hon charmade oss alla, kärleken spirade.

Jag såg hennes bejublade comeback på Stadion efter bröstcanceroperationen med frugan ute i Nyköping på Kristina och Einars dåvarande sommarställe, burken drogs ut i trädgården,vilken grej, Ludmila grät, alla grät i ett tillstånd av lyckorus, lättnad.

Nu var svenskan tebaka. Sedan kom avslöjandet som ingen ville tro på, vi stängde av henne, vi slängde in henne i garderoben, vi rev ner vår hjälte, slängde nyckeln och ratade henne. Den ryska pesten. Kan man överge bittra känslor och tankar på bestraffning mot någon som gjort en illa?

Har någon sett henne och maken Johan på sistone?


Ja, Turkiet går på i ullstrumpans tecken, vilken lagmoral Nihat & Co uppvisar. Semin nästa. Ikväll blir det kul igen, denna gång i Basel, den matchen missar vi inte.
Här kommer tipset på en och samma gång:

HOLLAND-RYSSLAND 4-2

20 juni 2008

Nick volley mål

Här har ni "Raffe" - en av de vassaste anfallarna i Europa genom tiderna. Ralf Edström, född 1952, debuterade i landslaget 1972 och målade direkt tre pyttsar mot Sovjetunionen.

I den minnesvärda VM-turneringen 1974 gjorde Ralf stort avtryck, inte bara med sitt tunga berömda volleyskott som resulterade i mål mot självaste blivande värrldsmästarna Västtyskland, utan även samarbete med sin polare Roland Sandberg - ett fruktat anfallspar! Edström skadade sig svårt 1977 efter tackling av norrman, han deltog även i VM 1978 i samtliga matcher. Svåra skador gjorde att ikonen Edström avbröt sin framgångsrika karriär i förtid. Guldbollen erhöll han både -72 och -74, han lirade som proffs i Holland, Belgien och Frankrike.

Ralf är inte mållös, nej. Han är fortfarande uppskattad expertkommentator på Sveriges Radio. Oh, va gött!


Tyska maskinen är i gång, ruggigt värre. Holland fortfarande min favorit till EM-guldet.
Midsommarkvällens tipskvart:

KROATIEN-TURKIET 1-1 vid full tid
Turkiet vinner efter rafflande straffduell

19 juni 2008

Ro hit med en pytt, tack!

Ingen kan anklaga Lagerbäck för att gambla. Nej, ingen. Tryggt och lugnt skall det vara, allt enligt den svenska modellen. Ro hit med en pytt till middag och Kalles till frukost. Ibland festar vi till med fetaostsallad och starkcider och bjuder in Sebastian och Kim i MAX tio minuter. Ballongdans och dobbarna i taket. Hej och hå, tjo och tjim. Micken under näsan och presskonferens -"Näe, vi lirade bra men dom var bättre!" Tröttsamt och enbart pinsamt.

Fy, nu fryser jag ner matchbollen för en dag. Nej, tacka vet jag skidlöpning. På bilden ser ni Bente Skari (född Martinsen,1972 i Oslo akkurat) som hade sin glansperiod i slyttet av nittiotalet och i början av 2000. Bente vann i princip allt som går att vinna, hon avslutade spårkarriären 2003.

Klumpen i halsen og gledelig igjensyn,nok.

◙ ◙

Mitt tips inför kvällens kvart:

PORTUGAL-TYSKLAND 1-2

18 juni 2008

Gordon säjvs

Många med mig håller säkerligen med om att Gordons räddning på Pelés stenhårda nick i 1970 års VM är bland det svettigaste man sett på en fotbollsplan. Jag är beredd att hålla med naturligtvis. En del är sturska och hävdar att galna Rene Higuitas skorpionräddning hör....jaja.

Mången känner kanske inte till det att Gordon Banks blev blind på ena ögat efter en bilkrock 1972 men fortsatte trots det fram till 1978 när han fick nog och la handskarna på hyllan. Sa jag det? Nej, det sa jag inte, Gordon blev världsmästare med sitt England 1966 i omtalad final.

Nu är det bara timmar kvar till avspark....

17 juni 2008

Cyklar och bränder

Två av mina bröder deltog ju i Vätternrunda i helgen, körigt som bara den. Först drygt 15 timmar på sadeln, på hemvägen från Motala brann bilen och skroten väntade, extra övernattning i Norrköping. Pust! Låter inte riktigt hälsosamt, nej.

På bilden till höger har vi huru som helst 40-åriga cyklisten Mira Kasslin som 1995 tog en historisk finsk värdemedalj genom att knipa ett brons i tidskörningen i ungdoms-VM.

