30 april 2008

Ford Focus RS

Mikko Hirvonen, född 1980 i Kannonkoski, är ny ledare i VM-sammandraget efter övertygande seger i söndags i Jordaniens VM-rally. Mikko slutade annars trea sammanlagt både 2006 och 2007. Nu är det kanske dags för en VICTORY i sammandraget. Första VM-racet för hans del var 2001 i finska rallyt 2001 och första segern gottade han sig åt 2006 i Australien. Jarmo Lehtinen heter Hirvonens kartläsare!
Formel 1-cirkusen fortsatte ju med Spaniens GP i söndags, två finländare i huvudrollen; Räikkönen vann och Heikki Kovalainen kraschade in i däcksmuren i 240 knutar på 20:e varvet. Heikki klarade sig mirakulöst, ådrog sig enbart kraftig hjärnskakning. Han är bergis körklar till nästa lopp.

Teemu sa ja igår! Han lyfter hela laget. Sämpa på ny, krappar. På fredag är det VM-premiär för Tre Kronor, Lejonen har nedsläpp på lördagen....
Glada Vappen!

28 april 2008

Världens bästa Hanna

Hon är den enda i Europa som har representerat sitt land i sex olkia grenar (golf, landhockey, fotboll, bandy ,ishockey och rinkbandy) Pust! Ja, tittar man på hennes cv imponeras man starkt. Mångsidighet är ett understatement. Hennes namn är Hanna Teerijoki, född 15 juli 1963! Hon har hunnit med att träna HIFK:s herrlag i bandy men fick ej spela i det samma, hon har också varit spelande förbundskapten för Norges damlandslag (bandy), allsvensk skyttedrottning vid två tillfällen (bandy), lirat hockey som proffs i schweiziska laget ST Gallen, två svenska mästerskapsguld i Sverige mm. Hon trivs också uppe i luften, innehavare av flygcertifikat.
Nu är det golf för hela slanten, hon är Pro head för Paloheinä Golfklubb. Jag får bryta här!

26 april 2008

Världens bäste Tero

Han ansågs inte vara de stora tävlingarnas man. På hemmaplan 2005 ”misslyckades” han genom att bli bitter VM-fyra. Året därpå erhöll han i alla fall liten revansch genom att kasta till sig en fin andraplats på EM i Göteborg.

Pricken över i:et kom förra året när han ohotad vann VM-guld. Året 2007 blev annars ett enda långt vinsttåg för spjutgrabben från Ilmola.

Guldfnatt även i Peking? Huvaligen! Se upp alla spjutentusiaster och framför allt alla längdhoppare! Lär bli långa bågar till sommaren. En liten kom-ihåg-are så här på slutet; före Pitkämäki har tre finska herrkastare vunnit VM i spjut - Seppo Räty 1987 i Rom, Kimmo Kinnunen 1991 i Tokyo och Aki Parviainen 1999 i Sevilla.

24 april 2008

Ljuva hockeyminnen (del 2)

Inne i ett hockeystim som synes. I OS 1980 i Placid gick det amerikanska laget till medaljomgången, bara det en skräll.

Inför matchen mot Sovjet fredagen den 22 februari rådde spänning inte bara sportsligt utan även politiskt ety Sovjet hade invaderat Afghanistan 1979 vilket medförde frostiga förbindelser stormakterna emellan. Ja, ni kommer väl ihåg hur matchen slutade?

När ungefär 10 minuter återstår slår Eruzione in segermålet 4-3, "oslagbara" Sovjet pressar furiöst in i det sista men mv Craig håller stången. I sista slutspelsmatchen vinner tränare Herb Brooks & Co över Finland och därmed GULDET.

USA:s bragd har kallats för MIRACLE ON ICE. En av de största och mest oväntade idrottsliga ögonblick världen skådat. Vi bör även beakta att före 1998 deltog inte proffs från NHL i OS. Själv åsåg jag matchen USA-SOVJET i en Salora-TV i Kaskö på Rådhusgatan.


Apropå sista matchen (USA-Finland) blev siffrorna 4-2 och duon Leinonen-Porvari bäst på plan!

 

http://www.imdb.com/title/tt0349825/

23 april 2008

Ljuva hockeyminnen

Snart stundar hockey-VM i Kanada och det verkar bli en rolig turnering för Finlands del.

Finländska lagledningen väntar fortfarande på klartecken ifrån Selänne. Hoppeligen blir det ett JA. Tyvärr räcker dock inte Sheddens mannar till i finalen utan Lönnlöven vinner med fanatisk hemmapublik i ryggen. M a o en förarglig silverpeng igen.

Jag kommer osökt att tänka på guldvrålet i Globen 1995. Finland tog sitt efterlängtade hockeyguld och Koivu & Co intog senare på kvällen svenkarnas egen guldjubelplatta. Vow!

Tyvärr missade jag finalen den gången, har ej missat många hockeymatcher i mitt liv där Finland ingått som ena part men den gången.....jag repade med Grannfolket (amatörteater/"Fattiggubbens brud") och ingen i gruppen var särledes hockeyintresserad.

Visst, på kvällen deltog jag självfallet i feststämningen på Sergels torg. Ljuva hockeyminnen.

20 april 2008

Päivikki Hiljaa!

Nu till en mångsysslare av Guds nåde. Hennes namn är Päivikki Elomaa, född 13 juli 1931.

Hon hade stora framgångar nationellt. Hon hade många bollar i luften, helt klart.

Hennes favoritsporter var basket, boboll och bowling. Hon vann dessutom ett mästerskap (Lahtis Open) i pingis på 1950-talet, tillsammans med maken Antti. Hon var även en snitsare på golf.

Päivikki bor numera Suolahti, Äänekoski.....missa annars inte Euro Hockey Tour idag och matchen Suomi vs Tre Kronor.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Suolahti

18 april 2008

Blod, svett och sköldpaddor

En tidig morgon i april på nittiotalet höjde tränaren Ma Junren rösten och skrek till sin adept Junxia Wang;

-"Du måste skärpa till dig med frukosten, du kan inte äta fil och flingor varje morgon!"

Junxia fattade galoppen och började dricka litervis med skölpaddeblod och det gav minsann resultat. 1993 sprang den numera 35-åriga kinesiskan två spektakulära ännu gällande världsrekord, 3000m 8,06,11 och 10000m 29,31,78.

Junxia Wang är än i dag den enda kvinna som sprungit milen under 30 minuter.

15 april 2008

Kärnkraftverket Schwarz

Här en fotbollsspelare som inte låg i gräset och ojade sig i onödan, det skulle mycket till innan Stefan Schwarz, född 18 april 1969, vek ner sig. - inte ens en benfraktur stoppade honom. In och kötta bara. 

Den defensive mittfältaren hade inte snabbheten och tekniken som sina främsta vapen. Nej, det var den fysiska styrkan och placeringsförmågan som gjorde honom till framgångsrik spelare ute på den gröna mattan.

Stefan ingick givetvis i landslaget som vann VM-brons den oförglömliga sommaren -94.

14 april 2008

Orientering på skidor

Kanske inte läge för skidorientering nu men jag tar mig ändå friheten att presentera Erja Jokinen, född 1979 i Haapamäki.

Hon har nio VM-medaljer hängades på väggen nere i föräldrarnas gillestuga. Medaljerna är fördelade på ett guld (i stafetten i Östersund 2004), sex silver och 2 brons. M a o Erja är känd som den eviga tvåan!

För övrigt kan jag ju tillägga att skidorienteringen blev tävlingsidrott i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som längdskidåkningen. Ha det!

12 april 2008

Vikingen Hyypiä

Jag trodde han var slut redan för ett par år sedan men fortfarande lämnar han avtryck på den internationella fotbollsmattan.

1999 köptes han över till Liverpool från Willem II för 2,6 miljoner pund och redan efter bara ett par år i högsta ligan i England bildade han ett av världens bästa mittbackslås med Henchoz.

Det som många kanske inte känner till är att den numera 34-årige Hyypiä, född i Borgå, blev 2001 utsedd till världens bästa försvarare!

I dagsläget ifrågasatt av fansen i Liverpool men finska vikingen - f'låt Halme - bevisar än så länge motsatsen, nickade dessutom in i ett mål i CL häromdagen.

11 april 2008

Vaasan Vasama


Damen ifråga heter Sirkka Norrlund och är en fd häcklöpare, femkampare och längdhoppare.



Den numera 65-åriga Sirkka, född i Vasa, sprang och hoppade hem hela 23 FM-guld, de flesta gulden haglade in på korta häcken.



Internationellt hängde hon inte med riktigt i svängarna, hennes bästa placering är från EM i Budapest 1969 där hon placerade sig som åttonde finaldam på 100 meter häck.

10 april 2008

Mäki-Janne

Backörnen har tillhört världseliten i över femton år. Han har bl a vunnit tysk-österrikiska backhopparveckan fem gånger vilket han är ensam om.

Han vann sin första världscupdeltävling 1993 som sextonåring och sedan har det bara glidit på. Nu är det dock sluthoppat.

Den erkänt buttre finländaren meddelade vid en presskonferens den 26 mars i år att karriären är över, han vill satsa på familjen (tillökning i maj) och fördjupa sig i annat som ryms i hans liv bl a dragracing!

Nu återstår bara en avskedstävling som ordnas den 9 juli i hemmabacken i Lahtis. Tack för allt, Janne Ahonen! Kiitos.

9 april 2008

Mäkä-Kaisa

Skidskyttesäsongen för Finlands del blev ju en lustiger dans på många sätt, tänker närmast då på Varis sorti från skidscenen. Usch!