Mira hann även med att sätta två snygga världsrekord samma fantastiska år, alltså -95. Tre år senare råkade Kasslin ut för en allvarlig olycka i Tyskland som höll henne borta i över ett år! Efter OS i Syney(-00) la hon cykelskrället i cykelstället för att i år plötsligt dyka upp med väloljad kedja och sensationell "kåmback".


Nagelbitare av värsta sorten ikväll. Här kommer mina EM-tips för kvällen;

FRANKRIKE-ITALIEN 1-2
HOLLAND-RUMÄNIEN 2-2

15 juni 2008

Diktaren Untamo

Reijo Untamo Vähälä, född 7 mars 1946 i Alajärvi, överraskade alla friidrottsintresserade, sig själv också kan jag tänka mig, genom att knipa EM-silvret i höjd i Aten 1969. Innan EM den gången hade Reijo 213 som pers. men i finalen förbättrade han först till 214 och sedan när allt var över ståtade han med ett snyggt 217. Snacka om att tajma formen i precisan tid.

http://www.youtube.com/watch?v=D-3aL42eF0c
Usch vilket snöpligt slut för Sverige igår mot Spanien. Det suger fett! Avgörande match mot Ryssland. En nagelbitare vågar jag redan utlova.

14 juni 2008

Maria, 19.

Jag har legat på latsidan en stund, dags att värma upp. Till höger på bilden skymtar Maria Ringinen, född 1988, som avslutar sin framgångsrika karriär i rytmisk gymnastik vid en ålder av 19 bast.

Sin ringa ålder till trots har hon vunnit FM-titeln sex år på raken. Maria misslyckades med att kvalificera sig till OS i Peking, en anledning till att hon nu bestämt sig för att sluta.

-"Nu är det högtid att ge plats åt yngre förmågor!" säger hon lättad.
 

Holland imponerar minsann, en övertygande seger mot Frankrike igår. Största skrällen so far tycker jag är Tysklands torsk 1-2 mot Kroatien. Klockan 18 ikväll dukas det upp till fest igen för Zlatan & Co. Tyvärr blir Spanien en svår nöt att knäcka, alltför svår. Jag tippar med förståndet; 1-3!

9 juni 2008

Järn, sommar och betong

Allt står inte och faller eller snarare flyger med Pitkämäki längre. Nej, konkurrensen är större än på mången god dag inom finsk spjutkastning.

På Bislett nyligen fick Tero Pikämäki (3:a) se sig slagen av landsmannen, sin namne, Järvenpää (2:a) som här vräker iväg sitt spjut (bilden). Vann gjorde ju Andreas Thorkildsen.

Lägg dessutom till namn som Teemu Wirkkala och Antti Ruuskanen så förstår vi att det blir något alldeles speciellt i Finland i sommar. Stor-spjut-slam i OS?!


Annars vet jag inte vilka av lagen i EM som skall rubba Tyskland som gjorde vad de skulle mot ett redan på förhand slaget Polen. Ja, det blir en spännande fortsättning.
Här kommer alla fall tipset inför kvällens drabbningar i dödens grupp:
RUMÄNIEN-FRANKRIKE 1-0
HOLLAND-ITALIEN 2-1

8 juni 2008

Modet att cykla

Mitt i all EM-yra tar jag helt sonika fram cykeln till vänsterpartisten och byggnadsmålaren Tea Vikstedt-Nyman, 49, som under sina aktiva cykelkarriär bland annat satte två stycken världsrekord; 1988 trampade hon nytt inomhusrekord på 10 km med tiden 13.12,534 och 1990 slet hon till sig en svettig tid på 100 km och tiden 2.24.57,618.

Tea har även deltagit i OS och VM med varierande framgång. Som så många andra avdankade toppidrottare ägnar hon sig nu åt politiken.

Apropå cykel, nästa helg är det dags för Vätternrundan i vilken två av mina bröder deltar.

7 juni 2008

Sutter med oxpiskan

Långhårige Alain Sutter, född 22 januari 1968, hade sin största tid som fotbollsspelare under 90-talet. Han la annars av redan 1998 efter att ha tillbringat ett par år i USA och laget FC Dallas.

I VM 1994 under ledning av svensk- och finskbekantingen Roy Hodgson klarade sig Schweiz ända till åttondelen där det dock blev stopp mot Spanien. I VM:et för 14 år sedan hade klasspelaren Sutter sin höjdpunkt. Bayern München signerade kontrakt med honom kort därefter, måhända kan Frei & Co drömma sig tillbaka till 1994 och göra nå't alldeles extra idag när man möter Tjeckien i EM-öppningsmatchen.