Den som ensam fått bära finska skytteflaggan ser ni på bilden och hon heter Kaisa Mäkäräinen, född 11 januari 1983.


Den här säsongen har hon radat upp topplaceringar efter topplaceringar, i VM i Östersund gick det inget vidare men hur som helst har hon slagit in sig i världseliten på allvar.


Nästa säsong inkasserar hon första segern i en världscuptävling, var så säkra!

8 april 2008

Canada Cup 1976

Här kommer en legendarisk fd hockeyspelare från Kanada vid namn Darryl Sittler som mellan åren 1970 och 1985 spelade bl a för Maple Leafs och "Philly".

Bäst minns jag honom från det första Canada Cup 1976 där han avgjorde finalen (match 2) genom att grundlura Tjeckoslovakiens målvakt Vladimir Dzurilla.

Noterbart är också att Herr Sittler fortfarande är innehavaren av NHL-rekordet för antalet poäng under en match, mot Bruins, Toronto vann med 11-4 och Sittler gjorde 10 poäng (6+4).

7 april 2008

Dragila

Amerikanskan Stacy Dragila som ni ser på fotot blev historisk när hon 2000 blev den första kvinnan att vinna olympiskt guld i stavhopp.


Den numera 37-åriga Stacy kan man säga var den som visade att även kvinnor kan hoppa stav, hon var lika dominant då som Isinbajeva är nu.


Stacy satte sju v-rekord,det första 1999 när hon klarade 4.60. Hennes personliga rekord är för övrigt 4.83. Stavhopperskan Dragila började annars sin karriär som sjukampare.

6 april 2008

Toscanas guldgosse

Avstängd i spelskandal men kom tillbaka strax innan VM-slutspelet i Spanien 1982.

Hela Italienska VM-laget hårt kritiserat men när det väl blev dags imponerade Gli Azzuri så till den milda grad att Italien vann hela baletten och Paolo Rossi på bilden blev VM:s skyttekung med sina sex mål!


Han gjorde bl a tre mål i kvarten mot Brasilien (3-2), VM-historiens bästa match i mitt tycke, och i finalen besegrades Västtyskland med 3-1 där Rossi inledde målskyttet.

5 april 2008

Cecilie fra Bergen

Lite handboll för omväxlings skull, de svenska handbollsdamerna skrev ju in sig i historieböckerna förra helgen genom att kvalificera sig för OS i Peking.

Nu flyttar vi dock blickarna över till Norge och där har vi en världsmålvakt vid namn Cecilie Leganger, född 1975, som redan 1993 och i en ålder av 18 bast blev utsedd till det årets VM:s bästa målvakt.

1993 var också året när norskan debuterade i landslaget.

3 april 2008

Baljornas kung

Mera hockey'n roll. Kul med mål och kul att kunna presentera en skarpskytt av rang.

Erkki Laine, född 1957 i Lahtis, skämde bort den svenska hockeypubliken under 80-talet. Den extremt kvicke Erkki vann SM-guld med Färjestad 1986 och 1988, han öste in 211 baljor på 308 elitseriekamper. M a o när Erkki surrade runt motsåndarkassen stod baljorna som spön i hallen!

Lirade även i Leksands IF till en början (1981), var även med om det historiska finska OS-silvret 1988. Bäste finnen i Elitserien någonsin?!

2 april 2008

Nr 16 Ihalainen

Usch, efter gårdagens blåsning är det svårt att hitta in på rätt spår! Hur som helst, vad passar bättre än lite damhockey, hockey-VM för damer startar i dagarna.

På bilden ser ni Marianne Ihalainen, forward, som under sin drygt tjugo år långa karriär var Tamperen Ilves trogen! Lite Helminenskt faktiskt, om ni förstår vad jag menar.

Marianne var med OS-bronset i Nagano -98, dessutom fyra EM-guld i sitt prisskåp.

Idag ägnar hon sig åt olika tränaruppdrag. Kuriosa, hon är den enda kvinnliga hockeypspelaren i Finland som fått sin nummer 16 "K-märkt".

1 april 2008

Look-a-like (uttalas: luck-ö-lajk)


Man tror att 1:a april-skämten kom till Norden i slutet av 1600-talet. Det är ju som vi alla vet vanligt att massmedia har falska reportage och bildmanipuleringar denna stora lur-endre-jeridag.

Nu har dummerjönseriet även drabbat FINNS HERE, eller?! Ni har tyska centerkanonen Birgit Prinz till höger och Skånes egen Idol-Andreas Sjöberg till vänster. Lurigt, eller hur?!

Eljest, talesättet "en bild ljuger aldrig" är välbekant - men är det sant? Rätta mig om jag inte har fel!
Till sist en aprilramsa från Holland:
- "April april, katten skiter var den vill"