Alain Sutter är för övrigt också känd för att, inför en viktig match mot Frankrike, ha demonstrerat högt och livligt med ett plakat där det framkom att han var emot Frankrikes atombombstester.
 
Dagens EM-tips:

SCHWEIZ-TJECKIEN 1-1
PORTUGAL-TURKIET 2-0

6 juni 2008

Näsby city 1996

Ett annat EM jag minns med välbehag är slutspelet i England 1996 där Tjeckien överraskade genom att gå till final mot Tyskland. Tjeckien hade flera stora profiler såsom Poborsky (slutspelets bästa spelare i mitt tycke), Nedved och Berger.

Laget tog också ledningen i andra halvleken men Berti Vogts mannar med tvåmålsskytten och reservspelaren Bierhoff i spetsen drog det längre strået och vann efter förlängning. Dramatik regisserad av King återigen.

Hemmanationen England delade bronset med fransoserna. Finalen såg jag och min troförlovade flickvän Carina hos Pernilla & Johan i NÄSBY CITY, "Boll" var också närvarande där i vardagsrummet framför burken. Nostalgi.

5 juni 2008

Väggspel och elektricitet

Jo, som sagt var, nu på lördag inleds EM i fotboll. Jag kan inte låta bli att i sammanhanget blicka tillbaka på EM 1992.

På den tiden bodde jag på Sankt Göransgatan och följde naturligtvis med värdnationens förehavanden, Sverige var då första gången med i ett EM då man som värdnation var direktkvalificerade. Sverige gjorde ett bra slutspel genom att ta sig till semifinal("bronsch") där det dock blev stopp mot starka Tyskland.

Bäst minns jag Brollans segermål mot England när han chippade, på något konstigt sätt, in 2-1 inför ett elektrifierat Råsunda, målet föregicks av ett underbart väggspel där bland annat Ingesson och Dahlin ingick.

Största sensationen var ju annars Danmark som i sista stund erbjöds en gratisplats i slutspelet på forna Jugoslaviens bekostnad! Inte nog med det, "De rode och de vite" gick hela vägen och vann hela skiten! Vicken smäll, finalmotståndarna hette Tyskland. Stora spelare i det danska laget var Peter Schmeichel, Brian Laudrup och Fleming Povlsen. Suvve!

4 juni 2008

Ikonen Mariel Margaret

Nedräkningen har redan börjat, ja, för länge sedan faktiskt, för typ två år sedan. Som det alltid brukar vara, damerna först.

På bilden till höger har ni 36-åriga Mia Hamm, en av världens bästa damfotbollsspelare genom tiderna.

Hon valdes till världens bästa både 2001 och 2002, vann VM med sitt USA 1991 och 1998. Lägg dessutom till ett OS-guld 1996 så förstår ni....hon scorade inalles 158 mål i internationella matcher, rekord både för damer och män.

Ett CV värd respekt och beundran. Mor till tvillingarna Ava and Grace.

3 juni 2008

Flügelflitzer Björn Monnberg

Finland är ingen större handbollsnation men det kvittar. Jan Rönnberg och Källman (Mikael å Jan) må ursäkta, nu blir det Björn Monnberg en stund.

Den fd handbollspelaren Monnberg, född i februari 1971, har spelat 135 landskamper för sitt land vilket är mer än någon annan finländsk handbollsspelare. I dessa kamper har han nätat 566 gånger.

Han har lirat i Tyskland under många år, i laget HSG D/M Wetzlarissa. Monnberg valdes till AllStar-laget i Bundesligan både 2003 0ch 2004. Hur stort som helst! Han slängde in bollen i garaget 2005. Finito. Loppu. Slut.

1 juni 2008

Väre

Spjut är kul, tydligen. Här till höger befinner sig 41-åriga paraolympiern Marjaana Suvi Päiviki Väre, bosatt i huvudstaden Helsingfors.

Marjaana alternerar mellan spjutet och runda kulan. Hon har OS-, VM- och EM-guldmedaljer så det blir över till andra. Hennes tränare heter annars Päivi Alafrantti som jag hade med här tidigare.

Arkitekten och hjälpmedelsmekanikern Väre gillar katter och Josh Groban. Marjaanas stora mål för i år är Paraolympics i Peking förstås.

- "Motivationen finns kvar för ännu ett stort mästerskap", säger hon och hivar iväg spjutet.